В последните години кето диетата и метаболитното състоянието, в което тялото ни навлиза при него – кетоза, са популярни като начин за по-добър живот и по-крепко здраве. Чували ли сте обаче за кетоацидозата? Разказваме ви за връзката между кетоза и кетоацидоза, и как чрез първата можем да контролираме успешно кетоацидозата.

 

Какво представлява кетозата?

Състоянието на кетоза е пряко свързано с кето режима. Познаваме го още с имената кетогенна или кетонова диета. Този тип хранене представлява режим с намален прием на въглехидрати в дневното меню. Тъй като те са основният ни източник на енергия, е логично да се запитаме откъде в такъв случай ще си я набавяме?

Отговорът се крие в процесите, които се случват в тялото ни по време на кето режима. При правилно спазване на нисковъглехидратната диета, тялото ни изпада в състояние на кетоза. Това значи, че се активират т.нар. кетони или кетонни тела. Това са елементи, които са горивото, което тялото ни използва вместо въглехидратите, превърнати в глюкоза.

 

По време на този процес обаче се случва още нещо: тялото ни започва да разгражда мазнините в търсене на енергия. Затова и кето режима е добре познат като ефективно средство за сваляне на излишното тегло.

 

Какво знаем за кетоацидозата?

За съжаление кетоза и кетоацидоза често се бъркат. В действителност обаче двете състояния са много различни.

За разлика от кетозата, кетоацидозата се отнася до процес в организма, свързан с нивата на кръвната захар. По-точно – това е състояние, при което те са толкова високи, че самият живот на пациента е застрашен.

В този смисъл говорим за много сериозна и опасна ситуация, за стабилизирането на която трябва да се вземат бързи и спешни мерки. Най-често настъпва при хора с вече установен захарен диабет тип I или II.

Изключително важно е да знаем, че кетоацидозата може да се развие за дни или дори броени часове. Тя се предизвиква от недостатъчно производство на инсулин в организма. Поради това клетките в тялото ни се оказват без възможността да използват глюкозата правилно и да я превръщат в енергия.

Така тя се натрупва в опасно големи количества и повишава много нивата на кръвната захар. Състоянието е познато като хипергликемия.

Това представлява голяма опасност за организма поради няколко причини. Високата кръвна захар се счита за преддиабетно състояние, предшествано от инсулинова резистентност, и трябва да се следи и лекува, за да не се превърне в диабет.

Симптомите включват:

  • Сухота в устата
  • Силна жажда
  • Необичайна болка в корема
  • Гадене
  • Загуба на тегло без видима причина
  • Умора

Много често обаче симптоми почти не се проявяват, увеличават се във времето или се приписват на други фактори и състояния. Затова и най-често високата кръвна захар се открива при случайно направени изследвания.

Много е важно, ако се съмнявате в кетоацидоза и висока кръвна захар, да се консултирате със специалист и да му споделите своите подозрения. Причината е, че състоянието е опасно, ако нивата се повишат много, останат високи за дълго време и това се случва постоянно.

Най-сериозните последствия от това са, че пациентът може да изпадне в (диабетна) кома или дори да се стигне до смърт.

 

Причини за кетоацидоза

 

Кетоза и кетоацидоза. Ковид и придружаващи заболявания.

 

Причинителите на кетоацидозата могат да бъдат много и различни. Всички от тях обаче имат нещо общо и то е нарушаването на производството на инсулин. Най-честите причинители според специалистите са заболявания на ендокринните органи, които отговарят за регулацията на хормоните и процесите в тялото ни.

Освен тях в списъка влизат още нарушения в храносмилането и обмяната на веществата – включително и диабетни и преддиабетни състояния. Особено опасни в това отношения са диабет тип I и тип II.

Възможно е да се образува и вследствие на гладуване или гликогеноза – наследствено заболяване, което нарушава синтеза и разграждането на гликогена поради дефект на ензимите, участващи в процесите в тялото.

Смята се, че алкохолизмът и прекомерната консумация на алкохол също могат да доведат до кетоацидоза.

 

Каква е връзката между кетоза и кетоацидоза?

 

Кетоза и кетоацидоза. Кето диета за лечение на епилепсия.

 

Когато тялото изпадне в кетоацидоза и възникнат проблеми с инсулина, се случват няколко неща. За някои от тях вече споменахме: настъпване на инсулинова резистентност и висока кръвна захар. В рамките на този процес oбаче се случва още нещо.

В момента, в който тялото осъзнае, че не може да преработва глюкозата в енергия, започва да изгаря мазнините. По време на този процес се образуват кетони, подобно на процеса при кето режима. Тук обаче това не действа позитивно за тялото, защото има наличие на излишък на вещества – и то в големи количества.

Кетоните се отделят с урината, но въпреки това остават в огромен излишък. Лошото в тази ситуация е, че кетоните повишават киселиността в тялото или както още го наричаме, pH. Организмът отговаря на това с по-често уриниране и постоянно усещане за жажда. Възможно е дори да настъпи дехидратация.

Проблемът е там, че клетките на тялото ни не могат да оцеляват и да изпълняват функциите си в толкова кисела среда, и в зависимост от пренасищането с кетони, умират с по-бърз или по-бавен темп.

В случай, че процесът не бъде забелязан и овладян навреме, настъпва наобратимо увреждане на сърцето и мозъка, и в рамките на няколко дни – смърт.

Затова е важно, особено ако страдате от диабет, да проверявате редовно кръвта и урината си за наличие на кетони.

 

Кетоза и кетоацидоза – симптоми

Кетоза Кетоацидоза
Гадене Високи нива на кръвната захар
Умора Високи нива на урината в кръвта
Загуба на тегло Умора
Лош дъх Объркване
Замаяност Сухота в устата
Главоболие Често уриниране
Липса на енергия Постоянна жажда
Безсъние Припадъци
Понижен апетит Плодов дъх
Болки в корема
Гадене
Учестено дишане

 

Неприятните симптоми при кетозата често се дължат на така наречения кето грип и в повечето случаи отшумяват след около 2 седмици – периодът на адаптация към новия кето режим и източник на енергия.

Истината е, че кетоацидозата може да бъде регулирана и дори предотвратена, но са нужни промени в начина на живот. Много е важно да приемате много течности, така че да предотвратите дехидратация на организма, докато успее да изхвърли ненужните вещества.

Препоръчва се също така да следвате стриктно хранителен режим, подходящ за вас – особено, ако страдате от диабет, както и да приемате инсулина си според съветите на лекуващия ви лекар. Желателно е да включите и повече движение в дните си.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:25 | Публикувана: 17 декември 2021 в 10:34 | Категория: Здраве, Кето диета