Както вече сме споменавали ползите от пробиотиците за здравето са огромни. Освен укрепване на храносмилателната система, добрите бактерии имат важна роля за повишаване на настроението, психичното ни здраве и балансирания метаболизъм. Да не говорим за предимствата, които те осигуряват на имунната ни система и кожата. Насърчаването на добрите щамове бактерии и предотвратяването на развитието на „лошите“ е наистина лесно, чрез консумирането на определени видове храни, които са естествени източници на пробиотик. Включете ги в менюто си и ще забравите за проблемите с храносмилането. И същевременно ще се насладите на редица ползи. Ето и кои са най-добрите източници:

  • Кисело мляко

Киселото мляко безспорно е един от най-добрите източници на пробиотик. То се произвежда от мляко, което е ферментирало с помощта на „добри“ бактерии, главно млечнокисели и бифидобактерии. Включвайки кисело мляко в менюто си ще укрепнете костите, ще регулирате кръвното налягане и ще успокоите раздразнения стомах.

Имайте предвид обаче, че не всички кисели млека съдържат жив пробиотик. В някои случаи живите бактерии са били унищожени по време на обработката. Внимавайте и за наличието на добавена захар. Дори млякото да е с ниско съдържание на мазнини, това не означава, че то е полезно, затова хубаво четете етикета. Консумирайте българско кисело мляко, все пак то е широко известно с добрите си свойства. Страхотна идея да го включите в менюто си е да го консумирате на закуска като добавите от любимите си плодове, семена и ядки.

  • Кефир

Кефирът е подобен на киселото мляко, тъй като също е култивиран млечен продукт. Разликата се крие във видовете налични бактерии, както и леките вариации във вкуса и текстурата. Докато киселото мляко е гъсто и кремообразно, кефирът обикновено е с течна консистенция. Освен това е с по-тръпчив вкус от киселото мляко, благодарение на процеса на ферментация и наличието на мая.

Напитката обикновено се приготвя от краве или козе мляко с кефирни зърна, които представляват култури от млечнокисели бактерии и мая и приличат на карфиол. Думата „кефир“ всъщност означава „да се чувстваш добре след хранене“. И наистина, ако консумирате редовно тази напитка, ще забравите за раздразнения стомах. Кефирът има по-богат асортимент от „добри“ бактерии, отколкото киселото мляко, предпазва от инфекции и поддържа здрава чревната флора. Изключително подходящ е и за хора с непоносимост към лактоза. Можете да го включите в диетата си като го приемате за здравословна лека закуска между храненията.

  • Зелени маслини

Зелени маслини и зехтин в дървена купичка.

Консумацията на зелени маслини може да намали оксидативния стрес и възпалението, да доведе до загуба на тегло и да подобри здравето на храносмилателната система, заради високото съдържание на лактобацили, които имат пробиотичен ефект. Защо зелени маслини? Те имат средно до по-високо съдържание на полифеноли в сравнение с другите видове маслини. Също така около 12 маслини от този вид осигуряват приблизително 20 милиона лактобацили на ден, което ги прави един от добрите източници на пробиотик. Така, че не ги пренебрегвайте! Подобно на краставичките обаче трябва да внимавате да са приготвени в подсолена вода.

  • Кисело зеле

Може би най-любимият ферментирал продукт у нас има високи пробиотични качества. В допълнение киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини C, B и K. Освен това е с високо съдържание на натрий, желязо и манган. Съдържа и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите. Така, че следващият път, когато ви се прииска някое вкусно ястие с кисело зеле, похапвайте без угризения. Въпреки че, традиционно го похапваме през зимата, вече можете да го намерите в пазарната мрежа и да се насладите на полезните му свойства целогодишно. Добър апетит!

  • Кисели краставички

Киселите краставички също са чудесен източник на здравословни пробиотични бактерии. Те ферментират за известно време, използвайки собствените си млечнокисели бактерии. И този процес ги прави толкова вкусни и хрупкави. Допълнително те са с ниско съдържание на калории и добър източник на витамин К – основен елемент за съсирването на кръвта. Важно е да се отбележи, че киселите краставички, приготвени с оцет, не съдържат живи пробиотици. Когато те престояват в оцетен разтвор, растежът на добрите бактерии спира. Вместо това изберете тези, приготвени в саламура, тъй като солената вода не пречи на развитието на бактериите. Така че, ако правите консерви у дома, имайте го предвид.

  • Темпе

Темпето е соев продукт, произлизащ от Индонезия, но популярен по целия свят като високо протеинов заместител на месото. Соята обикновено е с високо съдържание на фитинова киселина, растително съединение, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк. Но по време на ферментация, това количество се намалява и няма пречка всички хранителни вещества да бъдат усвоени от тялото, включително и жизненоважният витамин B12. Да не забравяме съдържанието на полезни чревни бактерии, които могат да подсилят съществуващата флора и да изтласкат лошите бактерии извън тялото. Всичко това прави темпето чудесен избор за хора, които искат да добавят хранителни източници на пробиотик към диетата си.

  • Определени видове сирене

Различни видове сирена, подредени на дървена дъска за рязане. Сирената са изключително полезни източници на пробиотик.

Въпреки че повечето видове сирене са ферментирали, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Затова е важно да търсите живи и активни култури на опаковките. Добрите бактерии преживяват процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара. Сиренето е силно хранително и много добър източник на протеини. Освен това е богат на важни витамини и минерали, включително калций, витамин В12, фосфор и селен. Допълнително умерената консумация на млечни продукти като сиренето може да намали риска от сърдечни заболявания и остеопороза.

 

Както се убедихте има редица здравословни пробиотични храни, които можете да похапвате. Дори да включите само някои от тях в менюто си, веднага ще забележите разликата. Ако пък ферментиралите храни не са сред най-любимите ви, винаги можете да се доверите на пробиотична добавка, която ще ви осигури всичко необходимо. Но, за да постигнете най-добри резултати, комбинирайте диета с качествен пробиотик.

 

Автор: Кристина Тонева