7 вида упражнения по време на кетоза

Обновена: 08.01.2024|

Добрите физически упражнения по време на кетоза са от съществено значение за добрите и задоволителни резултати. Те помагат да поддържате тялото във форма и също така подобряват здравето на сърцето, както и психическото здраве.

Що се отнася до кето диетата, има някои притеснения у хората, най-вече заради ограничените въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Следователно се изисква доставянето на повече мазнини, които са новият източник на енергия за тялото. Задължително е да ги получавате от здравословни източници.

За щастие е напълно възможно и дори препоръчително да правите упражнения по време на кетоза, особено когато се опитвате да избегнете симптомите на „кето грипа“. Просто трябва да знаете точно какви упражнения да изпълнявате.

 

Видове упражнения по време на кетоза

Ако тренирате редовно, знаете, че има много различни видове упражнения, всяко от които въздейства по-различен начин на тялото ви и разчита на различни енергийни системи. Двете основни категории, които ще обсъдим в тази статия, са тренировки за съпротива и тренировки за издръжливост, с други думи – аеробни и анаеробни, тъй като тези видове са най-силно повлияни от кетогенната диета.

 

1. Силови упражнения за преодоляване на съпротивлението

Анаеробната тренировка има за основна цел подобряване на силата. Докато всяка тренировка за съпротива може да подобри силата до известна степен, тази се смята за най-добрата. Коремни преси на пейка, вдигане на тежест и клекове са чудесни примери за такива упражнения.

 

2. Силови тренировки за време

По време на тренировка, която е силова, се фокусирате върху тренирането на тялото по начин, който насърчава бързи, експлозивни движения, и най-често се използва от спортистите, които работят за време. Тези упражнения се различават от горните и по времето за почивка и обема на тренировките.

Най-често се практикуват широки скокове или скокове от клек.

 

3. Хипертрофни упражнения, подходящи за кето режим

Следващите анаеробни упражнения са фокусирани върху натрупването на мускулна маса. Разликите между хипертрофичните тренировки и силовите тренировки включват различни интервали на повторение, различно време за почивка и различен обем на тренировката.

За хипертрофните упражнения тренировките са между 8 и 12, с по-ниско тегло, по-голямо време за почивка и по-голям обем на тренировка от силовите упражнения.

 

4. Интервални упражнения с висока интензивност

 

Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Това са вид аеробни упражнения, които са с кратка продължителност, но с висока интензивност и се повтарят след кратка почивка. Пример за такова упражнение е спринт за 10 до 20 секунди, последван от една минута почивка, в няколко повторения.

 

5. Дълги упражнения по време на кетоза с ниска интензивност

Това са аеробни упражнения, най-просто казано противоположни на интервалните, с висока интензивност. Следователно продължителността им е по-дълга, но интензивността по-ниска. Пример за такава тренировка е 30-минутният лек джогинг, който много хора избират да практикуват рано сутрин.

 

6. Упражнения за гъвкавост

 

Жена, практикуваща йога върху зелена трева, в поза лотус. Част от упражнения по време на кетоза.

 

Друг вид тренировки, които можете да правите, докато сте на кето диета, са тези за гъвкавост. Този тип упражнения обикновено включват основно мускулно разтягане. В дългосрочен план това може да ви помогне да подобрите обхвата на движението на мускулите, да предотвратите схващания и да поддържате ставите здрави. Такива тренировки включват йога, динамично разтягане и др.

 

7. Упражнения за стабилност

И последни, но не по важност, са упражненията за стабилност, като  клекове, упражнения с топка, раменна преса, гръдна преса и др. Тези видове упражнения помагат за подобряване на стойката, мускулната сила и контрола на движението.

 

Здравословни ползи от различните упражнения по време на кетоза

За да ви покажем, че когато сте в кетоза, това не пречи в дългосрочен план на вашите тренировки, ще ви запознаем с някои значителни ползи за здравето от  упражненията, комбинирани с кето режима.

Първо ще наблегнем на факта, че тренировката може да ви приведе в състояние на кетоза по-бързо.

Когато сте физически активни, изгаряте гликогена и ускорявате метаболизма си.

В резултат на това кетозата идва по-бързо, отколкото ако спазвате само хранителния режим.

Според проучване, по време на тричасово бягане се наблюдава 2-3 пъти повече изгаряне на мазнини при хора, които се придържат към нисковъглехидратна диета (в това число и на кетогенна диета) в продължение на средно 20 месеца спрямо тези, които предпочитат диета с високо съдържание на въглехидрати.

В същото проучване групата с ниско съдържание на въглехидрати използва и попълва същото количество мускулен гликоген като групата с високо съдържание на въглехидрати.

Друго проучване показва, че кето режимътможе да помогне за поддържането на кръвната захар по време на упражнения при хора, страдащи от наднормено тегло. Освен това е доказано, че състоянието на кетоза може да предотврати умората по време на дълги периоди от аеробни упражнения, както и да помогне за по-бързото възстановяване след тренировки с висока интензивност.

 

Кетозата, упражненията и отслабването

„Ще отслабна ли, ако комбинирам кето режима с упражнения?“  Този въпрос интересува много хора, тъй като понякога въпреки липсата на въглехидрати в диетата, те все още не отслабват. Има много причини, поради които това може да се случи.

Например поради стрес, липса на сън, висококалорична храна или прекалено много храна. Затова е важно да комбинирате всичко, при това балансирано, ако искате да постигнете максимално ефективни резултати.

След това да започнете да тренирате усилено. Разбира се, не пренебрегвайте какво хапвате и след тренировка.

 

Здрав дух в здраво тяло

Кето диетата, в комбинация с редовни тренировки, може да ускори загубата на тегло. За целта трябва да спазвате стриктно хранителния си режим, за да поддържате стабилна кетоза, като превърнете мазнините в източник на гориво за клетките.

Физическите упражнения ще ви дадат енергия, ще повлияят добре на психическото здраве и ще подобрят качеството на съня. Спазването на рутинна тренировка, като вземете предвид гореописаните съвети, несъмнено ще доведе до максимални резултати. Успех!

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Кето диета|Публикувана: 04.03.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 март 2020 в 15:36 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Кето диета