Днес сме приготвили нова вкусотия – нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна фета. Сочен тежък крем за разбиване. Когато съберем всичко това, несъмнено ни очаква пиршество на вкусовете. А освен това рецептата е изключително подходяща за кето диета (повече за нея научете ТУК.)

 

Как да си приготвим запеканка с патладжан, с ниско съдържание на въглехидрати?

Не е никак трудно – нужни са ви около 60 минути за 4 порции, приготвени в няколко лесни стъпки. А всички продукти в рецептата са леснодостъпни и бюджетни. Ето какво ви е нужно:

  • 900 г патладжан
  • 2 жълти лука (по желание зелени)
  • 2 с. л. меко масло Гхи (за пържене)
  • 150 г сирене фета
  • 1 с. л. босилек
  • 75 мл пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 110 г настърган кашкавал
  • 175 мл сметана
  • сол и черен пипер

 

Да пристъпим към приготвянето на нашата запеканка с патладжан:

Запеканка с патладжан, подготвена на кръгли шайби и запечена със сирена и билки.

Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около  1 см.

Нанасяме масло Гхи и сол с четка от двете страни и поставяме върху пергаментова хартия върху тава за печене. Печем във фурна на 200 ° C до златисто.

Междувременно нарязваме лука на ситно на ръка или с помощта на чопър.

Сотираме лука в среден тиган на среден огън, докато омекне, около 5-7 минути. Подправяме със сол и черен пипер. Може да използвате и зелен лук, ако се храните режимно.

Поставяме слой от печени патладжани, след това половината от лука, магданоза и 2/3 от сиренето фета.

Добавяме последния слой патладжан и останалата част от лука.

Завършваме с допълнително сирене фета и настърган кашкавал отгоре.

Изсипваме сметаната върху патладжана, сиренето, лука, билките. Поставяме съда за печене във фурната при 220 ° C за 30 минути, докато коричката стане златиста.

По желание може да запечете няколко резенчета домат.

 

Свойства на патладжана

Зеленчукът на дълголетието – така наричат патладжана на Изток. А всичко това, защото способства работата на сърцето и кръвоносната система. Това не са единствените полезни свойства на патладжана, но едни от най-важните.

Полезните свойства на патладжана са благодарение на неговия състав. В миналото са го приемали като зеленчука на живота.

Поглеждайки витаминния компонент, веднага можете да разберете защо той се е считал за зеленчук на живота и е бил използван като лекарство. Той съдържа фибри, пектин, протеини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, витамини С, В1, В2, В5, РР.

 

Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Поради съдържанието на витамин РР, патладжанът се препоръчва за хора, които не могат да се отърват от никотиновата зависимост. Благодарение на витамин РР (никотинова киселина) тялото понася по-лесно никотиновото гладуване.

Повече информация за кето диетата можете да видите ТУК. Ако ви е харесала рецептата за нисковъг и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg