Диария при кето диета – 5 причини и как да ги контролираме

Обновена: 02.04.2024|
Противозачатъчните. Странични ефекти при кето диета. Диария при кето диета.

Диарията е един от най-честите странични ефекти след започване на диета с високо съдържание на мазнини. Добрата новина е, че това не трае вечно. Ако предприемете правилните стъпки, смущаващата диария при кето диета бързо ще остане в миналото.

Хората са различни, което означава, че причината за диарията може да е различна при всеки. Днес ще ви помогнем да я откриете и да решите проблема само за няколко дни.

 

 1. Диария при кето диета заради прием на твърде много мазнини

При кето режим трябва да консумирате достатъчно мазнини, за да въведете тялото си в състояние на изгаряне на мазнини – кетоза. За да може тялото ви да ги преработи правилно, имате нужда от правилен поток на жлъчката.

Когато в менюто липсва или е ограничено количеството мазнини, жлъчката не е стимулирана да освобождава жлъчен сок, който подпомага процеса на разграждането им. Вследствие на което той се задържа в органа, сгъстява се и става лепкав. Колкото по-гъст и лепкав става той, толкова по-трудно жлъчката може да се освободи от него. По този начин е нарушен жлъчния поток и има опасност от образуването на жлъчни камъни.

Лошият поток може да доведе до спешна нужда да посетите тоалетната всеки път, когато хапнете храна с високо съдържание на мазнини. Причината е, че необходимият жлъчен сок не може да се излее от жлъчния мехур в червата, мазнините преминават през храносмилателния тракт и се изхвърлят от тялото, без да могат да изпълнят ключови за организма функции.

Ако имате диария при кето режим, опитайте да увеличите приема на мазнини с по-бавни темпове. Въпреки че това може да забави загубата на мазнини, понякога бавният и стабилен подход е най-добрият.

 

 1. Лактозна непоносимост

Една от най-добрите страни на кето диетата е добавянето на всички забранени преди това млечни продукти. Повечето конвенционални диети препоръчват да се избягват храни като сирене, сметана и кисело мляко, тъй като те са с високо съдържание на мазнини.

Точно това е причината млечните продукти да станат основен елемент на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Но ако имате непоносимост към лактоза, за която не подозирате, това може да е причината за диария. За да проверите дали това е така, премахнете всички млечни продукти плана си за поне месец. Ако в този период проблемът с диарията изчезне, значи сте открили причината.

В такъв случай се консултирайте с лекар и намерете здравословни заместители на млечните продукти. За съжаление, при установяване на по-сериозно състояние може да се окаже, че кето режимът не е за вас.

 

 1. Диария при кето диета заради прием на твърде много магнезий

 

Диария при кето диета. . Магнезиев оксид или магнезиев цитрат.

 

Въпреки че повечето експерти препоръчват да добавяте магнезий към кето диетата си, ако прекалите, може да очаквате странични ефекти като диария. Това обикновено се дължи на катаболен дисбаланс.

Намаляването на въглехидратите и консумацията на някои от здравословните мазнини, препоръчани при кето диета, може да влоши този дисбаланс. Това не означава, че трябва да избягвате изцяло магнезия, а само да намалите дозата, както и да използвате висококачествена форма на магнезий, като магнезиев цитрат.

 

 1. Кето грип

Диарията може да бъде и част от неприятните странични ефекти от преминаването към план с високо съдържание на мазнини или т. нар. кето грип. Ако прибавим към нея и гадене, подуване на корема, главоболие, ниски нива на енергия и повишен глад, нещата могат да станат непоносими.

По принцип всички грипоподобни симптоми, за които се сетите, могат да се случат, когато тялото ви изгори всичките си запаси от гликоген, за да премине към новия си първичен енергиен източник – мазнини.

В случай, че диарията ви се дължи на това, нека си припомним някои от най-бързите начини да помогнете на тялото си да се справи с кето грипа. Този етап обикновено се случва след първата седмица.

Симптомите могат да продължат дълго време, ако не предприемете правилните стъпки:

 • Избягвайте електролитен дисбаланс, като пиете правилните добавки.
 • Пийте достатъчно вода.
 • Пийте 1-2 чаши висококачествен костен бульон, за да балансирате електролитите.
 • Поддържайте ниския прием на въглехидрати.
 • Яжте достатъчно мазнини, за да преминете в кетоза.
 • Поддържайте умерен прием на протеини.

Имайте предвид, че някои изкуствени подсладители могат да попречат на кетозата, така че не прекалявайте и с тях.

 

 

 1. Диария при кето режим заради лош жлъчен поток

 

Диария при кето диета, жлъчен мехур.

 

По-горе обяснихме за връзката между жлъчката и приемът на мазнини. Но и други фактори могат да повлияят на потока на жлъчката – например твърде много пълнозърнести храни, комбинирани с лекарства за контролиране на други симптоми .

Когато това се случи, тялото губи способността си да разгражда здравословните мазнини. Като резултат не само се появява диария, но може да качите килограми.

Ако забележите проблем с жлъчния мехур, се консултирайте със специалист. Той ще ви насочи към правилното лечение. В краен случай ще предприеме отстраняване на жлъчката, което обикновено не е сложно или застрашаващо здравето.

 

Още няколко съвета за подобряване симптомите на диария при кето режим

Можете да изпълните някои от съветите, споменати по-горе, но нищо няма да работи така добре, както предприемането на стъпки за подобряване на жлъчния поток.

Започването на диета с ниско съдържание на въглехидрати е чудесна първа стъпка.

Да се отървете от зърнените и преработените храни, които забавят жлъчния поток, може също да подпомогне процеса.

Можете да опитате да се справите с диарията и чрез подходящи добавки или свещички (супозитории) за целта. Това би ви отървало от нея за няколко дни.

Кафето също може да помогне за раздвижване на жлъчката, а и може би е най-приятния начин. Да, по принцип го използвате за раздвижване на червата, но може да помогне и в този случай.

Най-добрият лек обаче си остава времето.

Вашето тяло се нуждае от време, за да се адаптира към кето диетата. Панкреасът, например, може да се нуждае от време, за да ускори производството на храносмилателни ензими. Вашият чревен микробиом също се нуждае от време, за да се адаптира. Дайте му седмица или малко повече, и имайте предвид другите средства за решение на диария при кето диета в тази статия.

И не забравяйте, че храносмилателният тракт е изключително сложна система, която се нуждае от ежедневни грижи, за да остане здрава, без значение дали сте на кето диета или не.

 

*Разберете и кои са най-често допусканите грешки в кето режима, които могат да забавят резултатите или да доведат до продължителен кето грип и диария в нашия блог.

Категории: Здраве, Кето диета|Публикувана: 12.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:09 | Публикувана: 12 октомври 2021 в 11:34 | Категория: Здраве, Кето диета