Пилешко кето къри с ориз от броколи
Индийската кухня е изключително богата на вкусове и аромати, а рецептата за къри е една от основните в тяхната кулинарна култура.
Днес сме ви приготвили неин кето вариант, с който да се пренесете в Южна Азия и да усетите богатите аромати на индийската кухня. Най-хубавото е, че ястието е нисковъглехидратно и се вписва идеално в менюто на хората, спазващи кето диета.
Кето къри – как да си го приготвим?
В рецептата за кето къри сме направили някои промени, като същевременно сме запазили оригиналния и автентичен вкус на ястието.
Здравословните съставки правят гозбата полезна за спазване на нисковъглехидратни режими, а рецептата позволява да добавите микс от подправки по ваш вкус, с които да го направите вкусно и уникално.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 4 | 9,3 г нетни |
Необходими продукти:
- 500 г пилешки филета
- 3 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
- 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
- 2 ч. л. сух чесън
- 1 с. л. лют червен пипер (по желание)
- 1 ч. л. куркума
- 2 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 400 мл кокосово мляко от консерва (или готварска сметана)
- 500 г броколи
- лимонов сок за овкусяване (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте половината краве масло Гхи в дълбок тиган на силен огън. Добавете пилешките филенца (нарязани на парченца с дължина около 3 см) и гответе, докато покафенеят. Прехвърлете ги в чиния и заделете настрани.
- Загрейте останалото краве масло Гхи и наситнения зелен лук в тигана. Гответе, докато омекне, след което подправете с чесъна на прах, лютия пипер, куркумата, кимиона и кориандъра.
- Гответе около 2 минути, докато се получи ароматна смес. Добавете към нея кокосовото мляко от консерва или готварската сметана и пилешкото месо, разбъркайте и гответе за 2-3 минути.
- Свалете готовата гозба от котлона, по желание подправете с лимонов сок.
- Междувременно блендирайте броколите до малки парчета с големина на ориз. Прехвърлете ги в кошница за готвене на пара и сварете до омекване.
- Сервирайте ястието с гарнитура от броколи на пара.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Какво е „къри“?
Къри е основна индийска храна, която постепенно се превръща в световно ястие. По време на британското управление армията (хранена с версии на къри с цел намаляване на месото) го представя на японските военни. “Каре”, както го наричат в Япония, става любимо на всички домакинства.
Японското каре – пикантна задушена яхния с месо, сгъстена с брашнен сос, е по-сладко от индийското къри и почти винаги се приготвя с купена от магазина къри паста.
Чрез емиграцията на индийците рецептата за къри е пренесена по цял свят. В Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур и дори Китай – навсякъде то е адаптирано и интегрирано в съществуващата кулинарна култура.
В Югоизточна Азия съставките за къри могат да бъдат ядки, които го сгъстяват, лимонова трева, галангал вместо джинджифил, прясна куркума, местни люти чушки и паста от скариди за допълнителен умами вкус.
Често се добавя кокосово мляко към ястието и се приготвя с индивидуални миксове от подправки.
Индийски аромати
Индийската кухня е известна с многото си подправки, една от които е куркумата. Тя присъства задължително в рецептата за къри.
Можете да приготвите ястието за за обяд или вечеря – то е леко, но и питателно, а рецептата е за 4 порции. Гарнитурата – ориз от броколи, който приготвихме, е достатъчен и няма нужда да утежнявате ястието с допълнителни салати.
Само по себе си то е достатъчно, за да ви пренесе между стените на индийската кухня.
Още предложения за кето къри:
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си вкусен и ароматен кето хляб с бадемово брашно.
Ако тази рецепта за пилешко кето къри с гарнитура от броколи на пара ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за
Топло парче ароматна кето лазаня с пилешко и карфиол е идеалното ястие за обяд, с малко над 5
Днес приготвяме питателно основно ястие – пилешко филе в бекон и с пълнеж от крема сирене. Допълваме и