Кое е най-трудното при кетогенната диета?

Обновена: 07.03.2024|
Диета и метаболитен синдром. Грешки при кето диета.

Днес обръщаме внимание на това кое е най-трудното при кетогенната диетакои са онези пречки, които е възможно да откажат някои хора от спазването й?

По същество, кето диетата увеличава приема на мазнини, докато ограничава същевременно въглехидратите. Така организмът започва да използва мазнините като източник на енергия. Целта е да се навлезе във фаза на кетоза.

Нека видим кое е най-трудното при кетогенната диета.

 

Най-трудното при кетогенната диета – 9 предизвикателства и как да се справите с тях

В началото, като всяка нова промяна, може да се сблъскате с неприятни симптоми, които са такива заради положителната промяна в храненето. Необходимо е време за адаптиране към новия източник на енергия.

 

1. Нежелани странични ефекти

Голяма част от хората, които спазват кето режим на хранене продължително време, биха казали, че първата седмица е най-трудна. Именно тогава се появява кето грипът, със симптоми като главоболие, болки в мускулите, глад за въглехидрати (захар).

Кето грипът отшумява в рамките на една, най-много две седмици. В нашия блог ще откриете много съвети как да се справите по-лесно с него и с какво да облекчите симптомите.

В крайна сметка, тялото ще навлезе в следващата фаза на кето диетата, когато вече няма да се нуждае от въглехидрати. И ще започне да превръща мазнините в енергия.

С внимателно проучване на принципите на режима и постоянство, много хора успешно свалят килограми. Както и се възползват от многобройни ползи за здравето си от новия, контролиран начин на хранене.

 

2. Кое е най-трудното при кетогенната диета? Отказването от любимите храни

 

Най-трудното в кетогенната диета. Преяждане по празниците.Диабет и затлъстяване. Пропускливи черва. Диета без въглехидрати и захар.

 

Първоначално хората смятат, че отказването от въглехидратите ще е най-трудната част. Особено от захарта и всички съдържащи я изкушения, към които сме пристрастени.

Но премахването на високовъглехидратните храни и захарта изобщо от вашата кухня ще ви помогне върху самоконтрола по време на кето режима.

Освен това вече са налични много заместители на въглехидратите и захарта, от които можете да се възползвате. Без да се притеснявате за здравето и теглото си.

В раздела „Кето рецепти на нашия сайт ви очаква огромен избор от нисковъглехидратни рецепти за кетогенния режим. От предястията до десерта – не е необходимо да се лишавате от нищо, необходимо е да приемете кулинарното предизвикателство.

 

3. Готвенето на кето ястия и пазаруването за режима

Фактът, че повечето ястия по време на кето режима трябва да са домашно приготвени, е притеснителен за много хора. Дали от липса на опит в кулинарията, желание или време, това е факт.

Макар вече да има много опции на пазара, които са без захар, глутен, нисковъглехидратни – общо казано, подходящи за кето, все пак не е препоръчително да разчитате на тях ежедневно.

Погледнете от светлата страна – фактът, че сами си приготвяте храната, означава, че ще знаете какво и колко ядете. Няма да се притеснявате от скрити захари, празни калории, неточни въглехидрати. А това много ще ви помогне в постигането на бързи и постоянни резултати.

 

4. Кое е най-трудното при кетогенната диета? Храненето в движение и в ресторант

Все пак има ситуации, в които няма как да хапнем домашно приготвено ястие. Когато сте в движение обаче също не е толкова трудно. Бързо се приготвят енергийни, сурови хапки или кисело мляко с бери плодове. Шепа ядки засищат достатъчно организма до следващото хранене.

Когато сте в ресторант, това, за което трябва да внимавате, са съставките. Когато знаете кои са позволените и забранени храни в кето режима, както и приблизителните им въглехидратни стойности, ще се ориентирате лесно в подходящото за вас ястие от менюто.

Освен това винаги можете да помолите готвача да изключи някой продукт от рецептата, която сте харесали, ако не е кето.

 

5. Изкушаването от някои забранени при кето хранене ястия

 

Най-трудното при кето диетата. Веган кето диета. Жена, която показва броколи и пържени картофи - изборът на правилната храна за добрия холестерол

 

При кето режима не можем да хапнем от любимия си бургер с пържени картофи, което понякога е трудно за устояване.

В такива моменти си припомнете, че кето режимът ви държи отговорни за храненето. Всяко моментно изкушение може да е стъпка назад в постигнатото до момента.

Освен това можете да си приготвите и кето бургер с питки от нисковъглехидратни продукти. И ще е не по-малко вкусен и подходящ за вашия режим.

 

6. Страхът от провал

Винаги има място за неуспех при всяко ново начинание, той е естествена част от живота. Това, което можете да направите, е да започнете отначало.

Едно от трудните неща при кето диетата е да преодолеете притесненията си при започването й. Но това не бива да ви спира – винаги можете да започнете отново и начисто, няма фатални стъпки при спазването на режима.

 

7. Непостоянство в свалянето на килограми

 

Най-трудното при кетогенната диета. Неалкохолна чернодробна болест. Затлъстяване. Синдром на Пикуик и затлъстяване. Отслабване на човек, с наднормено тегло, качил се върху кантар, който измерва килограмите.

 

Дори след започването на кето диета може да стане трудно придържането към нея. Една от възможните причини за това е липсата на прогрес в свалянето на килограми.

Това може да демотивира всеки в начинанието да продължи кето диетата. Въпреки, че правите всичко правилно, не виждате резултати.

Проблемът може да се крие в някои от често допусканите грешки в кето храненето, които ще откриете в нашия блог. Разберете кой е подводният камък, който спъва успеха ви, и го отстранете.

Един съвет: опитайте и с интермитентен фастинг. Изненадващо е, че периодичното гладуване може да свърши чудеса, когато става въпрос за сваляне на килограми.

 

8. Консумиране на достатъчно мазнини

Разпространеното твърдение, че мазнините трябва да се избягват на всяка цена, е отдавна опровергано научно. Ако досега сте ги избягвали, при кето диетата те заемат от 70 до 80% от ежедневното меню, следвани от 20% протеини и до 5% въглехидрати.

Ако изпитвате затруднения от какво да си набавите достатъчно мазнини, без да прибягвате до това да слагате майонеза на всичко или да консумирате много сметана, следвайте нашите препоръки.

Те са, съответно:

  • Висококачествени мазнини – авокадо, яйца
  • Консумиране на мазни риби – сьомга, сардини, риба тон, херинга
  • Ядки – пекани
  • Зехтин, краве масло /Гхи, кокосово масло
  • Месо – свинско, агнешко, телешко

Ако не получавате достатъчно мазнини, няма да влезете във фаза на кетоза, защото консумирате прекалено много протеини. А това може да доведе до енергиен застой.

При неправилно разпределение на протеини и въглехидрати, човек на кетогенна диета не може да влезе във фаза на кетоза. Това води до постоянна умора и нестихващ глад. Следователно – до демотивация.

 

9. Прекалено много информация

Недостатъчно информация за правилното следване на режима е също толкова неприятно, колкото и прекалено много информация. Второто е по-възможно, защото вече много хора спазват режима и могат да изкажат мнение.

Важното е да отсеете информацията, която работи за вас. Има различни кето диети, базирани на вариращите проценти прием на мазнини, въглехидрати и протеини.

Менюто по време на режима може да е наистина разнообразно, необходимо е да положите малко повече усилия. И да сте информирани за това как и коя храна да консумирате.

 

В нашия блог ще откриете

Полезни четива като:

Тези и още много теми са поместени в секцията Кето диета в нашия блог. А за улеснение на вашето нисковъглехидратно меню, посетете и раздела Кето рецепти, където ще откриете предложения от предястията до десерта, за да ви улесним в спазването на кето диетата.

Нашият съвет е да не се отказвате от положителната промяна в живота, която ви предстои, независимо какъв път за постигането й сте поели.

Успех!

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 26.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:37 | Публикувана: 26 май 2021 в 10:39 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни