Какво е кето диетата – същност и предимства

Обновена: 10.01.2024|
Кога да приемаме екзогенни кетони. Задържането при кето диета. Кетоза.

Много от нас са чували за нея, но знаем ли точно какво е кето диетата? Това е един от най-прилаганите методи за отслабване и подобряване на здравословното състояние.

Съществуват много диети и хранителни режими, но кето, позната и като кетогенна диета, има своите специфични препоръки, които са характерни с това, че носят бързи резултати в борбата с килограмите. Освен това има и много здравословни ползи за нашия организъм.

Нека се запознаем със същността на това какво е кето диетата първо.

 

Какво е кето диетата и как действа?

Кето диетата е нисковъглехидратен-високомазнинен режим на хранене, която има прилики с диетата на Аткинс. Но, за разлика от нея, при кетогенната диета фокусът е върху мазнините, които доставят 90% от дневните калории. Идеята е да се понижи максимално приемът на въглехидрати.

ekzo 02 400
ekzo 02 600
ekzo 02 400
ekzo 02 600

Когато консумираме по-малко от 50 г въглехидрати на ден, в крайна сметка тялото ни изчерпва горивото си (кръвната захар), което може да използва директно и бързо.

Това, обикновено, отнема от 3 до 4 дни. Тогава организмът ни започва да разгражда протеини и мазнини за енергия, което предизвиква загубата на тегло. Навлизането в тази фаза от кето диетата се нарича кетоза. А откъде идва името на диетата всъщност?

Кето диетата разчита на кетонови тела – вид гориво, което черният дроб произвежда от  складираните мазнини. Тези тела се произвеждат, когато в тялото ни няма достатъчно инсулин, за да превърне захарта (или глюкозата) в енергия.

Когато започнем кето диета, тялото ни започва да използва мазнините за тази цел. Черният ни дроб превръща тези мазнини в кетони – вид киселина, и те преминават в кръвопотока, откъдето нашите мускули и тъкани могат да ги използват за гориво.

Кетоните са изключително полезно гориво за мозъка – те се транспортират директно към него, а както знаем, мозъкът консумира много енергия, за да работи пълноценно. Отговорът на въпроса какво е кето диетата се крие в кетоните, които са новото гориво за организма ни.

 

Храненето при кето диета – какво е важно да знаем?

 

Какво е кето диетата. Снимка с надпис кето и продукти за фон.

 

Тъй като приемът на въглехидрати е ограничен от 20 до, максимум, 50 г на ден, при кето диетата е важно да елиминираме високовъглехидратните храни, с които сме свикнали.

Това са:

 • Захарта
 • Газираните напитки
 • Тестените сладкиши и изобщо тестени изделия от бяло брашно
 • Плодове – разрешени са бери плодовете, в определени количества
 • Зърнени храни и нишесте
 • Бобови растения
 • Кореноплодни като картофи и моркови

 

По принцип е трудно, в началото, да свикнем с идеята да не хапваме сладкиши или тестени изделия, но с времето тялото свиква и вече не изпитваме този копнеж за захар.

За сметка на гореизброените се набляга на:

 • Месо, риба и млечни продукти
 • Здравословни масла като зехтин, кокосово или масло от авокадо
 • Авокадо – то е с високо съдържание на здравословни мазнини
 • Нисковъглехидратни зеленчуци
 • Ядки и семена

 

За щастие, вече имаме безброй алтернативи, с които да заместим високовъглехидратните и, в много случаи, вредни за здравето ни храни. Подсладители на основата на билка стевия, бадемово и кокосово брашно, мазнини като зехтин и кокосово масло, черен шоколад без захар – ако се разровим по-сериозно, ще намерим много информация за чудесни ястия – както за сладкиши, така и за солени, с които да си приготвим вкусно, здравословно и кето меню.

За идеи и още информация за алтернативни продукти в рецептите, посетете сектора ни „Рецепти“ в нашия блог. Там ще намерите кето прочит на класически рецепти, както и нови и интересни кулинарни кето експерименти.

 

Какви са предимствата на кето диетата?

Хората се подлагат на кето диета най-често, за да свалят излишните килограми. Но тя може и да помогне за контролиране на медицински състояния, като епилепсия. Всъщност това е било и първоначалното предназначение на тази диета.

Разбира се, хората, които страдат от епилепсия, преминават медицински контрол и тогава се стига до решението дали да бъдат подложени на кето диета.

Ако сме решили да започнем кето диета, освен, че ще отслабнем и ще контролираме теглото си, ще подобрим и общото благосъстояние на тялото си.

Да ни помогне да се отървем от мазнините около корема

 

Какво е кето диетата. Мъж, който джънк фууд по време на работа. Видимо води застоял начин на живот.

 

Съществуват два вида мазнини и според това къде се натрупват, те могат да оказват негативно влияние върху здравето ни.

Това са подкожна мастна тъкан и висцерална мазнина. Висцералната мазнина се натрупва в коремната кухина и е характерна за повечето хора (най-вече мъже) с наднормено тегло. Тя има тенденция да се образува около органите и често е свързана с възпаление или инсулинова резистентност.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са много ефективни за намаляване на тази вредна коремна мазнина.

Да ни помогне в борбата с акнето

Акнето често има връзка с нивата на кръвна захар и начина ни на хранене. Когато приемаме преработени и рафинирани въглехидрати, това може да доведе до промяна в баланса на чревни бактерии и до непостоянство в нивата на кръвната захар. И двете могат да повлияят неблагоприятно на здравето.

Намалявайки въглехидратите, можем значително да намалим симптомите на акнето.

Да намали тревожността и депресията

Въпреки първоначалното неразположение при започване на кето диетата, след като прекараме известно време на него, ще се насладим и на положителните му страни. Приема на здравословни мазнини и ниските нива на захар ще набавят необходимото количество енергия на мозъка ни и това може да намали симптомите на тревожност и депресия, и ще ни зареди с физическа и умствена енергия.

Какво е кето диетата е свързано с отговора на това с какво се храним, как набавяме на тялото си необходимата му енергия. Когато разберем кое е полезно и кое – не, за нашия организъм, ще се възползваме максимално от предимствата на кето храненето.

 

Как да контролираме нивото на кетони и да се задържим във фаза на кетоза?

Има признаци, по които да познаем, че навлизаме във фаза на кетоза. Един от тях е сваляне на килограми още в първите две седмици от започването на режима. Проблеми със съня, отпадналост и умора също са признаци на пренастройване на тялото ни към новия режим. Но след като сме в пълна кетоза, тези симптоми ще отминат и ще се чувстваме енергични и жизнени.

Нивото на кетоните може да се измери чрез кръв или урина. Най-лесния начин да следим нивото на кетоните си, е чрез тест ленти за урина. Те са лесни за използване, с лесноразчетими резултати. Според някои специалисти, сме преминали в състояние на кетоза, когато нивата на кетоните ни са 0,5 – 3,0 mmol/l (милимола на литър).

Като цяло е много важно да се държат умерени нива на кетони в организма, за да не се стигне до диабетна кетоацидоза.

 

Кога трябва да внимаваме за нивото на кетоните в тялото ни и спазването на кето диета?

Ако попадаме в някоя от следните групи, на първо място трябва да се консултираме с личния си лекар за промяна в начина ни на хранене според кето режима, както и да следим нивото на кетоните в тялото си.

 • Хора с диабет тип 2 – при този тип диабет имунната система атакува и унищожава клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Без него, кръвната захар се повишава. При хората с това състояние има опасност от повишаване и на кетонните тела. По тази причина е важно да се следи нивото им, тъй като диабетната кетоацидоза е опасен резултат от повишаването им.
 • При бременност – тъй като тук става въпрос за специфично състояние и здравето на плода, всякаква промяна в хранителния режим трябва да е преминал през консултация с медицинско лице.
 • Ако страдате от друго медицинско заболяване или сте претърпели операция.

 

Важно е да разбираме какво е кето диетата и как можем максимално да се възползваме от нейните предимства, но без да загърбваме сегашното състояние и здраве на организма си. Ако не сте сигурни или изпитвате нетипични за кето диетата странични ефекти, задължително направете консултация с медицинско лице.

 

Разберем ли какво е кето диетата, разбираме как да се погрижим за себе си

Много хора изпитват положителните страни от кето диетата. Нисковъглехидратният режим на хранене, съчетан с елиминирането на много вредни продукти като захарта и бялото брашно, пречистват организма ни и ни помагат в борбата с килограмите. Но това е само едно от предимствата – ако разберем същността на това какво е кето диетата, ще можем максимално да я приложим за себе си и здравето си.

Посетете нашия блог за още информация и кето насоки за начинаещи, които да ви помогнат с първите стъпки.

Категории: Кето диета|Публикувана: 23.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

6 Коментара

 1. Александър 28.02.2024 at 20:00 - Отговор

  Благодаря за споделянето!

 2. К. Г. 15.05.2022 at 11:20 - Отговор

  Има ли Кето диетата положителен ефект при автоимунен хипотиреоидит (синдром на Хашимото)?

  • For Life 16.05.2022 at 9:38 - Отговор

   Здравейте,

   Следването на нисковъглехидратна диета като цяло може да бъде приложена за лечение на пациенти с автоимунен тиреоидит поради възможността за намаляване на възпалението като цяло и на щитовидната жлеза в частност, и следователно на нивата на анти-микрозомални тела (MAT). Задължително обаче препоръчваме консултация с ендокринолог, който може да изготви по-конкретен режим, комбиниран с подходящите хранителни добавки. :)

 3. Иванка 18.01.2021 at 12:41 - Отговор

  Здравейте,при кръвни изследвания месец декември се установи че имам завишение на кръвната захар със стойност 7.7. засега не са ми назначение лекарства пия таблети на билкова основа и предстоят в началото на февруари нови изследвания. Как смятате приложима ли е за мен тази диета

  • For Life 21.01.2021 at 14:28 - Отговор

   Здравейте,

   Не сме запознати с Вашето състояние и бихме Ви препоръчали да направите консултация с медицинско лице, преди да пристъпите към спазването на какъвто и да е хранителен режим.

 4. Slav Slavov 24.04.2020 at 10:27 - Отговор

  Страхотно просто и структорирано обяснение! Поздравления на Верджиния. И картинката отгоре ми харесва :)

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 април 2020 в 17:59 | Категория: Кето диета