Пилешко кето къри с ориз от броколи

Обновена: 05.01.2024|

Индийската кухня е изключително богата на вкусове и аромати, а рецептата за къри е една от основните в тяхната кулинарна култура.

Днес сме ви приготвили неин кето вариант, с който да се пренесете в Южна Азия и да усетите богатите аромати на индийската кухня. Най-хубавото е, че ястието е нисковъглехидратно и се вписва идеално в менюто на хората, спазващи кето диета.

 

Кето къри – как да си го приготвим?

В рецептата за кето къри сме направили някои промени, като същевременно сме запазили оригиналния и автентичен вкус на ястието.

keto 02
keto banner site 01

Здравословните съставки правят гозбата полезна за спазване на нисковъглехидратни режими, а рецептата позволява да добавите микс от подправки по ваш вкус, с които да го направите вкусно и уникално.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
45 минути 4 9,3 г нетни

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки филета
  • 3 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
  • 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
  • 2 ч. л. сух чесън
  • 1 с. л. лют червен пипер (по желание)
  • 1 ч. л. куркума
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 400 мл кокосово мляко от консерва (или готварска сметана)
  • 500 г броколи
  • лимонов сок за овкусяване (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте половината краве масло Гхи в дълбок тиган на силен огън. Добавете пилешките филенца (нарязани на парченца с дължина около 3 см) и гответе, докато покафенеят. Прехвърлете ги в чиния и заделете настрани.
  2. Загрейте останалото краве масло Гхи и наситнения зелен лук в тигана. Гответе, докато омекне, след което подправете с чесъна на прах, лютия пипер, куркумата, кимиона и кориандъра.
  3. Гответе около 2 минути, докато се получи ароматна смес. Добавете към нея кокосовото мляко от консерва или готварската сметана и пилешкото месо, разбъркайте и гответе за 2-3 минути.
  4. Свалете готовата гозба от котлона, по желание подправете с лимонов сок.
  5. Междувременно блендирайте броколите до малки парчета с големина на ориз. Прехвърлете ги в кошница за готвене на пара и сварете до омекване.
  6.  Сервирайте ястието с гарнитура от броколи на пара.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

 

Какво е „къри“?

Къри е основна индийска храна, която постепенно се превръща в световно ястие. По време на британското управление армията (хранена с версии на къри с цел намаляване на месото) го представя на японските военни. “Каре”, както го наричат в Япония, става любимо на всички домакинства.

Японското каре – пикантна задушена яхния с месо, сгъстена с брашнен сос, е по-сладко от индийското къри и почти винаги се приготвя с купена от магазина къри паста.

Чрез емиграцията на индийците рецептата за къри е пренесена по цял свят. В Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур и дори Китай – навсякъде то е адаптирано и интегрирано в съществуващата кулинарна култура.

В Югоизточна Азия съставките за къри могат да бъдат ядки, които го сгъстяват, лимонова трева, галангал вместо джинджифил, прясна куркума, местни люти чушки и паста от скариди за допълнителен умами вкус.

Често се добавя кокосово мляко към ястието и се приготвя с индивидуални миксове от подправки.

 

Индийски аромати

 

Куркумата бори депресия и Алцхаймер.

 

Индийската кухня е известна с многото си подправки, една от които е куркумата. Тя присъства задължително в рецептата за къри.

Можете да приготвите ястието за за обяд или вечеря – то е леко, но и питателно, а рецептата е за 4 порции. Гарнитурата – ориз от броколи, който приготвихме, е достатъчен и няма нужда да утежнявате ястието с допълнителни салати.

Само по себе си то е достатъчно, за да ви пренесе между стените на индийската кухня.

Още предложения за кето къри:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето къри. Хляб с бадемово брашно.

Пригответе си вкусен и ароматен кето хляб с бадемово брашно.

 

Ако тази рецепта за пилешко кето къри с гарнитура от броколи на пара ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 25 февруари 2020 в 11:24 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти