Крем супа от сьомга и тиквички

Обновена: 29.02.2024|
Вкусна лятна крем супа от сьомга и тиквички, поръсена с копър и парченце маринована сьомга.

Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене. Богата на вкус и лека, тя е перфектното предястие, което можем да сервираме по всяко време. Подходяща е за нисковъглехидратна кето диета.

 

Как да си приготвим крем супа от сьомга и тиквички?

Тази лесна крем супа от сьомга е чудесно 30-минутно предложение, с лек крем за бульон, вкус на ароматна сьомга и много пресен копър за свежест.

Време за приготвяне Порции крем супа от сьомга Въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 5 г

Нужните продукти за крем супа от сьомга:

  • 500 г сьомга (може котлет или филе)
  • 400 г тиквички
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • стрък прясна мащерка
  • хималайска сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 с. л. краве масло Гхи/зехтин екстра върджин

За гарниране:

  • пресен копър
  • домашно маринована сьомга

Да пристъпим към приготвянето:

  1. Селекция от здравословни ненаситени мазнини, омега 3 - риба, авокадо, маслини, ядки и семена.Почистете тиквичките, нарежете ги на кубчета и сварете до омекване в подсолена вода.
  2. Нарежете сьомгата на парчета и я задушете в малко вода, достатъчно количество колкото да я покрие.
  3. Добавете сварените тиквички заедно с част от бульона, в който сте ги варили, към задушената сьомга.
  4. Изсипете готварската сметана. Подправете с чесън на прах, прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус.
  5. Свалете супата от котлона и пасирайте до получаване на кремообразна смес.
  6. Накрая овкусете със зехтин или краве масло Гхи и разбъркайте.
  7. Поднесете ароматната крем супа от сьомга и тиквички със ситно нарязан копър и парченца домашно маринована сьомга по желание.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Най-хубавото е, че ако купим голямо парче сьомга, можем да използваме част от нея, за да направим други възхитителни ястия като печена сьомга с Гхи и нудли от краставица или пък киш със сьомга и аспержи. Повече рецепти с морски продукти можете да откриете в нашия блог.

 

Готвене със сьомга

Сьомгата е една от най-популярните видове риби, използвани в кулинарните традиции на много държави, но и не само. Почти всички ресторанти имат разновидност на ястие със сьомга в менюто и то с основателна причина. Тя е богата на важни микроелементи, омега-3 мастни киселини и полезни мазнини.

Най-често се приготвя като котлет, поднесен с аспержи – лесна и бърза рецепта с доказано вкусен резултат. Някои хора просто не се уморяват да ядат сьомга. Ние обаче се опитвахме да я използваме по различни начини, освен класическото филе. Така подготвихме рецептата за супа от сьомга!

Препоръки:

  • Когато готвим със сьомга или друга риба, е важно тя да бъде прясна.
  • Горещо препоръчваме да търсите охладена риба – като основен компонент на ястието, дори зеленчуците няма да могат да камуфлират риба с лошо качество.
  • Можете да използвате тази рецепта за крем супа от сьомга и с други видове риба – например с пъстърва или филе от бяла риба. Пушена риба ще добави интензивен богат вкус на супата.

 

Защо ние избрахме именно сьомгата за крем супа?

Сьомгата е предпочитана в кето храненето, защото е богата на антиоксидантни елементи като селен и други минерали като фосфор, цинк и калий, както и витамини от група В – рибофлавин, ниацин, тиамин, В6, фолат и В12. Месото й съдържа така полезните омега-3 мастни киселини.

 

Какви зеленчуци са най-добри за кето диета?

Има просто правило: над земята зеленчуците обикновено са с по-ниско съдържание на въглехидрати и следователно са по-добра опция за този режим на хранене. Докато зеленчуците, които растат под земята, например кореновите зеленчуци, съдържат повече въглехидрати – трябва да се консумират внимателно.

Тиквичката е най-често използваният зеленчук през лятото и вкусен заместител на картофите в повечето рецепти. Използва се и за направата на нудъли от тиквички вместо традиционните спагети, пълни с въглехидрати.

Освен че е с ниско съдържание на въглехидрати (само 3 г нетни въглехидрати на чаша), тиквичката е фантастичен източник на витамин С.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лятна крем супа от сьомга и тиквички. Крем супа от спанак и кейл.

Пригответе си още една вкусна рецепта за крем супа от спанак и кейл.

 

Ако тези рецепти за лятна крем супа от сьомга и тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
6cedb61d4ce0fd35f570c325c21f6dd1?s=96&d=mm&r=g

Лиляна Узунова е автор на редица статии в сферата на здравословния начин на живот и практики. Завършила е журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен опит в писането на материали, посветени на кулинарията и пълноценното хранене.

Свързани публикации

  • Вирусен гастроентерит. Крем супа от тиквички, кето рецепта.

    Предлагаме ви няколко варианта на крем супа от тиквички за кето режим, с които можете да останете верни на нисковъглехидратния режим и в същото време да се насладите на вкусно хапване.

  • Рецепти със сьомга.

    Тези три рецепти със сьомга са нашите любими нисковъглехидратни предложения, които определено си заслужава да се опитат. Сами

  • Салата от тиквички. Пълнени тиквички.

    Обичаме аромата на домашно приготвени пълнени тиквички с нежно топящи се сирена. За да се насладим максимално на

Един Коментар

  1. Полина Маринова 30.08.2020 at 9:58 - Отговор

    Здравейте,
    Супата стана много вкусна!
    Благодаря!

Оставете коментар