Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан + видео рецепта

Обновена: 22.03.2024|

 

Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно – като запечени кюфтенца с риба тон, например. Както знаем, морските дарове са изключително полезна храна, която трябва да присъства в менюто ни поне 2-3 пъти седмично.

 

По тази причина днес сме подбрали именно тази рецепта за запечени кюфтенца с риба тон – лесна и бърза за приготвяне, тя е много вкусна и може да се сервира по всеки повод. Освен това е подходяща и за кето меню, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
30 минути 4 6 г

Необходими продукти:

  • 200 г риба тон
  • 1 яйце
  • ¼ ч. ч. настърган кашкавал
  • 2 с. л. пармезан
  • ½ ч. ч. бадемово брашно
  • 1 с. л. домашна майонеза
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 стръка пресен кориандър (за декорация)

За панировката:

husk brashno 1

  • 3 с. л. бадемово брашно
  • ½ с. л. пармезан
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Загряваме фурната до 200 °C.
  • В голяма купа смесваме всички съставки за нашите рибени кюфтенца и разбъркваме старателно.
  • В отделна купа смесваме съставките за панировката.
  • От първата смес оформяме топчета с желания от нас размер и ги овалваме добре в сместа за паниране.
  • Нареждаме ги върху хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин.
  • Печем 7 минути, докато покафенеят. След това ги обръщаме и печем още 7 минути от другата страна.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Предимства за здравето от консумацията на риба тон

В миналото туните били наричани „антилопите на океана“, заради голямата скорост, с която се движели и честите им миграции.

Преди 40-те години на миналия век рибата тон се е считала за изключително луксозно ястие и рядко се появявала в чинията на обикновения човек. В днешно време е лесно да се снабдим с риба тон за нашите рецепти, като най-често тя се предлага в консерва с растителна мазнина.

Туната има редица полезни свойства за нашето здраве.

За възрастните е препоръчителна консумация от поне 100 г мазна риба седмично, а за децата под 12 год. – поне веднъж.

Тя е богата на омега-3 мастни киселини; минерали като фосфор, магнезий и желязо; витамини от група В –  В3, В6 и редкия витамин В12. Ето кои са и предимствата за здравето от консумацията на риба тон:

  • Благодарение на съдържанието на омега-3, осигурява баланса в кръвоносните съдове и по този начин намалява холестерола в артериите.
  • Заради богатото си съдържание на калий помага за намаляване на кръвното налягане.
  • Рибата тон е богата на манган, цинк, витамин С и селен, които помагат за укрепване на имунната система.
  • Осигурява добър вкус в съчетание с балансирано съдържание на калории, тъй като е с ниско съдържание на мазнини и богата на протеини и хранителни вещества
  • Съдържа витамин В, който е основен компонент за укрепване на костите.
  • Комплексът от витамин В в рибата помага за поддържането на кожата ни здрава, а протеинът, наречен еластин, придава гладък тон на кожата ни.

Списъкът с полезните свойства е дълъг, затова е добре да се придържаме към препоръчителната седмична консумация на туна в менюто си. А нашият вариант за запечени кюфтенца с риба тон е една идея за част от седмичното ни рибно меню.

 

Няколко съвета

запечени кюфтенца, наредени върху плато

Ако се чудите какво да сервирате като предястие – запечени кюфтенца с риба тон са чудесен вариант. За цвят и свежест, декорирайте кюфтенцата с листенца пресен кориандър.

Комбинацията със салата от спанак, авокадо и ядки, овкусени със зехтин и подправки, ще допълни прелюдията към основното ви ястие. Овкусете салатата си с мазнина и лимонов сок за още по-приятен вкус.

Кюфтенцата са подходящи и за лек обяд, ако сте на кето диета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Запечени кюфтенца. Предястие от гриловани патладжани.

Пригответе си още една вкусна и засищаща рецепта – предястие от гриловани патладжани.

 

Ако нашето предложение за запечени кюфтенца с риба тон и пармезан са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Maria 30.04.2020 at 22:29 - Отговор

    Рибата тон може ли да е от консерва ?

    • Верджиния 27.05.2020 at 15:28 - Отговор

      Да, разбира се – ако така ще Ви бъде по-лесно. :)

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:31 | Публикувана: 23 януари 2020 в 16:22 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти, Ястия с морски продукти