Ето, че вече се вижда краят на 2020 г., която беше изпълнена с предизвикателства за мнозина. И въпреки всичко сме готови да я изпратим с благодарност и да се насладим възможно най-пълноценно на празниците. Ако спазвате кето режима обаче, може би се притеснявате дали ще имате достатъчно воля да устоите на вкусните празнични трапези и да спазите вашето кето хранене.

Подробно за кето режима ще откриете в статията Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място.

Изправени сте пред избора дали да нарушите диетата си, или да се придържате стриктно към нея? Каквото и да изберете, никой няма да ви осъди. Ако все пак решите да останете на кето меню и през декември, днес ще ви помогнем със съвети как да се справите с тази нелека задача.

 

  1. Не позволявайте на околните да критикуват вашия избор

Първо и най-важно правило, към което да се придържате, за да успеете, е да не позволявате на близки и приятели да повлияят на решението ви. Не е нужно да се оправдавате – понякога най-лесният начин да се справите с такива ситуации е просто да игнорирате негативността на другите. Те може да се опитат да ви посъветват да се „отпуснете“ по време на празниците, но в крайна сметка решението си е ваше. Не бива да се чувствате виновни. Ако не искате да обсъждате диетата си с приятели и роднини, няма нужда да го правите.

Ето един съвет, с който няма да ви се налага да се обяснявате: Ако някой ви попита защо избягвате определени храни, можете просто да му дадете неясен отговор, като например „О, чувствам се по-добре, ако ям по-малко от (тази конкретна храна)“  или „Наистина се наслаждавам на (друго кето ястие), затова предпочитам да си хапвам само от него“.

 

  1. Направете си план за кето хранене и се придържайте към него

 

Кето хранене. Кето диетата. Ранната вечеря.

 

Най-добрият начин да постигнете каквато и да е цел, е да имате конкретен план. Такъв ще помогне и в този случай. Не разчитайте само на мотивацията си, тя често не е достатъчна. Вместо това планирайте предварително и когато му дойде времето, действайте според решението си. Необходимо е да вземете следните решения още сега:

  • Дали да планирате и приготвяне на няколко празнични кето ястия?
  • Да решите какви храни ще консумирате и какво ще избягвате, ако посещавате семейство или приятели?
  • Колко и какви напитки ще си позволите?
  • Ако решите да имате едно или две не-кето хранения – изберете кога ще са те и се придържайте към това решение.

Добрата организация е в основата на всичко!

 

  1. Пригответе кето ястия за празничната трапеза

Без значение дали сте домакин или отивате на гости при семейство и приятели за празниците, можете да се погрижите за достатъчно вкусно кето меню, което по нищо не отстъпва на традиционните ястия. Ако сте домакин, например, улеснете себе си и просто го направете. Ако искате да добавите някои не-кето опции за гостите си, направете основното ястие кето и добавете няколко не-кето гарнитури. Така дори повечето хора няма да забележат.

Ако пък сте поканени на гости, предложете или да участвате в процеса на приготвяне на храната, или да донесете няколко ястия, подходящи за кето режима. Повечето домакини наистина ще оценят, ако им предложите помощ. В зависимост от това колко близки сте с домакина, може или да решите да им кажете за вашите диетични предпочитания, или просто да избягвате определени храни от трапезата.

 

  1. Не се напрягайте твърде много в избора ви на кето хранене

Това е месецът на празниците и веселието, така че не се стресирайте прекалено много! Ако искате да се придържате 100% към кето режима през декември, просто се постарайте да го направите. Ако пък искате да разпуснете малко и да хапнете от вкусотиите на баба по Коледа, простено ви е!

Колкото повече се страхувате от определени храни и стресирате по въпроса да си ги позволите или не, толкова по-изкусителни стават те. Това в резултат ще ви направи по-склонни към преяждане. Вместо да си казвате: „Не бива да ям това“, по-скоро си кажете: „Избирам да не ям от това ястие, защото се чувствам по-добре без него“. Всичко е във вътрешната нагласа!

 

  1. Фокусирайте се върху нещата извън храненето

 

Кето хранене.

 

Разбира се, вкусната трапеза е доста важна по време на празниците, но тя не е единствената причина защо всички се събираме заедно. Вместо да се фокусирате върху храната, съсредоточете се върху участието си в любимите си семейни традиции. Не е нужно да преяждате, за да си прекарате добре (всъщност преяждането често ще ви накара да прекарате по-зле).

Празниците трябва да са предимно за това да споделите време със семейството и приятелите си. Направете го специално, без да се концентрирате изключително върху храната. Бъдете благодарни за хората около себе си тази година. Без тях, каквото и да сложите на масата, ще бъде безвкусно.

 

Какво ще се случи, ако не спазвате вашето кето хранене по празниците?

Дали да спазвате кето диетата този декември е въпрос на личен избор и зависи от вашите цели, мотивация и приоритети. Ако сте започнали кето режима съвсем наскоро, тялото ви все още се адаптира към изгаряне на мазнини за енергия, вместо за глюкоза. Това е относително дълъг процес, който отнема от няколко седмици до 1-2 месеца. Така че ако сега се откажете, временно ще спре и напредъка ви. Ако се изкушите да хапнете от забранените храни, допълнително ще се почувствате уморени и подути.

Ако сте на кето режим отдавна, това означава, че вече тялото ви е адаптирано да изгаря мазнините, така че нарушаването на режима вероятно ще има по-малко негативни ефекти. Ако е ограничено до едно или две хранения, ще можете да се върнете към кетоза съвсем лесно. Проблемът с тази стратегия е, че ако нямате солиден план и не се придържате към него, може да се изкушите да отложите връщането към кето с още 1-2 хапвания. Независимо обаче какъв напредък имате, „почивката“ ще ви накара да задържите вода и може да провокира апетита ви за въглехидрати.

В крайна сметка не е нужно да демонизирате и храната – ако решите да се отдадете на нещо „забранено“, направете го. Поемете отговорност и се придържайте към това, което първоначално сте решили. Ако това е да похапнете от всичко на голямата коледна трапеза, така да бъде. След това просто се върнете към кето и наваксайте. Подробно за режима ще откриете и в статията Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място.

Все пак трябва да прекараме най-светлите празници възможно най-уютно и приятно, без напрежение.

 

Празнични кето предложения

Можете да видите предложения за кето десерти, основни, топли и студени предястия в нашия блог, за да улесните и разнообразите менюто си, ако следвате кето диета.

На Бъдни вечер също можете да добавите някои кето ястия или кето алтернативи – научете повече в статията 7 кето ястия за бъдни вечер.

Разгледайте и хранителните продукти, които мога да ви бъдат чудесни помощници в празничната кето кухня.

Весели празници!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:34 | Публикувана: 4 декември 2020 в 16:25 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни