Днес сме ви подготвили лесна, но вкусна и впечатляваща с аромати рецепта за запечена обезкостена телешка плешка с билки. Подходяща и за вашата кето диета. Готвенето й не отнема много време, а резултатът е сочно ястие с хрупкава коричка.

 

Какво ни е необходимо за приготвянето на обезкостена телешка плешка:

 

Woman wearing gloves with fresh vegetables in the box in her hands. Close up

 

 • 1 кг обезкостена телешка плешка
 • 2 с. л. краве масло Гхи
 • 1 ч. л. мащерка
 • 1 ч. л. розмарин
 • 1 ч. л. риган
 • 1 ч. л. чесън на прах

 

Подготовка на месото и приготвяне на обезкостена телешка плешка

 • Препоръчително е да не разделяте плешката, а да използвате цялото парче, като го завържете с памучни кухненски конци, за да запазите формата му. Така ще бъде гарантирано равномерното изпичане на телешката плешка.
 • Извадете плешката поне 30 минути преди да започнете да го приготвяте, за да достигне стайна температура и да получите желаните резултати. Загрейте фурната до 230 оС.
 • Пригответе билковия сос, като смесите билките с разтопеното краве масло Гхи. Разтрийте цялата смес по външната страна на месото и го поставете в тава за печене с мазнината нагоре. Сложете и термометъра, ако разполагате с такъв.
 • Гответе месото 15 мин, след което намалете температурата на 160 оС. Печете още 15 мин, като следите на термометъра за достигането на желаната от вас вътрешна температура, отговаряща за степента на изпичане на месото. Ако предпочитате недопечено или средно недопечено месо, намалете времето за изпичане.

 

Предложение за сервиране

Вашето основно ястие е готово. Ароматът на билки ще създаде уют около вашата трапеза и ще ви спечели комплименти за готварските ви умения. Като гарнитура можете да добавите брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна, рецептата можете да видите в кулинарния ни блог.

 

Степени на приготвяне на месото

Необходимо е да се постигне идеалната вътрешна температура, за да изпечете избраната от вас телешка плешка до предпочитаната степен:

 • Rare (недопечено) – ако искаме месото ни да е кърваво и сочно, то това е нашата степен. При нея месото се изпича от двете страни, за не повече от 1 минута на страна, колкото да хване коричка и да покафенее. При допир с пръст трябва да усещаме мека структура, а вътрешната му температура трябва да бъде 45-49оС градуса.
 • Medium Rare (средно недопечено) – тази степен е по-различна с това, че времето за изпичане на месото се увеличава в зависимост от дебелината му от около 2 до 2.5 минути от всяка страна на 50-52оС. Как да познаем, че месото ни е средно изпечено – то има дебела и добре оформена коричка и розово-червен цвят отвътре, когато се разреже.
 • Medium (средно изпечено) – тази степен на изпичане е най-предпочитаната. Приготвеното месо, изпечено medium – 55-60 оС, има добре изпечена външна част и кървава сърцевина. В зависимост от дебелината на месото, сърцевината преобладава около 50 %. Предпочитаното в тази степен е, че месото остава крехко и сочно.
 • Well-done (добре изпечено) – при тази степен месото е напълно изпечено, в сърцевина си то е изцяло кафяво. Този вид изпичане на месото се постига между 64-71 оС и е подходящ за хора, които обичат добре препечено месо.

 

Термометър за месо

За да сте напълно сигурни, че желаната от вас вътрешна температура е постигната, бихме ви препоръчали да използвате термометър за месо. Задайте необходимата вътрешна температура и поставете сондата хоризонтално в центъра на месото. Ако не разполагате с подобен термометър, е необходимо да следите температурата, за да знаете кога точно достига желаната от вас степен. Достигането на зададената температура е гаранция, че месото е постигнало предпочитаната от вас степен на изпичане.

 

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня в блога ни. Подробна информация за кето диетата можете да прочетете от страницата по темата.

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!