Все по-голяма популярност набира рецептата за бронирано кафе. Кафето е напитка, която се слави от древни времена. Легендите за неговата поява са многобройни, като и до днес е трудно да се определи изначалната му история.

То е неизменна част от известната кето диета. Много хора заместват с него закуската си в различните режими за отслабване. Но нека започнем със същността на бронираното кафе и как то подпомага организма ни.

 

Бронирано кафе – какво представлява?

Като незаменима напитка днес, кафето се приема под различни форми и с разнообразни добавки. То се приготвя в почти цял свят, като диапазонът на възможностите се шири от обикновеното черно кафе, минава през гръцкото фрапе и френското капучино и стига до топли или студени коктейли.

Традиционно, капучиното, латето и обикновеното кафе са най-разпространени сред любителите на тази напитка. Но днес сме решили да добавим и една сравнително нова разновидност на кафето, а именно бронирано кафе. Какво представлява то и защо набира все по-голяма популярност?

 

Ползи от консумацията на бронирано кафе

 

 

Кафе с естествена мазнина – това е същината на бронираното кафе. Макар и на пръв поглед да изглежда като изключително странна комбинация, този избор е с дълбок замисъл за максималната полза на тялото. Какво имаме предвид?

Откривател на този вид кафе е Дейв Аспрей, който в продължение на години разработва различни проучвания, за да открие с точност как влияе бронираното кафе върху човешкия организъм. Всъщност той заимства идеята от тибетския чай с мляко от як и сол и започва разработките си върху кафето. Така достига до извода, че тази комбинация може съвсем спокойно да измести закуската и да засити глада за сладки храни. Което логически води и до постепенното сваляне на излишни килограми.

Интересното тук е, че бронираното кафе, освен че дава енергия, то е богато на протеини и мазнини, които реално водят до чувство на ситост. Според Дейв Аспрей, чашата кафе трябва да се овкуси вместо със сметана или мляко, с краве масло от свободно пасящи животни и растително масло от кокос.

Мазнините от свободните пасищни животни са с по-високо качество от обикновените масла, тъй като са много по-богати на омега-3 мастни киселини и витамини.

Именно затова той препоръчва точно тях.

За ползите на кокосовото масло сме чували всички – притежава силни антиоксидантни свойства, засилва имунитета и най-вече забързва метаболизма. Това го прави чудесно допълнение към сутрешното кафе.

 

Защо кафе с мазнина?

Добавянето на малко количество мазнина в кафето поставя тялото ни в режим на изгаряне на мазнини през целия ден. Тя действа като останалите полезни мазнини, които приемаме – например от авокадото, ядките и др. Те оптимизират холестерола, без по никакъв начин да го увеличават. Освен това тези мазнини са наситени – те забавят абсорбирането на кофеина в тялото, което удължава неговото действие и както вече споменахме, носят ситост.

Бронираното кафе е предназначено за самостоятелен прием, като благодарение на него не е нужно да закусваме.

Мазнините в кафето играят ролята на сутрешна закуска, затова в никакъв случай не трябва да го комбинираме с допълнителен прием на храна.

 

Как да си приготвим сами бронирано кафе?

Какво ни е нужно:

  • 200 мл готово за консумация кафе
  • 1 1/2 с.л. краве масло Гхи
  • 1 1/2 с.л. кокосово масло

Ние препоръчваме употребата на масло Гхи, вместо друго животинско масло, тъй като неговото качество е световно доказано. То притежава невероятен вкус, който е много подходящ за бронираното кафе, оказва влияние на редица процеси в тялото и се приготвя по специална аюрведична рецепта.

Гхи има силно тонизиращи свойства, спомага работата на храносмилателната система и тънките черва.

За разлика от повечето мазнини, които създават чувство на тежест в стомаха, маслото Гхи пречиства и ободрява организма.

То зарежда с нова енергия, спомагайки състоянието на тялото на клетъчно ниво. Може да прочетете повече за него в статията Гхи пречистено масло – извор на здраве и дълголетие  или да видите нашето видео с информация за продукта.

За направата на бронираното кафе е нужно да смесите двете маслата и кафето в блендер, докато не получите еднородна смес. Накрая изпивате с удоволствие!

Можете да добавите и 1 ч. л. МСТ масло, което ще повиши качествата на напитката, ще ви зареди с повече енергия и ще подпомогне производството на кетони в организма.

Кокосово масло7.00лв.21.00лв.

 

Легенда за кафето

Най-известното твърдение за откриването на кафето е, че то за първи път е намерено от обикновен овчар в Етиопия, около 3 век след новата ера. Той забелязал, че всеки ден, след като неговите овце ядат от листата на определени храсти, след това стават прекалено енергични и буйни. А вечер – неспокойни.

Калид решил да провери какви са тези храсти и той сам опитал от техните плодове. Така започнала легендата за един чудодеен храст, чиито плодове дават на човек много енергия, тонус и бистър ум.

За произхода на думата „кафе“ е считано да се приема, че тя идва от арабската дума „кауе“, която означава енергия и сила. Според други източници, „кафе“ е свързана с етиопската област „Каффа“, която и до днес е залесена с гори с арабско кафе.

И в двата случая, думата кафе свързваме с Етиопия, откъдето тръгва разпространението на кафето по цял свят.

Бронираното кафе е чудесно като заместител на закуската, ако сте на кето диета или друг режим за справянето с килограмите (повече по темата можете да намерите на страницата ни за отслабване). То ще ви засити до ранния следобед и ще ви даде необходимата енергия.