Печена сьомга с Гхи и нудли от краставица

Обновена: 13.03.2024|

Тази рецепта за печена сьомга с Гхи и нудли от краставица е съвсем обикновена, но ароматна и толкова лесна за приготвяне. Дивата сьомга е един от любимите източници на протеини. Освен това е много подходящо ястие по време на кето диета.

 

Печена сьомга с Гхи и нудели от краставица

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 4,6 г

 

keto baner 011
keto 01

Нужните съставки:

  • 2 бр филе от дива сьомга с кожата  (около 300-400 г)
  • 1 голяма краставица
  • 3-4 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. ч. зелени маслини без костилки
  • 2-3 стръка пресен копър
  • малко розмарин (по желание)
  • 2-3 резена лимон (по желание)
  • черен пипер
  • хималайска сол
keto baner 011
keto 01

 

Как да си приготвим рецептата

 

Продукти за Печена сьомга с Гхи и нудели от краставица

 

Първо подготвяме рибата:

  1. Загряваме предварително фурната на 180 градуса. Слагаме хартия за печене в тавата и я намазняваме с малко масло Гхи.
  2. Поръсваме ситно нарязан пресен копър на хартията за печене. Поставяме сьомгата върху копъра и слагаме по няколко парченца масло Гхи върху всяко филе от сьомгата. Поръсваме  с малко розмарин и сол. По желание можете да добавите по резенче лимон на всяко филе. Поставяме във фурната и печем сьомгата за 15 минути.

За нудлите:

  1. Докато сьомгата е във фурната, спирализираме краставицата на нудли с помощта на спирализатор. Ако нямате такъв, можете да нарежете краставиците на тънки лентички с помощта на белачка.
  2. Добавете нудлите в купа и ги полейте с екстра върджин зехтин и малко пресен копър.
  3. Отстраняваме сьомгата от фурната. Подреждаме нудлите в чинията, а след това поставяме сьомгата отгоре. Накрая добавяме зелени маслини и подправки по желание.

Очакваме вашите снимки на печена сьомга с Гхи и нудли от краставица!

 

Защо сьомгата е толкова полезна?

Смятана за суперхрана, хранителните стойности на сьомгата включват антиоксидантни елементи като селен, фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Ето защо сьомгата помага за доброто здраве, тъй като компенсира повечето от минералните и витаминни дефицити в тялото ни.

Сьомгата е риба с ниско съдържание на живак (за разлика от повечето океански риби) и в същото време е богата на основни витамини от група В, които работят заедно, за да поддържат оптималното функциониране на мозъка и нервната система.

Сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпаленията в тялото, понижават кръвното налягане и намаляват рисковите фактори за заболяване на сърцето.

Консумирането на най-малко две порции сьомга на седмица може да помогне  да си набавим нужните омега-3 мастни киселини.

Мощният антиоксидант, открит в дивата сьомга – астаксантин, спомага за стимулиране на когнитивните функции и защита на клетъчните мембрани от окислителния стрес.

Астаксантинът забавя признаците на стареене, подобрява зрителното здраве и допринася за нормалното функциониране на нервната система.

 

Свежа лятна рецепта

 

Нудли от краставици, подредени в чиния на масата. Печена сьомга.

 

Краставиците придават чудесна свежест на ястието. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, включително добре познатите витамин С и бета каротин.

Поради високото си съдържание на вода и фибри, краставицата е полезна за регулиране работата на стомашно-чревния трак, а малкото калории (само 12 калории в 100 г) помагат за регулиране на теглото.

Сьомгата се намазва в масло Гхи и се пече със свеж копър, което ще помогне на рибата да запази влагата и сочността си. Маслото Гхи е подходящ вариант за тези, които са чувствителни към казеина в маслото. Освен това има по-висока точка на димене от маслото, което го прави идеален за готвене с висока температура, включително печене на фурна и скара.

Впечатляващите ползи от маслото Гхи включват способността му да предпазва здравето на стомашно-чревната система, балансира нивата на холестерол, осигурява допълнителна енергия на организма, намалява възпалението в ставите.

Също така елиминира някои алергични проблеми, предпазва от различни хронични заболявания, подобрява здравето на очите и укрепва имунната система.

 

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 04.07.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Диди 13.06.2020 at 20:13 - Отговор

    Е къде са коментарите?

  2. Диди 13.06.2020 at 20:12 - Отговор

    Това порция за един или за двама е?

  3. Диди 13.06.2020 at 20:11 - Отговор

    Това порция за двама или за един човек е?

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:44 | Публикувана: 4 юли 2019 в 10:46 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти