Кето диета за начинаещи представлява режим на хранене с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати. Това я прави особено голямо предизвикателство за повечето хора още в началото.

За един човек, който тепърва започва да спазва подобен режим, може да се наложи радикална промяна в начина на хранене. Спазването на кето диета изисква воля, постоянство и период на адаптация, докато тялото започне да влиза в състояние на кетоза.

Синтезирана информация за кето диетата ще откриете и в страницата ни, посветена на темата: Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място.

Ако попадате в групата на начинаещите и не знаете какво да очаквате, как да се подготвите и как да започнете да следвате кето диета, тази статия е точно за вас.

 

Приготвили сме ви своеобразно практическо ръководство на кето диетата за начинаещи. В следващите редове ще намерите отговори на много въпроси, свързани с режима, за да се впуснете спокойно и информирано в това кето приключение.

 

Кето диета за начинаещи – какво трябва да знаете?

Има няколко неща, които трябва да знаете, за да можете осъзнато да пристъпите към спазване на кето диета. Те ще ви помогнат да се подготвите физически и психически за режима, както и да го прилагате по възможно най-правилния за вас начин, за да постигнете желаните резултати.

 

Съвети за правилно спазване на кето режима

Подготвихме списък със съвети за правилно спазване на кето режима за абсолютно начинаещи, за да ви улесним максимално:

Информирайте се на какви храни ще трябва да наблягате и кои да избягвате според съдържанието им

Следвайки кето режима, ще трябва да ограничите силно въглехидратите. Затова първата стъпка преди да започнете, е да се запознаете с това кои храни имат въглехидрати, мазнини и протеини, за да можете да направите правилния избор.

Например не само хляб, тестени изделия, чипс, бисквитки, бонбони и сладолед съдържат въглехидрати. Бобът също е с много високо съдържание на въглехидрати. Плодовете и зеленчуците също съдържат предимно въглехидрати.

Единствените храни, които не съдържат въглехидрати, са месото (богато на протеини) и чистите мазнини, като различните видове масла (включително зехтин и кокосово масло). Като начинаещи ще ви бъде полезно да прочетете Позволени и забранени храни по време на кето диета.

 

Кето диета за начинаещи: Преосмислите възгледите си за мазнините

 

Кето диета за начинаещи. Кето диетата. Нисък хемоглобин. Червено месо във формата на сърце. Полезни ли са животинските мазнини за здравето ни.

 

Все още в съзнанието на много хора е загнездено схващането, че мазнините са вредни. Всъщност някои проучвания предполагат, че заместването на наситените мазнини с полиненаситени мазнини и избягването на нездравословните трансмазнини е важно за намаляването на риска от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

За да се подготвите за диета с високо съдържание на мазнини, защото кето диетата е именно такава, започнете да правите малки промени в това, което ядете всеки ден. Вместо картофи или ориз като гарнитура към основното, изберете зеленчуци.

Започнете да готвите с повече масло и зехтин. Бавно и постепенно се откажете от храните с високо съдържание на въглехидрати и изкушенията за сметка на мазнините. Ако успеете да се справите с тези две задачи, много лесно ще се адаптирате към кетогенната диета, и тя ще ви стане начин на живот.

Ако се страхувате прекалено много от мазнините, може би кето режимът не е за вас.

 

Разберете ролята на протеините

Една от най-често срещаните заблуди сред начинаещите относно кето диетата е, че можете да ядете толкова протеини, колкото искате. Всъщност това не е диета, при която можете да консумирате каквото и да било неограничено. Следователно трябва да поддържате умерен прием и на протеини.

Протеините са изключително важни, но те могат да се превърнат в глюкоза, следователно прекаляването с тях може да изведе тялото ви от кетоза.

Излишно е да казваме, че подобен развой на нещата ще ви изведе в изходна позиция, особено когато сте в началото и по-трудно влизате в състояние на кетоза. Повече за това състояние ще откриете в статията Какво още не знаем за състоянието на кетоза, а как да различите симптомите й –  в статията Симптоми, по които да познаете, че сте в кетоза.

 

Кето диета за начинаещи: Осъзнайте риска от странични ефекти – кето грип

Съществува един основен страничен ефект при кето диетата, за който трябва да сте подготвени. Той е известен като кето грип и при всеки човек се проявява с различна тежест. Възниква в периода, непосредствено след започване на диетата, когато тялото ви се адаптира към изгаряне на мазнини за енергия. Може да сте от късметлиите, които не изпитват нито един от симптомите, но в случай, че не сте, ето какво да очаквате:

 • През първата седмица, до 10 дни, може да се чувствате изключително изморени. Възможна е появата на замайване и главоболие.
 • Често режимът причинява запек или диария причината е промяна в приема на фибри.

Поради всичко това трябва да изберете начална дата, когато не сте затрупани с работа, крайни срокове и задължения, за да можете да си почивате оптимално, ако се наложи. Това важи най-вече за начинаещи, които опитват диета с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на мазнини за пръв път и не знаят как ще реагира организмът им.

 

Уверете се, че кетогенната диета е наистина подходяща за вас

И на последно място, но не по важност, трябва да сте сигурни, че подлагането на подобен режим няма да ви навреди. Има медицински състояния, при които кето диетата не се препоръчва или поне е задължителна консултация с лекуващия лекар. Те включват приема на инсулин, както и на орални и неинсулинови лекарства за висока кръвна захар или високо кръвно налягане.

Ако имате алергии, които изискват от вас да избягвате храни като соя, яйца, ядки, млечни продукти или морски дарове, кето диетата също може да се окаже неподходяща за вас.

Както споменахме, кето диетата може да доведе до странични ефекти, като запек или диария. Така че, ако вече се борите с такива проблеми, по-добре се консултирайте с лекар преди да започнете.

 

Комбинирайте кето диетата с подходящи хранителни добавки

Допълнителният прием на хранителни добавки е препоръчителен за всеки, независимо дали сме на хранителен режим или не. Трудно е да си набавяме 100% от препоръчителния дневен прием на определени витамини и минерали само от храненето. Поддържането на здрав имунитет е комбинация от двете + физическа активност.

При кетогенната диета приемът на някои витамини и минерали не само ще предотврати до голяма степен появата на кето грип, но може много по-лесно да се адаптирате към режима. Първоначалните умора и отпадналост могат да бъдат елиминирани, а общото благосъстояние на организма по време на кето диетата да е на ниво.

Приемът на омега-3 мастни киселини в комбинация с редовни тренировки и балансирано хранене, може да доведе до по-бързо сваляне на излишните килограми. Съдържащите се есенциални мастни киселини в рибеното масло помагат за понижаване на апетита и повишаване чувството за ситост. По този начин помагат за подобряване на обмяната на веществата (метаболизма) в тялото и изгарянето на приетите калории.

От друга страна, достатъчният прием на минерала магнезий може да повиши ефективността на упражненията и издръжливостта при спортуване. Освен това помага за предотвратяване на крампи, което допринася за добрата тренировка. Включването на тези две хранителни добавки към кето диетата може да доведе до по-добра ефективност и по-бързи резултати.

 

 

Кето диета за начинаещи: Строга диета или режим на хранене?

 

Кето диета за начинаещи. Кето хранене. Кето диетата. Ранната вечеря.

 

Тези два термина със сигурност ви объркват, особено ако сте абсолютно начинаещи в диетите изобщо. Ще побързаме да ви успокоим като отговорим на въпроса веднага – не, кето диетата няма нищо общо със строгите диети, които ви подлагат на лишения и гладуване. Тя трябва да се разглежда по-скоро като здравословен режим на хранене, с който се постигат плавни, но трайни резултати.

Да, с кето режима, за съжаление, резултатите няма да дойдат веднага, но пък ви уверяваме, че чакането си заслужава, просто трябва да се въоръжите с търпение.

Като изключим симптомите на кето грип в началото, режимът не би трябвало да ви създава проблеми след като тялото ви се адаптира, докато строгата диета може да има дълготрайни последици.

Важно е да не забравяте, че строгите диети, макар и да водят до бързо сваляне на тегло, което може би е главната ви цел, могат да доведат до сериозни проблеми със здравето, особено ако се спазват за по-дълъг период от време.

Режимите за хранене, от своя страна, често се изготвят и индивидуално, според нуждите и здравословното състояние на човек. Това е по-безопасният вариант.

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е винаги да се консултирате със специалист, преди да спазвате каквато и да е диета или хранителен режим за отслабване. След това да следите как организмът ви реагира на тях.

 

Кето диета за начинаещи: Примерно меню

Понеже искаме да сме ви максимално полезни и да ви улесним в прехода, подготвихме примерно меню за една седмица, с което да стартирате режима. Разбира се, можете да го променяте в зависимост от индивидуалните си хранителни нужди и вкусове, както и да черпите идеи от нашия кулинарен кето блог.

Това, което ще ви направи впечатление като основно в кето храненето, е изключването на глутена и захарта от менюто. Това многократно повишава шансовете ви да свалите успешно килограми, както и да подобрите здравословния си статус.

Продуктите, които използваме в рецептите, са разнообразни, източници на въглехидрати и мазнини, но полезни. Изготвеното примерно меню за хранене е съобразено с дневна потребност от 20 до 50 грама въглехидрати.

Алтернативните варианти като ядкови брашна и хуск, както и подсладител със стевия, са не само ефективни, но и полезни за вашето кето меню и здравословен начин на хранене и живот. Те са подходящи източници на мазнини и въглехидрати, които се вписват чудесно в нашето примерно меню.

 

 

Кето диета за начинаещи. Позволенте и забранени храни по време на кето диетата.кафе с два вида масло - кокосово и гхи мазнина

Пропускането на закуската е често срещана практика при кето диетата. Концепцията, че закуската е най-важното хранене за деня вече не е толкова популярно. Всъщност има много предимства да изчакате, докато наистина огладнеете, за първото си хранене за деня.

Такъв режим, изключващ закуската, добавя и интермитентно хранене към вашата кето диетата. Интермитентното хранене (или гладуване) е практика, при която се изключва приемът на храни за определен часови интервал.

Решението, когато елиминираме закуската, се свежда до напитки, като кафе, чай, вода. Популярна „закуска“ сред хората, спазващи кето, е бронираното кафе. Това е обикновено кафе с добавена естествена мазнина – като кокосово масло и краве масло Гхи. Тази комбинация може спокойно да измести закуската и да засити организма до късния следобяд.

Добавянето на малко количество мазнина в кафето поставя тялото в режим на изгаряне на мазнини през целия ден.

Рецепта за бронирано кафе

Време за приготвяне: 10 минути

Въглехидрати за 1 чаша бронирано кафе: 3,4 г

Необходими продукти:

 • 200 мл готово за консумация кафе
 • 1 1/2 с. л. краве масло Гхи
 • 1 1/2 с. л. кокосово масло

Приготвяне:

 1. Разбивате в блендер всички компоненти до получаването на еднородна смес.

 

 

Кето диета за начинаещи: Примерно меню за една седмица

Ако сте от хората, които все пак не желаят, поне в началото, да пропускат закуската, вижте и нашите предложения в следващите редове.

Понеделник

Кето диета за начинаещи: Вторник

Сряда:

Кето диета за начинаещи: Четвъртък

Петък:

Събота:

Кето диета за начинаещи: Неделя

 

Когато свикнете с кето диетата, можете да пропускате закуската и да преминете на бронирано кафе сутрин и да хапнете нещо леко следобед, като подходящи храни са:

 • шепа ядки или семена
 • зеленчукова салата с авокадо, чушки, краставици и други с ниско съдържание на въглехидрати
 • маслини
 • 1-2 твърдо сварени яйца
 • горски плодове с кисело мляко или с извара
 • кето домашни бисквити
 • 2-3 парчета 90% черен шоколад със стевия

 

Кето рецепти за начинаещи

Подходящи за закуска са както бронираното кафе, така и бронираният чай, който може да се приготви по много различни начини – с кокосово масло, кокосово мляко, MCT масло от кокос, краве масло Гхи, чай и ароматни подправки по избор.

Представяме ви три лесни рецепти за закуска, обяд и вечеря, подходящи за спазване на кето диета или начин на хранене с ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини.

Помислили сме за всички, които спазват кето и искат да се хранят здравословно дори когато пътуват или са на работа чрез тези 7 лесни идеи за кето обяд в офиса + рецепти.

Кето закуска: Гофрети с боровинково масло

 

Кето гофрети с горски плодове.

 

Рецептата е за 2 кето гофрети, които се приготвят за 15 минути, а в една се съдържат едва 3 г нетни въглехидрати.

Необходими продукти:

 • 4 яйца
 • 70 г разтопено краве масло Гхи
 • ½ ч. л. екстракт от ванилия
 • 1 ч. л. бакпулвер
 • 15 г кокосово брашно

За боровинковото масло:

 • 45 г краве масло Гхи
 • 15 г пресни боровинки

Начин на приготвяне:

 1. Смесете в купа всички съставки и разбийте с електрически миксер до гладкост.
 2. Включете гофретника да загрее, след което го намазнете. Изсипете от сместа в гофретника и изпечете до златисто.
 3. Смесете в купа кравето масло Гхи и боровинките, разбийте с електрически миксер до гладък крем.
 4. Сервирайте гофретите с боровинковото масло.

 

Кето обяд: Сирене халуми в бекон

 

Рецепти с Халуми за кето.

 

Рецептата се приготвя за 20 минути. Количествата са за една порция, съдържаща едва 4 г нетни въглехидрати.

Необходими продукти:

 • 115 г сирене Халуми
 • 85 г бекон на слайсове

Начин на приготвяне:

 1. Нарежете сиренето халуми на 5 прави ленти, увийте всяка в парче бекон и изпечете в загрята до 225 градуса фурна за около 10-15 минути или изпържете в краве масло Гхи.
 2. Обърнете по средата на печенето, за да се изпече равномерно от всички страни.
 3. Поднесете печеното сирене халуми с гарнитура от свежа зеленчукова салата

 

Кето вечеря: Свински пържоли на скара с гъби

 

Свински пържоли на скара.

 

Рецептата е подходяща за начинаещи както в кухнята, така и в кето диетата. Приготвя се за 10 минути и съдържа 1,1 г въглехидрати в порция.

Необходими продукти за 1 порция:

 • 1 свинска пържола (около 120 г)
 • 1 ч. л. краве масло Гхи, разтопено + още ½ ч. л. за гъбите
 • 1 ч. л. чесън на прах
 • Сол и черен пипер на вкус
 • 60 г гъби

Начин на приготвяне:

 1. Овкусете пържолата с микс от разтопено краве масло Гхи и чесън на прах, сол и черен пипер.
 2. Загрейте скарата и изпечете пържолата за 4-5 минути или до желаната готовност.
 3. Овкусете по същия начин гъбите и ги сложете във фолио, завийте плътно и изпечете на скарата за около 5 минути, обърнете и печете до омекване.
 4. Сервирайте сочните пържоли на скара с гъби и гарнитура от салата с ниско съдържание на въглехидрати по желание.

 

Заключение

Повече за кето диетата ще откриете и в статията по темата: Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място.

Е, убедихте ли се, че кето менюто може да бъде разнообразно и интересно? Опитайте някоя от предложените кето рецепти за отслабване и ще се убедите, че всъщност нищо няма да ви липсва, а кето приключението може да се превърне в начин на живот.

Пожелаваме ви воля, търпение и удовлетворяващи резултати. Успех!