• Кето диета - всичко за режима на едно място.

Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място

Знаете ли кaкво представлява т.нар. кето диета? Пробвали ли сте я или чувате за нея за първи път? Ако сте от първите – тук ще намерите идеи за рецепти и менюта, както и други полезни съвети по време на спазването на диетата. Ако не сте чували за този режим, но имате интерес – на тази страница ще намерите всичко, свързано с кето диетата. От това какви са ползите от нея до позволени и забранени храни при кето хранене, вкусни рецепти и примерно седмично меню. Ще намерите тази и много допълнителна информация, която да ви даде пълна представа за видовете кето диета, нейните здравни ползи и как да я включите в ежедневието си.

Постоянно списваме ново и полезно съдържание по темата. Абонирайте се, за да получавате новите ни статии, свързани с темата Кето диета, директно във Вашия имейл.


 

Съдържание на страницата и бързи връзки

 

Какво представлява кето режимът на хранене или кето диета?

 

Кето диетата е изключително популярна в световен план. Тя представлява нисковъглехидратен – високомазнинен (НВ-ВМ) режим на хранене, който предлага редица здравословни ползи за организма. Много изследвания показват, че този тип диета помага за ефективното свалянето на килограми и подобрява здравето. При спазване на кето диетата дори може да се въздейства благоприятно при състояния на диабет, епилепсия и болест на Алцхаймер.

Идеята при кето диетата е тялото да получава повече калории от протеини и мазнини и по-малко въглехидрати. Елиминират се главно въглехидратите като захар, плодове, зърнени храни, бобови растения, картофи и бяло брашно (всякакви тестени ястия с бяло брашно).

Кето диетата има много допирни точки с нисковъглехидратната диета на Аткинс. Разликата между двете е в количеството въглехидрати, които се приемат на дневна база – при Аткинс количеството им се увеличава спрямо фазите. При кето диетата въглехидратите се контролират, за да може тялото да се задържи в състояние на кетоза и да постигнем видими резултати още в началото.

Научете още подробности за същността и предимствата на кето диетата ТУК.

 

Какво е кетоза?

 

Какво е кето диетата - обяснение за състоянието на кетоза през различните фази.

 

 

Кетозата е метаболитно състояние, към което се целим, когато сме се подложили на кето диета. При нея мазнините осигуряват по-голямата част от горивото за тялото. Кетозата възниква, когато организмът има ограничен ресурс от глюкоза, която е предпочитаният източник на гориво за много клетки в тялото. Когато приемът на въглехидрати, обаче, е сведен до 20 г на ден (максимум 50) тялото ни започва да използва мазнините, за да извлича енергия. Именно използването на мазнините като източник на гориво, за сметка на въглехидратите, е в същината на т. н. кето диета.

Когато спазваме НВ-ВМ диета, нивата на хормона инсулин намаляват и мастните клетки се освобождават от запасите на телесни мазнини в големи количества. Много от тези мастни киселини се прехвърлят в черния дроб, където се окисляват и се превръщат в кетони (или кетонови тела). Тези молекули могат да осигурят енергия за тялото. За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да осигурят енергия за мозъка при липса на глюкоза. Подробна информация за състоянието на кетоза ще намерите тук.

Състоянието на кетоза е индикация, че успешно сме изпълнили плана на избраната кето диета и продължаваме да го правим. За да задържим организма си в това състояние, е важно да знаем отговора на няколко основни въпроса за правилното контролиране на кетозата. Сред тях са:

 • Кои храни са и кои – не са позволени по време на кетоза?
 • Колко вода трябва да приемаме?
 • Кои мазнини са полезни?
 • Можем ли да употребяваме алкохол или сладки десерти?

На всички тези въпроси можете да намерите отговор, като си направите бърз тест Какво знаем за кетозата? След него ще имате един добър старт, за да продължите с научаването на още тайни от добрия план на кето диетата.

 

Симптоми на кетозата

Когато спазваме кето диета, в началото е важно да следим за признаците, по които да познаем, че тялото ни е в кетоза и вече активно изгаряме мазнини за енергия. Това става, благодарение на повишеното ниво на кетони в кръвта ни, които осигуряват нов източник на гориво за нашите клетки.

Когато сме на кето диета, тялото ни претърпява много биологични адаптации, включително намаляване на нивата на инсулин и повишено разграждане на мазнини. Когато това се случи, черният ни дроб започва да произвежда голям брой кетони, които доставят енергия на мозъка.

Понякога, обаче, е трудно да разберем дали навлизаме в състояние на кетоза. Но има отчетливи сигнали, по които можем да разпознаем, че се движим в правилната посока. Подробна информация ще откриете за тях тук.

 

Видове кето диета

 

След като уточнихме каква е същността на кето режима на хранене е важно да споменем, че той варира в различни граници. С придобиването на популярност, познатата ни кето диета приема няколко различни форми. Според различни диетолози, тя се разделя на няколко основни клона. Между тях има съществени разлики, както и съотношението време:резултат е различно.

Основната разлика в различните кето диети е процентното съотношение за деня на мазнини, въглехидрати и протеини. При някои храненето е съобразено с гликемичния индекс на храните. Научете повече за различните видове кето диети ТУК и изберете най-подходящия за вас и за резултатите, които искате да постигнете.

 

Ползи от спазването на кето диета

 

Освен за бързо влизане във форма и борба с излишните килограми, кето диетата има здравословни ползи за благосъстоянието на целия организъм. При нея се наблюдава сваляне на килограми още в началото. Хората, които се хранят с ниско съдържание на въглехидрати, губят повече тегло и по-бързо, отколкото тези, които консумират храни, бедни на мазнини – дори когато последните активно ограничават калориите. Основната причина за това е задържаната до този момент вода в организма. Кетозата помага да се отървем от излишната вода от тялото, понижавайки нивата на инсулин. Всичко това води до бърза загуба на тегло през първите 1 – 2 седмици след започване на кето режим. Но и не само – за ползите от състоянието на кетоза може да прочетете тук.

Мозъкът използва около 20% от калориите на тялото, така че се нуждае от много „гориво“, което си набавя от определени хранителни вещества. А когато сме на кето диета, е много важно да се грижим за здравето му. Храната, която приемаме, е от изключително значение за доброто състояние на мозъка и може да подобри паметта и концентрацията.

Омега-3 мастните киселини помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки. Антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалението, които са свързани със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства. Мазната риба, ядките, яйцата са само част от кето храните, които засилват и мозъчната функция. Кои са останалите кето храни, които допринасят за поддържането на мозъчната функция, можете да видите ТУК.

 

Кето хранене

 

Кето диета и продукти, свързани с режима.

 

 

Когато говорим за кето храненето трябва да съблюдаваме две основни неща – кои са позволените и забранените храни при кето режима и какви продукти е нужно да си набавим. Те ще ни помогнат да се справим по-лесно с изграждането на кето меню, което да бъде разнообразно и вкусно. Преди да ви представим нашето предложение за седмично меню и бързи кето рецепти, нека да уточним кои са храните които трябва да избягваме, и кои са тези, на които е хубаво да наблегнем.

 

Позволени и забранени храни по време на кето диета

Когато спазваме кето диета, е много важно да сме наясно със списъка от позволени и забранени храни, които можем или не можем да консумираме по време на диетата. Тъй като и най-малкото отклонение може да ни изкара от кетоза и да ни постави в първоначална позиция. Но има кето храни, които са чудесни източници на пробиотици. Кои са те и с какво допринасят за нашето здраве – можете да разберете ТУК.

Списъкът с позволени храни изключва главно високовъглехидратни храни – такива, които съдържат бяло брашно, нишесте и много захар. Необходимо е да бъдат елиминирани и заместени с по-високомазнинни продукти, като риба, месо, някои ядки, зеленчуци и бери плодове. Вместо вредната, бяла захар можем да използваме подсладители с билка стевия, тъй като те не съдържат въглехидрати, но пак ни позволяват да се насладим на кето сладкиши.

Зеленчуците са важна част от кето менюто и вече далеч не са само гарнитура към нашето ястие. Те се включват в блата ни за пица, в алтернативата за ориз, в свежата салата. Ако спазваме кето диета през зимния период, е много важно да заложим на тях, за да поддържаме в добро здраве и имунната си система. Можете да прочетете повече за 5 кето зеленчука, които са задължителна част от зимното ни меню ТУК.

Пълен списък на позволените и забранени храни по време на кето диета можете да намерите ТУК.

 

Кето продукти

 

Към всички кето продукти

 

Обръщаме специално внимание на начина, по който да разберем дали сме навлезли във фаза на кетоза – това е много важно за всички хора, кито са на кето диета. Можем да контролираме границите на кетони в организма си, чрез тест ленти.

Както вече казахме, кетоните са продукт на метаболизирането на свободните мастни киселини в черния дроб. Те намаляват производството на глюкоза в черния дроб и дават сигнал на тялото да изгаря мазнини за енергия.  Излишните кетони, които не се използват от организма, могат да се измерят чрез кръвта или урината. Редовните тестове са важни за всички, които държат да следят състоянието на кетоза и да проявяват ефективността от спазването на кето диета. Най-лесният начин да измерим количеството им, е чрез тест ленти за проверка на количеството на кетони в урината.

Резултатът, както и при останалите методи, може да бъде повлиян от външни фактори, свързани с хидратацията. При привикване на тялото и адаптиране към кетогенното хранене, може да се появи спад в нивата на кетони в урината. Този спад може да сигнализира, че тялото ви все по-ефективно използва енергията. Повече за тест лентите за кетони и начина на използването им научете ТУК.

 

Кето рецепти

 

Кето рецепти – блог

Зареди още публикации

 

Кето фантазии книга

 

Кето фантазии

29.00лв.

Налично

(9 клиентски отзива)

„Кето фантазии“ съдържа:

 • 111 нисковъглехидратни и високомазнинни рецепти
 • авторски рецепти от нашата кето кухня
 • две части – традиционно четиристепенно меню и празнични предложения
 • идеи за пикник
 • предложения за неделни закуски
 • какво да си приготвим за офиса
 • примерни обедни и вечерни менюта
 • кето десерти без никаква захар

Налично

Категория:

Описание

Кето Фантазии е авторска кулинарна книга, която съдържа 111 нисковъглехидратни и високомазнинни рецепти, разделени в две части. В първата част ще откриете кулинарни предложения за нестандартно четиристепенно меню, съобразено с традиционната българска кухня. Втората част съдържа пет раздела, които ще ви предложат различни кето идеи, които да споделите с приятели и близки.

Как я създадохме?

Много хора се сблъскват с невъзможността да изберат подходяща за себе си и за своите близки храна. От една страна, това се дължи на липса на достатъчно време, а от друга – на не пълното познаване на храните, техните стойности и комбинации между тях. Така стигнахме до идеята за създаването на кулинарната книга „Кето Фантазии“, с която да предложим идеи за интересни кулинарни ястия. Те ще ви омаят, изумят и изненадат. В нея ще откриете рецепти за качествено четиристепенно меню, както и предложения за път, лесни рецепти за изненадващи гости или пък за здравословни неделни закуски. И всичко това без захар, бяло брашно или глутен, който се явява един от основните алергени, водещи до затлъстяване.

Какво съдържа Кето Фантазии?

Книгата изцяло следва високомазнинния и нисковъглехидратен режим на хранене, в който най-важният овкусител е качествената естествена мазнина. Пълната липса на захари, глутен и изкуствени мазнини ще ви разведе в един нов кулинарен свят. В него ще може да си приготвите пица без тесто, спагети от зеленчуци или пък торта Гараш без захар. Може да ви звучи невероятно, но тайната на нашите кето рецепти се състои именно в правилните продукти и тяхното използване. Ще ви споделим как да си направите здравословно кето тесто, което да слепва и да се оформя лесно. Или пък как да си приготвите вкусни десерти без въглехидрати или пък с какво да заместите ориза и картофите, които са основен компонент в повечето български ястия.

Ще откриете и допълнителна информация за различните мазнини, които сме използвали, както и за нашите естествени подсладители, с които сме сътворили вкусните и нисковъглехидратни десерти. И всичко това събрано в една книга – „Кето Фантазии“.

 • badelina23 каза:

  истинска находка…много добре описани рецепти

 • Таня Стоянова каза:

  Рецептите в книгата са уникално сполучливи.Много ценна книга!

 • Анета Великова каза:

  Днес получих книгата. Страхотна е! Към всяка рецепта има снимков материал. Рецептите са разнообразни и лесни за изпълнение.Има посочено време за приготвяне, порции и въглехидрати за 1порция.Благодаря Ви!

 • Веселина каза:

  Книгата вече е при мен, благодаря за вкусните и лесни за изпълнение рецепти, живи и здрави бъдете!

 • Светла Стоилова каза:

  Смятам да си я поръчам. Ще улесни много начинаещите като мен. Благодаря ви!

 • Стефи Мушникова каза:

  Вчера поръчах и тази книжка.Преди това си взех Режимът на Ат.Узунов. Ще се прибера в Виена удовлетворена. Благодаря Ви!

 • Димитър Нанков каза:

  Вече е налична! Браво поръчкам си я

 • Нина Милкова каза:

  Чакам я също с нетърпение! Много ми харесва как изглежда.

 • Александрa Димовa каза:

  С нетърпение очаквам да пристигне!

 •  

  Бързи кето рецепти при кето диета

  При кето диета домашно приготвената храна е основният двигател за успешни резултати. Но в динамичното ни ежедневие, не всеки път успяваме да си приготвим пълно меню, което да вземем със себе си на работа. Това в никакъв случай не бива да ни тласка към компромис с бързи храни, които не са кето и ще ни извадят от кетоза мигновено, заличавайки усилията ни до момента. За щастие има лесни и бързи за приготвяне кето рецепти, с които да се заситим, да си доставим необходимата енергия и да им се насладим. Нека видим кои са те:

   

  Какво да хапнем, докато сме в офиса

  Работата понякога засенчва здравословното ни хранене, но не бива да позволяваме това, когато спазвате кето диета. Ако не успеете да си приготвите основно за обяд, можете да си приготвите енергийни варианти, които са лесно преносими и удобни за бързо, но питателно хапване в офиса.

  Ядки и кисело мляко с бери плодове са едни от най-лесните решения, които не изискват особени усилия. Виж още идеи и рецепти за кето храни за енергия в офиса ТУК.

   

  Идеи за кето обяд в офиса + рецепти

  Не е задължително вкусната кето храна да е само за вкъщи – има безброй начини и рецепти да си приготвим лесно и бързо вкусна храна, която да хапнем на работното си място, без да нарушаваме нашата кето диета. Ако искате нещо вкусно, но не ви се хапват само ядки, имаме още идеи за кето обяд в офиса, които да си приготвите. Всички те са съобразени със списъка на позволените кето храни и можете да се възползвате, за да няма опасност да нарушите фазата на кетоза на организма си.

  Пригответе си кето чийзбургер или яйчени мъфини и се насладете на питателен обяд в обедната си почивка. Вижте рецептите за тях, както и още няколко кето предложения за обяд в офиса ТУК.

   

  Кето рецепти за отслабване

  Повечето хора, които пристъпват към кето диета, го правят с цел да свалят излишните килограми. Именно заради това самата диета е нисковъглехидратна и елиминира множество доказани като вредни храни и продукти – не само за теглото, но и за здравето ни. Кетогенната диета е богата на вкусни продукти и рецепти, с които не само ще постигнете желаната форма, но ще се насладите и на редица други полезни действия върху организма си.

   

  Храни, които ни помагат да отслабнем при кето диета

  Един от начините да ускорите загубата на мазнини е да консумирате храни, които ви помагат да поддържате калориен дефицит, без да се чувствате уморени и гладни.

  Храните, които изгарят мазнини, са силно засищащи, въпреки по-ниското си съдържание на калории. Те предизвикват ситост, подобряват чревната флора и насърчават кетозата. А всичко това води до контрол на теглото и постигане на желаната талия. Някои от тях употребяваме често в ежедневието си, а за ефекта от други може би ще чуете за първи път. Вижте кои са кето храните, чиято редовна консумация да включите в ежедневното си меню, ТУК.

   

  Кето храни, които да похапваме след тренировка по време на кето диета

  Редовните физически упражнения са едно чудесно допълнение към здравословното състояние на организма ви по време на кето диета. Идеи за тренировки, по време на кето диета може да видите ТУК. Тренировките ни поддържат във форма – не само физическа, но и умствена. Правилният подход е хранене след тренировка. Изразходването на енергия изисква подкрепа и възстановяване на хранителния и енергиен баланс в тялото след това. По тази причина е важно да подбирате и подходящите храни за следтренировъчно презареждане.

  Хапнете не повече от 45 минути след като сте тренирали. Хидратирайте добре организма си, набавете си протеини и полезни мазнини – те ще помогнат на организма ви да се възстанови от физическата дейност. Какви кето храни са препоръчителни за консумация след тренировка, можете да разберете ТУК.

   

  Кето храни за бърз метаболизъм

  В стремежа си към поддържане на физическа форма и здравословен начин на живот, не трябва да пренебрегваме основната роля на метаболизма. Това са процесите, които създават и помагат на тялото ни да произвежда и обработва енергия.

  Той има 3 основни роли – преобразуване на храната в енергия за нашите клетки, превръщането на храната в градивни елементи за поддържане на тъканите в тялото и премахване на отпадъчните вещества. Ето защо балансираният метаболизъм е предпоставка за здрав и дълъг живот.  От тук следва, че храната, която консумираме, е много важна за добрия метаболизъм. Храни като авокадото, кокосовото масло, рибата са подходящи за ефективната работа на метаболизма по време на кето диета. Списък с още кето храни, които забързват метаболизма, можете да намерите ТУК.

   

  Примерно седмично кето меню при кето диета

   

  Списъкът със забранени и позволени кето храни при кето диета е едно от първите неща, с които да се запознаем, преди да започнем режима. Впоследствие ще се научим да експериментираме и да си приготвяме чудесно ежедневно меню по наш вкус, което да е кето и здравословно, както и да ни задържи в кетоза. За да ви помогнем в първите стъпки в кето диетата, изготвихме за вас примерно седмично меню, което да сложи добър старт за навлизане в кетоза и да ви запознае с режима и рутината на хранене. (Ако приемате лекарства сутрин, можете да започнете с лека закуска, като яйца).

  1-ви ден: меню при кето диета

  Кето меню за кето диета - първи ден от седмицата.

   

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан

  Вечеря: Кето лазаня с моцарела

  2-ри ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай.

  Обяд: Сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата

  Вечеря: Печено пиле със задушени зеленчуци

  3-ти ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Салата Цезар с дресинг от домашна майонеза и 1 авокадо, овкусено по желание със сол и черен пипер

  Вечеря: Пилешко кето къри с ориз от броколи

  4-ти ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Запеканка с патладжан

  Вечеря: Кето пай с авокадо

  5-ти ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Овчарски кето пай

  Вечеря: Кето пица с блат от тиквички и сос от домашна майонеза

  6-ти ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Крем супа от сьомга и тиквички

  Вечеря: Запечена телешка плешка с билки

  7-ми ден: меню при кето диета

  Закуска: Бронирано кафе или чай

  Обяд: Яйчени мъфини с гъби

  Вечеря: Печена сьомга с Гхи и нудли от краставица

  Ако огладнеете между храненията, можете да си приготвите бързи, енергийни хапки, които да използвате за междинно хапване. Няколко парченца шоколад със стевиола също ще ви заситят между храненията. Не сме забравили и десертите по време на кето диета – с новия режим можете да приготвяте също толкова страхотни шоколадови изкушения. За повече идеи за кето десерти, енергийни хапки и други кето ястия можете да посетите нашата секция „Рецепти“ в блога ни.

   

  Кето меню по време на почивка

  Когато сме на почивка, в повечето случаи се храним навън или се поддаваме на заведенията за бързо хранене. Но когато спазваме кето диета, която ни е помогнала да постигнем желаната форма за лятото и плажа, не бихме искали да излизаме от кетоза. По тази причина е важно да разберем кои храни можем да похапваме по време на почивка или на плажа, без да отделяме много време за приготвянето им.

  Можете да си направите вкусно и здравословно кето смути от спанак, да си забъркате кисело мляко с бери плодове, да си приготвите морски дарове. Опциите за бърза и лесно преносима кето вкусотийка са безброй, дори когато сме на кето диета – вижте повече за кето менюто за плаж или почивка ТУК.

   

  Какво знаем за спазването на кето диета?

   

  Дотук научихте много подробна и полезна информация за кето диетата и ако сте решили да я започнете, ще имате чудесен старт от знания. Спазването на кето диетата не е толкова трудно, колкото повечето хора се притесняват, когато чуят „диета“. Да, ще се лишите от някои неща, но ще преоткриете възможностите и здравословните ползи от редица други. И най-важното – ще постигнете желаната форма паралелно със здравословен начин на живот.

  Разберете повече дали сте научили основите на кето диетата, като си направите теста „Какво знаем за кето режима на хранене“ ТУК. Успех!

  2020-05-12T15:46:58+03:001 май 2020|кето диета|

  За автора: