Крем супа от сьомга и тиквички

Обновена: 29.02.2024|
Вкусна лятна крем супа от сьомга и тиквички, поръсена с копър и парченце маринована сьомга.

Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене. Богата на вкус и лека, тя е перфектното предястие, което можем да сервираме по всяко време. Подходяща е за нисковъглехидратна кето диета.

 

Как да си приготвим крем супа от сьомга и тиквички?

Тази лесна крем супа от сьомга е чудесно 30-минутно предложение, с лек крем за бульон, вкус на ароматна сьомга и много пресен копър за свежест.

Време за приготвяне Порции крем супа от сьомга Въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 5 г

Нужните продукти за крем супа от сьомга:

  • 500 г сьомга (може котлет или филе)
  • 400 г тиквички
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • стрък прясна мащерка
  • хималайска сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 с. л. краве масло Гхи/зехтин екстра върджин

За гарниране:

  • пресен копър
  • домашно маринована сьомга
keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Да пристъпим към приготвянето:

  1. Селекция от здравословни ненаситени мазнини, омега 3 - риба, авокадо, маслини, ядки и семена.Почистете тиквичките, нарежете ги на кубчета и сварете до омекване в подсолена вода.
  2. Нарежете сьомгата на парчета и я задушете в малко вода, достатъчно количество колкото да я покрие.
  3. Добавете сварените тиквички заедно с част от бульона, в който сте ги варили, към задушената сьомга.
  4. Изсипете готварската сметана. Подправете с чесън на прах, прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус.
  5. Свалете супата от котлона и пасирайте до получаване на кремообразна смес.
  6. Накрая овкусете със зехтин или краве масло Гхи и разбъркайте.
  7. Поднесете ароматната крем супа от сьомга и тиквички със ситно нарязан копър и парченца домашно маринована сьомга по желание.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Най-хубавото е, че ако купим голямо парче сьомга, можем да използваме част от нея, за да направим други възхитителни ястия като печена сьомга с Гхи и нудли от краставица или пък киш със сьомга и аспержи. Повече рецепти с морски продукти можете да откриете в нашия блог.

 

Готвене със сьомга

Сьомгата е една от най-популярните видове риби, използвани в кулинарните традиции на много държави, но и не само. Почти всички ресторанти имат разновидност на ястие със сьомга в менюто и то с основателна причина. Тя е богата на важни микроелементи, омега-3 мастни киселини и полезни мазнини.

Най-често се приготвя като котлет, поднесен с аспержи – лесна и бърза рецепта с доказано вкусен резултат. Някои хора просто не се уморяват да ядат сьомга. Ние обаче се опитвахме да я използваме по различни начини, освен класическото филе. Така подготвихме рецептата за супа от сьомга!

Препоръки:

  • Когато готвим със сьомга или друга риба, е важно тя да бъде прясна.
  • Горещо препоръчваме да търсите охладена риба – като основен компонент на ястието, дори зеленчуците няма да могат да камуфлират риба с лошо качество.
  • Можете да използвате тази рецепта за крем супа от сьомга и с други видове риба – например с пъстърва или филе от бяла риба. Пушена риба ще добави интензивен богат вкус на супата.

 

Защо ние избрахме именно сьомгата за крем супа?

Сьомгата е предпочитана в кето храненето, защото е богата на антиоксидантни елементи като селен и други минерали като фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Месото й съдържа така полезните омега-3 мастни киселини.

 

Какви зеленчуци са най-добри за кето диета?

Има просто правило: над земята зеленчуците обикновено са с по-ниско съдържание на въглехидрати и следователно са по-добра опция за този режим на хранене. Докато зеленчуците, които растат под земята, например кореновите зеленчуци, съдържат повече въглехидрати – трябва да се консумират внимателно.

Тиквичката е най-често използваният зеленчук през лятото и вкусен заместител на картофите в повечето рецепти. Използва се и за направата на нудъли от тиквички вместо традиционните спагети, пълни с въглехидрати.

Освен че е с ниско съдържание на въглехидрати (само 3 г нетни въглехидрати на чаша), тиквичката е фантастичен източник на витамин С.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лятна крем супа от сьомга и тиквички. Крем супа от спанак и кейл.

Пригответе си още една вкусна рецепта за крем супа от спанак и кейл.

 

Ако тези рецепти за лятна крем супа от сьомга и тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Лиляна Узунова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Полина Маринова 30.08.2020 at 9:58 - Отговор

    Здравейте,
    Супата стана много вкусна!
    Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 10:31 | Публикувана: 8 август 2019 в 23:50 | Категория: Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти, Ястия с морски продукти