Индийската кухня е изключително богата на вкусове и аромати, а рецептата за къри е една от основните в тяхната кулинарна култура. Днес сме ви приготвили неин кето вариант, с който да се пренесете в Южна Азия и да усетите богатите аромати на индийската кухня. А повече за кето диетата можете да научите ТУК.

 

Кето къри – как да си го приготвим?

 

Ориз от броколи, допълнение като гарнитура към кето къри.

 

В рецептата за кето къри сме направили някои промени, като същевременно сме запазили оригиналния и автентичен вкус на ястието. Здравословните съставки го правят полезно ястие за нашата трапеза, а рецептата позволява да добавите микс от подправки по ваш вкус, с които да го направите вкусно и уникално.

 

Необходими продукти за пилешко кето къри:

  • 600 г пилешки филета (нарязани на парченца с дължина около 3 см)
  • 500 г броколи
  • 100 г бейби спанак
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 2 ч. л. сух чесън
  • По желание – 1 с. л. лют червен пипер
  • 1 ч. л. куркума
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 400 мл кокосова сметана
  • 500 г броколи
  • 1 с. л. рибен сос
  • 2 с. л. кокосово масло
  • По желание  – лимонов сок за овкусяване

 

Приготвяне:

  1. Загряваме половината от кокосово масло в дълбок тиган на силен огън. Добавяме половината от пилешките филенца и готвим около 2-3 минути, докато покафенеят. Прехвърляме ги в чиния и повтаряме с останалата част от пилето.
  2. Добавяме останалото масло и лука в тигана. Готвим, докато лука омекне. Добавяме чесъна, пипера, куркумата, кимиона и кориандъра. Готвим около 2 минути, докато се получи хомогенна, ароматна смес. Добавяме към нея кокосовата сметана и пилешкото месо.
  3. Междувременно блендираме броколите до оризови размери на сместа. Прехвърляме ги в купа, подходяща за микровълнова. Покриваме я с кухненско фолио и я слагаме в микровълновата за 2-3 минути, колкото да омекне броколения ориз.
  4. Махаме готовото къри от котлона, по желание подправяме с рибен сос и лимонов сок.
  5.  Сервираме нашето къри с гарнитура от броколения ориз и поръсваме с бейби спанак.

 

Какво е „къри“?

Къри е основна индийска храна, която постепенно се превръща в световно ястие. По време на британското управление армията (хранена с версии на къри с цел намаляване на месото) го представя на японските военни. “Каре”, както го наричат в Япония, става любимо на всички домакинства.

Японското каре – пикантна задушена яхния с месо, сгъстена с брашнен сос, е по-сладко от индийското къри и почти винаги се приготвя с купена от магазина къри паста.

Чрез емиграцията на индийците рецептата за къри е пренесена по цял свят. В Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур и дори Китай – навсякъде то е адаптирано и интегрирано в съществуващата кулинарна култура. В Югоизточна Азия съставките за къри могат да бъдат ядки, които го сгъстяват, лимонова трева, галангал вместо джинджифил, прясна куркума, местни люти чушки и паста от скариди за допълнителен умами вкус. Често се добавя кокосово мляко и къритата се приготвят с индивидуални миксове от подправки.

 

Индийски аромати

 

Жълтата подправка куркума, смляна на прах в купа. Изобразена в състояние, подходящо за употреба в рецепти като къри.

 

Можете да приготвите рецептата за пилешко кето къри за обяд или вечеря – ястието е леко и питателно, а рецептата е за 4 порции. Гарнитурата – ориз от броколи, който приготвихме, е достатъчен и няма нужда да утежнявате ястието с допълнителни салати. Само по себе си то е достатъчно, за да ви пренесе между стените на индийската кухня.

Ако желаете да разберете повече за менюто по време на кето диета, посетете ТАЗИ страница.