Интересът към кето диетата сякаш не спира да расте. Нейното въздействие върху организма обаче се различава в зависимост дали прилагаме кето при жени или при мъже.

В тази статия ще научим как режимът може да се отрази на жените както в позитивен, така и в негативен план.

 

Какво е кето?

Кетогенната (кето) диета е нисковъглехидратен режим, който има за цел да прехвърли основния източник на гориво на тялото от глюкоза към кетони.

Кето диетата включва консумация на мазни храни като месо, риба, яйца, ядки, авокадо и здравословни масла. Същевременно се избягват храни с високо съдържание на въглехидрати като зърнени храни, захари и нишестени зеленчуци.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

Какви са ползите от кето при жени?

Има някои разлики при прилагането на кето при жени и при мъже. Тези различия са свързани предимно с физиологични и хормонални фактори.

Има доста ползи от кето при жени, които не са за подценяване. Сега ще ги разгледаме.

 

Отслабване

 

Кето при жени.

 

Кето диетата е известна със своята ефективност при насърчаване на загуба на тегло.

Чрез намаляване на приема на въглехидрати и увеличаване на здравословните мазнини, тялото влиза в състояние на кетоза, където изгаря натрупаните мазнини за енергия. Това може да доведе до значителна загуба на тегло с течение на времето.

Излишните телесни мазнини могат да допринесат за хормонален дисбаланс и загубата на тегло може да помогне за възстановяване на хормоналното равновесие.

 

Регулиране на инсулина

Кето диетата може да подобри инсулиновата чувствителност и да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Това може да бъде от полза за жени с инсулинова резистентност или състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS), тъй като може да доведе до по-редовни менструални цикли и намаляване на симптомите.

 

Контрол на апетита 

Повишената консумация на здравословни мазнини и протеини може да насърчи по-добър контрол на апетита и намалено желание за храна. Това може да бъде полезно за жени, които се борят с преяждане или емоционално хранене.

 

Здраво сърце

Кето диетата насърчава консумацията на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето и могат да помогнат за понижаване нивата на LDL холестерол.

 

Хормонална регулация

Някои жени съобщават за подобрения в хормоналния баланс, включително намаляване на доминирането на естроген и други хормонални нередности. Тези подобрения могат да доведат до по-предвидим и по-лек менструален цикъл.

Други наддават на тегло по време на менопаузата, което може да е резултат от промени в нивата на хормоните и по-бавен метаболизъм. Проучване от 2017 г. от близо 89 000 жени на възраст 49-81 години сравняват четири диети, за да видят колко добре работят. Изследователите установяват, че дамите, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати, имат по-малък риск от наддаване на тегло след менопаузата, отколкото други видове диети.

 

По-добро здраве на кожата

Някои жени забелязват подобрения в здравето на кожата си, включително намаляване на акнето.

 

Намалява възпалението

Някои жени изпитват намалено възпаление при кето диета, което може да доведе до облекчаване на състояния като артрит или други възпалителни заболявания.

 

Женското здраве и кето

 

Кето при жени.

 

Повечето различия между женската и мъжката кето диета се дължат на хормоналния фактор и женските проблеми, които режимът може да предизвика.

 

Менструалният цикъл

Някои жени може да изпитат промени в менструалния си цикъл, включително нередовна менструация, по-слабо или по-силно течение или дори пропусната менструация.

Първоначалните промени в менструацията са свързани с намаляването на приема на въглехидрати и промяната в производството на хормони, когато тялото премине в кетоза.

След като тялото се адаптира към кето диетата, менструалният цикъл обикновено се нормализира. Въпреки това индивидуалните реакции могат да варират и някои жени може да открият, че техният цикъл остава нередовен, докато са на диета.

Ако менструалните нередности продължават или причиняват силен дискомфорт, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да сте сигурни, че диетата не влияе неблагоприятно на хормоналното здраве.

 

Бременност и кърмене

Кето диетата обикновено не се препоръчва по време на бременност и кърмене поради повишените нужди от хранителни вещества през тези периоди.

 

Проблеми с плодовитостта

Има някои проучвания, които предполагат, че дългосрочното придържане към диети с много ниско съдържание на въглехидрати, каквато е и кето диетата, може потенциално да повлияе на плодовитостта при някои жени.

Необходими са обаче повече изследвания в тази област, за да сме сигурни в тези ефекти на кето при жени.

 

Други проблеми вследствие от кето при жени

Някои от останалите проблеми, които могат да възникнат, се дължат на различните калорийни нужди на двата пола, по-високата склонност на дамите към стрес и тревожност и някои здравословни проблеми, които са по-често срещани при жените.

 

Кето грип

Някои жени може да изпитат грипоподобни симптоми при преминаване към кетоза.

Симптомите на кето грип могат да включват умора, главоболие, замаяност и раздразнителност.

Кето грипът обикновено е временен и може да бъде смекчен с поддържане на добра хидратация и адекватен прием на електролити.

 

 

Храносмилателни проблеми

Някои жени може да изпитат храносмилателен дискомфорт, който да се прояви под формата на запек или диария, когато за първи път започнат кето диетата.

Адекватната хидратация и приемът на фибри могат да помогнат за облекчаване на тези проблеми.

 

Прием на хранителни вещества

Жените са изложени на по-висок риск от недостиг на желязо, а доста от подходящите за кето храни са с ниско съдържание на желязо и калций.

Затова е от решаващо значение те внимателно да планират менюто си.

Приемът на поддържащи добавки за кето при жени като колаген, желязо, омега-3 мастни киселини и различни витамини може да е от полза за цялостното здраве.

 

 

Хормонален дисбаланс

Ниският прием на въглехидрати в кето диетата може да предизвика допълнителен стрес върху надбъбречните жлези и да повлияе негативно върху функцията на щитовидната жлеза.

При някои жени това може да доведе до повишено производство на кортизол, което потенциално засяга хормоналния баланс.

Жените, които страдат от хормонален дисбаланс или имат проблеми със щитовидната жлеза, трябва да потърсят насоки от медицински специалист и добре да обмислят рисковете от кето диетата.

 

 

Спортни постижения

 

Кето при жени.

 

Кето диетата включва значително намаляване на приема на въглехидрати, което може да доведе до изчерпване на запасите от гликоген в мускулите и черния дроб.

Гликогенът е основен източник на енергия за упражнения с висока интензивност и неговото изчерпване може да доведе до намалена издръжливост по време на интензивни тренировки.

Въглехидратите играят жизненоважна роля за възстановяването на мускулите след интензивни упражнения. Когато ги намалят, жените може да изпитат забавено възстановяване и повишена мускулна болка.

 

За жените е изключително важно да слушат тялото си и да имат предвид всички промени или симптоми, които изпитват, докато са на кето диета. Освен това не бива да забравят колко важно е прилагането на добре балансирана и разнообразна диета, дори в рамките на ограниченията на кето при жени.

 

Заключение

Прилагането на кето диетата при двата пола се различава заради физиологични и хормонални фактори.

Ефектите на кето при жени са доста субективни.

В някои случаи режимът може да се отрази позитивно на хормоналното състояние, като се погрижи за регулирането на кръвната захар и подпомогне свалянето на излишните килограми. От друга страна, за някои жени кето може да доведе хормонален дисбаланс и хранителни дефицити.

Най-важното при диетата кето при жени е да се наблюдават индивидуалните реакции на тялото към диетата, да се вземе предвид здравословното състояние и да се търсят насоки от диетолози или здравни специалисти.

Какво е кето?

Кетогенната (кето) диета е нисковъглехидратен режим, който има за цел да прехвърли основния източник на гориво на тялото от глюкоза към кетони.

Как може да помогне кето при жени?

Кето при жени може да съдейства за сваляне на килограми, регулиране на кръвна захар и хормоналния баланс, подобряване на съдечното здраве и т.н.

До какви проблеми може да доведе кето при жени?

Кето при жени може да се отрази негативно на хормоналното здраве и физическата издръжливост, да предизвика храносмилателни проблеми и хранителни дефицити.

Кога не бива да се прилага кето при жени?

Режимът не се препоръчва при бременни или кърмещи жени, както и при такива, които страдат от хормонален дисбаланс или проблеми със щитовидната жлеза.

Публикувана: 2 ноември 2023 в 10:50 | Категория: Кето диета