Кето пробиотик – 7 хранителни източници
Както вече сме споменавали, ползите от пробиотиците за здравето са огромни – а днес ще говорим кои храни са естествени източници на кето пробиотик. Освен укрепване на храносмилателната система, добрите бактерии имат важна роля за повишаване на настроението, психичното ни здраве и балансирания метаболизъм.
Да не говорим за предимствата, които те осигуряват на имунната ни система и кожата.
И същевременно ще се насладите на редица ползи. Ето и кои са най-добрите източници на кето пробиотик.
Кисело мляко
Киселото мляко безспорно е един от най-добрите източници на кето пробиотик. То се произвежда от мляко, което е ферментирало с помощта на „добри“ бактерии, главно млечнокисели и бифидобактерии. Включвайки кисело мляко в менюто, си ще укрепите костите, ще регулирате кръвното налягане и ще успокоите раздразнения стомах.
Имайте предвид обаче, че не всички кисели млека съдържат жив кето пробиотик. В някои случаи живите бактерии са били унищожени по време на обработката. Внимавайте и за наличието на добавена захар. Дори млякото да е с ниско съдържание на мазнини, това не означава, че то е полезно, затова хубаво четете етикета.
Консумирайте българско кисело мляко, все пак то е световно известно с добрите си свойства. Страхотна идея да го включите в менюто си е да го консумирате на закуска като добавите от любимите си кето плодове, семена и ядки.
Кефир
Кефирът е подобен на киселото мляко, тъй като също е култивиран млечен продукт. Разликата се крие във видовете налични бактерии, както и леките вариации във вкуса и текстурата. Докато киселото мляко е гъсто и кремообразно, кефирът обикновено е с по-течна консистенция. Освен това е с по-тръпчив вкус от киселото мляко, благодарение на процеса на ферментация и наличието на мая. Това го прави един от чудесните източници на кето пробиотик.
Напитката обикновено се приготвя от краве или козе мляко с кефирни зърна, които представляват култури от млечнокисели бактерии и мая и приличат на карфиол. Думата „кефир“ всъщност означава „да се чувстваш добре след хранене“. И наистина, ако консумирате редовно тази напитка, ще забравите за раздразнения стомах.
Кефирът има по-богат асортимент от „добри“ бактерии, отколкото киселото мляко, предпазва от инфекции и поддържа здрава чревната флора. Изключително подходящ е и за хора с непоносимост към лактоза. Можете да го включите в диетата си като го приемате за здравословна лека закуска между храненията.
Зелени маслини
Консумацията на зелени маслини може да намали оксидативния стрес и възпалението, да доведе до загуба на тегло и да подобри здравето на храносмилателната система, заради високото съдържание на лактобацили, които имат пробиотичен ефект. Защо зелени маслини? Те имат средно до по-високо съдържание на полифеноли в сравнение с другите видове маслини.
Също така около 12 маслини от този вид осигуряват приблизително 20 милиона лактобацили на ден, което ги прави един от добрите кето източници на пробиотик. Така, че не ги пренебрегвайте! Подобно на краставичките обаче трябва да внимавате да са приготвени в подсолена вода. Маслините са страхотен източник на кето пробиотик, който може да хапваме по всяко време на деня.
Кисело зеле
Може би най-любимият ферментирал продукт у нас има високи пробиотични качества. Киселото зеле е един от най-известните видове кето пробитоик. Той е нисковъглехидратен и нискокалоричен, което го прави перфектен за всички видове хранителни режими. В допълнение киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини C, B и K. Освен това е с високо съдържание на натрий, желязо и манган.
Съдържа и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите. Така че следващият път, когато ви се прииска някое вкусно ястие с кисело зеле, похапвайте без угризения. Въпреки че традиционно го похапваме през зимата, вече можете да го намерите в пазарната мрежа и да се насладите на полезните му свойства целогодишно. Добър апетит!
Кисели краставички
Киселите краставички също са един от чудесните източници на кето пробиотик. Те ферментират за известно време, използвайки собствените си млечнокисели бактерии. И този процес ги прави толкова вкусни и хрупкави. Допълнително те са с ниско съдържание на калории и добър източник на витамин К – основен елемент за съсирването на кръвта.
Важно е да се отбележи, че киселите краставички, приготвени с оцет, не съдържат живи пробиотици. Когато те престояват в оцетен разтвор, растежът на добрите бактерии спира. Вместо това изберете тези, приготвени в саламура, тъй като солената вода не пречи на развитието на бактериите. Така че ако правите консерви и буркани у дома, имайте го предвид.
Темпе
Темпето е соев продукт, произлизащ от Индонезия, но популярен по целия свят като високопротеинов заместител на месото. Соята обикновено е с високо съдържание на фитинова киселина, растително съединение, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк. Но по време на ферментация, това количество се намалява и няма пречка всички хранителни вещества да бъдат усвоени от тялото, включително и жизненоважният витамин B12.
Да не забравяме съдържанието на полезни чревни бактерии, които могат да подсилят съществуващата флора и да изтласкат лошите бактерии извън тялото. Всичко това прави темпето чудесен избор за хора, които искат да добавят хранителни източници на кето пробиотик към диетата си.
Определени видове сирене
Въпреки че повечето видове сирене са ферментирали, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Затова е важно да търсите живи и активни култури на опаковките, които да образуват желания кето пробиотик. Добрите бактерии преживяват процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара.
Сиренето е силно хранително и един от много добрите начини да си набавим кето пробиотик. Освен това е богато на важни витамини и минерали, включително калций, витамин В12, фосфор и селен. Допълнително умерената консумация на млечни продукти като сирене може да намали риска от сърдечни заболявания и остеопороза.
Заключение
Както се убедихте, има редица здравословни храни, носещи в себе си голямо количество кето пробиотик, които можете да похапвате по време на кето диетата. Дори да включите само някои от тях в менюто си, веднага ще забележите разликата.
Ако пък ферментиралите храни не са сред най-любимите ви, винаги можете да се доверите на пробиотична добавка, която ще ви осигури всичко необходимо. Но за да постигнете най-добри резултати, комбинирайте нисковъглехидратната диета с качествен кето пробиотик.
Често задавани въпроси
Защо е важно да приемаме кето пробиотик?
Насърчаването на добрите щамове бактерии и предотвратяването на развитието на „лошите“ е наистина лесно чрез консумирането на определени видове позволени храни, които са естествени източници на кето пробиотик. Включете ги в кето диетата си и ще забравите за проблемите с храносмилането.
Защо трябва да ядем пробиотични храни?
Пробиотичните храни съдържат в себе си огромно разнообразие от полезни бактерии. Освен за укрепване на храносмилателната система добрите бактерии имат важна роля за повишаване на настроението, психичното ни здраве и балансирания метаболизъм.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Полезен или вреден е приемът на пробиотик за бременни - разглеждаме подробно темата и отговаряме на най-често задаваните въпроси.
Подуване на корема, запек, лошо храносмилане и, разбира се, газове, са сред най-често срещаните оплаквания свързани с храносмилателната