Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място

Обновена: 13.03.2024|
Множествена склероза. Кето диета - всичко за режима на едно място.

Знаете ли кaкво представлява т.нар. кето диета? Пробвали ли сте я или чувате за нея за първи път? Ако сте от първите – тук ще намерите идеи за рецепти и менюта, както и други полезни съвети по време на спазването на диетата.

Ако не сте чували за този режим, но имате интерес – на тази страница ще намерите всичко, свързано с кето диетата. От това какви са ползите от нея до позволени и забранени храни при кето хранене, вкусни рецепти и примерно седмично меню.

Ще научите и за ползите от кето храненето върху здравето – как действа при различни неразположения и същевременно енергизира и поддържа тялото във форма.

Ще намерите тази и много допълнителна информация, която да ви даде пълна представа за видовете кето диета, нейните здравни ползи и как да я включите в ежедневието си.

vitc 400 1
vit e 600
vitc 400 1
vit e 600

Какво представлява кето режимът на хранене или кето диета?

Кето диетата е изключително популярна в световен план. Тя представлява нисковъглехидратен – високомазнинен (НВ-ВМ) режим на хранене, който предлага редица здравословни ползи за организма.

Много изследвания показват, че този тип диета помага за ефективното свалянето на килограми и подобрява здравето. При спазване на кето диетата дори може да се въздейства благоприятно при състояния на диабет, епилепсия и болест на Алцхаймер.

Кръвната захар стимулира инсулина, а инсулинът стимулира бъбреците да реабсорбират натрий. Повече натрий води до по-високо кръвно налягане.

Съответно хранене с нисък гликемичен индекс поддържа ниска кръвната захар, като ограничава количеството рафинирани въглехидрати, които могат да увеличат риска от хипертония.

Идеята при кето диетата е тялото да получава повече калории от протеини и мазнини и по-малко въглехидрати. Елиминират се главно въглехидратите като захар, плодове, зърнени храни, бобови растения, картофи и бяло брашно (всякакви тестени ястия с бяло брашно).

Но разполагаме с много алтернативни рацепти, с които да си приготвим кето хляб с бадемово брашно например.

Кето диетата има много допирни точки с нисковъглехидратната диета на Аткинс. Разликата между двете е в количеството въглехидрати, които се приемат на дневна база – при Аткинс количеството им се увеличава спрямо фазите.

При кето диетата въглехидратите се контролират, за да може тялото да се задържи в състояние на кетоза и да постигнем видими резултати още в началото.

Научете още подробности за същността и предимствата на кето диетата в статията Какво е кето диета – същност и предимства. А, ако се чудите какво се случва с тялото ни в първата седмица на кето диета и какво да очаквате, прочетете статията по темата в блога ни.

Ако след това се чудите още дали да започнете кето диета или да се откажете, запознайте се с предимствата и недостатъците на хранителния режим и преценете дали съвпадат с вашите цели и мотивация.

Какво е кетоза?

Какво е кето диетата - обяснение за състоянието на кетоза през различните фази.

Историята на кетозата започва през 1921 г, когато когато ендокринологът Ролин Удиат отбелязва функцията на кетонните тела. Те се произвеждат от черния дроб в резултат на гладуване. Или ако се спазва диета, богата на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

През 1923 г д-р Ръсел Уайлдър използва това, за да сложи началото на кетогенната диета.

Кетозата е метаболитно състояние, към което се целим, когато сме се подложили на кето диета. При нея мазнините осигуряват по-голямата част от горивото за тялото.

Кетозата възниква, когато организмът има ограничен ресурс от глюкоза, която е предпочитаният източник на гориво за много клетки в тялото.

Когато приемът на въглехидрати, обаче, е сведен до 20 г на ден (максимум 50) тялото ни започва да използва мазнините, за да извлича енергия. Именно използването на мазнините като източник на гориво, за сметка на въглехидратите, е в същината на т. н. кето диета.

Когато спазваме НВ-ВМ диета, нивата на хормона инсулин намаляват и мастните клетки се освобождават от запасите на телесни мазнини в големи количества. Много от тези мастни киселини се прехвърлят в черния дроб, където се окисляват и се превръщат в кетони (или кетонови тела).

Тези молекули могат да осигурят енергия за тялото. За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да осигурят енергия за мозъка при липса на глюкоза. Подробна информация за състоянието на кетоза ще намерите в статията Какво още не знаем за кетозата.

Състоянието на кетоза е индикация, че успешно сме изпълнили плана на избраната кето диета и продължаваме да го правим. За да задържим организма си в това състояние, е важно да знаем отговора на няколко основни въпроса за правилното контролиране на кетозата. Сред тях са:

 • Кои храни са и кои – не са позволени по време на кетоза?
 • Колко вода трябва да приемаме?
 • Кои мазнини са полезни?
 • Можем ли да употребяваме алкохол или сладки десерти?

Колко време е необходимо да поставим организма си в кетоза, за да постигнем резултати, зависи от редица фактори. Ако целта е сваляне на килограми, можете да продължите до 6 месеца, като си правите паузи. Това зависи изцяло от здравословното състояние и целите на спазващия я.

На всички тези въпроси можете да намерите отговор, като си направите бърз тест Какво знаем за кетозата? След него ще имате един добър старт, за да продължите с научаването на още тайни от добрия план на кето диетата.

Кетоза и кетоацидоза

Кетоза и кетоацидоза са две съвсем различни състояния. Кетоацидозата е състояние, характеризиращо се с твърде високи нива на кръвна захар в тялото ни, при което е застрашен живота на пациента. Възниква при недостатъчен синтез на хормона инсулин, при което тялото ни не може да използва правилно глюкозата и да я превърне в енергия. Следствие на което се повишават нивата на кръвната захар (хипергликемия).

Най-често тази опасна ситуация може да се развие за няколко часа или дни и възниква при хора с установен захарен диабет тип 1 и тип 2. За стабилизарането й трябва да се вземат спешни и много бързи мерки.

Симптоми на кетозата

Когато спазваме кето диета, в началото е важно да следим за признаците, по които да познаем, че тялото ни е в кетоза и вече активно изгаряме мазнини за енергия. Това става, благодарение на повишеното ниво на кетони в кръвта ни, които осигуряват нов източник на гориво за нашите клетки.

Когато сме на кето диета, тялото ни претърпява много биологични адаптации. Това може да се отрази на косата ни и да забележим интензивен косопад по време на кето. За щастие това е временно явление и напълно естествено.

Може да забележим и намаляване на нивата на инсулин и повишено разграждане на мазнини.Когато това се случи, черният ни дроб започва да произвежда голям брой кетони, които доставят енергия на мозъка.

Понякога обаче е трудно да разберем дали навлизаме в състояние на кетоза. Но има отчетливи сигнали, по които можем да разпознаем, че се движим в правилната посока. Подробна информация за тях ще откриете в статията Симптоми, по които да познаете, че сте в кетоза.

Тест ленти за кетони

Както вече казахме, кетоните са продукт на метаболизирането на свободните мастни киселини в черния дроб. Те намаляват производството на глюкоза в черния дроб и дават сигнал на тялото да изгаря мазнини за енергия.

Излишните кетони, които не се използват от организма, могат да се измерят чрез кръвта или урината. Редовните тестове са важни за всички, които държат да следят състоянието на кетоза и да проявяват ефективността от спазването на кето.

Това става чрез потапянето на тест лента за кетони в проба от урина, отделена сутринта или два часа след последното хранене за деня. Абсорбиращия край променя цвета си, който сравняваме с цветовата гама, приложена на опаковката. Спрямо нея разбираме дали съдържанието на кетони в урината е ниско, средно или високо.

Кето грип

Рязката промяна в приема на въглехидрати първоначално може да предизвика така наречения „кето грип„. Той наподобява на сезонния грип, като симптомите му могат да включват:

В повечето случаи отминава до две седмици, през които е важна добрата хидратация, движение и прием на полезни мазнини.

Видове кето диета

След като уточнихме каква е същността на кето режима на хранене е важно да споменем, че той варира в различни граници. С придобиването на популярност, познатата ни кето диета приема няколко различни форми.

Според различни диетолози, тя се разделя на няколко основни клона. Между тях има съществени разлики, както и съотношението време:резултат е различно.

Основната разлика в различните кето диети е процентното съотношение за деня на мазнини, въглехидрати и протеини. При някои храненето е съобразено с гликемичния индекс на храните.

Научете повече за различните видове кето диети в статията Кето режими: видове и разликите помежду им. Изберете най-подходящия за вас и за резултатите, които искате да постигнете.

В блога ни ще откриете и няколко любопитни факта за кето диетата във връзка с нейното развитие и отразяване през годините.

Фастинг и кето диета при вируси

Оказва се, че цикличното гладуване и кето диета могат да намалят риска от заразяване с вируси, както и да облекчат симптомите.

Индуцираното от кетогенната диета повишаване на нивата на бета-хидроксибутират предотвратява сглобяването на инфламазомния комплекс, което води до предотвратяване и намаляване на възпалението.

Включително това на белите дробове.

Много проучвания наблюдават положителния ефект на фастинга и кето диетата, приложени при Covid-19, в лабораторни условия. Цикличното гладуване укрепва и имунната система, като „рециклира“ стари имунни клетки и задейства произвеждането на нови.

Периодично гладуване и кето диета

Комбинирането на периодично гладуване и кето диета може да помогне в борбата с килограмите и по-голяма ефективност при спазване на кето диета. И при двата режима се повишават нивата на кетоните, но гладуването може да се окаже много по-трудно за изпълнение от спазването на кето режима.

Ако искате да отслабнете и да подобрите здравето си може да съчетаете двата вида режими. Рисковите групи, които трябва да избягват тази комбинация са бременни или кърмещи жени, хора с диабет и проблеми със сърцето.

Периодичното гладуване в комбинация с кето диета е чудесен начин за връщане към състояние на кетоза, ако сме се опитали да изневерим на кето диетата. По този начин източникът на гориво ще се измести по-бързо от въглехидратите към мазнините.

Преди да започнете каквато и да е диета, е добре да се консултирате с лекар, за да разберете дали здравословното ви състояние е добро.

Веган кето диета

Веган кето диета.

Ако сте веган, но имате интерес към спазването на кето режим на хранене, макар да изглежда трудно, всъщност е лесноизпълнимо.

При елиминирането на млечните и месни продукти трябва да се наблегне повече на продукти на растителна основа. Те са богати на полезни мазнини, а такива са кокосовите продукти, растителните масла, ядките (като орехи и бадеми, за които е известно дори, че помагат при безсънието).

На пазара вече откриваме и много веган алтернативи на млечните продукти. Включването на повече зеленчуци без скорбяла и бери плодове също е важно да се спазва.

За да подкрепите процеса на кетоза при веган кето диетата, на помощ идват и средноверижните триглицериди от МСТ маслото от кокос. Можете да добавите към менюто си и хранителни веган добавки, които да подкрепят имунитета и процесите в организма.

Вегетарианци и кето диета

Сигурно много хора си мислят, че е много трудна комбинацията между диета, подходяща за вегетарианци и кето диета. Вегетарианците имат особено полезен начин на хранене, изключващ приема не месни продукти.

Колаборацията между тези две диети работи отлично и доставя ползи на тялото, като тонизиране и пречистване на организма. Разбира се, няма как да не споменем и най-желаната от всички и търсена полза от диетите – сваляне на излишните килограми. Е, тези два режима на хранене могат да предложат всички тези ползи.

Ако искате да разберете как да комбинирате диета, подходяща за вегетарианци и кето диета, прочетете статията по темата в нашия блог.

Кето и палео диета

Спазването на кето диета, както вече уточнихме, изисква прием на повече мазнини, умерени количества протеини и много малко въглехидрати, за да се постигне и поддържа състояние, наречено кетоза.

Палео диетата (пещерна диета, наричана още) следва принципа на консумация на храни, които нашите ранни предци са яли. Тази диета смята, че съвременните технологии за преработка и производство на храната са вредни за човешкия организъм. Изключва от менюто всички зърнени и бобови култури и преработената захар, както при кето диетата.

Общото между кето и палео диетата, че елеминират консумацията на силно преработени храни и насърчават приема на питателни продукти.

Мързеливо кето

Мързеливо кето се характеризира с минимално следене на приеманите макронутриенти (белтъци, мазнини и въглехидрати). За някои хора изчисляването е много досаден процес, който може да доведе до обезкуражаване и отказ от следване на диетата.

При мързеливото кето трябва да се следят само приетите въглехидрати, за да не превишават дневната доза от 20 грама и да излезете от състояние на кетоза. Не се смятат калориите, нито протеините и мазнините.

Ползи от спазването на кето диета

Освен за бързо влизане във форма и борба с излишните килограми, кето диетата има здравословни ползи за благосъстоянието на целия организъм. При нея се наблюдава сваляне на килограми още в началото. За щастие ползите от кето режима са много повече – успешно се бори с понижаване на апетита, например.

Отслабване с кето

Промените в хранителния режим водят до постигане на определена цел. Спазването на кето диета води до загуба на мазнини, запазва мускулната маса и влияе положително върху много здравословни състояния.

Хората, които се хранят с ниско съдържание на въглехидрати, губят повече тегло и по-бързо, отколкото тези, които консумират храни, бедни на мазнини. Дори когато последните активно ограничават калориите.

Основната причина за това е задържаната до този момент вода в организма. Кетозата помага да се отървем от излишната вода от тялото, понижавайки нивата на инсулин.

Всичко това води до бърза загуба на тегло през първите 1–2 седмици след започване на кето режим. Но и не само – за ползите от състоянието на кетоза може да прочетете и в статията 10 предимства на кето режима за здравето на организма.

Как кето диетата насърчава загубата на тегло?

Ето как кетогенната диета помага ефективно в свалянето на килограми:

 • Приемът на повече протеин в диетата засища за по-дълго време и помага в загубата на тегло, намалявайки приетите калории за деня.
 • Глюконеогенеза – човешкото тяло превръща мазнините и протеините във въглехидрати, които използва като източник на енергия. Този процес може да изгори излишните калории.
 • Потиска апетита – Кето диетата ни помага да се чувстваме сити. Това се подкрепя от положителни промени в хормоните на глада (лептин и грелин).
 • Подобрява инсулиновата чувствителност, метаболизма и използването на енергия от организма.
 • Намалява съхранението на мазнини – кето режимът може да намали липогенезата, процеса на превръщане на излишните въглехидрати в мазнини. Когато се приемат минимални количества въглехидрати, тялото ни започва да разгражда мазнините като източник на енергия.
 • Повишава количеството на изгорените мазнини по време на почивка, ежедневни дейности и упражнения.

Кето диета и ползите за мозъка

Мозъкът използва около 20% от калориите на тялото, така че се нуждае от много „гориво“, което си набавя от определени хранителни вещества. А когато сме на кето диета, е много важно да се грижим за здравето му.

Храната, която приемаме, е от изключително значение за доброто състояние на мозъка и може да подобри паметта и концентрацията.

Омега-3 мастните киселини помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки. Антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалението, които са свързани със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства.

Мазната риба, ядките, яйцата са само част от кето храните, които засилват и мозъчната функция.

Кето диета против мигрена

Кето диета против мигрена може да повлияе на симптомите на тежко главоболие, понижавайки го. Това става благодарение на производството на кетони, които имат противовъзпалително действие.

А мигрената е резултат именно на неврогенно огнищно възпаление и оток на съдовете на прилежащия участък от твърдата мозъчна обвивка.

Кетонните добавки също могат да помогнат за облекчаване на тежкото главоболие.

Кето диета и бременност

По време на бременност не е препоръчително да се спазват диети, които ограничават въглехидратите, белтъчините или протеините.

Препоръчва се прием на плодове и зеленчуци, протеини, омега киселини и храни, богати на фибри. Организмът на бременната жена трябва да получава необходимите въглехидрати, протеини и белтъчини. Желателно е да се избягват храни, които имат високо съдържание на мазнини.

В този период не трябва да се предприема рязка промяна в хранителния режим, освен ако не е консултирана с лекар преди това и няма здравословна предпоставка за това.

Кето диета при епилепсия

Изследванията по въпроса защо помага кето диетата за лечение на епилепсия продължават, но едно добро обяснение е, че причиняващата припадъци електрическа активност в мозъка изисква много енергия.

При консумация на захар, мозъкът ни получава бързо енергия. Но, ако тялото си набавя енергия от разграждането на мазнините, тя ще се предаде по-бавно, което означава, че припадъците няма да могат да се активират толкова лесно.

Спазването на нисковъглехидратно хранене и кето дава възможност да се регулира това заболяване, водейки до подобрения и значително намаляване на гърчовете.

Кето хранене

Кето диета и продукти, свързани с режима.

Когато говорим за кето храненето трябва да съблюдаваме две основни неща – кои са позволените и забранените храни при кето режима и какви продукти е нужно да си набавим. Те ще ни помогнат да се справим по-лесно с изграждането на кето меню, което да бъде разнообразно и вкусно.

Преди да ви представим нашето предложение за седмично меню и бързи кето рецепти, нека да уточним кои храни трябва да избягваме, и кои са тези, на които е хубаво да наблегнем.

В Кето фантазии – книгата ни може да откриете още много кулинарни предложения, с които да разнообразявате кето менюто си.

Позволени и забранени храни по време на кето диета

Когато спазваме кето диета, е много важно да сме наясно със списъка от позволени и забранени храни, които можем или не можем да консумираме по време на диетата. Тъй като и най-малкото отклонение може да ни изкара от кетоза и да ни постави в първоначална позиция.

Но има кето храни, които са чудесни източници на пробиотици. Кои са те и с какво допринасят за нашето здраве – можете да разберете от статията 7 кето храни, които са източник на пробиотик.

Списъкът с позволени храни изключва главно тези с високо съдържание на въглехидрати – такива, които съдържат бяло брашно, нишесте и много захар. Необходимо е да бъдат елиминирани и заместени с по-високомазнинни продукти, като риба, месо, някои ядки, зеленчуци и бери плодове.

Сигурни сме, че когото и да попитаме „Вредна ли е захарта?“ той ще ни отговори с – Да! Обаче едва ли има човек, който да не обича да хапва сладко. За съжаление много десерти се приготвят именно с вредната бяла захар.

Но, за щастие, можем да използваме подходящи подсладители, като тези, извлечени от билката стевия. Те не съдържат въглехидрати, но пак ни позволяват да се насладим на кето сладкишите и десертите.

Храни и напитки, подходящи за кето

Спазването на кето режим през лятото крие отвсякъде изкушения, но с правилните кето храни в менюто си и добра мотивация можем да се справим с всяко едно предизвикателство. Зимата също е сезон, в който преобладава на трапезата ни богат избор от изкушаващи храни и напитки.

Затова, за да избегнете излизане от състояние на кетоза, сме ви приготвили ценна информация за подходящите кето храни, които да включите в менюто си през всеки един сезон.

А специално за зимата може да опитате да си приготвите неустоимо вкусни топли напитки, подходящи за кето, като чай от джинджифил, кокосово-бадемово мляко или лате. А подробна информация за кето храненето през студените месеци може да прочетете в статията Кето хранене през декември – възможно ли е?

 • Зеленчуци

Зеленчуците в кето храненето са важна част от менюто и вече далеч не са само гарнитура към нашето ястие. Те се включват в блата ни за пица, в алтернативата за ориз, в свежата салата. Ако спазваме кето диета през зимния период, е много важно да заложим на нисковъглехидратни зеленчуци, за да поддържаме в добро здраве и имунната си система.

Можете да прочетете повече в статията за 5 кето зеленчука, които са задължителна част от зимното ни мен.

 • Плодове

При спазване на кето режим плодовете са изключени, заради високото съдържание на плодова захар (фруктоза) и въглехидрати. Но са позволени така наречените бери плодове – къпини, малини, боровинки, в количества, които не нарушават дневния въглехидратен прием. Освен това те са познати като храни афродизиаци.

Пълен списък на позволените и забранени храни по време на кето диета ще откриете в статията Позволени и забранени храни по време на кето диета.

 • Кето храни с нисък гликемичен индекс

Диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс, помага при сваляне на килограми и може да намали нивата на кръвната захар. Затова кето диета при диабет тип 2 и тип 1 е подходяща за спазване. Може да се приложи и от хора със сърдечни заболявания.

Гликемичният индекс е система за измерване, която класира храните според влиянието им върху кръвната захар. Скоростите, с които различните храни повишават нивата на кръвната захар, се класират в сравнение с усвояването на 50 гр. чиста глюкоза.

Чистата глюкоза се използва като референтна храна и има гликемичен индекс 100. Храните се разделят в 3 основни групи, според гликемичния си индекс:

 • Нисък: 55 или по-малко
 • Среден: 56–69
 • Висок: 70 или повече

Храните с ниска стойност на гликемичния индекс са най-полезният избор. Те се усвояват по-бавно, следователно водят до по-бавно и по-малко покачване на нивата на кръвната захар.

По-подробна информация за кето храните с нисък гликемичен индекс ще откриете в статията 7 кето храни с нисък гликемичен индекс.

 • Връзката между видовете масла и кето

Консумирането на масла по време на кето режима е от голямо значение. Мазнините при кето режима играят важна роля за успешна кетоза и благосъстояние на организма като цяло.

Маслата на растителна основа имат нула въглехидрати, което ги прави чудесен източник на мазнини. Животинските мазнини също носят много ползи за здравето, като контролират възпаленията и засилват имунитета.

Тялото използва мазнините като източник на енергия вместо въглехидратите по време на кетоза. Препоръчваме винаги да избирате висококачествени, студенопресовани масла, които са запазили полезните си качества.

Подходящи при кето са кокосовото, зехтинът, кравето и маслото Гхи – богати на полезни мазнини и хранителни вещества.

Скъпо ли е кето храненето?

При хранителните режими менюто може да е едновременно скъпо, но и бюджетно и в разумна финансова рамка. Успехът в това се крие в начина, по който се запасяваме с основните продукти и съставки в режима, както и тяхното продължително съхранение.

Един добър вариант е да си приготвим заготовки или да съхраним във фризер замразени ястия, които да затоплим и поднесем за обяд или кето вечеря, когато нямаме достатъчно време да готвим.

В нашия блог ще откриете бюджетен кето план, тъй като организираното и стегнато планиране на менюто се основава и на планирани списъци и ястия.

Захранване след кето диета

Много чест въпрос е как да прекратим спазването на кето диета и да не възвърнем обратно изгубените килограми. Именно затова трябва да направим правилно захранване след кето диета с подходящ режим. Нужен ни е обаче и правилен преходен период. Разберете повече в статията по темата „Захранване след кето диета“ в блога ни.

Кето продукти

Кето храни за начинаещи

Любопитно за кето. Колко време в кетоза. Кето диета. Кето храни за начинаещи.

Винаги е по-лесно, когато знаем какво да точно включва менюто ни, когато започваме нов режим на хранене. Това важи с особена сила при кето диетата, тъй като тя елиминира много от любимите до този момент ястия и продукти.

Списъци с основните съставки, млечни продукти, масла и протеини помагат за планиране и реорганизация на запасите в кухнята при начинаещи в кето, с което влизането във фаза на кетоза значително се улеснява.

Задължителни групи храни при спазване на кето

Ядките при кето диета спадат към групите храни, задължителни при спазване на режима. Други са маслата, месата, някои млечни продукти, яйцата, зеленчуците без скорбяла и бери плодовете. Повече за ролята на всяка група храни по време на кето режима можете да прочетете в нашия блог.

Често допускани грешки при кето хранене

Едно от често срещаните грешни твърдения за кето диетата е, че е трудна за спазване. Това погрешно разбиране идва от драстичните лишения при спазването на много строги диети и лошия опит с тях.

Понякога неправилното хранене и пропуски в кето диетата могат да възпрепятстват положителните ефекти от режима. Съществуват грешки при кето диета, които е възможно да допускате в началото и да не успявате да влезете във фаза на кетоза. Това може да доведе и до по-голяма продължителност на симптомите на кето грип или до депресивно състояние. Тук може и да се крие причината, ако се чудите защо не сваляте килограми.

Електролитният дисбаланс е причина номер едно за непрекъснат глад при кето диета. Недостатъчната хидратация, приемът на малко протеини, недостиг на електролити като сол, магнезий, калции – това са само част от най-често допусканите грешки при кето храненето.  Дори недостатъчният прием на въглехидрати е в това число – в началото може да сте прекалено внимателни в това отношение. И така несъзнателно да консумирате по-малко от 10 г на ден.

Бъдете внимателни и с прекаления прием на млечни продукти.

Кето диетата и депресията

Както споменахме по-рано, симптомите на кето грип могат да доведат до депресивни състояния. Рязката промяна в диетата, изключването на любимите храни и десерти също влияе на емоционално ниво.

Според проучвания, изключването на захар, нишесте, бобови растения и богати на въглехидрати плодове и зеленчуци – изобщо на която и да е група храни, е свързано с депресия.

Често това води и до дефицит на магнезий, цинк и селен. Липсата на тези хранителни вещества може да повлияе на настроението и налага приемането на добавки.

Рискове и странични ефекти

Страничните ефекти от спазването на кето диета възникват поради нуждата на организма ни да се адаптира към новия режим на хранене. Особено влияние оказва смяната на източника на енергия – от въглехидрати към мазнини, от глюкоза към кетони.

Фазата на приспособяване е нещо нормално, през което трябва да се премине в началото на всяко ново нещо, което влиза в живота ни. Това се отнася в пълна сила и за започването на кето диета.

За щастие, може да се сведат до минимум страничните ефекти, като често уриниране, глад за захари, лош „кето дъх“, „кето грип“, проблеми със съня, диария или запек и други. За да разберете как, прочетете подробна информация в статията „Странични ефекти при кето диета и как да ги сведем до минимум“.

Подходяща ли е за вас?

Кето диетата е подходяща за всички хора, които нямат установено медицинско състояние, което трябва да избягва този модел на хранене. Хората, целящи да свалят излишните килограми и да отслабнат, също могат да следват режима.

Диетата подобрява цялостното здраве и помага за балансиране на нивата на кръвна захар особено при хора с диабет тип 2.

Кето диетата обаче не е подходяща за спазване от хора, които спадат в следните няколко категории:

 • Бременни/ кърмещи жени
 • Хора, възстановяващи се от операция
 • Хора с хранително разстройство
 • Страдащи от проблеми с черния дроб/ панкреаса

Често задавани въпроси за кетогенната диета

Преди да започнем каквато и да е нова диета възникват множество въпроси, на които искаме да получим отговори.

Най-честите въпроси при кетогенния режим са относно консумацията на въглехидрати, загубата на мускули при отслабване, как да се справим с лошия дъх и с „кето грипа“.

Отговори на тези и други важни въпроси, възникнали при започване на режима, може да откриете в статията „Кетогенна диета – детайлен наръчник за начинаещи“.

Хранителни добавки при кето диета

По време на кето диетата, която може и да се превърне в начин на живот за много хора, някои групи храни са изключени – дали заради високовъглехидратното си съдържание или наличието на много захар в тях, не можем да ги консумираме.

Такива са по-голямата част от плодовете, някои зеленчуци също. Но дори да не сме на кето диета, често страдаме от дефицит на различни хранителни вещества. И често решението е прием на хранителни добавки.

При кето диетата някои витамини и минерали имат редица функции, които помагат на тялото да се адаптира към новия режим на хранене.

Да вземем за пример магнезия – той ни помага да избегнем така наречения „кето грип“. До него води изключването на въглехидратите, което кара тялото ни да изхвърля основни витамини и минерали и води до електролитен дефицит.

Включете храни, богати на магнезий в менюто си. Такива са например зеленолистните зеленчуци и авокадо, ядки, риба, кисело мляко, но и любимият ни черен шоколад.

Екзогенните кетони са добавка, която също помага адаптацията към режима, повишавайки нивото на кетони, като по този начин облекчава симптомите на кето грип. Екзогенните кетони имитират действието на бетахидроксиурат (BHB) – едно от кетоновите тела, които се синтезират при диета с ограничен прием на въглехидрати.

Малиновите кетони са различни от тези, които тялото използва за гориво, и не имитират ефекта на BHB, за разлика от екзогенните. Техният ефект се крие в повишаване на нивата протеиновия хормон адипонектин, действащ за регулиране на нивата на кръвната захар, забързване на метаболизма и намаляване на апетита.

Витамин Д, от друга страна, помага:

 • за поддържането на мускулния растеж
 • за костната плътност
 • както и за здравето на сърдечно-съдовата и имунната система

Има още няколко добавки, които помагат тялото ни да е в добра форма при спазване на кетогенна диета и да се задържа по-лесно в кетоза – кои са те можете да научите от статията 8 от най-добрите добавки за кето диета. Ценна информация може да получите и от нашия наръчник как да заздравим мускулите си по време на кето диета.

МСТ масло

МСТ е съкращение на medium-chain triglyceride – средноверижни триглицериди, които откриваме в масла като кокосовото и палмовото, както и в някои млечни продукти.

Средноверижните триглицериди съдържат от 6 до 12 въглеродни атома и се метаболизират по-бързо в организма, за разлика от дълговерижните, които преобладават в менюто ни. Те се насочват към черния дроб чрез кръвопотока, директно от червата, и се използват като източник на енергия или се превръщат в кетони.

МСТ маслото от кокос, с концентрирана каприлова киселина – С8, повишава мозъчната дейност, енергичността и помага при изгаряне на мазнини. При кето диета може да се приема директно или като добавка в бронирано кафе или смути.

Кето рецепти

Кето рецепти – блог

Кето фантазии – книгата

Кето фантазии

Original price was: 34.00лв..Current price is: 31.62лв..

В наличност

(107 клиентски отзива)

„Кето фантазии“ е нашата първа кулинарна книга, която ще ви очарова, вдъхнови и изненада. Вашият пръв помощник в здравословната кухня.

В нея ще откриете:

 • 111 нисковъглехидратни и високомазнинни рецепти
 • авторски рецепти от нашата кето кухня
 • две части – традиционно четиристепенно меню и празнични предложения
 • идеи за пикник
 • предложения за неделни закуски
 • какво да си приготвим за офиса
 • примерни обедни и вечерни менюта
 • кето десерти без никаква захар

delivery truck rsz1 Безплатна доставка за поръчки над 120 лв!

5 лв. цена на доставка до избран от вас офис и адрес

fast clock Доставка на следващия работен ден при поръчка до 16:00 ч

В наличност

Код: FL-G00002 Категория:

Описание

Кето Фантазии е авторска кулинарна книга, която съдържа 111 нисковъглехидратни и високомазнинни рецепти, разделени в две части.

В първата част ще откриете кулинарни предложения за нестандартно четиристепенно меню, съобразено с традиционната българска кухня. Втората част съдържа пет раздела, които ще ви предложат различни кето идеи, които да споделите с приятели и близки.

 

Какво съдържа книгата Кето Фантазии?

Книгата изцяло следва високомазнинния и нисковъглехидратен режим на хранене, в който най-важният овкусител е качествената естествена мазнина. Пълната липса на добавени захари, глутен и изкуствени мазнини ще ви разведе в един нов кулинарен свят. В книгата ви очакват 111 авторски рецепти, придружени с професионални снимки на готовите ястия.

Може да ви звучи невероятно, но тайната на нашите кето рецепти в книгата Кето Фантазии се състои именно в правилните продукти и тяхното използване. Ще ви споделим как да си направите здравословно кето тесто, което да слепва и да се оформя лесно. Или пък как да си приготвите вкусни десерти с много малко въглехидрати или пък с какво да заместите ориза и картофите, които са основен компонент в повечето български ястия.

Ще откриете и допълнителна информация за различните мазнини, които сме използвали, както и за нашите естествени подсладители, с които сме сътворили вкусните и нисковъглехидратни десерти. И всичко това събрано в една книга – „Кето Фантазии“.

 

Как я създадохме?

Много хора се сблъскват с невъзможността да изберат подходяща за себе си и за своите близки храна. От една страна, това се дължи на липса на достатъчно време, а от друга – на непълното познаване на храните, техните стойности и комбинации между тях.

Така стигнахме до идеята за създаването на кулинарната книга „Кето Фантазии“, с която да предложим идеи за интересни кулинарни ястия. Те ще ви омаят, изумят и изненадат. В нея ще откриете рецепти за качествено четиристепенно меню, както и предложения за път, лесни рецепти за изненадващи гости или пък за здравословни неделни закуски.

И всичко това без захар, бяло брашно или глутен, като последният се явява един от основните алергени, водещи до затлъстяване.

 

Накратко за кетогенното хранене и промените в организма

Ключовият аспект на кетогенната диета включва ограничаването на въглехидратите, които в организма се превръщат в глюкоза и осигуряват метаболитните и енергийни нужди на тялото.

Вследствие дефицита на въглехидрати организмът навлиза във фаза на кетоза. Нивата на хормона инсулин намаляват поради липса на глюкоза, което води до освобождаване на големи количества мастни киселини от запасите от телесни мазнини.

Голяма част от тези мастни киселини се транспортират до черния дроб, окисляват се и се превръщат в кетони, наричани още кетонни тела, които се използват като алтернативен източник на енергия в цялото тяло.

 

Допълнителна информация

Тегло 0.791 кг
Размери 20 × 10 × 20 см
Производител/Марка

Forlife

107 отзива за Кето фантазии

 1. Avatar of Даниела Йотова

  Даниела Йотова (потвърден клиент)

  Прекрасна книга.

 2. Avatar of Nara. Chragyan

  Nara. Chragyan (потвърден клиент)

  Рецептите са лесно изпълними а много вкусни.Харесва ми книгата.благодаря!

 3. Avatar of Георги Неделчев

  Георги Неделчев (потвърден клиент)

  Реших да взема и хартиения носител. Доволен съм.

 4. Avatar of Анита Карагяурова

  Анита Карагяурова (потвърден клиент)

  Страхотен продукт

 5. Avatar of Радослава Димитрова

  Радослава Димитрова (потвърден клиент)

  Невероятна книга, много добри и лесни идеи , много съм доволна от книгата

 6. Avatar of Gyke Gmith

  Gyke Gmith

  Выдаем автомобили в аренду в Сочи, все детали здесь: прокат авто в сочи

 7. Avatar of Gyke Zmith

  Gyke Zmith

  Leer resenas en popular casinos en Chile aqui: mejor casino online

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи кето рецепти при кето диета

При кето диета домашно приготвената храна е основният двигател за успешни резултати. Но в динамичното ни ежедневие, не всеки път успяваме да си приготвим пълно меню, което да вземем със себе си на работа.

Това в никакъв случай не бива да ни тласка към компромис с бързи храни, които не са кето и ще ни извадят от кетоза мигновено, заличавайки усилията ни до момента.

За щастие има лесни и бързи за приготвяне кето рецепти, с които да се заситим, да си доставим необходимата енергия и да им се насладим. Нека видим кои са те.

Какво да хапнем, докато сме в офиса

Работата понякога засенчва здравословното хранене, но не бива да позволявате това, когато спазвате кето диета. Ако не успеете да си приготвите основно за обяд, можете да си вземете енергийни варианти, които са лесно преносими и удобни за бързо, но питателно хапване в офиса.

Ядки и кисело мляко с бери плодове са едни от най-лесните решения, които не изискват особени усилия. Виж още идеи и рецепти в статията 7 кето закуски за енергия в офиса.

Идеи за кето обяд в офиса + рецепти

Не е задължително вкусната кето храна да е само за вкъщи – има безброй начини и рецепти да си приготвим лесно и бързо вкусна храна, която да хапнем на работното си място, без да нарушаваме нашата кето диета.

Ако искате нещо вкусно, но не ви се хапват само ядки, имаме още идеи за кето обяд в офиса, които да си приготвите. Всички те са съобразени със списъка на позволените кето храни и можете да се възползвате, за да няма опасност да нарушите фазата на кетоза на организма си.

Пригответе си кето чийзбургер или яйчени мъфини и се насладете на питателен обяд в обедната си почивка. Вижте рецептите за тях, както и още няколко кето предложения в статията 7 лесни идеи за кето обяд в офиса.

Кето рецепти за отслабване

Кето диета. Аткинс и кето диета. Калории. Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

Повечето хора, които пристъпват към кето диета, го правят с цел да свалят излишните килограми. Именно заради това самата диета е нисковъглехидратна и елиминира множество доказани като вредни храни и продукти – не само за теглото, но и за здравето ни.

Кетогенната диета е богата на вкусни продукти и рецепти, с които не само ще постигнете желаната форма, но ще се насладите и на редица други полезни действия върху организма си.

Храни, които ни помагат да отслабнем при кето диета

Един от начините да ускорите загубата на мазнини е да консумирате храни, които ви помагат да поддържате калориен дефицит, без да се чувствате уморени и гладни. Макар кето диетата да не е от най-нискокалоричните режими, смята се, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати превъзхождат нискокалоричните, когато става въпрос за сваляне на килограми.

Храните, които изгарят мазнини, са силно засищащи, въпреки по-ниското си съдържание на калории. Те предизвикват ситост, подобряват чревната флора и насърчават кетозата. А всичко това води до контрол на теглото и постигане на желаната талия.

Някои от тях употребяваме често в ежедневието си, а за ефекта от други може би ще чуете за първи път. Вижте кои са кето храните с много ниско съдържание на въглехидрати, чиято редовна консумация да включите в менюто си, в статията 7 кето храни, които ни помагат да отслабнем.

Кето храни, които да похапваме след тренировка по време на кето диета

Редовните физически упражнения са едно чудесно допълнение към здравословното състояние на организма ви по време на кето диета. Идеи за тренировки, по време на кето диета може да видите в статията 7 вида упражнения по време на кетоза.

Тренировките ни поддържат във форма – не само физическа, но и умствена. Правилният подход е хранене след тренировка. Изразходването на енергия изисква подкрепа и възстановяване на хранителния и енергиен баланс в тялото след това.

По тази причина е важно да подбирате и подходящите храни за следтренировъчно презареждане.

Хапнете не повече от 45 минути след като сте тренирали. Хидратирайте добре организма си, набавете си протеини и полезни мазнини – те ще помогнат на организма ви да се възстанови от физическата дейност.

Какво да консумираме след това, можете да разберете от статията Какви кето храни да похапваме след тренировка.

Кето храни за бърз метаболизъм

В стремежа си към поддържане на физическа форма и здравословен начин на живот, не трябва да пренебрегваме основната роля на метаболизма. Това са процесите, които създават и помагат на тялото ни да произвежда и обработва енергия.

Той има 3 основни роли – преобразуване на храната в енергия за нашите клетки, превръщането на храната в градивни елементи за поддържане на тъканите в тялото и премахване на отпадъчните вещества.

Ето защо балансираният метаболизъм е предпоставка за здрав и дълъг живот. От тук следва, че храната, която консумираме, е много важна за добрия метаболизъм.

Храни като авокадото, кокосовото масло, рибата са подходящи за ефективната работа на метаболизма по време на кето диета. Списък с още кето храни, които забързват метаболизма, можете да намерите в статията 10 кето храни, които забързват метаболизма.

Примерно седмично кето меню при кето диета

Списъкът със забранени и позволени храни при кето диета е едно от първите неща, с които да се запознаем, преди да започнем режима. Впоследствие ще се научим да експериментираме и да си приготвяме чудесно ежедневно меню по наш вкус, което да е кето и здравословно, както и да ни задържи в кетоза.

За да ви помогнем в първите стъпки в кето диетата, изготвихме за вас примерно седмично меню, което да сложи добър старт за навлизане в кетоза и да ви запознае с режима и рутината на хранене. (Ако приемате лекарства сутрин, можете да започнете с лека закуска, като яйца).

Препоръчителният брой хранения при кето режим се формира на база поставените цели, дневни калории и индивидуалните характеристики на всеки организъм. Ако изпитвате нужда, може да включите междинни хранения при кето, но трябва да ги съобразите с дневните количества прием на въглехидрати.

Кето меню за кето диета - първи ден от седмицата.

Можете да си направите вкусно и здравословно кето смути от спанак, да си забъркате кисело мляко с бери плодове, да си приготвите морски дарове. Опциите за бърза и лесно преносима кето вкусотийка са безброй, дори когато сме на кето диета – вижте повече в Кето меню за плаж или почивка.

Какво знаем за спазването на кето диета?

Дотук научихте много подробна и полезна информация за кето диетата и ако сте решили да я започнете, ще имате чудесен старт от знания. Спазването на кето диетата не е толкова трудно, колкото повечето хора се притесняват, когато чуят „диета“.

Най-трудното при кетогенната диета всъщност са лишенията от любимите въглехидратни храни и като цяло първата седмица. Успеете ли да я преминете успешно, всеки изминал ден ще става все по-лесна за изпъленение.

Да, ще се лишите от някои неща (основно съдържащи въглехидрати), но ще преоткриете възможностите и здравословните ползи от редица други. И най-важното – ще постигнете желаната форма паралелно със здравословен начин на живот.

Разберете повече дали сте научили основите на кето диетата, като си направите теста „Какво знаем за кето режима на хранене„. Успех!

Категории: Кето диета|Публикувана: 01.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:06 | Публикувана: 1 май 2020 в 12:53 | Категория: Кето диета
Go to Top