Запечена обезкостена телешка плешка с билки
Днес сме ви подготвили лесна, но вкусна и впечатляваща с аромати рецепта за запечена обезкостена телешка плешка с билки.
Подходяща и за вашата кето диета. Готвенето й не отнема много време, а резултатът е сочно ястие с хрупкава коричка.
Рецепта за обезкостена телешка плешка с билки
Пригответе си апетитна обезкостена телешка плешка с ароматни билки за вкусна нисковъглехидратна вечеря или обяд.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 1 кг обезкостена телешка плешка
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
Препоръчително е да не разделяте плешката, а да използвате цялото парче, като го завържете с памучни кухненски конци, за да запазите формата му. Така ще бъде гарантирано равномерното изпичане на избраната от вас обезкостена телешка плешка.
- Извадете плешката поне 30 минути, преди да започнете да готвите, за да достигне стайна температура и да получите желаните резултати.
- Загрейте фурната до 230 градуса.
- Пригответе билковия сос, като смесите сушените мащерка, розмарин, риган и чесъна на прах с разтопеното краве масло Гхи.
- Разтрийте цялата смес по външната страна на месото и го поставете в тава за печене с мазнината нагоре.
- Сложете и термометър за месо, ако разполагате с такъв.
- Гответе месото 15 минути, след което намалете температурата на 160градуса . Печете още 15 мин, като следите на термометъра за достигането на желаната от вас вътрешна температура, отговаряща за степента на изпичане на месото.
- Ако предпочитате недопечено или средно недопечено месо, намалете времето за печене. Описали сме различните степени на приготвяне на месото по-долу.
Предложение за сервиране
Уханното блюдо от обезкостена телешка плешка е готово. Ароматът на билки ще създаде уют около трапезата и ще спечели комплименти за готварските ви умения. Като гарнитура можете да добавите брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна.
Още апетитни идеи за гарнитура можете почерпите от книгата ни „Кето фантазии„, както и от нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Степени на приготвяне на месото
Необходимо е да се постигне идеалната вътрешна температура, за да изпечете избраната от вас телешка плешка до предпочитаната степен:
- Rare (недопечено) – ако искате месото да е кърваво и сочно, то това е нашата степен. При нея месото се изпича от двете страни, за не повече от 1 минута на страна, колкото да хване коричка и да покафенее. При допир с пръст трябва да усещаме мека структура, а вътрешната му температура трябва да бъде 45-49 градуса.
- Medium Rare (средно недопечено) – тази степен е по-различна с това, че времето за изпичане на месото се увеличава в зависимост от дебелината му от около 2 до 2.5 минути от всяка страна на 50-52 градуса. Как да познаем, че месото ни е средно изпечено – то има дебела и добре оформена коричка и розово-червен цвят отвътре, когато се разреже.
- Medium (средно изпечено) – тази степен на изпичане е най-предпочитаната. Приготвеното месо, изпечено medium – 55-60 градуса, има добре изпечена външна част и кървава сърцевина. В зависимост от дебелината на месото, сърцевината преобладава около 50%. Предпочитаното в тази степен е, че месото остава крехко и сочно.
- Well-done (добре изпечено) – при тази степен месото е напълно изпечено, в сърцевина си то е изцяло кафяво. Този вид изпичане на месото се постига между 64-71 градуса и е подходящ за хора, които обичат добре препечено месо.
Термометър за месо
За да сте напълно сигурни, че желаната от вас вътрешна температура е постигната, бихме ви препоръчали да използвате термометър за месо. Задайте необходимата вътрешна температура и поставете сондата хоризонтално в центъра на месото.
Ако не разполагате с подобен термометър, е необходимо да следите температурата, за да знаете кога точно достига желаната от вас степен. Достигането на зададената температура е гаранция, че месото е постигнало предпочитаната от вас степен на изпичане.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за обезкостена телешка плешка с билки ви е харесало, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Подробна информация за кето диетата можете да прочетете от страницата по темата.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно
Телешко варено е традиционно българско ястие, присъстващо на трапезата ни особено през студените зимни месеци. Апетитно и засищащо,
Днес сме в кухнята, за да приготвим кето бургери, които не само са полезни, но и са много