Връзката между видовете масла и кето храненето е в мазнините, които играят важна роля за осигуряване на оптимално здраве, благополучие и устойчива кетоза. Тъй като при кето режима те са основен източник на енергия, консумирането на правилните масла е от ключово значение за добрите резултати.

Маслата на растителна основа имат нула въглехидрати и протеини, което ги прави добър и полезен източник на мазнини. А именно от такива имате нужда не само при практикуване на кето хранене, но и на здравословен начин на живот изобщо.

Не всички видове масла обаче са еднакви и подходящи за режима. Днес ще ви помогнем да направите правилния избор, като обясним подробно за връзката между видовете масла и кето храненето.

 

Каква е връзката между видовете масла и кето храненето и подходящи ли са те за режима?

Този въпрос е малко или много риторичен, защото, както знаем, именно мазнините са в основата на този режим. Тялото ги използва за източник на енергия вместо въглехидратите. Може би сте чували, че ако спазвате кето диета, колкото повече мазнини хапвате, толкова повече мазнини ще губите. Това обаче не е съвсем вярно.

Ако ядете повече мазнини, отколкото са ви необходими, за да се заситите, това може да забави или да спре загубата на тегло. Дори ако сте ограничили въглехидратите до минимум. По-малко вероятно е тялото ви да изгаря собствените си мазнини, ако има в излишък такива, независимо от техния вид. Това важи дори за мазнините със средна верига, открити в кокосовото масло и MCT-маслото, които обикновено се изгарят, а не се съхраняват.

Количеството мазнини, което трябва да приемате при кето диета, зависи от редица неща. Фактори са приема на протеини и въглехидрати, настоящото ви тегло и целите, които имате – да отслабнете, да поддържате тегло или да наддавате. Най-простият съвет е да хапвате толкова, колкото да се заситите, но не и да преяждате.

След като достигнете целевото си тегло, добавянето на още малко мазнини (без да прекалявате) към диетата е препоръчително. Важно е да запазите същото количество въглехидрати и протеини. Тази тактика може да ви помогне да поддържате килограмите дългосрочно. Това обикновено се случва автоматично, ако следвате сигналите на тялото си.

 

Какво трябва да знаем за ролята и състава на мазнините?

Мазнини се намират както в животинските, така и в растителните продукти.

Въпреки че основната им функция е да осигурят енергия, те играят още няколко важни роли:

 • помагат за усвояване на мастноразтворимите витамини A, D, E и K1
 • контролират възпалението и имунитета
 • поддържат здравето на клетките
 • добавят разнообразие към храната и ни засищат

Основните молекули, които изграждат мазнините, са триглицеридите. Триглицерид се образува, когато молекула глицерол се свърже с 3 вериги мастни киселини. Те пък са съставени от въглеродни и водородни атоми. Можем да ги класифицираме основно по два признака – по броя на връзките между въглеродните атоми и по дължината на веригите им.

 

Връзката между видовете масла и кето храненето.

 

Класификация на мазнините по броя връзки

Наситени мазнини

Нямат двойни връзки между въглеродите във веригите си. Те са „наситени“ с водород и остават твърди при стайна температура. Здравословните кето източници на наситени мазнини включват масло, сметана и гхи.

Мононенаситени мазнини

Имат една двойна връзка между въглеродите във веригите си. Здравословните кето източници на мононенаситени мазнини включват зехтин, авокадо и ядки.

Полиненаситени мазнини

Имат повече от една двойна връзка между въглеродите във веригите си. Здравословните кето източници на полиненаситени мазнини включват мазна риба, месо, ядки и семена. Има два вида полиненаситени мастни киселини – омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Класификация според дължината на веригата

Кратковерижни мастни киселини

Те се състоят от 5 или по-малко въглерода. Източници на кратковерижни мастни киселини са например маслото и сметаната.

Средноверижни мастни киселини

Те съдържат 6-12 въглерода. Примери за храни, които съдържат средноверижни триглицериди, са кокосово масло и MCT-масло.

Дълговерижни мастни киселини

Те са с 13 или повече въглерода. Повечето мазнини в кето храните са изградени от дълговерижни мастни киселини. Такива са месото, рибата, млечните продукти, ядките, семената, авокадото и маслините.

Топ 3 на най-подходящите масла за кето диета

Запомнете, че за да е подходящо едно масло за кето режима на хранене, трябва да отговаря на следните условия:

 • да издържа на високи температури, без да се разпада на токсични продукти
 • да осигурява здравословни мазнини и ползи за здравето
 • да се съчетава добре с кето ястия

Екстра върджин зехтинът се очертава като най-добрият избор, покриващ и трите условия. Многобройните му ползи за здравето и стабилността му при готвене, както и способността му да подобрява вкуса на почти всяко кето хранене не могат да се сравнят с качествата на никое друго масло. Разбира се, има и няколко други варианти, които можете да използвате. Те включват кокосово масло, MCT-масло, масло от авокадо, шафраново масло, сусамово масло и червено палмово масло. Нека разгледаме връзката между видовете масла и кето храненето – кои са най-подходящи и широко употребявани.

Екстра върджин зехтин и кето хранене

Всеки трябва да има екстра върджин зехтин в кухнята си. Въпреки стандартните съвети за избягване на това масло за готвене с висока температура, според последните проучвания екстра върджин зехтинът е най-устойчив на окисляване, когато се използва при пържене. Това обаче не означава, че всеки зехтин притежава тези качества.

От решаващо значение е да използвате само 100% зехтин екстра върджин и да търсите възможно най-пресния продукт. Тъй като маслото обикновено придобива горчив вкус и неприятна миризма (гранясва) 12-14 месеца след пресоването. В избора ще ви ориентира най-добре статията Как да познаем истинския, качествен зехтин.

Снабден със здравословни мононенаситени мазнини и полифеноли, той служи като перфектна мазнина за дресинг на салати и добавя допълнителен вкус към различни кето ястия. Както споменахме, подходящ е за печене и пържене при висока температура. Ако трябва да търсим недостатъци, можем да споменем като такива:

 • вкусък може да не е подходящ за някои рецепти
 • понякога е трудно да си намерите надеждна и бюджетна марка, която да ви осигури максимални ползи

Прочетете подробно за качествата и употребата на маслиновото масло в статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.

 

Връзката между видовете кокосови масла и кето храненето

Връзката между видовете масла и кето диетата.

Има два вида кокосово масло, които са подходящи при кето хранене: рафинирано и нерафинирано (студенопресовано).

Рафинираното кокосово масло е без мирис, аромат и обикновено е най-евтиният вид кокосово масло. То, също така, е следващото след екстра върджин зехтина по отношение на стабилността при готвене. Ако търсите многофункционална мазнина за готвене без вкус, тогава рафинираното кокосово масло е по-добрият вариант.

Нека обобщим предимствата му при кето храненето:

 • може да се готви при висока температура
 • страхотно за приготвяне на кето десерти, ако не харесвате кокосов вкус
 • без вкус и мирис
 • евтино е
 • помага за насърчаване на кетозата

От друга страна, нерафинираното кокосово масло обикновено е по-скъпо и има отчетлив кокосов аромат. Този вид се смята за по-здравословен, тъй като се добива чрез студено пресоване, без топлинна обработка, която да повлияе на хранителния му състав. Нерафинираното кокосово масло обаче не се препоръчва за готвене с висока температура, тъй като съдържа по-деликатни съединения, които са склонни към окисляване. Предимства на студенопресованото кокосово масло за кето диетата са:

 • перфектна основа за приготвяне на кето шоколад и десерти с кокосов аромат;
 • по-здравословно е;
 • помага за насърчаване на кетозата.

Повече за качествата му ще откриете и в статията Кокосово масло: незаменима част от кухнята и козметиката.

 

MCT масло и кето хранене

Както споменахме, кокосовото масло помага за повишаване на кетозата. Това е така, защото съдържа вид наситени мазнини: триглицериди със средна верига (MCT), които спомагат за насърчаване на производството на кетони. Това са мазнините, които се извличат от кокосово масло (или масло от палмови ядки), за да се създаде MCT масло. За съжаление и тук не можем да кажем, че всички MCT продукти са еднакви.

Когато купувате MCT масло, най-добре е да потърсите продукт, който се състои само от каприлова и капринова киселини. Установено е, че тази комбинация повишава нивата на кетони значително повече от кокосовото масло. Може да срещнете и продукти, които се състоят единствено от каприлова киселина. Те обаче обикновено са по-скъпи.

Предимства на използването на MCT масло при кето храненето включват още:

 • облекчаване симптомите на кето грип
 • то е и идеалният избор за смутита и различни дресинги

Внимание! Не бива да се готви при висока температура. Може да стане токсичен и да причини стомашно-чревни проблеми.

Това е нашият топ 3 на кето маслата, но не бива да се ограничавате само до него. Растителните масла не са единствената ви възможност при кето режима. Можете да използвате и любимите си животински мазнини, разбира се, с мярка. Най-важното е, че ви помогнахме, надяваме се – успешно, да разберете ролята на мазнините в кето храненето. Не пропускайте да ги добавите в менюто си и бъдете здрави!