5 кето зеленчука за зимата – задължителна част от менюто
В по-студеното време понякога намирането на свежи и същевременно био зеленчуци може да се окаже голямо предизвикателство. Тайната е да се насочите най-вече към сезонните продукти, чиито вкусови и хранителни качества ще бъдат възможно най-добри. Продължете да четете, за да разберете кои са най-подходящите кето зеленчуци, с които трябва да се запасите за зимното си меню. Както и какви хранителни ползи ще ви донесат, ако ги включите в менюто си.
Повече информация за кето диетата и нейната същност можете да намерите на кето диета.
-
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е член на семейството на богатите на хранителни вещества кръстоцветни зеленчуци, за които сме говорили неведнъж. Днес ще обърнем внимание на един по-интересен техен представител, който се развива чудесно и през студените месеци. Макар и малки, тези зеленчуци съдържат внушително количество хранителни вещества, като витамин К, който е от решаващо значение за здравето на костите, сърцето и работата на мозъка. Брюкселското зеле съдържа също витамини А, В и С и минералите манган и калий. Освен това, този зеленчук е с високо съдържание на фибри и алфа-липоева киселина, като и двете спомагат за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни. Най-простият начин, по който можете да приготвите брюкселското зеле е като разрежете наполовина заленчуците и да ги покриете със зехтин. Печете, докато добият златист цвят. Добавете подправки на вкус и поднесете като гарнитура към основно ястие. Чудесен избор не само за зимното меню в света на „възрастните“, но и за това на малчуганите.
-
Броколи
За никого не е изненада, че включваме именно тях и в зимното ни меню. Освен, че те са изключително полезни, броколите са един от зеленчуците, които помагат на тялото да отслабне. За тяхното разграждане и усвояване от организма, тялото ни гори повече калории, отколкото е приело с тях. Не е ли чудесно? Освен това, те могат да се приготвят по хиляди начини. Може да ги използвате като добра гарнитура към месни ястия или пък да ги превърнете в основно. Идеи за рецепти ще откриете в нашия кулинарен блог!
-
Зелен лук
Идеален за овкусяване на всичко – от супи, през салати, до макаронени изделия и месо, лукът е наш пръв помощник в кухнята целогодишно. Важно е такива зеленчуци да присъстват в зимното ни меню. Той е с ниско съдържание на калории, но изненадващо с високо съдържание на витамин С и фибри. Маслата, открити в лука, могат да понижат нивата на „лошия“ холестерол и да повишат тези на „добрия“. Хубаво е, че заради различните сортове, можем да му се наслаждаваме през цялата година. Един съвет, за да се възползвате максимално от хранителните му качества. Важно е да го съхранявате извън хладилника, защото ще омекне и ще загуби вкуса и свойствата си.
-
Гъби
Гъбите могат ли наистина да растат през зимата в естествена среда? Правилният отговор е, че повечето не могат. Има случаи обаче, когато студеното време не само ще позволи, но и ще насърчи появата на някои гъби. Един пример за такава гъба е зимната припънка, която може да издържи на замръзване и размръзване няколко пъти през цялата зима. Друга, разбира се е кладницата, от която става страхотна супа или така популярната в последно време веганска шкембе чорба. Така, че изборът ви за зимното меню не се свежда само до култивираните печурки. Всички видове ядливи гъби съдържат различна степен на протеини и фибри, както и витамини от група В (повече за тях тук) и селен, който помага за поддържане на имунната система и предотвратяване на увреждането на клетките и тъканите. По-специално, гъбите са един от малкото неживотински източници на витамин D. Повече за здравословните ползи на гъбите, можете да разберете тук.
-
Магданоз
Тъй като през зимата листните зеленчуци не могат да претендират за натуралност и често съдържат повече вредни, отколкото полезни вещества, ви предлагаме да ги замените с нещо просто като магданоза. Освен богата на вкусови качества подправка, тя спокойно може да се използва и като основа за различни ястия – салати, кюфтета, супи. Докато много подправки умират, когато падне първият сняг, магданозът може да продължи да расте и при по-хладни температури. Всъщност спокойно можете да го отглеждате и у дома. Освен че е изключително студоустойчив, магданозът е и много хранителен. Само една порция съдържа дневния препоръчителен прием на витамин К и над половината от препоръчителния дневен прием на витамин С. Освен това е зареден с витамин А, фолат, желязо, калций и калий. Магданозът е отличен източник и на флавоноиди, които могат да бъдат особено полезни за инхибиране на загубата на памет и свързаните с възрастта промени в мозъка.
Тъй като през зимата не е желателно да се обръщате към несезонни зеленчуци като пресни домати и краставици, има няколко други варианта, които са за препоръчване и виреят в по-студено време. Всеки зеленчук от този списък би представлявал изключително питателна добавка към зимното ви меню и освен това е съобразен с кето режима (повече за него можете да намерите на ТАЗИ страница), за да сте напълно сигурни, че ще направите най-доброто за вашето здраве. А ако искате да свалите някой килограм след зимните празници, тук можете да видите кето храни, които ще ви помогнат в начинанието.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес ще научим кои са най-полезните кето храни за силен имунитет, които трябва да включим в диетата си.
Кето храни, кето режим, кето диета – често чуваме за тях, но какво всъщност означава кето? Този режим
Споделяме списък с десетте кето храни за бърз метаболизъм, които ще ви помогнат да балансирате храносмилането си и да повишите имунитета.