Печена сьомга с Гхи и нудли от краставица
Тази рецепта за печена сьомга с Гхи и нудли от краставица е съвсем обикновена, но ароматна и толкова лесна за приготвяне. Дивата сьомга е един от любимите източници на протеини. Освен това е много подходящо ястие по време на кето диета.
Печена сьомга с Гхи и нудели от краставица
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 4,6 г |
Нужните съставки:
- 2 бр филе от дива сьомга с кожата (около 300-400 г)
- 1 голяма краставица
- 3-4 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ ч. ч. зелени маслини без костилки
- 2-3 стръка пресен копър
- малко розмарин (по желание)
- 2-3 резена лимон (по желание)
- черен пипер
- хималайска сол
Как да си приготвим рецептата
Първо подготвяме рибата:
- Загряваме предварително фурната на 180 градуса. Слагаме хартия за печене в тавата и я намазняваме с малко масло Гхи.
- Поръсваме ситно нарязан пресен копър на хартията за печене. Поставяме сьомгата върху копъра и слагаме по няколко парченца масло Гхи върху всяко филе от сьомгата. Поръсваме с малко розмарин и сол. По желание можете да добавите по резенче лимон на всяко филе. Поставяме във фурната и печем сьомгата за 15 минути.
За нудлите:
- Докато сьомгата е във фурната, спирализираме краставицата на нудли с помощта на спирализатор. Ако нямате такъв, можете да нарежете краставиците на тънки лентички с помощта на белачка.
- Добавете нудлите в купа и ги полейте с екстра върджин зехтин и малко пресен копър.
- Отстраняваме сьомгата от фурната. Подреждаме нудлите в чинията, а след това поставяме сьомгата отгоре. Накрая добавяме зелени маслини и подправки по желание.
Очакваме вашите снимки на печена сьомга с Гхи и нудли от краставица!
Защо сьомгата е толкова полезна?
Смятана за суперхрана, хранителните стойности на сьомгата включват антиоксидантни елементи като селен, фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Ето защо сьомгата помага за доброто здраве, тъй като компенсира повечето от минералните и витаминни дефицити в тялото ни.
Сьомгата е риба с ниско съдържание на живак (за разлика от повечето океански риби) и в същото време е богата на основни витамини от група В, които работят заедно, за да поддържат оптималното функциониране на мозъка и нервната система.
Сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпаленията в тялото, понижават кръвното налягане и намаляват рисковите фактори за заболяване на сърцето.
Консумирането на най-малко две порции сьомга на седмица може да помогне да си набавим нужните омега-3 мастни киселини.
Мощният антиоксидант, открит в дивата сьомга – астаксантин, спомага за стимулиране на когнитивните функции и защита на клетъчните мембрани от окислителния стрес.
Астаксантинът забавя признаците на стареене, подобрява зрителното здраве и допринася за нормалното функциониране на нервната система.
Свежа лятна рецепта
Краставиците придават чудесна свежест на ястието. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, включително добре познатите витамин С и бета каротин.
Поради високото си съдържание на вода и фибри, краставицата е полезна за регулиране работата на стомашно-чревния трак, а малкото калории (само 12 калории в 100 г) помагат за регулиране на теглото.
Сьомгата се намазва в масло Гхи и се пече със свеж копър, което ще помогне на рибата да запази влагата и сочността си. Маслото Гхи е подходящ вариант за тези, които са чувствителни към казеина в маслото. Освен това има по-висока точка на димене от маслото, което го прави идеален за готвене с висока температура, включително печене на фурна и скара.
Впечатляващите ползи от маслото Гхи включват способността му да предпазва здравето на стомашно-чревната система, балансира нивата на холестерол, осигурява допълнителна енергия на организма, намалява възпалението в ставите.
Също така елиминира някои алергични проблеми, предпазва от различни хронични заболявания, подобрява здравето на очите и укрепва имунната система.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свежа, лесна за приготвяне, както и за съхранение – рецептата за спаначено кето руло със сьомга е изключително […]
Считани за деликатес, ястията с пушена сьомга зареждат организма ни с високо съдържание на хранителни вещества. Достъпен продукт […]
Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене. Богата на вкус и […]
3 Коментара
Е къде са коментарите?
Това порция за един или за двама е?
Това порция за двама или за един човек е?