Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно – като запечени кюфтенца с риба тон, например. Както знаем, морските дарове са изключително полезна храна, която трябва да присъства в менюто ни поне 2-3 пъти седмично (прочетете още по темата тук). По тази причина днес сме подбрали именно тази рецепта за запечени кюфтенца с риба тон – лесна и бърза за приготвяне, тя е много вкусна и подходяща за сервиране по всеки повод.

Предимства за здравето от консумацията на риба тон

В миналото туните били наричани „антилопите на океана“, заради голямата скорост, с която се движели и честите им миграции. Преди 40-те години на миналия век рибата тон се е считала за изключително луксозно ястие и рядко се появявала в чинията на обикновения човек. В днешно време е лесно да се снабдим с риба тон за нашите рецепти, като най-често тя се предлага в консерва с растителна мазнина. Туната има редица полезни свойства за нашето здраве. За възрастните е препоръчителна консумация от поне 100 г мазна риба седмично, а за децата под 12 год. – поне веднъж. Тя е богата на омега-3 мастни киселини; минерали като фосфор, магнезий и желязо; витамини от група В –  В3, В6 и редкия витамин В12. Ето кои са и предимствата за здравето от консумацията на риба тон:

  • благодарение на съдържанието на омега-3, осигурява баланса в кръвоносните съдове и по този начин намалява хорлестерола в артериите
  • заради богатото си съдържание на калий помага за намаляване на кръвното налягане
  • рибата тон е богата на манган, цинк, витамин С и селен, които помагат за укрепване на имунната система
  • осигурява добър вкус в съчетание с балансирано съдържание на калории, тъй като е с ниско съдържание на мазнини и богата на протеини и хранителни вещества
  • съдържа витамин В, който е основен компонент за укрепване на костите
  • комплексът от витамин В в рибата помага за поддържането на кожата ни здрава, а протеинът, наречен еластин, придава гладък тон на кожата ни

Списъкът с полезните свойства е дълъг, затова е добре да се придържаме към препоръчителната седмична консумация на туна в менюто си. А нашият вариант за запечени кюфтенца с риба тон е една идея за част от седмичното ни рибно меню.

Необходими продукти:

  • 200 г риба тон
  • 1 яйце
  • ¼ ч. ч. настърган кашкавал
  • 2 с. л. пармезан
  • ½ ч. ч. бадемово брашно
  • 1 с. л. домашна майонеза (вижте как да си я приготвите тук)
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 стръка пресен кориандър (за декорация)

За панировката:

Начин на приготвяне:

  • Загряваме фурната до 200 °C.
  • В голяма купа смесваме всички съставки за нашите рибени кюфтенца и разбъркваме старателно.
  • В отделна купа смесваме съставките за панировката.
  • От първата смес оформяме топчета с желания от нас размер и ги овалваме добре в сместа за паниране.
  • Нареждаме ги върху хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин.
  • Печем 7 минути, докато покафенеят. След това ги обръщаме и печем още 7 минути от другата страна.

Свежа презентация

запечени кюфтенца, наредени върху плато

Ако се чудите какво да сервирате като предястие – запечени кюфтенца с риба тон са чудесен вариант. За цвят и свежест, декорирайте кюфтенцата с листенца пресен кориандър. Комбинацията със салата от спанак, авокадо и ядки, овкусени със зехтин и подправки, ще допълни прелюдията към основното ви ястие. Можете да си припомните защо е важно да овкусим салатата с мазнина тук.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg