Симптоми на кетоза – кои са и как да ги разпознаем

Обновена: 03.01.2024|

За кетогенната диета сме говорили неведнъж, но днес ще обърнем внимание на често срещаните симптоми на кетоза.

Кето диетата е популярен и ефективен начин да отслабнете и да подобрите здравето си. Когато се спазва правилно, тази нисковъглехидратна диета с високо съдържание на мазнини като източник на енергия ще повиши нивата на кетони в кръвта.

Те осигуряват нов извор на гориво за вашите клетки и „причиняват“ повечето от уникалните ползи за здравето от кето диетата.

Те са благодарение на състоянието на кетоза – метаболитно състояние, в което организмът навлиза, когато е лишен от въглехидратите като основен източник на енергия.

ekzo 02 400
zdrav sun 600

 

ekzo 02 400
zdrav sun 600

На кетогенна диета тялото ви претърпява много биологични адаптации, включително намаляване на нивата на инсулин и повишено разграждане на мазнините.

Когато това се случи, черният дроб започва да произвежда голям брой кетони, за да доставя енергия за мозъка. Често обаче е трудно да разберете дали сте достигнали до това състояние.

Подготвили сме ви 10 основни признака и симптоми на кетоза, ако сте начинаещи в кето диетата.

 

1. Симптоми на кетоза: Лош дъх

Един от най-честите симптоми на кетоза е лошият дъх. Появява се при хората на кето диета, след като достигнат състояние на пълна кетоза.

Това всъщност е често срещан страничен ефект. Много хора, спазващи този режим на хранене, споделят, че имат странен плодов вкус. Това се дължи на повишени нива на кетони. Специфичният виновник е ацетонът – кетон, който излиза от тялото с урината и дъха.

Съветваме ви, преди да използвате дъвка или бонбон за освежаване на дъха, да проверите добре етикета. В много от тях има скрити захари, които ще повишат нивата на кръвна захар и ще намалят нивата на кетони.

Промяната на дъха е един от най-често срещаните симптоми, че отговорна за това е кетозата.

 

2. Повишена концентрация и тонус

Силна умора, цялостно напрежение, а понякога и гадене, са симптоми на кетоза, появяващи се при хора, които започват диета с много ниско съдържание на въглехидрати. Това е кетоза и се нарича „кето грип“.

Въпреки това, след преминаването на този период, нещата рязко се променят. Хората изпитват добра енергичност, концентрация и силен тонус. Защо се случва това?

Когато започнете диета с ниско съдържание на въглехидрати, тялото ви трябва да се адаптира към изгаряне на повече мазнини за гориво. Това може да отнеме няколко дни или седмици, докато организмът започне да функционира нормално.

Кетоните са изключително мощен източник на гориво за мозъка. Те дори са били тествани в медицинска среда за лечение на мозъчни заболявания и състояния като сътресение и загуба на паметта.

Ето защо не е изненадващо, че поддържането на състоянието на кетоза води до повишена яснота и подобрена мозъчна функция.

Премахването на въглехидратите от менюто също може да помогне за контролиране и стабилизиране на кръвната захар. Това може допълнително да увеличава фокуса и подобрява мозъчната функция.

Повишената концентрация, чувството за енергия, тонус и сила са един от сигурните симптоми на кетоза.

 

3. Симптоми на кетоза: Отслабване

 

Красива дама, държаща прибори и показваща чувство на глад, във фаза на кетоза. Симптоми на кетоза

 

Кетогенните диети, заедно с нормалните диети с ниско съдържание на въглехидрати, са много ефективни за отслабване. Какво по-хубаво от това?

Много хора се подлагат на такъв режим на хранене не само заради здравословни проблеми, а и поради леко или тежко затлъстяване. То отключва тежки заболявания като диабет тип 2, който има пагубни последици върху целия организъм.

Бързата загуба на тегло може да се появи през първата седмица. Това е един от безпогрешните признаци, че тялото ви е достигнало или е близо до кетоза. Някои хора смятат, че това е загуба на мазнини, но всъщност – тялото изхвърля въглехидрати и вода.

Едва след първоначалния детокс, тялото е готово да губи телесни мазнини. Затова е нужно да останете в калориен дефицит.

 

4. Симптоми на кетоза: Повишени кетони в кръвта

Един от отличителните симптоми на кетоза е намаляването на нивата на кръвната захар и увеличаването на кетоните. Докато напредвате в кетогенната диета, ще започнете да изгаряте мазнини и кетони като основни източници на гориво.

Най-надеждният и точен метод за отчитане състоянието на кетоза е измерването на нивата на кетоните в кръвта с помощта на специализиран измервателен уред.

Той отчита кетонните нива чрез изчисляване на количеството на бета-хидроксибутират (BHB) в кръвта. Това е един от основните кетони, присъстващи в кръвния поток. Тук вече не говорим за симптоми, по които да познаем дали сме в състояние на кетоза, а за точно измерване.

 

5. Повишени кетони в дъха или урината

Друг надежден начин, който е и много по-бюджетен, е да измерите нивото на кетони в урината посредством тест ленти. Ако не сте обърнали внимание на симптоми, които да показват, че кетозата е близо, то те ще покажат дали сте в пълното й състояние или на кой етап от нея сте.

Последният и най-непопулярен начин за измерване на нивата на кетони в кръвта е анализатор на дишането. Той следи ацетона, един от трите основни кетона, присъстващи в кръвта по време на кетоза.

 

6. Симптоми на кетоза: Потискане на апетита

Много хора съобщават за намален апетит или чувство на глад, като един от познатите симптоми за достигане на кетоза, докато следват кетогенния режим на хранене. Все още не е напълно известно на какво се дължи това.

Най-логичните обяснения са, че в този режим фибрите и протеините, приети с храната, са много повече от обичайното хранене на човек. Те носят силно чувство на ситост за дълъг период от време. Това е от значение за хората, които искат да постигнат загуба на тегло.

 

7. Краткосрочна умора

Първоначалното преминаване към кетогенния режим на хранене може да бъде един от най-големите проблеми за всички „новобранци“. Когато използваната доскоро глюкоза за енергия бъде редуцирана, това води до някои неприятни краткосрочни усещания.

Добре известните странични симптоми, които показват навлизането в кетоза, могат да включват слабост и умора. Това често кара хората да се откажат от диетата, преди да влязат напълно в това метаболитно състояние.

Тези странични ефекти, когато сте в кетоза, са естествени. След няколко десетилетия на работа на въглехидратна система, тялото ви е принудено да се адаптира към различна система.

Както може би очаквате, този превключвател не се случва за една нощ. Обикновено се изискват от 7 до 30 дни, преди да сте в пълна кетоза. Разбира се, за всеки човек този период на адаптация е различен.

 

8. Краткосрочно намаление на ефективността на мускулите

 

Млада жена, която се разтяга преди тренировка по време на кетоза. Симптоми на кетоза.

 

Както бе споменато по-горе, премахването на въглехидратите може да доведе до обща умора в началото. Тя включва и умората на мускулите. При спортисти или хора, извършващи физически упражнения ежедневно, се наблюдава спад в издържливостта на мускулите.

Това се дължи главно на намаляването на складовете на гликоген в мускулите, които осигуряват основния и най-ефективен източник на гориво за всички форми на упражнения с висока интензивност. Тези симптоми след навлизане в кетоза отшумяват.

След няколко седмици нормалната ефективност се възобновява. Дори в някои видове спортове с висока издръжливост, воденето на такъв режим на хранене може да подобри резултатите, постигани до този момент.

Но и не само – освен по-голяма издържливост, скоростта на изгаряне на мазнини по време на тренировка също се увеличава значително.

 

9. Симптоми на кетоза: Проблеми с храносмилането

Кетогенната диета обикновено включва голяма промяна във видовете храни, които консумирате.

Храносмилателни проблеми като запек и диария са често срещани странични симптоми в началото, преди тялото да привикне към състоянието на кетоза.

В повечето от случаите, след периода на адаптация, тези проблеми отшумяват. Но е важно да се внимава за конкретни храни, които могат да причиняват проблеми с храносмилането.

Едно от най-добрите решения в този период на адаптация е приемът на храни, богати на фибри.

 

10. Симптоми на кетоза: Безсъние

Много хора съобщават за безсъние или за събуждане през нощта, когато за първи път започнат кето диета и намаляват въглехидратите си драстично. Това обаче обикновено се подобрява за няколко седмици.

И както и в останалите случаи с другите симптоми на кетоза – сънят става по-дълбок и спокоен, след пълно навлизане в състояние на кетоза. При липса на глюкоза се стабилизира и кръвното, което е от значение за пълноценния сън.

Категории: Кето диета|Публикувана: 20.05.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Даниела Вардарова 06.04.2021 at 21:16 - Отговор

  Здравейте, във последните 4-5 месеца гледам да спазвам режима на хранене. Възможно ли е освен безсъние, повишена енергия, да има проблем със косопад. В последния месец имам повишен косопад и правих пълни кръвни изследвания и всичко е наред. Взела съм и час за кожен преглед, защото вече съм доста притеснена. Възможно ли е да е от кетозата, не че съм изгубила много килограми, само6-7кг.??? Благодаря предварително за отговора

  • For Life 07.04.2021 at 17:09 - Отговор

   Здравейте,

   Тъй като при навлизане във фаза на кетоза организмът се насочва към друг източник на енергия, рязкото намаляване на въглехидрати за тази цел може да предизвика стрес за тялото в началото, който да доведе и до косопад.
   Друга причина може да е и липса на определени хранителни вещества, като витамини от група Б – по конкретно биотин, също така витамин С и колаген.
   Недоспиването и дехидратацията също са фактор – старайте се да приемате повече течности, поне 2.5 л., както и да се наспивате добре.
   И последно, но не и по важност – бихме Ви посъветвали да се консултирате с ендокринолог, тъй като проблемът може да е свързан и с щитовидната жлеза.

   Надяваме се всичко да е наред и косопада да е вследствие кетозата, в комбинация с ежедневния стрес – набавете си необходимите хранителни вещества и не забравяйте хидратацията. :)

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 май 2019 в 07:06 | Категория: Кето диета