Кето диета и бременност – възможно ли е да вървят ръка за ръка? Този хранителен режим е с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати. По време на бременност обаче, една жена трябва да се храни разнообразно, за да осигури правилното развитие на плода.

Въпреки че кето режимът е богат на хранителни вещества, това не означава, че той е достатъчно балансиран за една бременна жена. Днес ще говорим именно по този въпрос – полезен ли е кето режимът по време на бременност.

 

Можем ли да спазваме кето диета по време на бременност?

Някои диети с ниско съдържание на въглехидрати позволяват консумацията на захар и преработени зърнени храни (като бял хляб и тестени изделия). Това обаче не е така при кето режима на хранене. При неговото спазване 75% от дневните калории идват от приема на мазнини, 20% – от протеини и само 5% – от въглехидрати (въглеводи).

Ако решим да следваме кето режима на хранене, трябва да премахнем почти всички въглеводи от диетата си, включително голяма част от плодовете, пълнозърнестите храни и някои зеленчуци. Едва когато тялото изчерпа всички въглехидрати, то започва да изгаря мазнини и протеини, и те стават главният източник на енергия. Това състояние се нарича кетоза и води до бърза загуба на тегло при повечето хора.

Кето режимът на хранене увеличава енергията, намалява риска от диабет и ни помага да отслабнем бързо, без да се чувстваме гладни постоянно. За съжаление, при бременност той не е добър вариант, защото лишава организма от въглехидрати, които са ценни за този период.

При кето храненето се наблюдава ниска кръвна захар. Времето за адаптация към него кара хората да изпитват симптоми като:

  • затруднено фокусиране;
  • световъртеж;
  • умора;
  • гадене;
  • главоболие – те са познати като „кето грип“.

По време на този период може да се наблюдава диария, запек, лош дъх и др. Фазата на т. н. „кето грип“ варира от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от организма. След неговото преминаване тялото навлиза в състояние на кетоза. Тогава изпитваме силна енергичност, добър тонус и организмът лесно се освобождава от излишните килограми.

Разбира се, кето грипът (кратък страничен ефект на т.нар. кето диета) не е съвместим с периода на бременност при жените. Това важи в пълна сила и за кърмещите майки, защото те имат нужда от разнообразни хранителни вещества.

 

Защо не е препоръчително да се спазват кето диета или други диети по време на бременност?

Добре е бременната жена да не спазва никакви диети както по време на бременност, така и след раждането, докато кърми своето дете. Причината е, че развитието на плода зависи до голяма степен от правилното хранене на майката и е от особено значение то да бъде балансирано. Спазването на нисковъглехидратна диета по време на бременност може да повлияе негативно върху теглото и развитието на детето. Ето защо специалисти по хранене съветват бременните жени да не спазват диети, ако те не са назначени специално от лекар.

 

Разнообразното хранене е от изключително значение по време на бременност и кърмене

Здравословното хранене при бременност е задължително условие, за да сме сигурни, че бебето ще се развива и расте нормално. Препоръчва се прием на плодове и зеленчуци, протеини, омега киселини и храни, богати на фибри. Организмът на бременната жена трябва да получава необходимите въглехидрати, протеини и белтъчини. Желателно е да се избягват храни, които имат високо съдържание на мазнини.

Хранителният режим при бременност трябва да бъде разнообразен и полезен. Желателно е храната да бъде приготвена чрез варене, печене и задушаване. Важно е да допълним, че приемът на храни, богати на белтъци, млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци е важен.

Специалистите съветват да се избягва спазването на диети и ограничаването на въглехидрати в храненията. Кърмата съдържа над 200 активни съставки, някои от които са ензими, витамини и минерали, спомагащи за доброто развитие на детето. Поради тази причина, ако кърмещата майка ограничава дадена група хранителни продукти, тя загубва своята цялост.

Кето диетата по време на бременност не само може да доведе до забавяне развитието на бебето, но също така може да причини хранителни дефицити. Това, от своя страна, е вероятно да доведе до сериозни проблеми както за майката, така и за нейното бебе.

 

Бременна жена с гестационен диабет може ли да спазва режима?

 

Кето диета и бременност. Начини да ес справим с диабета. Гестационен диабет: признаци.

 

Бременните жени с установен гестационен диабет (такъв, който се диагностицира за първи път по време на бременност) също не е желателно да спазват този вид хранене. Те трябва да следват диета, в която приетите въглехидрати трябва да са приблизително 45% от дневното им меню. Препоръчително е да се избягва приема на сладки храни и напитки. Режимът на хранене на бременни жени с гестационен диабет е добре да бъде изготвен от съответните специалисти в тази област.

 

Затлъстяване и бременност

Освен ако нашият лекар специално не ни посъветва друго, не трябва да се опитваме да отслабваме по време на бременност. Докато препоръките за наддаване на тегло варират в зависимост от изходното ни тегло, първият приоритет на тялото ни е отглеждането на здраво бебе. Поради тази причина основният ни фокус трябва да е здравословна бременност, а не отслабване и диета.

 

Съвети за добър хранителен режим за бременни

 

кето диета и бременност.Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

На първо място, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно калории. Нуждите от тях варират доста – в зависимост от изходното ни тегло, височина, възраст и ниво на активност. През втория и третия триместър обикновено се препоръчва да приемаме от 2200 до 2600 калории на ден.

Средиземноморският хранителен режим например е един балансиран начин да получим всички необходими хранителни вещества. Той се състои предимно от риба, боб, зехтин и зеленчуци, които ще поддържат нас и бебето сити и здрави. Важно е да отбележим, че трябва да се консумират само риби с ниско съдържание на живак и богати на Омега-3.

Известен факт е, че бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, трябва да приемат пренатални витамини. Така ще осигурят адекватен дневен прием на желязо, фолиева киселина и основни витамини и минерали за развитието на бебето.

Автори: Ак. Дона Димова и Михаела Ахчиева