Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене. Богата на вкус и лека, тя е перфектното предястие, което можем да сервираме по всяко време. Подходяща е за нисковъглехидратна кето диета.
Как да си приготвим крем супа от сьомга и тиквички
Тази лесна крем супа от сьомга е чудесно 30-минутно предложение, с лек крем за бульон, вкус на ароматна сьомга и много пресен копър за свежест.
Време за приготвяне | Порции крем супа от сьомга | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 5 г |
Нужните продукти за крем супа от сьомга:
- 500 г сьомга (може котлет или филе)
- 400 г тиквички
- 2 с. л. готварска сметана
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- стрък прясна мащерка
- хималайска сол и черен пипер на вкус
- 3-4 с. л. краве масло Гхи/зехтин екстра върджин
За гарниране:
- пресен копър
- домашно маринована сьомга
Да пристъпим към приготвянето:
Почистете тиквичките, нарежете ги на кубчета и сварете до омекване в подсолена вода.
- Нарежете сьомгата на парчета и я задушете в малко вода, достатъчно количество колкото да я покрие.
- Добавете сварените тиквички заедно с част от бульона, в който сте ги варили, към задушената сьомга.
- Изсипете готварската сметана. Подправете с чесън на прах, прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус.
- Свалете супата от котлона и пасирайте до получаване на кремообразна смес.
- Накрая овкусете със зехтин или краве масло Гхи и разбъркайте.
- Поднесете ароматната крем супа от сьомга и тиквички със ситно нарязан копър и парченца домашно маринована сьомга по желание.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и нейното продължение “Кето фантазии 2“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Най-хубавото е, че ако купим голямо парче сьомга, можем да използваме част от нея, за да направим други възхитителни ястия като печена сьомга с Гхи и нудли от краставица или пък киш със сьомга и аспержи. Повече рецепти с морски продукти можете да откриете в нашия блог.
Готвене със сьомга
Сьомгата е една от най-популярните видове риби, използвани в кулинарните традиции на много държави, но и не само. Почти всички ресторанти имат разновидност на ястие със сьомга в менюто и то с основателна причина. Тя е богата на важни микроелементи, омега-3 мастни киселини и полезни мазнини.
Най-често се приготвя като котлет, поднесен с аспержи – лесна и бърза рецепта с доказано вкусен резултат. Някои хора просто не се уморяват да ядат сьомга. Ние обаче се опитвахме да я използваме по различни начини, освен класическото филе. Така подготвихме рецептата за супа от сьомга!
Препоръки:
- Когато готвим със сьомга или друга риба, е важно тя да бъде прясна.
- Горещо препоръчваме да търсите охладена риба – като основен компонент на ястието, дори зеленчуците няма да могат да камуфлират риба с лошо качество.
- Можете да използвате тази рецепта за крем супа от сьомга и с други видове риба – например с пъстърва или филе от бяла риба. Пушена риба ще добави интензивен богат вкус на супата.
Защо ние избрахме именно сьомгата за крем супа?
Сьомгата е предпочитана в кето храненето, защото е богата на антиоксидантни елементи като селен и други минерали като фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Месото й съдържа така полезните омега-3 мастни киселини.
Какви зеленчуци са най-добри за кето диета?
Има просто правило: над земята зеленчуците обикновено са с по-ниско съдържание на въглехидрати и следователно са по-добра опция за този режим на хранене. Докато зеленчуците, които растат под земята, например кореновите зеленчуци, съдържат повече въглехидрати – трябва да се консумират внимателно.
Тиквичката е най-често използваният зеленчук през лятото и вкусен заместител на картофите в повечето рецепти. Използва се и за направата на нудъли от тиквички вместо традиционните спагети, пълни с въглехидрати.
Освен че е с ниско съдържание на въглехидрати (само 3 г нетни въглехидрати на чаша), тиквичката е фантастичен източник на витамин С.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си още една вкусна рецепта за крем супа от спанак и кейл.
Ако тези рецепти за лятна крем супа от сьомга и тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит екипа на forlife.bg
Здравейте,
Супата стана много вкусна!
Благодаря!