Захранване след кето диета

Обновена: 02.02.2024|

Успешно сте влeзли в кето режим и сте постигнали желаните резултати с постоянство и спазване на диетата. А сега – накъде?

Един от най-често задаваните въпроси, когато става дума за нисковъглехидратен режим е именно този: как да излезем от кетоза и да не се върнем обратно към състоянието от преди това?

Хубавото е, че имаме отговор: чрез подходящ преходен период и режим на подходящо захранване след кето диета.

 

 

Захранване след кето диета – защо се прави?

Идеята на кето режима е да постави тялото в ситуация, в което то е принудено да изразходва за енергийните си нужди мазнини, вместо въглехидрати (глюкоза). Това се случва чрез намаляване на приема на въглехидратите на дневна база в зависимост от вида кето режим, на който сме решили да се подложим.

Те са, както следва:

  • Класическа кето диета: при нея консумираме около 80% мазнини на ден, 15% протеини и до 5% въглехидрати
  • Кето диета тип Аткинс: приемаме около 60% мазнини, 30% протеини и най-много 10% въглехидрати
  • Кето режим с нисък гликимичен индекс: приемаме само храни с гликемичен индекс под 50
  • Кето режим с прием на средноверижни мастни киселини: въглехидрати до 10%, мазнини между 60 и 80% и протеини между 15 и 30%

В случай, че спазвате стриктно установения режим и баланс, за 5 до 7 дни тялото ви би трябвало да влезе в кетоза. Процесът включва изразходването на въглехидратите, налични в тялото ни, активирането на кетоните и изгарянето на мазнините. Това е и една от причините кето режимът да се счита за един от най-ефективните, що се отнася до свалянето на излишните килограми.

Причините зад това да го опитате обаче може и да не са свързани с теглото, а да са чисто здравословни. Доказано е, че спазването на режими с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на мазнини води до подобрение на здравето. Смятат се за особено ефективни при диабет и високи нива на инсулина, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия и дори Алцхаймер и Паркинсон.

Като всеки режим обаче, кетозата се спазва за определен(и) период(и) от време, след което се прави пауза или ако са постигнати резултатите – се прекратява. Това обаче не може да стане отведнъж, защото тялото ни е отвикнало от консумацията на въглехидратите, които са постоянно, навсякъде около нас.

Рязко връщане към предишните хранителни навици може да ни върне килограмите и да причини скокове в кръвната захар, подуване, повишен глад за въглехидрати.

Затова и се налага период на адаптация – точно както при въвеждането на режима.

Има два основни начина, по който това се прави в зависимост от това дали бихте искали да останете в кетоза или изцяло да излезете от нея.

Важно е да съобразите персоналното захранване след кето диета с няколко неща:

  • Колко активен начин на живот водите/колко се движите.
  • Дали имате заболяване, което налага по-специфично внимание върху излизането от кетозата и въвеждането на храни в режима.

При всички положения е добре да направите консултация със специалист, за да сте сигурни, че ще избегнете неприятни – дори и временни, последици.

 

Как може да направим правилно захранване след кето диета: Оставане в кетоза

 

Захранване след кето диета. Отслабване. Кето диета за начинаещи. Грешки отслабване.

 

Макар на пръв поглед да звучи учудващо, особено ако сте в началото на кето режим и все още свиквате с приема на мазнини пред въглехидрати, много хора избират да приемат този начин на хранене като начин на живот.

Чрез регулиране на хранителните вещества и разнообразно меню, те съумяват да си набавят всички нужни вещества за здравословно хранене. Това обаче не значи, че спазват стриктен кето режим. Те избират да останат в кетоза без да свалят повече килограми чрез консумацията на определени храни и да регулират приема на въглехидрати, мазнини и протеини така, че тялото им да продължава да използва кетони за гориво.

Ключът се крие във въвеждането на повече калории, които да помагат на тялото – и то постепенно! Тук е важно да уточним, че много зависи какви ще са източниците на тези калории. Ако искате да останете в кетоза, то това ще са предимно мазнини и протеини, а не въглехидрати – колкото и да е изкушаващо просто да ги въведете отново.

Помнете – не е добре да се тъпчете с храна. Правилната формула и тук е: балансирано и здравословно хранене, а при претоварване или прекаляване – отделяне на ден за по-лек режим за „разтоварване“ на организма.

 

Как да направим правилно захранване след кето диета: Излизане от кетоза

Захранване след кето диета.

Вторият вариант за излизане от кетоза е, когато изцяло искате да прекратите кето режима. Разбираме – изключително лесно е да грабнете хляб, картофи, ориз и всички други любими ястия, които сте избягвали стриктно по време на кето режима. Но това не е правилният начин да излезете от кетоза без да стресирате организма си!

Тайната се крие в бавното, внимателното и балансираното въвеждане на въглехидратите обратно в менюто и намаляването на другите хранителни вещества: мазнини и протеини.

Препоръчва се мазнините да се намалят с около 15 до 20%, като в зависимост от кето режима, те могат да бъдат различно количество на ден.

Въпросът е да направите това захранване след кето диетата по плавен начин и по възможност – със здравословни продукти.

Добре е да разгледате количеството въглехидрати в продуктите, които планирате да консумирате, и така да направите план за количествата им.

Така например може да вкарате плодове и зеленчуци с по-високо количество пълноценни въглехидрати – авокадо, домати, различни видове бобови култури и други. Не ви препоръчваме да прекалявате веднага след края на кето режима с чипсове, снаксове, кексове и изобщо храни, които ще натоварят организма ви, ще забавят метаболизма ви и ще ви дадат много въглехидрати наведнъж, с които тялото трудно ще се справи.

Именно затова най-важното, което трябва да помните е: бъдете внимателни към това какви вещества ви дава храната. По-важно е дори от това в какви количества я консумирате. И имайте предвид, че независимо кой вариант изберете, все пак е нормално да си върнете между 1 и 3 килограма от сваленото тегло.

Излизането от кетогенната диета може да отнеме няколко седмици. В повечето случаи около 14 дни са необходими на тялото да се приспособи към промяната. Някои хора намират за полезно да увеличават приема на въглехидрати всеки ден с около 10%, докато други използват приложения, за да следят приема на макронутриенти. Друг вариант е да следите размера на порцията и да се стремите към захранване след кето диетата с две допълнителни порции въглехидрати на ден.

Това важи с особена сила, докато намерите баланса за тялото си и то влезе в добър ритъм – независимо дали сте останали в кетоза или напълно сте излезли от нея.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.01.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 6 януари 2022 в 10:54 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни