Отслабване – методи и съвети за ефективни резултати

Обновена: 17.07.2024|
Пармезан. Джинджифил срещу киселини Грелин и лептин. Неподходящ режим на хранене. Най-трудното при кетогенната диета. Неалкохолна чернодробна болест. Затлъстяване. Синдром на Пикуик и затлъстяване. Отслабване на човек, с наднормено тегло, качил се върху кантар, който измерва килограмите.

Борбата с килограмите е задача, срещу която стотици хора се изправят ежедневно, търсейки методи за отслабване. Не само желанието за добра физическа форма, но и стремежът към по-добро здраве, което съпътства контролираното тегло, водят до решението за диета, промяна в храненето, повече физическа дейност.

Подготвихме за вас страница с полезни съвети, които ще ви помогнат в борбата с излишните килограми. Тук ще откриете и интересна информация, свързана със здравословното отслабване, правилния хранителен режим, как да избегнете йо-йо ефекта на диетите, с кои билки ще постигнете здравословното отслабване и много други.

Подбрахме и теми, които ще ви помогнат да се ориентирате към промяна на ежедневните си навици и меню, за да постигнете желаната талия и здраве.

Имайте предвид, че дори леката промяна в намаляване на теглото може да бъде превенция за редица здравословни усложнения и заболявания. Гледайте на влизането ви в желаната физическа форма като на пътуване, а не дестинация.

И не бързайте – ефектът бавно, но сигурно ще бъде налице, ако се придържате към съветите по-долу и сте постоянни.

grifonia 400
cosmetic 01 600
grifonia 400
cosmetic 01 600

Какво означава здравословно отслабване?

Нека започнем с изясняване на някои основни понятия. Общото правило е – изключване на тестени изделия, захар и калорични напитки, които заменяме със сезонни зеленчуци и плодове (бери плодовете са с най-ниско съдържание на въглехидрати), приготвени с морски продукти или видове меса.

Асоциацията на повечето хора, когато става въпрос за отслабване, е свързана с лишения, гладуване и борба. Но не е задължително това да е така, за да се справим с излишните килограми. Напротив - подлагането на дълго гладуване често е свързано със съпътстващи проблеми за тялото, но и не само. Това отслабване не е нито трайно, нито здравословно.

Когато говорим за здравословно отслабване, трябва да наблегнем на начина на хранене. Правилното хранене, съчетано с добра хидратация на тялото и спорт, ще даде бавен, но сигурен резултат. Повечето от нас свързват спорта с прекалена физическа натовареност, изморителни часове във фитнеса и десетки избягани километри. Това обаче съвсем не е нужно, за да бъдете в добра форма.

Достатъчни са двучасови разходки в парка с умерено темпо, лека сутрешна гимнастика и колело, с което да се предвижвате в квартала. Тази формула е доказан и изпитан метод за немалко изгорени калории.

 

Какво се случва с тялото при отслабване?

 

Отслабване с детокс и изгаряне на мазнини.

 

Какво обаче се случва, след като сме успели да стартираме желаното отслабване? Тялото ни малко по малко започва да се освобождава от ненужните килограми, натрупани под формата на мазнини. То изхвърля мастните отлагания чрез сложни метаболитни процеси.

Когато мастният метаболизъм се задвижи, неговите странични продукти напускат тялото основно по два пътя. Първият е под формата на вода – през кожата, при потене или през бъбреците, чрез уриниране.

Неслучайно в първите дни от началото на хранителен режим за отслабване или диета, тялото изхвърля немалко количество вода. Тя е вследствие на мастния метаболизъм.

Вторият път за напускане на страничните продукти са белите дробове, чрез процеса на издишване. Такива са аминокиселините – те или се използват за синтеза на протеини и други биомолекули, или се окисляват до урея и въглероден диоксид, при което се освобождава енергия.

Междувременно разграждането на телесните мазнини освобождава енергия за биологични функции и физическа активност. Освен това генерира топлина, която поддържа температурата на тялото нормална.

 

Подходи при отслабване

 

Отслабване. Екзогенни кетони за отслабване.

 

Има различни стъпки към справянето с излишните килограми. Някои хора избират диета с определен хранителен режим, други залагат на тренировки и по-леки промени в менюто, трети пристъпват към по-крайни решения, като гладуване.

Какви са разликите в резултатите и кой е най-добрият и безвреден вариант да се справите с излишните килограми, ще разгледаме в следващите редове.

 

Има ли разлики между диета и хранителен режим за отслабване?

Много хора възприемат понятията „хранителен режим“ и „диета“ като синоними. Но между тях съществуват някои основни разлики, свързани с различните резултати, които дават.

Разбира се, основната причина да прибягваме и до двете е отслабването. Ако се стараем то да е здравословно, без неприятния йо-йо ефект и трайно, това е една нелека задача.

Но с правилните насоки и подход, както и упорство, не е невъзможно, дори напротив – новопридобитите навици могат да станат част от здравословния ви начин на живот.

Повече за разликите между диета и хранителен режим, както и няколко насоки как да промените навиците си, за да преминете към процеса на отслабване, можете да прочетете на статията Диета срещу хранителен режим за отслабване.

 

Какво е съзнателно хранене?

Съзнателност означава да се фокусираме върху настоящия момент, като същевременно спокойно признаваме и приемаме своите чувства, мисли и телесни усещания. Принципите за съзнателност се отнасят и за храненето, но концепцията надхвърля отделния човек. Тя обхваща как това, което ядем за цялостно здраве.

По същество съзнателното хранене означава да бъдете напълно внимателни към храната си – докато я купувате, приготвяте, сервирате и консумирате.

В изображението можете да видим няколко успешни практики, които да приложим, и които ще се отразят на хранителните ни навици и, съответно – на килограмите.

 

Отслабване, методи и съвети.

 

Бързото отслабване – полезно ли е за организма?

Когато става въпрос за постигане на желаното отслабване и сваляне на излишните килограми, всеки иска това да стане възможно най-бързо. Но свалянето на килограмите няма как да стане за седмица-две. А ако това се случи, това най-вероятно ще доведе до срив на други системи в организма.

При бързото отслабване тялото не елиминира само натрупаните мазнини, но също така води до голяма загуба на мускулна маса и вода. Хората, които спазват нискокалорична диета, губят над шест пъти повече мускули от тези, които се стремят да отслабнат здравословно. Но и не само.

При бързото отслабване метаболизмът се забавя драстично, което след приключване на диетата автоматично води до т.нар. йо-йо ефект. Двете основни причини, поради които метаболизмът спада при бързото отслабване, което е лишено от нужния прием на калории, са загубата на мускули и спада на хормоните, които го регулират.

По-малко калории в диетата често води до спад в енергията и умора. Най-важното е, че този спад в метаболизма може да продължи и дълго след като приключим с диетата за бързо отслабване.

Както споменахме по-рано – отслабването не трябва да бъде цел, а път, по който вървим към здраво и тонизирано тяло в добра форма. По тази причина не е препоръчително да се хвърляме към оскъдни и изтощаващи строги диети. Резултатът ще е по-траен и успешен, ако отделим повече време, за да изградим една добра рутина и здравословно ежедневие.

 

Отслабване с вода – възможно ли е?

 

Отслабванео, методи и съвети.

 

Мит или реалност е отслабването с вода? Хидратацията е ключова за много фактори, които играят роля при здравословната загуба на тегло. Поради тази причина много изследвания подкрепят твърдението, че пиенето на вода помага при отслабването.

За съжаление изникват все повече „популярни“ диети, които се оказват твърде вредни за тялото. Една от тях е именно отслабването с вода.

Грешно е да се мисли, че гладуването и подлагането на тялото на воден пост може да спомогне трайното отслабване. Макар да има детокси, включващи ден или няколко дни от седмицата на течности, това съвсем не означава, че те са самостоятелна диета.

Разбира се, няма отслабване само с вода. Повече хидратация в подходящите моменти и комбинирана с правилен хранителен режим ще допринесе за по-бързото и ефективно справяне с килограмите.

При здравословното отслабване е от голяма значение добрата хидратация.

 

Отслабване с магнезиево олио

Магнезият изпълнява изключително важна роля при протичането на метаболитните процеси, свързани със синтез или обмяна на високоенергийни съединения (напр. глюкоза). Установено е, че повече от 300 ензима в човешкото тяло включват в своя състав магнезий. Ензимите, участващи в метаболизма на глюкозата, се нуждаят от магнезий за своето активиране.

Прилагането на магнезиево олио за отслабване няма да стопи мазнините, но ще подобри храносмилането и ще предотврати задържането на вода, които са едни от основните точки в процеса на отслабването.

 

Има ли връзка между прочистването на черния дроб и отслабването?

Черният дроб играе важна роля в метаболизма на мазнините. А повечето хора го претоварват заради неправилна диета или начин на живот. Нарушеният метаболизъм води до неефективно храносмилане и разграждане на мазнини, съответно до подуване, наддаване на килограми и усещане за тежест.

Нарушената функция на черния дроб може да доведе и до редица други симптоми за чернодробни проблеми. Но и не само. Неконтролируемото трупане на мазнини и килограми неминуемо сигнализира за проблем с нормалното функциониране на черния дроб.

Когато този орган започне да трупа прекалено много мазнини в чернодробните клетки, се получава „надебеляване“ на черния дроб, а оттам и на цялото тяло. Отслабването става почти невъзможно, независимо какво правите. Често това състоянието се превръща в диагноза, затова е от изключително важно значение да се грижим за прочистването на черния дроб.

Справянето с килограмите започва отвътре-навън. По тази причина трябва да се грижим за всяка една система и орган в нашето тяло, за да можем да контролираме и теглото си.

 

Тренировъчни съвети за отслабване

 

Отслабване. Ползите от кето режима.

 

Комбинирането на упражнения със здравословна диета е дори още по-ефективен начин за отслабване, отколкото да зависим само от ограничението на въглехидратите или калориите.

Упражненията могат да предотвратят или дори да обърнат ефектите от определени заболявания. Физическата активност понижава кръвното налягане и холестерола, което може да предотврати сърдечен удар.

Освен това тренировките намаляват риска от развитие на някои видове рак, като рак на дебелото черво и гърдата. Известно е също, че упражненията допринасят за чувството за увереност и благополучие, като по този начин вероятно намаляват нивата на тревожност и депресия.

Упражненията могат да ускорят метаболизма или колко калории изгаря тялото на ден.

 

Топ 13 най-често срещани съвети за хранене и отслабване

Най-добрият старт може да се постави с прилагането на някои от следните методи:

 1. Не пропускайте закуската – дори да се базира само на брониран чай или кафе.
 2. Хранете се редовно през деня.
 3. Хапвайте повече нисковъглехидратни зеленчуци и плодове, опитайте и не толкова типични такива, като артишок.
 4. Бъдете по-физически активни.
 5. Пийте повече вода.
 6. Приемайте храни с високо съдържание на фибри – ежедневно можете да обогатявате храната си с хуск или да консумирате повече авокадо, артишок, бадеми, спанак.
 7. Консумирайте поне веднъж седмично риба или морски продукти, за да си набавяте омега-3 мастни киселини.
 8. Четете етикетите на храните.
 9. Използвайте по-малки съдове за сервиране – това редуцира количеството излишно приета храна.
 10. Не съхранявайте вкъщи изкушения под формата на така наречената „джънк“ храна, включваща сладки храни и напитки.
 11. Намалете алкохола.
 12. Планирайте менюто си – дневното, и дори седмичното.
 13. Внимавайте да не допускате едни от най-често срещаните грешки при отслабване, които хората допускат заради липсата на разбиране за това как действат макронутриентите например.

 

Най-ефикасните билки за отслабване

 

Билки за отслабване под формата на чай - момиче ги разбърква в чаша, по-голяма от нея.

 

Билките са дарове от природата с неподозирани полезни ефекти върху нашия организъм. От древни времена билковите отвари са били част не само от освежаващите напитки, но и от народната медицина.

Днес консумираме хиляди билки под формата на чайове, всеки от които има редица полезни ефекти. Едни от тях са билките, с които може да отслабнем ефикасно, да детоксикираме тялото си и да се освободим от токсините.

Няма по-подходящо време за детоксикация и отслабване от пролетта. С новото начало в природата, тялото ни се синхронизира лесно и естествено.

Нужно е да се пренастроим на по-лек режим, като изхвърлим натрупаните вещества от зимния и студен период. Неслучайно желанието и апетита ни към по-тежки храни се изпарява с първите топли дни.

По-лекият режим на хранене може да допълним с няколко билки, които ще спомогнат топенето на мазнини и изхвърлянето на токсините.

Редовният прием на 2-3 чаши чай на ден може да направи чудеса за здравето и формата ви. Както споменахме и по-горе, списъкът на билкови отвари с полезни свойства е огромен. В това число – и в свалянето на килограмите.

Зелен чай, мента, еньовче – всички сме чували за тях и, най-вероятно, консумирали. Добра хидратация, качествен сън, подсилване на метаболизма – това са една част от свойствата на билковите чайове, които ще подпомогнат процеса на справяне с излишните килограми.

 

Каква е връзката между детокса и свалянето на килограми?

 

Отслабване. Кетогенна диета - често задавани въпроси.

 

Красотата и хармонията, както казахме по-рано, се постигат отвътре-навън. По тази причина пречистеното тяло е здраво тяло. Всеки е чувал за „детокс“ или пречистване.

Но детоксът има пряка връзка и със способността на тялото ни да трупа или сваля килограми. Ако научим повече за детокса и как да го прилагаме, можем да постигнем чудесни резултати и за талията си.

Какво представлява детоксът и как да разпознаем, че имаме нужда от такъв?

Детоксикацията на организма и отслабването вървят ръка за ръка, тъй като здравият организъм включва добър метаболизъм и пречистено от токсини тяло. Това е формулата за здраве и добър тонус.

Токсините, с които ежедневно се сблъска тялото ни – чрез храната, въздуха, водата и почти всички продукти, които приемаме, превръщат нашия имунитет в отслабена система. Това ни предразполага към по-лесно поддаване към различни вируси и бактериални инфекции, но и не само.

Нездравословното състояние на тялото води до проблеми с теглото, сърдечно-съдови заболявания, диабетни симптоми. За да се предпазим възможно най-ефикасно и да позволим на тялото ни да функционира успешно, е важно да му помагаме при пречистването от токсините, натрупани в него.

По принцип детоксикиращата функция се осъществява от черния дроб и от бъбреците, но капацитетът им, колкото и да е голям, невинаги е достатъчен, за да защити тялото ни от вредните токсини. Тук трябва да се включим и ние и да му помогнем в този процес.

Не пренебрегвайте сигналите на тялото си и винаги предприемайте мерки, за да предотвратите по-нататъшни проблеми – с теглото или здравето.

Отслабването и чревното пречистване

Дебелото черво е един от най-важните органи в човешкото тяло. Когато храната попадне в тялото, тя се усвоява най-вече в тънките черва, където се извличат така необходимите ни витамини и минерали. След това храната се премества в дебелото черво.

Дебелото черво извлича водата и бактериите и помага за разграждането на храната, която трябва да напусне тялото. Основната му функция е именно да „пречиства“, ето защо трябва да се грижим за него.

Чревното пречистване премахва токсините от тялото и служи като превенция срещу различни заболявания. Някои хора го използват, за да облекчат нередовен стомах, проблеми с дефекацията, както и помощно средство в борбата с килограмите.

Пробиотиците също са важни за чревното здраве, тъй като контролират вредните микроорганизми, подобряват храносмилането и усвояването на хранителни вещества. А това е важна част от процеса на отслабване.

 

Как натрупаните в тялото токсини влияят на отслабването?

Токсините са тези, от които пречистваме тялото по време на детокс. Те се натрупват от външни фактори или се синтезират в организма ни вследствие на химични реакции в самия организъм. От въздуха и фините прахови частици, от храната, от водата – токсини навлизат в тялото ни ежеминутно.

Логично, това има и последствия върху здравето ни – някои по-леки, други – по-тежки и неприятни. По тази причина сезонно трябва да помагаме на тялото си да се справя с тях, променяйки някои от навиците си.

Извличането на токсините от тялото може да стане посредством няколко начина – чрез отделянето им през кожата, преработването им в черния дроб и чрез отделителната система.

Спортът е ефикасен начин, по който да изхвърлим токсините през кожата, тъй като по време на тренировка се потим обилно. Неслучайно, след тренировка се чувстваме тонизирани и пречистени.

Преработването на токсините вътре в организма става посредством черния дроб и дебелото черво. Ето защо е важно да пречистваме и детоксикираме черния си дроб, както споменахме и по-горе в статията. Но и да го предпазваме от твърде токсични храни и напитки, които ще затормозят тяхната работа.

Когато говорим за отделителната система, трябва да знаем, че дебелото черво е филтър, през който минават най-вредните отпадъци от нашето тяло. Благодарение на него ние ги изхвърляме от организма си, но част от токсините остават в него. Периодичното му пречистване е важно, за да елиминираме тяхното последващо действие, при задържането им там.

Здравословният начин на живот в комбинация с периодичното пречистване от токсините са част от стъпките за премахването на излишните килограми.

 

Берберин в процеса на отслабване

Берберинът е съединение, което се извлича от различни растения. Известно е с потенциалните си ползи за здравето, включително с положителния си ефект за регулиране на теглото. Изследванията показват, че берберинът може да повлияе на няколко фактора, които допринасят за загуба на килограми и подобряване на метаболитното здраве.

Берберинът може да повиши скоростта на метаболизма и инсулиновата чувствителност, насърчавайки по-добро регулиране на глюкозата. Това помага за предотвратяване на прекомерното съхранение на глюкоза като мазнини.

Смята се, че берберинът стартира активираната от AMP протеин киназа (AMPK), ензим, който играе ключова роля в регулирането на клетъчната енергия.

Активираният AMPK може да увеличи изгарянето на мазнини и да инхибира синтеза на мазнини.

Съединението е показало също потенциал за намаляване на натрупването на мазнини, особено около коремната област, което е свързано с по-висок риск от метаболитни проблеми.

Резултати от проучвания показват, че берберинът може да повлияе на хормоните, които регулират апетита, потенциално намалявайки общия прием на калории.

Той също така притежава противовъзпалителни свойства, а хроничното възпаление се свързва със затлъстяването.

Намалявайки възпалението, берберинът може да допринесе за регулиране на теглото.

Добавката трябва да се комбинира със здравословна диета, редовни упражнения и промени в начина на живот за оптимални резултати.

Освен това е препоръчително да се консултираме със здравен специалист, преди да започнем приема на берберин, особено ако имаме специфични медицински проблеми и пием лекарства, тъй като той може да взаимодейства с различни медикаменти..

 

Малинови кетони в процеса на отслабване

 

Чай от малинови листа. Отслабване.

 

Когато говорим за отслабване и токсини, няма как да не споменем полезните плодове и зеленчуци, които участват по естествен път в пречистването и отслабването на организма.

Много от вас вероятно не са чували за малиновите кетони, съдържащи се в малините. Самите малини са едни от най-полезните бери плодове, съдържащи антиоксиданти, витамин С и витамини от група B.

Освен това малиновите кетони влияят на отслабването, като активират хормони, свързани с изгарянето на мазнини. По този начин влияят на метаболизма и апетита.

За съжаление те се съдържат в изключително малки количества в малините и затова много хора прибягват към добавки. Ние препоръчваме тази практика, тъй като по този начин ускоряваме своя метаболизъм.

 

Съвети за напитки

Консумацията на някои напитки способства за намаляване на килограмите. 

Шейкове за отслабване

Освен под формата на плодове, полезните продукти от природата можем да поднесем под формата на вкусни шейкове. Питателни и много полезни, шейковете с внимателно съчетани продукти в тях могат да ни донесат невероятни резултати. Те не само могат да спомогнат отслабване на тялото, но и да подпомогнат детоксикацията и пречистването на организма.

Обръщаме специално внимание на това, че ако искате допълнително да овкусите натурално приготвените шейкове за отслабване, е нужно да избягвате захарта.

Добавете стевиола – подсладител от билката стевия, вместо захар и ядково мляко, вместо краве. С това ще подобрите хранителните стойности на шейка и няма да се притеснявате за излишните въглехидрати.

 

Бронирано кафе за отслабване

Както сигурно сте забелязали в здравословното ни седмично меню, в утрините преди всяко хранене, сме включили приема на бронирано кафе.

Бронираното кафе е неизменна част от кето диетата – популярна в цял свят с бързите си резултати при свалянето на килограми. Това е кафе с естествена мазнина – при приготвянето му се добавят органични масла като кокосово или гхи. Идеята на бронираното кафе е да измести закуската и да засити организма ни за по-дълго време.

Какво ни е нужно за приготвянето му:

 • 200 мл готово за консумация кафе
 • 1 1/2 с.л. краве масло Гхи
 • 1 1/2 с.л. кокосово масло

Блендираме всички съставки и закуската е готова. Интересното тук е, че бронираното кафе, освен че дава енергия, е богато на протеини и мазнини, които реално водят до чувство на ситост.

Доказано е, че естествените мазнини в кафето дават на организма нужните вещества, които да заситят нашия апетит за поне 3-4 часа след неговия прием. Така освен да се разсъните, ще заредите организма си с енергия за целия ден, като след обилна закуска.

 

Брониран чай

За хората, които не обичат или не пият кафе сутрин, вариантът да си направят брониран чай също е добро начало на деня, когато работите върху свалянето на килограми. Принципът на приготвяне е същият, както при бронираното кафе, просто се използва чай като база – може да се добави кокосово мляко от консерва, ядково мляко по избор, МСТ масло.

Бронираният чай е чудесна, енергизираща и засищаща напитка за ранобудните.

 

 

Съвети при избора на храни за отслабване

 

Отслабване. Кето диета за начинаещи. Грешки отслабване.

 

Много от хората, преминаващи на конкретен режим на отслабване, срещат огромна трудност в подбирането на подходящи продукти и рецепти. Дневното и седмичното меню за отслабване трябва да е разнообразно и вкусно, за да отслабваме здравословно и без лишения за нас и нашето тяло.

При съставянето на седмично меню за отслабване има няколко основни правила, за които да съблюдаваме:

 • Изключване за захарта от напитки и десерти.
 • Изключване на тестени изделия, приготвени с бяло брашно и продукти, съдържащи глутен (глутенът е основният алерген, водещ до напълняване).
 • Приготвяне на средни по обем порции, които не водят до преяждане.

Приготвяне на храната при отслабване

Разбира се, ако не искате, можете да не се отказвате от десертите, например. Пригответе ги с продукти, които са здравословни алтернативи на бялото брашно и захарта. Заменете ги с бадемово или кокосово брашно, а захарта със стевиола – естествен подсладител, извлечен от билката стевия. Така ще се радвате на вкусни десерти, без излишни въглехидрати.

Ако пък сте любители на италианската кухня и не можете да се откажете от паста Болонезе и пица Капричоза, техни здравословни алтернативи са спагети от тиквички и пица с блат от карфиол. Рецепти за тях може да намерите в нашия блог или в книгата ни Кето Фантазии.

 

Топ 5 храни, които помагат за отслабване

Представяме ви 5 храни, които помагат за отслабване, но и за по-добро здраве. Те са източник на ценни съединения, необходими за по-тънка талия, но и за редица процеси в организма.

1. Мазна риба

 

Сьомга-източник на антиоксиданти.

 

Рибата, особено по-мазните видове, е богата на незаменими омега-3 мастни киселини, които можем да си набавим само чрез храната.

Освен полезни за поддържането на здравето на сърцето и мозъка, те могат да помогнат за намаляване на телесните мазнини. Морските дарове също са с високо съдържание на протеини, за да обуздаят глада и да ни държат сити по-дълго.

Хапвайте всяка седмица сьомга, сардини, риба тон или други морски дарове.

2. Яйца

Те са популярна храна, която може да помогне за насърчаване на загуба на тегло. Богати са на протеини и други ценни за здравето вещества. Също така поддържат нивата на кръвната захар, инсулина и грелина, известен като хормона на глада.

3. Авокадо

Този плод осигурява фибри и полезни мазнини, както и много други хранителни вещества. Те могат също да помогнат за отслабване.

Проучване установява, че хората, консумиращи редовно авокадо, имат по-нисък риск от метаболитен синдром.

4. Кръстоцветни зеленчуци

Те включват броколи, карфиол, брюкселско зеле и тъмнозелени листни зеленчуци като зеле и рукола. Техните ползи за здравето са огромни и все повече изследвания свързват редовната им консумация с по-нисък риск от рак и намалено възпаление в организма.

Кръстоцветните зеленчуци също са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което ги прави перфектната безскорбялна добавка към всеки режим за отслабване.

5. Горски плодове

 

Нисковъглехидратни суперхрани за зимата.

 

Фибрите се свързват с управлението на теглото, а бери плодовете обикновено са едни от тези с най-високо съдържание.

Една чаша малини или къпини осигурява 8 г фибри. Плодовете могат да се добавят към много храни, като например овесени ядки, кисело мляко или салати.

 

Примерни хранителни режими за отслабване

Някои от най-изпитаните методи за отслабване са с високо съдържание на мазнини или протеини и ниско на въглехидрати. Те могат да ви помогнат да поддържате теглото си в здравословни граници.

Кето диета

Предложение за ориентировъчно здравословно седмично меню ще откриете на страницата ни за Кето диета, както и повече за този режим на хранене, който е сред най-ефективните в борбата с килограмите. Целта при него е навлизането във фаза на кетоза – метаболитно състояние, в което тялото изгаря мазнини, вместо глюкоза, произвеждайки кетонни тела за енергия. Това се получава вследствие намаления прием на въглехидрати – под 50 г на ден, за по-строгите режими – до 30.

През първата седмица от режима се наблюдават някои симптоми под общото наименование „кето грип“, които индикират, че тялото ви се приспособява към новия начин на хранене. С времето той отшумява и се възвръща енергията, заедно с първите резултати.

Периодично гладуване и фаст

Нисковъглехидратните режими често се комбинират с периодично гладуване или фастинг 2 пъти седмично. Те подобряват метаболитното здраве и са начин да постигнем още по-ефективни резултати по пътя към желаната фигура.

 

Развлечения и отслабване – съвети за хранене навън и при пътуване

 

Отслабване. Междинни хранения при кето режим.

 

При пътуване често се променя графикът за сън, ако е по работа, често е съпътствано от стрес и непостоянно, необмислено хранене. Това може да ви изхвърли от рутината на плана за отслабване, който сте следвали. А когато сте работили усилено, за да възприемете по-здравословни навици и да направите по-добри избори, съвсем естествено е да не искате упоритата ви работа да отиде на вятъра.

Вижте няколко съвета, ако попаднете или вече сте в такава ситуация.

Проучете местните пазари

Преди тръгване проучете местата на мястото, на което отивате, на които можете да откриете вкусна, прясна и здравословна храна. И да се запасите, преди да се нанесете в хотела или в квартирата.

Запазете си стая с кухня

Това може да повиши цената, но си струва, когато става въпрос за целите ви и здравословното хранене. Дори малка кухня ще ви свърши работа, за да приготвите питателно ястие.

Планирайте менюто си

Това ще ви спести време и ще можете предварително да помислите над оптимално меню, без да бързате след това.

Направете си заготовки в началото

При пътуване или екскурзия почти винаги всеки ден е ангажиран и това невинаги може да се съчетае с приготвяне на храната. Затова можете да си направите заготовки, за да ги сглобявате по-бързо или пък да направите отделни порции и да ги разпределите да няколко дни напред.

Храна за из път

Има някои продукти, които можете да си носите и са удобни за бързо хапване и моментно засищане на глада.

Това са:

 1. Варени яйца
 2. Скариди или сардини
 3. Ядки
 4. Нарязани зеленчуци като целина или зелева салата
 5. Хумус от карфиол
 6. Сирена
 7. Кисело мляко
 8. Бери плодове

Хидратацията е от значение

Водата помага на тялото да изгаря калории и може да помогне за регулиране на апетита. Когато сте в движение, е лесно да забравите да пиете достатъчно вода. За да останете хидратирани, носете бутилка вода със себе си и се стремете да изпивате поне осем чаши дневно.

 

Начин на живот за отслабване

 

Отслабване. Диабет тип 2. Профилактични прегледи.

 

Има хиляди методи и начини, които може да намерите като препоръки за отслабване. Но понякога те са силно объркващи и демотивиращи. Когато говорим за здравословно отслабване на цялото тяло е нужно да съблюдаваме някои основни правила.

Те не са свързани с лишения или гладуване, а по-скоро са здравословни привички, които е хубаво да станат част от ежедневието ни.

Преяждането, бързото хранене, неправилното разпределяне на порциите храна през деня са едни от основните вредители на здравословното отслабване. Гладуването през целия ден, поради напрегнат график, и преяждането на вечеря са често срещана формула за неуспех в борбата с килограмите.

Тя още повече се влошава при приема на храна, без никаква полезна хранителна стойност за тялото. Вече споменахме за здравословната алтернатива на захарта и бялото брашно.

Освен здравословното меню, спортът и засилването на метаболизма са сред доказаните методи в борбата с килограмите.

Отслабването и стресът

Нивата на „хормона на стреса“ кортизол се повишават, когато сме подложени на стресови ситуации. Това може да превърне преяждането в навик.

Тъй като високите нива на хормона повишават нивата на инсулин, кръвната захар спада и организмът жадува за сладки, мазни и високовъглехидратни храни като цяло.

Често стресът в ежедневието води и до сериозно нарушаване на хранителните навици – пропускане на хранене през деня, преяждане вечер, недостатъчна хидратация, консумация на нездравословни храни.

Затова е много важно да подредим приоритетите си, когато става въпрос за здравето, а от там – и за свалянето на килограми.

Работата и отслабването

Често работата е свързана с фактора, за който споменахме в предната точка – стресът. Тук се припокрива и нарушаването на хранителните навици, както и нередовния и непълен сън, които допълнително утежняват мисията за сваляне на килограми.

Ако работата е в офис, човек лесно може да се погрижи за менюто си през деня, като си приготвя храна вкъщи, съобразена с диетата. Има много варианти за бързи и лесни рецепти за офиса, които дават необходимата енергия и спасяват от посягане към храна, която ще забави процеса по сваляне на килограми.

 

Защо е важен бързият метаболизъм за отслабването?

 

Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

 

Както споменахме, засилването на метаболизма е един от сигурните начини за бързо и здравословно отслабване. Неслучайно точно на него отделяме специално внимание. Съществуват понятия като „метаболитна възраст“ и „метаболитна скорост„, за които не всички знаем, но те са важни, когато става дума за отслабване и контролиране на теглото. Ако определим тях, ще знаем в каква посока да поемем и кои методи за отслабване да подберем.

Метаболитната възраст се измерва спрямо тази на същата възрастова група като нашата. Метаболитната скорост се изчислява на базата на биометрични показатели, като килограми, височина и пол.  Спрямо показателите ще разберете какви промени в хранителните си навици и тренировъчна рутина трябва да направите.

 

Защо пролетта е подходящо време да започнем така желаното отслабване?

Пролетта е чудесен период за започване на здравословна хранителна диета и пречистване на организма. Природата се събужда за живот, а отчасти – и ние.

След зимните месеци, в които не всички се движат много и на фона на многобройните празници, тялото ни може да изгуби форма.

Но пролетните месеци са чудесна възможност да вземем нещата в свои ръце и, тонизирани от топлите дни и разцъфващата природа, да дадем на тялото си необходимия свеж старт.

С разцъфването на пролетта тялото ни се пренастройва за по-топли температури и бързо се адаптира към новата среда. Организмът ни естествено се нуждае от по-малко храна и по-лек режим на хранене.

Това е чудесна предпоставка за започването на здравословен режим на хранене, с който незабелязано ще се освободим от някой ненужен килограм. А ако съчетаем всичко това и с повече движение – резултатите ще бъдат налице.

Какви стъпки да предприемете при започване на пролетна сесия за отслабване, можете да видите в статията ни Пролетно отслабване – мисията възможна. Както и какви са причините, поради които пълнеем и какви са видовете напълняване.

 

Успех и помнете – здравето и теглото често са свързани, започнете да се храните осъзнато и да се грижите за тялото си!

 

Често задавани въпроси

Какво означава здравословно отслабване?

Правилното хранене, съчетано с добра хидратация на тялото и спорт, ще даде бавен, но сигурен резултат. Вредно и дори опасно е да се лишава организмът, особено за дълги периоди от време. За здравословно отслабване е добре да се изключат захарта и тестените продукти.

Кои са най-ефективните режими за загуба на тегло?

Кето диетата и други нисковъглехидратни режими са най-добри за топене на мазнини, не само подкожните, но и висцералните, които не се виждат с просто око. Те се натрупват около вътрешните органи, възпрепятствайки работата им. По този начин се увеличава рискът от редица заболявания.

Кои са най-добрите храни за отслабване?

За да отслабнете, залагайте на повече храни с протеини, каквито са например яйцата. Освен това консумирайте често риба, нисковъглехидратни зеленчуци и полезни мазнини. Горските плодове също са добър вариант, тъй като освен полезни за здравето, те са чудесни и за отслабване.

 

Категории: Хранене и видове храни, Kрасота, Здраве|Публикувана: 13.05.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юли 2024 в 13:40 | Публикувана: 13 май 2020 в 14:37 | Категория: Хранене и видове храни, Kрасота, Здраве