Борбата с килограмите е задача, срещу която стотици хора се изправят ежедневно, търсейки методи за отслабване. Не само желанието за добра физическа форма, но и стремежът към по-добро здраве, което съпътства контролираното тегло, водят до решението за диета, промяна в храненето, повече физическа дейност. Подготвихме за вас страница с полезни съвети, които ще ви помогнат в борбата с излишните килограми. Тук ще откриете и интересна информация, свързана със здравословното отслабване, правилния хранителен режим, как да избегнете йо-йо ефекта на диетите, с кои билки ще постигнете здравословното отслабване и много други. Подбрахме и теми, които ще ви помогнат да се ориентирате към промяна на ежедневните си навици и меню, за да постигнете желаната талия и здраве.

Имайте предвид, че дори леката промяна в намаляване на теглото може да бъде превенция за редица здравословни усложнения и заболявания. Гледайте на влизането ви в желаната физическа форма като на пътуване, а не – дестинация. И не бързайте – ефектът бавно, но сигурно, ще бъде налице, ако се придържате към съветите по-долу и сте постоянни.

Съдържание и бързи връзки

Какво означава здравословно отслабване?

Нека започнем с изясняване на някои основни понятия. Съществува ли здравословно отслабване и ако да –  как да го постигнем?

Асоциацията на повечето хора, когато става въпрос за отслабване, е свързана с лишения, гладуване и борба. Но не е задължително това да е така, за да се справим с излишните килограми. Напротив – подлагането на дълго гладуване често е свързано със съпътстващи проблеми за тялото, но и не само. Това отслабване не е нито трайно, нито здравословно.

Когато говорим за здравословно отслабване, трябва да наблегнем на начина на хранене. Общото правило е – изключване на тестени изделия, захар и калорични напитки, които заменяме със сезонни зеленчуци и плодове (бери плодовете са с най-ниско съдържание на въглехидрати), приготвени с морски продукти или видове меса.

Правилното хранене, съчетано с добра хидратация на тялото и спорт, ще даде бавен но сигурен резултат. Повечето от нас свързват спорта с прекалена физическа натовареност, изморителни часове във фитнеса и десетки избягани километри. Това обаче съвсем не е нужно, за да бъдете в добра форма. Достатъчни са двучасови разходки в парка с умерено темпо, лека сутрешна гимнастика и колело, с което да се предвижвате в квартала. Тази формула е доказан и изпитан метод за немалко изгорени калории. Прочети повече в статията ни за здравословното отслабване.

 

Какво се случва с телесните мазнини по време на отслабване?

 

Отслабване с детокс и изгаряне на мазнини.

 

Какво обаче се случва, след като сме успели да стартираме желаното отслабване? Тялото ни малко по малко започва да се освобождава от ненужните килограми, натрупани под формата на мазнини. То изхвърля мастните отлагания чрез сложни метаболитни процеси.

Когато мастният метаболизъм се задвижи, неговите странични продукти напускат тялото основно по 2 пътя. Първият е под формата на вода – през кожата, при потене или през бъбреците, чрез уриниране. Неслучайно в първите дни от началото на хранителен режим за отслабване или диета, тялото изхвърля немалко количество вода. Тя е в следствие на мастния метаболизъм.

Вторият път за напускане на страничните продукти са белите дробове, чрез процеса на издишване. Такива са аминокиселините – те или се използват за синтеза на протеини и други биомолекули, или се окисляват до урея и въглероден диоксид, при което се освобождава енергия.

Междувременно разграждането на телесните мазнини освобождава енергия за биологични функции и физическа активност. Освен това генерира топлина, която поддържа температурата на тялото нормална. Подробна информация по темата може да прочетете на статията Какво се случва с телесните мазнини по време на отслабване.

 

Подходи при отслабване

Има различни стъпки към справянето с излишните килограми. Някои хора избират диета с определен хранителен режим, други залагат на тренировки и по-леки промени в менюто, трети пристъпват към по-крайни решения, като гладуване. Какви са разликите в резултатите и кой е най-добрият и безвреден вариант да се справите с излишните килограми, ще разгледаме в следващите редове.

Има ли разлики между диета и хранителен режим за отслабване?

Много хора възприемат понятията „хранителен режим“ и „диета“ като синоними. Но между тях съществуват някои основни разлики, свързани с различните резултати, които дават. Разбира се, основната причина да прибягваме и до двете е отслабването. Ако се стараем то да е здравословно, без неприятния йо-йо ефект и трайно, това е една нелека задача. Но с правилните насоки и подход, както и упорство, не е невъзможно, дори напротив – новопридобитите навици могат да станат част от здравословния ви начин на живот.

Повече за разликите между диета и хранителен режим, както и няколко насоки как да промените навиците си, за да преминете към процеса на отслабване, можете да прочетете на статията Диета срещу хранителен режим за отслабване.

Бързото отслабване – полезно ли е за организма?

Когато става въпрос за постигане на желаната талия и сваляне на излишните килограми, всеки иска това да стане възможно най-бързо. Но свалянето на килограмите няма как да стане за седмица-две. А ако това се случи, това най-вероятно ще доведе до срив на други системи в организма.

При бързото отслабване тялото не елиминира само натрупаните мазнини, но също така води до голяма загуба на мускулна маса и вода. Хората, които спазват нискокалорична диета губят над шест пъти повече мускули от тези, които се стремят да отслабнат здравословно. Но и не само.

При бързото отслабване метаболизмът се забавя драстично, което след приключване на диетата автоматично води до т.нар. йо-йо ефект. Двете основни причини, поради които метаболизмът спада при бързото отслабване, което е лишено от приема на достатъчно калории, са загубата на мускули и спада на хормоните, които го регулират. Най-важното е, че този спад в метаболизма може да продължи и дълго след като приключите с диетата за бързо отслабване.

Както споменахме по-рано – отслабването не трябва да бъде цел, а път, по който вървите към здраво и тонизирано тяло в добра форма. По тази причина не е препоръчитено да се хвърляте към оскъдни и изтощаващи строги диети – резултатът ще е по-траен и успешен, отделете повече време, за да изградите една добра рутина и здравословно ежедневие. Повече за това дали е или не здравословно бързото отслабване, можете да намерите на статията ни Здравословно ли е бързото отслабване.

Отслабване с вода – възможно ли е?

Мит или реалност е отслабването с вода? Хидратацията е ключова за много фактори, които играят роля при здравословната загуба на тегло. Поради тази причина много изследвания подкрепят твърдението, че пиенето на вода помага при отслабването.

За съжаление изникват все повече „популярни“ диети, които се оказват твърде вредни за тялото. Една от тях е именно отслабването с вода. Грешно е да се мисли, че гладуването и подлагането на тялото на воден пост може да спомогне трайното отслабване. Макар да има детокси, включващи ден или няколко дни от седмицата на течности, това съвсем не означава, че те са самостоятелна диета. Разбира се, няма отслабване само с вода. Повече хидратация в подходящите моменти и комбинирана с правилен хранителен режим ще допринесе за по-бързото и ефективно справяне с килограмите.

При здравословното отслабване е от голяма значение добрата хидратация. Повече информация и съвети за това как водата ни помага в това отношение, можете да прочетете на Отслабване с вода – мит или реалност.

Има ли връзка между прочистването на черния дроб и отслабването?

Черният дроб играе важна рола в метаболизма на мазнините. А повечето хора го претоварват заради неправилна диета или начин на живот. Нарушеният метаболизъм води до неефективно храносмилане и разграждане на мазнини, съответно до подуване, наддаване на килограми и усещане за тежест. Нарушената функция на черния дроб може да доведе и до редица други симптоми за чернодробни проблеми. Но и не само. Неконтролируемото трупане на мазнини и килограми неминуемо сигнализира за проблем с нормалното функциониране на черния дроб. Когато този орган започне да трупа прекалено много мазнини в чернодробните клетки, се получава „надебеляване“ на черния дроб, а оттам и на цялото тяло. Отслабването става почти невъзможно, независимо какво правите. Често това състоянието се превръща в диагноза, затова е от изключително важно значение да се грижим за прочистването на черния дроб.

Справянето с килограмите започва отвътре-навън. По тази причина трябва да се грижим за всяка една система и орган в нашето тяло, за да можем да контролираме и теглото си. Още за функцията на черния дроб, както и съвети за пречистването му, можете да намерите на Пречистване на черния дроб и отслабване.

 

Най-ефикасните билки за отслабване

 

Билки за отслабване под формата на чай - момиче ги разбърква в чаша, по-голяма от нея.

 

Билките са дарове от природата с неподозирани полезни ефекти върху нашия организъм. От древни времена билковите отвари са били част не само от освежаващите напитки, но и от народната медицина. Днес консумираме хиляди билки под формата на чайове, всеки от които има редица полезни ефекти. Едни от тях са билките, с които може да отслабнем ефикасно, да детоксикираме тялото си и да се освободим от токсините.

Няма по-подходящо време за това от пролетта. С новото начало в природата, тялото ни се синхронизира лесно и естествено. Нужно е да се пренастроим на по-лек режим, като изхвърлим натрупаните вещества от зимния и студен период. Неслучайно желанието и апетита ни към по-тежки храни се изпарява с първите топли дни.

По-лекият режим на хранене може да допълним с няколко билки, които ще спомогнат топенето на мазнини и изхвърлянето на токсините. Редовният прием на 2-3 чаши чай на ден може да направи чудеса за здравето и формата ви. Както споменахме и по-горе, списъкът на билкови отвари с полезни свойства е огромен. В това число – и в свалянето на килограмите.  Зелен чай, мента, еньовче – всички сме чували за тях и, най-вероятно, консумирали. Добра хидратация, качествен сън, подсилване на метаболизма – това са една част от свойствата на билковите чайове, които ще подпомогнат процеса на справяне с излишните килограми.

Вижте 12 билкови чая, които да включите в ежедневната хидратация на Чай за отслабване – ефикасни билки. Направете ги неизменна част от процеса на отслабване и ще се изненадате от прекрасните резултати.

 

Каква е връзката между детокса и свалянето на килограми?

Красотата и хармонията, както казахме по-рано, се постигат отвътре-навън. По тази причина пречистеното тяло е здраво тяло. Всеки е чувал за „детокс“ или пречистване. Но детоксът има пряка връзка и със способността на тялото ни да трупа или сваля килограми. Ако научим повече за детокса и как да го прилагаме, можем да постигнем чудесни резултати и за талията си.

Какво представлява детоксът и как да разпознаем, че имаме нужда от такъв?

Детоксикацията на организма и отслабването вървят ръка за ръка, тъй като здравият организъм включва добър метаболизъм и пречистено от токсини тяло. Това е формулата за здраве и добър тонус. Токсините, с които ежедневно се сблъска тялото ни – чрез храната, въздуха, водата и почти всички продукти, които приемаме, превръщат нашия имунитет в отслабена система. Това ни предразполага към по-лесно поддаване към различни вируси и бактериални инфекции, но и не само. Нездравословното състояние на тялото води до проблеми с теглото, сърдечно-съдови заболявания, диабетни симптоми. За да се предпазим възможно най-ефикасно и да позволим на тялото ни да функционира успешно, е важно да му помагаме при пречистването от токсините, натрупани в него.

По принцип детоксикиращата функция се осъществява от черния дроб и от бъбреците, но капацитетът им, колкото и да е голям невинаги е достатъчен, за да защити тялото ни от вредните токсини. Тук трябва да се включим и ние и да му помогнем в този процес.

Кои са признаците, които сигнализират, че имаме нужда от детокс и какви видове детокс можем да приложим, можете да видите Детоксикация на организма и отслабване. Не пренебрегвайте сигналите на тялото си и винаги предприемайте мерки, за да предотвратите по-нататъшни проблеми – с теглото или здравето.

Отслабването и чревното пречистване

Дебелото черво е един от най-важните органи в човешкото тяло. Когато храната попадне в тялото, тя се усвоява най-вече в тънките черва, където се извличат витамините и минералите. След това храната се премества в дебелото черво. Дебелото черво извлича водата и бактериите и помага за разграждането на храната, която трябва да напусне тялото. Основната му функция е именно да „пречиства“, ето защо трябва да се грижим за него.

Чревното пречистване премахва токсините от тялото и служи като превенция срещу различни заболявания. Някои хора го използват, за да облекчат нередовен стомах, проблеми с дефекацията, както и помощна превенция за борба с килограмите. Повече за чревното почистване и кои са вариантите за него, можете да научите на Детокс чрез чревно пречистване.

Как натрупаните в тялото токсини влияят на отслабването?

Токсините са тези, от които пречистваме тялото по време на детокс. Те се натрупват от външни фактори или се синтезират в организма ни вследствие на химични реакции в самия организъм. От въздуха и фините прахови частици, от храната, от водата – токсини навлизат в тялото ни ежеминутно. Логично, това има и последствия върху здравето ни – някои по-леки, други – по-тежки и неприятни. По тази причина сезонно трябва да помагаме на тялото си да се справя с тях, променяйки някои от навиците си.

Извличането на токсините от тялото може да стане посредством няколко начина – чрез отделянето им през кожата, преработването им в черния дроб и чрез отделителната система. Спортът е ефикасен начин, по който да изхвърлим токсините през кожата, тъй като физическото натоварване води до обилно потене. Неслучайно, след тренировка се чувстваме тонизирани и пречистени.

Преработването на токсините вътре в организма става посредством черния дроб и дебелото черво. Ето защо е важно да пречистваме и детоксикираме черния си дроб, както споменахме и по-горе в статията. Но и да го предпазваме от твърде токсични храни и напитки, които ще затормозят тяхната работа.

Когато говорим за отделителната система, трябва да знаем, че дебелото черво е филтър, през който минават най-вредните отпадъци от нашето тяло. Благодарение на него ние ги изхвърляме от организма си, но част от токсините остават в него. Периодичното му пречистване е важно, за да елиминираме тяхното последващо действие, при задържането им там.

Здравословният начин на живот в комбинация с периодичното очистване от токсините са част от стъпките за премахването на излишните килограми. Вижте повече за влиянието на токсините върху организма ни и как да се справяме с тях на статията Какво трябва да знаете за токсините в тялото.

 

Малинови кетони в процеса на отслабване

Когато говорим за отслабване и токсини, няма как да не споменем полезните плодове и зеленчуци, които участват по естествен път в пречистването и отслабването на организма. Много от вас вероятно не са чували за малиновите кетони, съдържащи се в малините. Самите малини са едни от най-полезните бери плодове, съдържащи антиоксиданти, витамин С и витамини от група B. Освен това малиновите кетони влияят на отслабването, като активират хормони, свързани с изгарянето на мазнини. По този начин влияят на метаболизма и апетита.

За съжаление те се съдържат в изключително малки количества в малините и затова много хора прибягват към добавки. Ние не препоръчваме тази практика, тъй като честата консумация на този така полезен плод по естествен начин, ще набави на организма ни нужните витамини и полезни елементи. Още интересна информация за малиновите кетони и техните ползи за отслабването и здравето ни като цяло, можете да намерите в статията Как малиновите кетони спомагат отслабването.

 

11 домашни шейкове за отслабване

Освен под формата на плодове, полезните продукти от природата можем да поднесем под формата на вкусни шейкове. Питателни и много полезни, шейковете с внимателно съчетани продукти в тях могат да ни донесат невероятни резултати. Те не само могат да спомогнат отслабване на тялото, но и да подпомогнат детоксикацията и пречистването на организма.

Обръщаме специално внимание на това, че ако искате допълнително да овкусите натурално приготвените напитки за отслабване, е нужно да избягвате захарта. Добавете стевиола – подсладител от билката стевия, вместо захар и ядково мляко, вместо краве. С това ще подобрите хранителните стойности на шейка и няма да се притеснявате за излишните въглехидрати. Нашите предложения за натурално приготвени шейкове за отслабване и детокс може да видите на Шейк за отслабване – рецепти.

 

Седмично меню за отслабване

Много от хората, преминаващи на конкретен режим на отслабване, срещат огромна трудност в подбирането на подходящи рецепти. Дневното и седмичното меню за отслабване трябва да е разнообразно и вкусно, за да отслабваме здравословно и без лишения за нас и нашето тяло.

При съставянето на седмично меню за отслабване има няколко основни правила, за които да съблюдаваме:

  • изключване за захарта от напитки и десерти
  • изключване на тестени изделия, приготвени с бяло брашно и продукти, съдържащи глутен (глутенът е основният алерген, водещ до напълняване)
  • приготвяне на средни по обем порции, които не водят до преяждане

Разбира се, ако не искате/можете да се откажете от десертите, тях може да приготвите с продукти, които са здравословни алтернативи на бялото брашно и захарта. Заменете ги с бадемово или кокосово брашно, а захарта със стевиола – естествен подсладител, извлечен от билката стевия. Така ще се радвате на вкусни десерти, без излишни въглехидрати.

Ако пък сте любители на италианката кухня и не можете да се откажете от паста Болонезе и пица Капричоза, техни здравословни алтернативи са спагети от тиквички и пица с блат от карфиол. Рецепти за тях може да намерите в нашия блог или на книгата ни Кето Фантазии. А предложението ни за здравословно седмично меню вижте на страницата ни за Кето диета.

Бронирано кафе за отслабване

Както сигурно сте забелязали в здравословното ни седмично меню, в утрините преди всяко хранене, сме включили приема на бронирано кафе.

Бронираното кафе е неизменна част от кето диетата – популярна в цял свят с бързите си резултати при свалянето на килограми. Това е кафе с естествена мазнина – при приготвянето му се добавят органични масла като кокосово или гхи. Идеята на бронираното кафе е да измести закуската и да засити организма ни за по-дълго време. Интересното тук е, че бронираното кафе, освен че дава енергия, то е богато на протеини и мазнини, които реално водят до чувство на ситост.

Доказано е, че естествените мазнини в кафето дават на организма нужните вещества, които да заситят нашия апетит за поне 3-4 часа, след неговия прием. Така освен да се разсъните, ще заредите организма си с енергия за целия ден, като след обилна закуска.

Още интересни факти за бронираното кафе, както и рецептата за приготвянето му, можете да намерите на Бронирано кафе – ползи.

 

Доказани методи в борбата с килограмите

Има хиляди методи и начини, които може да намерите като препоръки за отслабване. Но понякога те са силно объркващи и демотивиращи. Когато говорим за здравословно отслабване на цялото тяло е нужно да съблюдаваме някои основни правила. Те не са свързани с лишения или гладуване, а по-скоро са здравословни привички, които е хубаво да станат част от ежедневието ни.

Преяждането, бързото хранене, неправилното разпределяне на порциите храна през деня са едни от основните вредители на здравословното отслабване. Гладуването през целия ден, поради напрегнат график, и преяждането на вечеря са често срещана формула за неуспех в борбата с килограмите. Тя още повече се влошава при приема на храна, без никаква полезна хранителна стойност за тялото. Вече споменахме за здравословната алтернатива на захарта и бялото брашно.

Освен здравословното меню, спортът и засилването на метаболизма са с доказана ефективност при борбата с килограмите. Вижте подробно за тези и други доказани методи за отслабване на 10 доказани метода за отслабване.

 

Защо е важен бързият метаболизъм за отслабването?

 

Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

 

Както споменахме, засилването на метаболизма е един от сигурните начини за здравословно и по-бързо отслабване. Неслучайно точно на него отделяме специално внимание. Съществуват понятия като „метаболитна възраст“ и „метаболитна скорост“, за които не всички знаем, но те са важни, когато става дума за отслабване и контролиране на теглото. Ако определим тях, ще знаем в каква посока да поемем и кои методи за отслабване да подберем.

Метаболитната възраст се измерва спрямо тази на същата възрастова група като нашата. Метаболитната скорост се изчислява на базата на биометрични показатели, като килограми, височина и пол. Повече за това как можете да разберете метаболитната си възраст и формула за изчисляването на метаболитната скорост ще откриете в статията Какво е метаболитна възраст. Спрямо показателите ще разберете какви промени в хранителните си навици и тренировъчна рутина трябва да направите.

 

Защо пролетта е подходящо време да започнем така желаното отслабване?

Пролетта е чудесен период за започване на здравословна хранителна диета и пречистване на организма. Природата се събужда за живот, а отчасти – и ние. След зимните месеци, в които не всички се движат много и на фона на многобройните празници, тялото ни може да изгуби форма. Но пролетните месеци са чудесна възможност да вземем нещата в свои ръце и, тонизирани от топлите дни и разцъфващата природа, да дадем на тялото си необходимия свеж старт.

С разцъфването на пролетта тялото ни се пренастройва за по-топли температури и бързо се адаптира към новата среда. Тялото ни естествено се нуждае от по-малко храна и по-лек режим на хранене. Това е чудесна предпоставка за започването на здравословен режим на хранене, с който незабелязано ще се освободим от някой ненужен килограм. А ако съчетаем всичко това и с повече движение – резултатите ще бъдат налице.

Какви стъпки да предприемете при започване на пролетна сесия за отслабване, можете да видите в статията ни Пролетно отслабване – мисията възможна. Както и какви са причините, поради които пълнеем и какви са видовете напълняване.