Кето пица с блат от тиквички и сос от домашна майонеза

Обновена: 18.12.2024|
Кето пица с блат от тиквички.

Как да си направим вкусна хрупкава кето пица с блат от тиквички с ниско съдържание на въглехидрати, която със сигурност ще задоволи апетита ни?

И същевременно ще е подходяща за нашата кето диета? В тази рецепта ще ви покажем как.

Много обичаме тази рецепта за пица, тъй като освен здравословна, тя е и оригинално решение за гладни гости или любими хора. Източник е на полезни фибри, протеини и здравословни мазнини.

 

 

 

Рецепта за кето пица с блат от тиквички

За разлика от много рецепти за тежка кора от тесто, тази кето пица с блат от тиквички е много лека, защото използваме зеленчукова основа. И то с един от най-диетичните зеленчуци, напълно кето приемливи.

В 100 г тиквички ще открием само 21 калории и 3 г въглехидрати. Нашата кето пица с блат от тиквички е без глутен, без брашно, а това я прави и с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час и 10 минути 12 6 г

 

Необходими продукти:

  • 4 бр. средно големи тиквички
  • 3 бр. яйца
  • 250 г кашкавал
  • 200 г гъби печурки
  • 100 г броколи (по желание)
  • 100 г чери домати
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 150 г пармезан за поръсване
  • сол
  • подправки на вкус (черен пипер, босилек, чесън на прах или други)

Нужните съставки за приготвяне на кето пица.

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с подготовката за блата с тиквичките. Измийте ги добре, настържете с ренде и оставете да се отцедят за няколко часа. Може да ги посолите, за да се отцеди по-бързо водата.
  2. След като се отцедят ги смесете в голям съд с яйцата. Посолете на вкус. По желание може да подправите с черен пипер, босилек и чесън на прах.
  3. Накрая настържете на едро ренде кашкавала и го прибавете към останалите съставки в купата. Разбъркайте добре сместа до пълно хомогенизиране.
  4. Поставете кухненска хартия в тавата за печене и я намазнете добре с пречистено краве масло Гхи, което ще придаде допълнителен вкус на здравословната кето пица.
  5. Готовата смес за блата на нашата кето пица разстелете в тавата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.
  6. През това време подгответе плънката, която ще поставите върху пицата.
  7. За целта измийте и нарежете гъбите на лентички.
  8. Може да добавите и няколко розички броколи, които също нарежете на ситно. Ако използвате замразени броколи, трябва да ги размразите предварително в малко топла вода.
  9. Малко преди тестото за здравословната кето пица да е готово, наредете отгоре гъбите и броколите. Сложете отново във фурната за около 10 минути.
  10. Накрая нарежете чери доматите на половинки, поръсете пицата с тях и с малко пармезан и изпечете за още 10 минути. Тук е моментът, в който можете да добавите още съставки по ваш вкус и предпочитание за плънката върху кето пицата.

Сервирайте готовата кето пица с блат от тиквички с вкусна домашна кето майонеза.

 

Подготовка на здравословна кето пица с блат от тиквички.

 

Домашна кето майонеза

Тя се приготвя за по-малко от 5 минутки и можем да я забъркаме, когато нашата кето пица с блат от тиквички е почти готова.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
5 минути 4 0,1 г нетни въглехидрати
54 г мазнини,
1 г протеини
485 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 2 ч. л. бял винен оцет/лимонов сок
  • ¼ ч. л. сол
  • 240 мл екстра върджин зехтин/масло от авокадо

 

Начин на приготвяне:

  1. Чукнете яйцето във висока и тясна купа или в голяма стъклена мерителна чаша.
  2. Добавете дижонската горчица, оцета или лимонения сок и солта.
  3. Сложете пасатора на дъното на съда, преди да го включите. Започнете да разбивате с пасатора, като постепенно и бавно изливате зехтина на тънка струя, без да спирате процеса на разбиване.
  4. Най-долният слой трябва да стане бял и кремообразен, преди да вдигнете пасатора нагоре.
  5. Майонезата е готова, когато сместа стане гъста и пухкава.
  6. Опитайте и подправете по ваш вкус.
  7. Ако е необходимо овкусете с още сол, оцет или лимонов сок и дижонска горчица.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии“ 2.

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пица с блат от тиквички. Майонеза.

Подготвили сме още варианти на любимия сос – пикантна, италианска или ароматна домашна кето майонеза, с която да поднесете вкусната кето пица с блат от тиквички.

 

Рецептата за здравословна пица с блат от тиквички е напълно подходяща за спазване на кето диета. Ако ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
6cedb61d4ce0fd35f570c325c21f6dd1?s=96&d=mm&r=g

Лиляна Узунова е автор на редица статии в сферата на здравословния начин на живот и практики. Завършила е журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен опит в писането на материали, посветени на кулинарията и пълноценното хранене.

Свързани публикации

3 Коментара

  1. IVAN TODOROV 10.02.2020 at 22:29 - Отговор

    Защо лимонтузу за майонезата, а не няколко капки лимон?

  2. Ангел 05.01.2020 at 21:08 - Отговор

    Здравейте, ако печете пицата на подолно ниво в фурната и на малко повисок градус, 200 с ще се получи точмо ефекта на пица блата. Приятен Апетит

  3. Галя Йорданова 23.10.2019 at 19:46 - Отговор

    Здравейте, искам да попитам дали блатът трябва да стане по-твърд /толкова, че да може пицата примерно да се яде с ръце/ или си остава мек.

    Два пъти правя птицата, но основата е мека.

    Благодаря Ви предварително за отговора.

Оставете коментар