Кето режими: видове и разликите помежду им

Обновена: 12.03.2024|
Кето диета при диабет тип 2. кето продукти и видове кето режими

Решилите сте да започнете кето диета, но има няколко различни кето режима. А знаете ли как да се ориентирате и да разберете кой тип ще бъде ефективен за вас? Повече за същността на кето диеатата можете да откриете ТУК. А в тази статия ви разказваме повече за различните видове кето режими, кой от тях как би ви се отразил, за да изберете и да постигнете успешно целите си.

 

Оригинален кето режим (Класическа кетонна диета)

В своя оригинален вид кето режимът е създаден като терапия. Ранните му изследователи са установили бързо, че периодите на лишение на тялото от определени вещества има ползотворен ефект дори върху пациенти с хронични заболявания като епилепсия, например. С изключение на това, обаче, тя носи още ползи. Основният въпрос, обаче е, как да се храним, за да спазваме този тип кето режим?

Класическата кетонна диета задължава да приемаме поне 80% мазнини на ден и само 15% или по-малко протеини и максимум 5% въглехидрати. За да има режимът ефект, мазнините се набавят от здравословни източници: ядки, масла. Протеините е желателно да идват от риба и морски дарове. Въглехидратите пък, от друга страна, е най-добре да идват от зеленолистни растения.

Най-подходящи за целта са:

kolagen 02 400
zdrav sun 600
kolagen 02 400
zdrav sun 600
  • ядки: бадеми, шамфастък, кедрови ядки, макадамия, орехи;
  • масла: кокосово, ленено, зехтин, гхи масло;
  • риба: сьомга, пъстърва, риба тон, треска;
  • зеленолистни растения: спанак, коприва, зелена салата, къдраво зеле, рукола.

Понякога кето режимът започва с един до два дни пълно въздържане от храна. Като продължителност, за да видите ефективност, обикновено минават два до три месеца от старта.

Тъй като този тип кето режим понякога е много агресивен към тялото, е задължителна консултацията със специалист. Нещо повече – наблегнете и на честите справки, за да не се достигне до недостиг на вещества и заболявания на различните системи в тялото в следствие на това.

 

Кето режими: тип Аткинс

 

Видове кето режими. Дама, която разрязва порция месо от вечерята си. Как обмяната на вещества може да бъде забързана.

 

Още можете да го срещнете и с името „Модифицирана Аткинс диета“. Това е най-разпространеният подвид на кето режима. Това се дължи на високата ефективност като терапия за организма, но и на далеч по-голямата леснота да я следвате.

При този тип кето режими рестрикциите към храните далеч не са толкова големи. Затова може да се каже, че тип Аткинс кето диета е подходяща за хора, които не са свикнали да спазват хранителен режим или това е първият им сблъсък с диета като цяло.

Тук говорим за разпределение на веществата, както следва: около 60% мазнини, около 30% протеини и максимум 10% въглехидрати. Разбира се, тук отново е добре да се консултирате със специалист по храненето, тъй като ключово при този тип кето режим е, че процентното съотношение на веществата трябва да се съобрази с редовния хранителен и калориен прием.

Идеята е с малко по-неагресивни методи да се достигне до състоянието на кетоза.

Хубавото на вариацията Актинс е, че количеството храна, което приемаме, не се следи толкова стриктно. Оттам и по-лесното спазване на кето режима и популярността му, при който ядем колкото искаме и пак отслабваме.

 

Кето режим с нисък гликемичен индекс

Този тип кето режим е много близък до режима Аткинс, но с една ключова разлика: правилото, че можем да приемаме само храни с гликемичен индекс под 50. Какво значи това?

Гликемичният индекс е индикатор за това колко бързо един хранителен продукт, на база на състава си, може да повиши нашата кръвна захар. Можем лесно да проверим това в табличен вид онлайн. Идеята е, че колкото по-нисък гликемичен индекс има даден продукт, толкова по-плавно повишава кръвната захар. Ако се стремим да приемаме повече такива храни, в дългосрочен план можем да избегнем различни болести на сърцето, на кръвоносната система, диабет и нежелано наддаване на килограми.

Плодовете, зеленчуците и кореноплодните растения са продукти с нисък гликемичен индекс. При този кето режим не е желателна консумацията на бобови изделия и храни с рафинирана захар и брашно, зърнени и нишестени съставки – те са все храни с висок гликемичен индекс. 

 

Кето режими с прием на средноверижни мастни киселини

Известно е, че има различни видове мастни киселини и едно от разпреденията им е според дължината на веригата мастни съединения.

Средноверижните мастни киселини, още известни като MCT, се обработват и усвояват бързо от организма. В следствие на това те бързо попадат в черния дроб и биват преработени до кетони. Така в организма постъпват въглехидрати и протеини в по-лека форма и това не пречи на различните кето режими.

Тук формулата на разпределение на веществата е: въглехидрати максимум 10%, мазнини между 60 и 80% и протеини между 15 и 30%. 

Важно е да имаме предвид, че поради приема на този тип мастни съединения е възможно да изпитаме стомашни неразположения. Затова е важно да следим и напасваме количествата и периодите на прием през деня.

 

Какво представлява кето режимът?

 

Видове кето режими.

 

Кето режимът става особено популярен през последните десетилетия и вече има редица изследвания върху това как влияе на тялото ни. Първоначално се появява още през 1920г. – преди точно 100 години. Той се разпространява в световен мащаб относително бързо и днес е сред най-популярните режими за хранене.

По своята същност кетозата (фазата, в която навлиза тялото ни по време на кето диета) има няколко специфични характеристики, които я отличават от останалите хранителни режими. На първо място, при нея целим постигане на високо съдържание на кетони в организма. Те са група молекули, които дават енергия на тялото ни и са алтернативен начин да поддържаме високите й нива в организма.

Обикновено кетоните се включват като алтернатива на обичайните вещества, които ни дават енергия. Това се получава в случай, че умишлено или не, подлагаме организма на гладуване. Затова и в основата си идеята на кетонната диета е в храната да преобладава приема на мазнини. От друга страна, за постигане на баланс, почти не бива да ядем храни, богати на протеини и въглехидрати.

Още полезни съвети, първи стъпки и подходящи храни по време на кето диета можеш да откриеш и ТУК.

 

Категории: Кето диета|Публикувана: 28.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 09:35 | Публикувана: 28 април 2020 в 13:43 | Категория: Кето диета