Малинови кетони и екзогенни кетони – каква е разликата

Обновена: 14.03.2024|
Кога да използваме екзогенни кетони. Малинови кетони за балансирано тегло. Малинови кетони и екзогенни кетони

Ако тепърва навлизате в света на кетогенната диета, то вероятно се питате има ли разлика между малинови кетони и екзогенни кетони.

В настоящата статия ще разгледаме какво представляват те и какъв ефект имат върху човешкото тяло, а също така могат ли да ни помогнат в нелекия път към отслабване и подобряване на здравето.

Ще обсъдим приликите и разликите между малинови кетони и екзогенни кетони. И ще дадем отговор на това дали можем да ги комбинираме за по-добър ефект.

 

Малинови кетони – какво представляват?

Преди да преминем към сравненията между малинови кетони и екзогенни кетони, ще разгледаме малко по-обстойно какво представляват те поотделно.

ekzo 02 400
malinovi 01 600
ekzo 02 400
malinovi 01 600

Малиновите кетони са естествени химикали, които придават примамливия аромат на познатите на всички ни вкусни червени плодове.
Те се срещат още и в боровинките, къпините, както и други горски плодове, богати на основни хранителни вещества, включително бета-каротин и витамини А, Е и С.

Учените откриват, че малиновите кетони имат подобна молекулярна структура на капсаицина, който е химикалът, отговорен за лютивината в чушките. Структурата им е подобна и с тази на алкалоида синефрин, който съдейства за разграждане на телесните мазнини.

Много проучвания разкриват, че капсаицинът има способността да предотвратява наддаването на тегло чрез промяна в липидния метаболизъм, което се установява и за малиновите кетони.

 

Малинови кетони за отслабване и за здрава храносмилателна система

 

Отслабване през лятото. Грижа за кожата през лятото. Жена, която прави детоксикиращо смути. Бери плодове, блендер и готови сокове за детоксикация на организма и отслабване. Кето хапки за гости.

 

Малиновите кетони насърчават здравословното отслабване с две ключови предимства: поддържат ефективен метаболизъм на мазнините и повишават енергията.

Те повишават разграждането на липидите (молекули на мазнините) в мастните клетки. Освен това ги стимулират да отделят повече от протеина адипонектин, чиито понижени нива в тялото са по-чести сред хората със затлъстяване и тези с диабет тип 2.

Адипонектинът е мощен подобрител на регулацията на глюкозата при окисление на мастни киселини, както и инхибитор на натрупването на липиди. В помощ за потискане на апетита, което е от ключово значение при всяка диета.

Кетоните имат положителен ефект при инсулинова резистентност, която възниква, когато тялото произвежда повече инсулин, отколкото е необходимо или здравословно, и неговите системи започват да изграждат толерантност към излишъка. При това състояние нивата на кръвната захар се покачват, в резултат на което може да почувствате повишен глад.

Адипонектинът подобрява и разпределението на мазнините в тялото, основните от които са:

 • подкожни: намират се непосредствено под кожата
 • висцерални: обхващат органите и не се виждат с просто око

Този протеин възпрепятства натрупването на втория вид, който се свързва с по-високия риск от животозастрашаващи състояния, като например сърдечни заболявания. В този случай това, което не можете да видите, може да ви навреди повече, а адипонектинът помага за неутрализиране на тази опасност.

 

Какви други ползи имат малиновите кетони?

 

Чай от малинови листа. Малинови кетони.

 

Високата кръвна глюкоза може дори да причини храносмилателни проблеми като гастропареза – състояние, което засяга начина, по който тялото смила храната. Малиновите кетони помагат за инсулиновата регулация и за по-здрава храносмилателна система.

Освен за отслабване и подобряване на метаболитните процеси в тялото, те действат срещу възпалението в организма и това отново се дължи на адипонектин. Той не само се справя с апетита, но и има антиинфламаторен ефект.

Хроничното възпаление причинява болки в ставите и мускулите, но може да причини и проблеми с теглото, както и да наруши способността на тялото да функционира правилно.

Едно проучване свързва малиновите кетони и с козметични ползи. Приложени локално, те увеличават растежа на косата при хора с косопад и могат също да подобрят еластичността на кожата.

 

Екзогенни кетони – същност

 

Задържането при кето диета. Кетоза.

 

Екзогенните кетони представляват хранителни добавки, които имат подобен ефект на кетоните, произвеждани естествено от тялото при диета със силно ограничен въглехидратен прием, каквато е кетогенната.

С помощта на екзогенните капсули се подпомага влизането в кетоза – състояние, при което са активирани естествените кетонни тела в организма. Те играят ролята на гориво за тялото вместо въглехидратите.

Съществуват няколко различни типа екзогенни кетони, основните от които са:

 • кетонни естери – те са най-мощният вид, но са с прекалено силен и неприятен вкус, имат по-силни странични ефекти и обикновено са много скъпи, поради което не се използват толкова често.
 • кетонни соли – подпомагат влизането в кетоза и са произвеждани чрез добавяне на изкуствени кетони към електролити като калций, магнезий, калий и натрий.

Наименованието „електролити“ обхваща важни за организма вещества, които провеждат електрически импулси. С тяхна помощ извършваме множество дейности, включително да свиваме мускулите си.

Всеки ден тялото ни губи електролити чрез водата, която отделяме – пот и урина. При спазване на кето диета този процес е дори още по-интензивен, затова организмът има допълнителна нужда от тях.

 

Ползи от екзогенни кетони

 

Сънливостта през деня. Висок кортизол. Кето треска. Безсъние. Очно здраве. Домашни компреси за очи при умора.

 

На първо място те помагат в достигането и поддържането на състояние на кетоза, което има директна връзка с отслабването.

Освен това с тяхна помощ се противодейства на т.нар. „кето грип“ – съвкупност от временни неприятни симптоми в началото на кето диетата, съпровождащи прехода на организма към нисковъглехидратно хранене.

Често тези симптоми включват: главоболие, умора, болки в тялото, замаяност и гадене, стомашни проблеми като диария или запек.

Екзогенните кетони облекчават този преход и намаляват тежестта му, като:

 • съдействат за намаляване на апетита и подкрепят ситостта
 • повишават енергията и противодействат на умората
 • подобряват издръжливостта при физическа активност
 • имат благотворен ефект върху паметта и концентрацията

Други вещества с подобен на екзогенните кетони ефект са средноверижните триглицериди (МСТ).

Макар технически да не са кетони, тяхното действие е много сходно. При спазване на кетогенна диета и прием на екзогенни кетони или средноверижни триглицериди се увеличават положителните ефекти от нея, намаляват се страничните ефекти и се ускорява отслабването.

 

Малинови кетони и екзогенни кетони – каква е разликата и каква – приликата?

 

Трайно отслабване, методи, съвети. Малинови кетони и екзогенни кетони.

 

На първо място трябва да започнем с това, че малинови кетони и екзогенни кетони подпомагат процеса по загуба на тегло.

Когато човек спазва кето диета, започва да отслабва, щом стартира изгарянето на кетони за гориво. Отнема известно време за това преобразуване, а по време на кетоза има 3 вида кетони, които се изгарят в тялото:

 • ацетоацетат
 • бета-хидроксибутират
 • ацетон

И трите се създават от разграждането на мазнините в тялото и стават източник на калории за енергията на човек. Чрез добавяне на бета-хидроксибутират (BHB), наличността на кетоните в кръвта се увеличава, което улеснява навлизането в това състояние.

Това също означава, че ще има по-бърза загуба на тегло, по-добра способност за концентрация, по-малко възпаление в тялото и по-добри нива на кръвната захар. Нивата на креативност също се повишават.

Колкото до връзката между малинови кетони и екзогенни кетони, то пряка такава няма, макар и двете да ускоряват процеса по топене на телесни мазнини.

Малиновите са различни от тези, които тялото използва за гориво, и не имитират ефекта на BHB. Техният ефект се крие в повишаване на нивата на споменатия вече протеинов хормон адипонектин, действащ за регулиране на нивата на кръвната захар и метаболизма.

Препоръчително е да се приемат по 2 капсули малинови кетони след обяда или вечерята. Ако ги комбинирате, приемайте по 2 капсули екзогенни кетони след обяд, а след вечеря – 2 капсули малинови кетони. За още по-голям ефект – приемайте и по 1 таблетка витамин Ц.

 

Малинови кетони и екзогенни кетони – заключение

За финал ще обобщим, че ако спазвате нисковъглехидратната кетогенна диета, екзогенните кетони ще подпомогнат значително нейния ефект.

Малиновите кетони работят на по-различен принцип, но въпреки това също могат да са от полза за отслабването, защото ускоряват обмяната на веществата, независимо дали спазвате нисковъглехидратен режим или не.

Те имат силата да предотвратяват натрупването на опасната висцерална мастна тъкан, противодействат при омазнен черен дроб и подобряват липидния метаболизъм.

Въпреки различните механизми на действие, малинови кетони и екзогенни кетони биха могли да улеснят и ускорят свалянето на килограми.

Каква е разликата между малинови и екзогенни кетони?

Малиновите кетони насърчават здравословното отслабване с две ключови предимства: поддържат ефективен метаболизъм на мазнините и повишават енергията, като стимулират отделянето на повече от протеина адипонектин. Екзогенните кетони имитират синтезираните в организма при НВ-диета BHB-кетонови тела (бетахидроксибурат), като повишават нивата на кетони и подпомагат фазата на кетоза и горенето на мазнини в нея.

Кога да приемам малинови и кога – екзогенни кетони?

Ако спазвате нисковъглехидратната кетогенна диета, екзогенните кетони ще подпомогнат значително нейния ефект. Малиновите кетони работят на по-различен принцип, но въпреки това също могат да са от полза за отслабването, защото ускоряват обмяната на веществата, независимо дали спазвате нисковъглехидратен режим или не.

Какъв е препоръчителният прием?

И в двата случая е препоръчително да се приемат по 2 капсули след обяда или вечерята. Ако ги комбинирате, приемайте по 2 капсули екзогенни кетони след обяд, а след вечеря – 2 капсули малинови кетони. За още по-голям ефект – приемайте и по 1 таблетка витамин Ц.

Категории: Кето диета|Публикувана: 25.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

21 Коментара

 1. Аделина 20.02.2024 at 14:32 - Отговор

  Здравейте, в една от групите на Атанас Узунов пише, че малиновите кетони се пият преди хранене, а във вашия сайт след хранене. Тъй като една от функциите им е намаляване на апетита, предполагам, че от това следва да се вземат преди хранене.
  В допълнение ако не се следва на 100% кето режим на хранене малиновите кетони подпомагат ли отстлабване / или екзогенните кетони са по-добри в този случай/? Благодаря за отделеното време.

  • Верджиния Георгиева 20.02.2024 at 15:36 - Отговор

   Привет, при някои хора се получава дразнене на стомаха и, за да се избегне този дискомфорт, се приемат след хранене. Ефектът не е по-различен. Ако не спазвате кето диета и не сте във фаза на кетоза, препоръчваме малиновите кетони, тъй като те не изискват да сте в кетоза, за да действат.

 2. Евита 10.01.2024 at 10:27 - Отговор

  Здравейте,
  Ако се прекрати приема на малинови кетони по време на режима, има ли възможност за обратен ефект въпреки спазването на режима?

  • For Life 10.01.2024 at 10:54 - Отговор

   Здравейте, няма да има обратен ефект от спирането на малиновите кетони. Те нямат общо със спазване на режим на хранене или диета.

 3. Детелина Николова 04.01.2024 at 10:56 - Отговор

  Здравейте, мога ли да комбинирам малиновите кетони с куркумин.

  • For Life 04.01.2024 at 11:06 - Отговор

   Здравейте,

   Да можете да ги комбинирате.

 4. Диан Дойчев 21.03.2023 at 13:19 - Отговор

  В САЩ имате ли доставка?

  • Верджиния 21.03.2023 at 14:26 - Отговор

   Здравейте, изпращаме поръчки за чужбина, цената за доставка можете да видите тук https://www.forlife.bg/dostavki Срокът за доставка чрез Български пощи е до 14 работни дни. Прави се поръчка през сайта и се заплаща с карта. Пратките, изпратени чрез Български пощи, не може да съдържат предмети със стъклена опаковка и продукти с обем на течност над 500 мл.

 5. Тодор Тодоров 01.02.2023 at 6:23 - Отговор

  С високо кръвно налягане съм,има ли опасност от повишаване при приема на кетони? Благодаря предварително!

  • Верджиния 01.02.2023 at 9:09 - Отговор

   Здравейте, един от страничните ефекти е повишаване на кръвното – вариантът е да започнете да приемате по 1 капсула, а ако се отрази на кръвното Ви, да преустановите прием. :)

 6. Радка Стойчева 24.01.2023 at 10:04 - Отговор

  От 10.01.2023г съм на режим сваляне.Какви кетони трябва да взема маслинови или екзогенни

  • Верджиния 24.01.2023 at 10:11 - Отговор

   Здравейте, в началото на режима препоръчваме екзогенни, за да се адаптирате по-бързо. Много хора комбинират с малинови, за да забързат и метаболизма си, като екзогенните приемат на обяд – по 2 капсули, а малиновите – вечер след хранене, също по 2 капсули. :)

  • Ива Павлова 20.09.2023 at 22:32 - Отговор

   Здравейте, прочетох, че при проблем с щетовидната жлеза е желателно да се допитам с лекаря!
   Аз покачих доста килограми и имам съмнение че може да имам проблем, но не съм я изследвала, за да знам… Въпеоса ми е какви са страничните ефекти ако се приема?

   • Верджиния Георгиева 21.09.2023 at 9:32 - Отговор

    Здравейте:)

    Тъй като малиновите кетони повишават метаболизма – функция, която обикновено се контролира от щитовидната жлеза, всеки медикамент или добавка, които причиняват повишаване на тироид-стимулиращия хормон (TSH), може да доведе до неправилното й функциониране. Възможните странични ефекти от добавката са повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, но те могат да се проявят не само при хора с проблеми с щитовидната.

    Бихме Ви насочили към кето режим на хранене в комбинация с екзогенни кетони – за да се преборите с излишните килограми и да балансирате хормоните, доколкото е възможно. Повече по темата можете да прочетете в този материал: https://www.forlife.bg/malinovi-exogenni-ketoni-hashimoto

 7. Венцислава Колева 20.01.2023 at 9:40 - Отговор

  Здравейте, приемам малиновите и екзогенните кетони, но не ми е ясно витам Ц един път на ден ли да приемам или два? Благодаря !

  • Верджиния 20.01.2023 at 10:38 - Отговор

   Здравейте, ако приемате от нашия витамин С, който е 1000 мг в таблетка, една на ден Ви е достатъчна. :)

 8. Вергиния 13.01.2023 at 15:05 - Отговор

  А до Белгия?

  • For Life 13.01.2023 at 19:05 - Отговор

   Здравейте,

   Да изпращаме в цяла Европа.

 9. Yordanka Gatseva 08.12.2022 at 21:34 - Отговор

  С удоволствие бих си ги поръчала,но живея в Германия.Правите ли доставки до тук?

  • For Life 08.12.2022 at 21:40 - Отговор

   Здравейте, да изпращаме до Германия.

 10. Венетка Узунова 01.10.2022 at 13:31 - Отговор

  Пия малиновите от два дни сутрин на гладно по 2 капсули. Трябва ли да взимам и от екзогенните кетони и как да ги комбинирам?

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:16 | Публикувана: 25 юли 2022 в 11:27 | Категория: Кето диета