Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан + видео рецепта
Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно – като запечени кюфтенца с риба тон, например. Както знаем, морските дарове са изключително полезна храна, която трябва да присъства в менюто ни поне 2-3 пъти седмично.
По тази причина днес сме подбрали именно тази рецепта за запечени кюфтенца с риба тон – лесна и бърза за приготвяне, тя е много вкусна и може да се сервира по всеки повод. Освен това е подходяща и за кето меню, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 6 г |
Необходими продукти:
- 200 г риба тон
- 1 яйце
- ¼ ч. ч. настърган кашкавал
- 2 с. л. пармезан
- ½ ч. ч. бадемово брашно
- 1 с. л. домашна майонеза
- ½ ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. сол
- 1 с. л. зехтин
- 2 стръка пресен кориандър (за декорация)
За панировката:
- 3 с. л. бадемово брашно
- ½ с. л. пармезан
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната до 200 °C.
- В голяма купа смесваме всички съставки за нашите рибени кюфтенца и разбъркваме старателно.
- В отделна купа смесваме съставките за панировката.
- От първата смес оформяме топчета с желания от нас размер и ги овалваме добре в сместа за паниране.
- Нареждаме ги върху хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин.
- Печем 7 минути, докато покафенеят. След това ги обръщаме и печем още 7 минути от другата страна.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Предимства за здравето от консумацията на риба тон
В миналото туните били наричани „антилопите на океана“, заради голямата скорост, с която се движели и честите им миграции.
Преди 40-те години на миналия век рибата тон се е считала за изключително луксозно ястие и рядко се появявала в чинията на обикновения човек. В днешно време е лесно да се снабдим с риба тон за нашите рецепти, като най-често тя се предлага в консерва с растителна мазнина.
Туната има редица полезни свойства за нашето здраве.
За възрастните е препоръчителна консумация от поне 100 г мазна риба седмично, а за децата под 12 год. – поне веднъж.
Тя е богата на омега-3 мастни киселини; минерали като фосфор, магнезий и желязо; витамини от група В – В3, В6 и редкия витамин В12. Ето кои са и предимствата за здравето от консумацията на риба тон:
- Благодарение на съдържанието на омега-3, осигурява баланса в кръвоносните съдове и по този начин намалява холестерола в артериите.
- Заради богатото си съдържание на калий помага за намаляване на кръвното налягане.
- Рибата тон е богата на манган, цинк, витамин С и селен, които помагат за укрепване на имунната система.
- Осигурява добър вкус в съчетание с балансирано съдържание на калории, тъй като е с ниско съдържание на мазнини и богата на протеини и хранителни вещества
- Съдържа витамин В, който е основен компонент за укрепване на костите.
- Комплексът от витамин В в рибата помага за поддържането на кожата ни здрава, а протеинът, наречен еластин, придава гладък тон на кожата ни.
Списъкът с полезните свойства е дълъг, затова е добре да се придържаме към препоръчителната седмична консумация на туна в менюто си. А нашият вариант за запечени кюфтенца с риба тон е една идея за част от седмичното ни рибно меню.
Няколко съвета
Ако се чудите какво да сервирате като предястие – запечени кюфтенца с риба тон са чудесен вариант. За цвят и свежест, декорирайте кюфтенцата с листенца пресен кориандър.
Комбинацията със салата от спанак, авокадо и ядки, овкусени със зехтин и подправки, ще допълни прелюдията към основното ви ястие. Овкусете салатата си с мазнина и лимонов сок за още по-приятен вкус.
Кюфтенцата са подходящи и за лек обяд, ако сте на кето диета.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за запечени кюфтенца с риба тон и пармезан са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Риба тон е един незаменим източник на протеини, омега-3 мастни киселини, витамин B12, витамин D и селен.
Кюфтенца от риба тон - защото неведнъж сме писали колко са полезни и важни
Рецепта за здравословни рибни пръчици, приготвени с пречистена мазнина и прясно рибено филе.
2 Коментара
Рибата тон може ли да е от консерва ?
Да, разбира се – ако така ще Ви бъде по-лесно. :)