Днес сме приготвили нова вкусотия – нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна фета. Когато съберем всичко това, несъмнено ни очаква пиршество на вкусовете. А освен това рецептата е изключително подходяща за кето диета.

 

Как да си приготвим нисковъглехидратна запеканка с патладжан

Не е никак трудно – нужни са ви около 60 минути за 4 порции, приготвени в няколко лесни стъпки. А всички продукти в рецептата са леснодостъпни и бюджетни. Ето какво ви е нужно:

  • 900 г патладжан
  • 2 връзки зелен лук
  • 2 с. л. меко масло Гхи (за пържене)
  • 150 г сирене фета
  • 1 с. л. босилек
  • 75 мл пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 110 г настърган кашкавал
  • 175 мл сметана за готвене
  • сол и черен пипер

 

Да пристъпим към приготвянето на нашата запеканка с патладжан:

Запеканка с патладжан, подготвена на кръгли шайби и запечена със сирена и билки.

  1. Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см.
  2. Намазваме ги с масло Гхи от двете страни, посоляваме. Нареждаме ги върху пергаментова хартия върху тава за печене. Печем във фурна на 200°C до златисто.
  3. Междувременно нарязваме лука на ситно на ръка.
  4. Сотираме лука в среден тиган на средна температура, докато омекне, около 5-7 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
  5. Поставяме слой от печени патладжани, след това половината от лука, магданоза и 2/3 от сиренето фета.
  6. Добавяме последния слой патладжан и останалата част от лука.
  7. Завършваме с допълнително сирене фета и настърган кашкавал отгоре.
  8. Изсипваме сметаната върху патладжана, сиренето, лука, билките. Поставяме съда за печене във фурната при 220°C за 30 минути, докато коричката стане златиста.

По желание може да добавите и няколко резенчета домат.

 

Полезни свойства на патладжана

 

Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Зеленчукът на дълголетието – така наричат патладжана на Изток. А всичко това, защото способства работата на сърцето и кръвоносната система. Това не са единствените полезни свойства на патладжана, но едни от най-важните.

Благодарение на неговия състав, в миналото са го приемали като зеленчука на живота.

Поглеждайки витаминния състав, веднага можете да разберете защо той се е считал за зеленчук на живота и е бил използван като лекарство. Той съдържа фибри, пектин, протеини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, витамини С, В1, В2, В5, РР.

Поради съдържанието на витамин РР, патладжанът се препоръчва за хора, които не могат да се отърват от никотиновата зависимост. Благодарение на този витамин (никотинова киселина) тялото понася по-лесно никотиновото гладуване.

Ако ви е харесала рецептата за нисковъглехидратна запеканка с патладжан и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит от екипа на forlife.bg