Много от нас са чували за нея, но знаем ли точно какво е кето диетата? Това е един от най-прилаганите методи за отслабване и подобряване на здравословното състояние. Съществуват много диети и хранителни режими, но кето, позната и като кетогенна диета, има своите специфични препоръки, които са характерни с това, че носят бързи резултати в борбата с килограмите. Освен това има и много здравословни ползи за нашия организъм. Нека се запознаем със същността на това какво е кето диетата първо.

Какво е кето диетата и как действа?

Кето диетата е нисковъглехидратен – високомазнинен режим на хранене, която има прилики с диетата на Аткинс. Но, за разлика от нея, при кетогенната диета фокусът е върху мазнините, които доставят 90% от дневните калории. Идеята е да се понижи максимално приемът на въглехидрати. Разновидностите на кето диетата са няколко – за тях може да прочетете подробно тук.

Когато консумираме по-малко от 50 г въглехидрати на ден, в крайна сметка тялото ни изчерпва горивото си (кръвната захар), което може да използва директно и бързо. Това, обикновено, отнема от 3 до 4 дни. Тогава организмът ни започва да разгражда протеини и мазнини за енергия, което предизвиква загубата на тегло. Навлизането в тази фаза от кето диетата се нарича кетоза. А откъде идва името на диетата всъщност?

Кето диетата разчита на кетонови тела – вид гориво, което черният дроб произвежда от  складираните мазнини. Тези тела се произвеждат, когато в тялото ни няма достатъчно инсулин, за да превърне захарта (или глюкозата) в енергия. Когато започнем кето диета, тялото ни започва да използва мазнините за тази цел. Черният ни дроб превръща тези мазнини в кетони – вид киселина, и те преминават в кръвопотока, откъдето нашите мускули и тъкани могат да ги използват за гориво.

Кетоните са изключително полезно гориво за мозъка – те се транспортират директно към него, а както знаем, мозъкът консумира много енергия, за да работи пълноценно. Отговорът на въпроса какво е кето диетата се крие в кетоните, които са новото гориво за организма ни.

keto 400 01
keto 600 01

Храненето при кето диета – какво е важно да знаем?

Какво е кето диетата. Снимка с надпис кето и продукти за фон.

Тъй като приемът на въглехидрати е ограничен от 20 до, максимум, 50 г на ден, при кето диетата е важно да елиминираме високовъглехидратните храни, с които сме свикнали. Това са:

 • Захарта.
 • Газираните напитки.
 • Тестените сладкиши и изобщо тестени изделия от бяло брашно.
 • Плодове – разрешени са бери плодовете, в определени количества.
 • Зърнени храни и нишесте.
 • Бобови растения.
 • Кореноплодни като картофи и моркови.

По принцип е трудно, в началото, да свикнем с идеята да не хапваме сладкиши или тестени изделия, но с времето тялото свиква и вече не изпитваме този копнеж за захар.

За сметка на гореизброените се набляга на:

 • Месо, риба и млечни продукти.
 • Здравословни масла като зехтин, кокосово или масло от авокадо.
 • Авокадо – то е с високо съдържание на здравословни мазнини.
 • Нисковъглехидратни зеленчуци.
 • Ядки и семена.

За щастие, вече имаме безброй алтернативи, с които да заместим високовъглехидратните и, в много случаи, вредни за здравето ни храни. Подсладители на основата на билка стевия, бадемово и кокосово брашно, мазнини като зехтин и кокосово масло, черен шоколад без захар – ако се разровим по-сериозно, ще намерим много информация за чудесни ястия – както за сладкиши, така и за солени, с които да си приготвим вкусно, здравословно и кето меню.

За идеи и още информация за алтернативни продукти в рецептите, посетете сектора ни „Рецепти“ в нашия блог. Там ще намерите кето прочит на класически рецепти, както и нови и интересни кулинарни кето експерименти.

Какви са предимствата на кето диетата?

Хората се подлагат на кето диета най-често, за да свалят излишните килограми. Но тя може и да помогне за контролиране на медицински състояния, като епилепсия. Всъщност това е било и първоначалното предназначение на тази диета. Разбира се, хората, които страдат от епилепсия, преминават медицински контрол и тогава се стига до решението дали да бъдат подложени на кето диета.

Ако сме решили да започнем кето диета, освен, че ще отслабнем и ще контролираме теглото си, ще подобрим и общото благосъстояние на тялото си. Кето диетата може:

 • Да ни помогне да се отървем от мазнините около корема

Какво е кето диетата. Мъж, който джънк фууд по време на работа. Видимо води застоял начин на живот.

Съществуват два вида мазнини и според това къде се натрупват, те могат да оказват негативно влияние върху здравето ни. Това са подкожна мастна тъкан и висцерална мазнина. Висцералната мазнина се натрупва в коремната кухина и е характерна за повечето хора (най-вече мъже) с наднормено тегло. Тя има тенденция да се образува около органите и често е свързана с възпаление или инсулинова резистентност. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са много ефективни за намаляване на тази вредна коремна мазнина.

 • Да ни помогне в борбата с акнето

Акнето често има връзка с нивата на кръвна захар и начина ни на хранене. Когато приемаме преработени и рафинирани въглехидрати, това може да доведе до промяна в баланса на чревни бактерии и до непостоянство в нивата на кръвната захар. И двете могат да повлияят неблагоприятно на здравето. Намалявайки въглехидратите, можем значително да намалим симптомите на акнето.

 • Да намали тревожността и депресията

Въпреки първоначалното неразположение при започване на кето диетата, след като прекараме известно време на него, ще се насладим и на положителните му страни. Приема на здравословни мазнини и ниските нива на захар ще набавят необходимото количество енергия на мозъка ни и това може да намали симптомите на тревожност и депресия, и ще ни зареди с физическа и умствена енергия.

Какво е кето диетата е свързано с отговора на това с какво се храним, как набавяме на тялото си необходимата му енергия. Когато разберем кое е полезно и кое – не, за нашия организъм, ще се възползваме максимално от предимствата на кето храненето.

Как да контролираме нивото на кетони и да се задържим във фаза на кетоза?

Има признаци, по които да познаем, че навлизаме във фаза на кетоза. Един от тях е сваляне на килограми още в първите две седмици от започването на режима. Проблеми със съня, отпадналост и умора също са признаци на пренастройване на тялото ни към новия режим. Но след като сме в пълна кетоза, тези симптоми ще отминат и ще се чувстваме енергични и жизнени.

Нивото на кетоните може да се измери чрез кръв или урина. Най-лесния начин да следим нивото на кетоните си, е чрез тест ленти за урина. Те са лесни за използване, с лесноразчетими резултати. Според някои специалисти, сме преминали в състояние на кетоза, когато нивата на кетоните ни са 0,5 – 3,0 mmol/l (милимола на литър). Като цяло е много важно да се държат умерени нива на кетони в организма, за да не се стигне до диабетна кетоацидоза.

 

Кога трябва да внимаваме за нивото на кетоните в тялото ни и спазването на кето диета?

Ако попадаме в някоя от следните групи, на първо място трябва да се консултираме с личния си лекар за промяна в начина ни на хранене според кето режима, както и да следим нивото на кетоните в тялото си.

 • Хора с диабет тип 2 – при този тип диабет имунната система атакува и унищожава клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Без него, кръвната захар се повишава. При хората с това състояние има опасност от повишаване и на кетонните тела. По тази причина е важно да се следи нивото им, тъй като диабетната кетоацидоза е опасен резултат от повишаването им.
 • При бременност – тъй като тук става въпрос за специфично състояние и здравето на плода, всякаква промяна в хранителния режим трябва да е преминал през консултация с медицинско лице.
 • Ако страдате от друго медицинско заболяване или сте претърпели операция.

Важно е да разбираме какво е кето диетата и как можем максимално да се възползваме от нейните предимства, но без да загърбваме сегашното състояние и здраве на организма си. Ако не сте сигурни или изпитвате нетипични за кето диетата странични ефекти, задължително направете консултация с медицинско лице.

Разберем ли какво е кето диетата, разбираме как да се погрижим за себе си

Много хора изпитват положителните страни от кето диетата. Нисковъглехидратният режим на хранене, съчетан с елиминирането на много вредни продукти като захарта и бялото брашно, пречистват организма ни и ни помагат в борбата с килограмите. Но това е само едно от предимствата – ако разберем същността на това какво е кето диетата, ще можем максимално да я приложим за себе си и здравето си. Пълен списък с позволени и забранени храни при кето хранене ще намерите тук.

Посетете нашия блог за още информация, както и за разнообразни кето рецепти, приготвени със здравословни продукти.