Тази рецепта за печена сьомга с Гхи и нудли от краставица е съвсем обикновена, но ароматна и толкова лесна за приготвяне. Дивата сьомга е един от любимите източници на протеини. Освен това е много подходящо ястие по време на кето диета.
Печена сьомга с Гхи и нудели от краставица
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 4,6 г |
Нужните съставки:
- 2 бр филе от дива сьомга с кожата (около 300-400 г)
- 1 голяма краставица
- 3-4 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ ч. ч. зелени маслини без костилки
- 2-3 стръка пресен копър
- малко розмарин (по желание)
- 2-3 резена лимон (по желание)
- черен пипер
- хималайска сол
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Как да си приготвим рецептата
Първо подготвяме рибата:
- Загряваме предварително фурната на 180 градуса. Слагаме хартия за печене в тавата и я намазняваме с малко масло Гхи.
- Поръсваме ситно нарязан пресен копър на хартията за печене. Поставяме сьомгата върху копъра и слагаме по няколко парченца масло Гхи върху всяко филе от сьомгата. Поръсваме с малко розмарин и сол. По желание можете да добавите по резенче лимон на всяко филе. Поставяме във фурната и печем сьомгата за 15 минути.
За нудлите:
- Докато сьомгата е във фурната, спирализираме краставицата на нудли с помощта на спирализатор. Ако нямате такъв, можете да нарежете краставиците на тънки лентички с помощта на белачка.
- Добавете нудлите в купа и ги полейте с екстра върджин зехтин и малко пресен копър.
- Отстраняваме сьомгата от фурната. Подреждаме нудлите в чинията, а след това поставяме сьомгата отгоре. Накрая добавяме зелени маслини и подправки по желание.
Очакваме вашите снимки на печена сьомга с Гхи и нудли от краставица!
Защо сьомгата е толкова полезна?
Смятана за суперхрана, хранителните стойности на сьомгата включват антиоксидантни елементи като селен, фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Ето защо сьомгата помага за доброто здраве, тъй като компенсира повечето от минералните и витаминни дефицити в тялото ни.
Сьомгата е риба с ниско съдържание на живак (за разлика от повечето океански риби) и в същото време е богата на основни витамини от група В, които работят заедно, за да поддържат оптималното функциониране на мозъка и нервната система.
Сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпаленията в тялото, понижават кръвното налягане и намаляват рисковите фактори за заболяване на сърцето.
Консумирането на най-малко две порции сьомга на седмица може да помогне да си набавим нужните омега-3 мастни киселини.
Мощният антиоксидант, открит в дивата сьомга – астаксантин, спомага за стимулиране на когнитивните функции и защита на клетъчните мембрани от окислителния стрес.
Астаксантинът забавя признаците на стареене, подобрява зрителното здраве и допринася за нормалното функциониране на нервната система.
Свежа лятна рецепта
Краставиците придават чудесна свежест на ястието. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, включително добре познатите витамин С и бета каротин.
Поради високото си съдържание на вода и фибри, краставицата е полезна за регулиране работата на стомашно-чревния трак, а малкото калории (само 12 калории в 100 г) помагат за регулиране на теглото.
Сьомгата се намазва в масло Гхи и се пече със свеж копър, което ще помогне на рибата да запази влагата и сочността си. Маслото Гхи е подходящ вариант за тези, които са чувствителни към казеина в маслото. Освен това има по-висока точка на димене от маслото, което го прави идеален за готвене с висока температура, включително печене на фурна и скара.
Впечатляващите ползи от маслото Гхи включват способността му да предпазва здравето на стомашно-чревната система, балансира нивата на холестерол, осигурява допълнителна енергия на организма, намалява възпалението в ставите.
Също така елиминира някои алергични проблеми, предпазва от различни хронични заболявания, подобрява здравето на очите и укрепва имунната система.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Е къде са коментарите?
Това порция за един или за двама е?
Това порция за двама или за един човек е?