Кето диетата и депресията – как да се преборим с този момент?

Обновена: 14.03.2024|
Кето диетата и депресията.

Какво е общото между кето диетата и депресията? Доказано е, че кето режимът може да повлияе на мозъка и нервната система. Именно поради тази причина в началото е бил популярен метод за лечение на епилепсия. Съответно кето диетата може да се отрази и на настроението, за съжаление, понякога не в положителен аспект.

В тази статия ще разгледаме причините, поради които кето храненето може да породи симптоми на депресия. Няма да пропуснем обаче да ви дадем и насоки за стъпките, които да предприемете, за да ги облекчите и да се отървете от тях по-бързо и лесно.

 

Защо се наблюдава момент на депресивно състояние при спазване на кетогенен режим?

Някои хора могат по-трудно да се приспособят към кето режима. Това най-често се дължи на ранните симптоми на преминаване на тялото в кетоза, известни като „кето грип“, които могат да бъдат трудни за управление.

Кето грипът може да включва главоболие, нарушения на съня, спазми и умора. След време тези симптоми отшумяват, като се увеличи приемът на течности и електролити.

02 drob 400 copy
grifonia 600
02 drob 400 copy
grifonia 600

Понякога тези симптоми могат да доведат до депресивно състояние. То допълнително се усложнява и от прекомерното за някои хора ограничаване в кето режима. Избягването на любимите храни и рязката промяна на обичайната диета, чувството за недостиг на хранителни вещества също могат да ви накарат да се сблъскате с депресията.

Според проучванията, изключването на захар, нишесте, бобови растения и богати на въглехидрати плодове и зеленчуци – изобщо на която и да е група храни от диетата, е свързано с депресия (прочетете Позволени и забранени храни по време на кето диета).

Често това води и до недостиг на цинк, магнезий или селен – хранителни вещества, липсата на които също може да повлияе на настроението и налага приемането на добавки.

Няма как да не включим тук и елементът на социалната изолация. Ако повечето от вашите контакти се въртят около храната, а вие сте принудени да се ограничавате, можете да изпитате депресивни състояния. Това важи особено за хората, които нямат близки, които спазват определен режим, дори да не е кето. В резултат на това могат да се чувстват като аутсайдери. Липсата на подкрепа от семейство и приятели няма как да не окаже отрицателен ефект.

 

Кето диетата и депресията: кога и как да преодолеем депресивните симптоми?

 

Кето диетата и депресията. Увреждане на зъбите при диабет.Храна за офиса. Храни с нисък гликемичен индекс.

 

Ако смятате, че самата кето диетата ви кара да се чувствате депресирани, защото е прекалено ограничаваща, има неприятни странични ефекти или допринася за социална ви изолация, трябва да обмислите прекратяването й.

Важно е обаче да запомните, че има разлика между изпитването на тъга от време на време и депресивното разстройство. Нормално е, понякога, да се чувствате тъжни, но ако това влияе на способността ви да живеете нормално, трябва да потърсите професионална помощ.

Ако все пак установите, че депресията се дължи на диетата, но не искате да се отказвате от нея, ето няколко стратегии, които да предприемете:

 

  • Изчакайте търпеливо да премине кето грипът

Ако отскоро спазвате кето режима, симптомите ви може да са свързани с кето грип. Изчакването на първите няколко дни, както и приемът на много течности и хранителни добавки с електролити ще улесни прехода. Проявете търпение и съвсем скоро депресията също ще си отиде.

 

  • При кето диетата и депресията се фокусирайте върху висококачествени протеини и зеленчуци

Ако не получавате достатъчно хранителни вещества, поддържащи настроението, опитайте да включите в диетата си по-висококачествени кето храни. Богатите на магнезий храни като авокадо, бадеми и тъмен шоколад могат да помогнат за облекчаване на депресивните симптоми.

 

 

  • Опитайте циклична кето диета (зареждане с въглехидрати на седмична база)

Тази техника ви позволява да се зареждате с въглехидрати един или два пъти в седмицата, което може да улесни дългосрочното придържане към диетата, без да жертвате любимите си храни или да елиминирате въглехидратите напълно. Същевременно ще запазите положителните ефекти на кетогенното хранене, без да компрометирате и тренировките, ако и те са част от вашето ежедневие.

Прочетете още полезна информация за Кето режими: видове и разликите помежду им.

 

  • Приемайте добавки за баланс между кето диетата и депресията

Помислете за приемането на добавки за повишаване на настроението, като цинк. Особено подходяща е добавка, наречена 5-HTP (5-хидрокситриптофан), която увеличава производството на серотонин в мозъка. Това може да помогне за облекчаване на депресията и подобряване на съня.

Не забравяйте, че е препоръчително да се консултирате със специалист преди да приемате каквито и да е добавки, особено ако страдате от придружаващи заболявания.

 

 

  • Невинаги кето диетата и депресията са свързани – в такъв случай потърсете помощ

Ако сте започнали да се чувствате депресирани, докато спазвате каквато и да е диета, е важно да потърсите подкрепа. Дали това ще бъде член на семейството, близък приятел или терапевт, е въпрос на личен избор.

Има много неща, които могат да предизвикат депресия, и разговорът с някого може да ви помогне да разберете възможните причини и да изготвите план за действие. Така ще се отървете по-бързо от неприятните симптоми, за да се насладите спокойно на постигнатите резултати.

 

Кето диетата и депресията: може ли хранителният режим да има положителен ефект върху емоционалното състояние?

 

Кето диетата и депресията. Как да намалим апетита си. Храни за диабетици. Храна за офиса. Кето храни.

 

Ако се абстрахираме от началния етап на спазването на режима, който в по-малка или по-голяма степен може да причини депресивни симптоми, според някои проучвания в дългосрочен план той може да има благоприятен ефект върху депресивните разстройства.

Ето как се предполага, че може да помогне кето диетата:

 

Дава добър източник на енергия на тялото

Енергийните сривове засягат настроението и могат да ви накарат да се почувствате тревожни и депресирани. Когато кръвната захар започне да спада, мозъкът изпада в паника, мислейки, че няма да получи повече гориво, за да функционира. Именно тази реакция на стрес може да предизвика депресия.

Кетоните осигуряват добър източник на енергия за мозъка, тъй като се метаболизират по-бързо от глюкозата. По време на кето режима те предлагат по-дълготраен, по-стабилен източник на енергия и тъй като тялото ви вече знае, че може да достигне и до запасите от мазнини за гориво, мозъкът ви не изпада в паника, че ще остане без храна.

 

Намалява възпалението

Когато преминете към кето режима, се сбогувате с възпалителни, преработени храни. Вместо това наблягате на чисти източници на протеини, подхранващи мазнини и пресни зеленчуци, които намаляват възпалението. Яденето на такъв тип противовъзпалителна храна ще има пряк ефект и върху настроението ви.

Хората с депресия имат по-високи нива на възпалителни цитокини молекули, които тялото освобождава в отговор на възпалението. Както знаем, боледуването може да накара човек да се почувства депресиран. Именно връзката между депресията и възпалението е вероятният виновник.

 

Дава подходяща храна за мозъка

Мозъкът се състои от почти 60% мазнини и се нуждае от повече полезни мазнини, за да функционира нормално, а кето режимът осигурява именно такива.

Омега-3 мастните киселини, открити в рибата, говеждото месо и рибеното масло, могат потенциално да намалят депресията. Те увеличават и секрецията на серотонин, невротрансмитерът, който помага за регулиране на настроението. Ниските му нива също са свързани с депресивните симптоми. Така едновременно мозъкът ви ще бъде добре подхранен, а настроението ви – на ниво.

 

 

Кето диетата може и да увеличи създаването на нови мозъчни клетки (неврогенеза), предотвратявайки депресията

Защо това е важно за настроението? Ниският процент на неврогенеза е свързан с проблеми с настроението, включително депресия. По-високият процент, от друга страна, повишава вашата емоционална устойчивост. Диетата е ключов играч при определяне на скоростта на неврогенеза.

Някои храни я забавят, докато други я ускоряват. Диетата с високо съдържание на захар забавя скоростта на неврогенезата, като повишава нивата на инсулин в кръвта. Твърде много инсулин вреди на всичките ви органи, включително на мозъка. А най-засегнатата област на мозъка е хипокампусът, където именно протича неврогенезата. Кето диетата има абсолютно противоположния ефект.

 

Обобщение

Кето диетата и депресията в краткосрочен план могат да са взаимносвързани, причинявайки неприятните депресивни симптоми, които обаче трябва да отшумят след като премине кето грипът. В дългосрочен план би трябвало да се насладите на ползите на диетата за доброто настроение.

Подробно за кето режимът, както и примерно меню ще откриете в статията Кето диета за начинаещи + примерно меню.

Но да не забравяме, че всеки организъм е различен и, ако кето диетата влияе на качеството ви на живот – на физическото и психическото ви здраве, намерете подходяща алтернатива.

Категории: Кето диета, Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 26.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 16:57 | Публикувана: 26 януари 2021 в 13:24 | Категория: Кето диета, Витамини и хранителни добавки, Здраве