Неведнъж сме говорили за ефектите от кетозата, до които води кетогенният режим на хранене върху тялото. Причината се крие както в популярността на диетата, така и във видимите резултати, на които голяма част от хората, които я спазват, се радват.

Два въпроса обаче рядко се дискутират – колко време в кетоза можем да останем, както и как да се храним след това. А те далеч не са маловажни.

 

За кетозата – какво представлява и какви резултати очакваме

Най-общо казано, кетозата е състояние, в което постaвяме тялото чрез внимателен подбор на менюто си с цел отслабване и/или подобряване на начина на живот.

Този режим е и стриктно нисковъглехидратен заради ограниченията в продуктите от ежедневието, които съдържат големи количества въглехидрати.

ekzo 02 400
ekzo 02 600

Такива са:

  • ориз
  • паста
  • хляб
  • картофи
  • сладкиши и др.

Твърди се, че за кетоза и ефективен кето режим трябва да ограничите въглехидратите до най-много 20 г на ден.

Когато се спазва правилно, тази нисковъглехидратна диета с високо съдържание на мазнини ще повиши нивата на кетони в кръвта.

Кетоните се превръщат в ефективен източник на енергия за тялото.

Но те не са нещо, което магически създаваме чрез кето режима.

Сърцето и бъбреците ни предпочитат да използват за работата си естествено наличните и без кето диета кетони в тялото. Те ги предпочитат пред въглехидратите и съответно – глюкозата, защото, за разлика от тях, при разграждането си кетоните не остават вредни свободни радикали.

Нещо повече – кетоните дори потискат производството на свободните радикали и така защитават организма от опасните болести, които тези елементи могат да предизвикат при натрупване.

Освен това е важно да отбележим, че кетоните дават и значително повече енергия от въглехидратите (от захарта, например). Затова и тъканите ни ги предпочитат пред нея.

Последни изследвания също твърдят, че кетоните значително подобряват мозъчната дейност – дори при хора с нелечими заболявания като Паркинсон, епилепсия и др.

При наличие на по-големи количества кетони мускулите ни също ги предпочитат като източник на енергия. За съжаление обаче кетоните като такъв се активират едва след като изразходим запасите, натрупани от въглехидратите. Откъдето идват и някои от проблемите при наличието на големи количества от тях в дневното ни меню.

Но от друга страна – това е прекрасна причина да ги редуцираме до минимум и да се обърнем към по-здравословни заместители.

 

Признаци на кетоза

 

Колко време в кетоза. Кето диета. Аткинс и кето диета. Калории. Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

 

Обикновено влизаме в кетоза по свое желание, но все пак е добре да знаем какви са най-честите признаци за това, за да не изпитваме притеснение по време на процеса.

Един от най-често срещаните признаци за достигане на пълна кетоза е лошият дъх. Той може да бъде определен като неприятен или странен в зависимост от индивидуалното усещане, но при мнозина се среща мнението, че има по-скоро плодов вкус.

Това се дължи на повишеното количество кетони в огранизма и ацетонът, който тялото ни естествено отделя с урината и дъха ни.

Естествено е в такъв момент да посегнете към дъвки, бонбони или лентички за освежаване на устната кухина, но внимавайте! В много от тях има скрити (или не толкова) захари, които лесно могат да нарушат кетозата, до която сте достигнали! Затова – четете внимателно етикетите.

Страничен ефект или по-скоро странична полза от кетозата е, че ще се усетите значително по-тонизирани и концентрирани в ежедневните си задачи. Това е сигурен знак, че сте достигнали до кетозата и тялото ви използва кетоните като средство за енергия.

Преди тази заветна цел обаче, тялото преминава през т.нар. “глад” за въглехидрати – състояние, в което то страда от липсата на обичайните дози захари, тесто и други източници на веществата.

Познат е и като кето грип и по време на този период мнозина се отказват от кетозата, което е абсолютно погрешен ход.

Характерно е по време на този преход и адаптация да страдате от умора, напрежение, понякога и гадене.

Отслабването също попада в категорията “страничен ефект, който всъщност е полза” – и е напълно нормално, тъй като тялото изхвърля големи количества въглехидрати и вода. Затова и още през първата седмица можете да забележите чувствително намаляване на теглото си.

Безсънието също е проявление на доближаването до кетоза и не бива да ви притеснява или отказва – само дайте на организма си няколко дни за приспособяване.

 

Колко време в кетоза да държим организма, за да постигнем желаните резултати?

Отговорът на този въпрос не е лесен и зависи от редица фактори. Ако сте решили да опитате кето режима и се притеснявате, че не сте от хората, за които е лесно да наложат на себе си нов навик, то имайте предвид няколко неща.

Първо, ако спазвате режима стриктно в първите дни, ще усетите (и видите) ефект толкова бързо, че няма да искате да се отказвате от кетозата.

Второ, нужно е да си отговорите на следните въпроси:

  • С каква цел влизам в кетоза – понижаване на теглото, нужда от повече енергия, здравословен проблем?
  • Какъв вид кето диета ще спазвам: фастинг, веган, класическа кето диета или модифициран към моите нужди тип?
  • Какви са възможностите на собственото ми тяло? Имам ли нужда от специфични вещества заради здравословно състояние, което да попречи/помогне на кетозата?
  • Имам ли заболяване/състояние, което не би ми позволило да достигна до пълна кетоза? Би ли ми навредила кетозата, ако имам специфично състояние?

Както винаги посочваме – желателно е да се консултирате по тези теми с лекар или диетолог, за да може да сте сигурни, че кетозата е за вас и ще достигнете желаните резултати.

В случай, че отговорът е положителен, и се заемете с кето режима, то е важно внимателно да наблюдавате тялото си и как усещате влиянието на кетозата върху себе си.

В най-общия случай, за да влезете в пълна кетоза, са нужни няколко дни (при стриктен режим) или около седмица (при постепенно налагане на кетозата).

Ако целта на кетозата е да намалите теглото си, то можете да използвате кето режима в рамките на няколко месеца, докато достигнете желаната цел, но не повече от 6 месеца. След това можете да направите кратка пауза и отново да влезете в режима.

При желание за детокс или цялостна промяна на начина на живот, можете да наложите кетозата за 1 до 3-4 месеца в зависимост от нуждите на тялото ви.

Ако пък използвате кетозата с цел подобряване на хронично състояние (диабет, хашимото, хормонален дисбаланс и др.), е задължителна консултацията с лекар преди предприемането на дълги режими.

Важно е, независимо колко време в кетоза решите да останете, през този период да измервате количествата си кетони – това се случва много лесно чрез тест лентички.

 

Какво следва относно храненето?

 

Колко време в кетоза. Кето диета. Кето храни за начинаещи.

Както при всички други хранителни режими, и при кетозата е важно някои от промените, които направите в ежедневието си, да останат в него. Така ще избегнете връщането на килограмите или съответно, влошаването на проблема, за който сте приложили кетозата. По-лесно е, отколкото предполагате.

Първо правило на храненето след кето диета е да излезете правилно от нея. И това далеч не значи просто да свърши последния ви ден в кетоза и на следващия ден да се върнете към сладките, соковете, газираното и всички други храни, които не сте докосвали по време на кето режима.

Важно е да излезете от кетозата постепенно и най-вече – с внимание към това, което ядете.

Освен това, както вече споменахме, при нисковъглехидратните режими, и специално при кетозата, се изхвърля много вода. Затова имайте предвид, че в момента, в който започнете отново да приемате повече въглехидрати, тялото отново ще започне да я задържа. Което неминуемо ще повиши теглото ви с 2-3 килограма и това не бива да ви притеснява.

Нашият съвет: наблегнете на полезните храни, които сте похапвали и по време на кетозата – тези, които ви зареждат с повече енергия и ви дават повече витамини, минерали и фибри.

Бонус съвет за излизане от режим: не гледайте на храната като сбор от калории, а като на сбор от вещества, независимо дали влизате или излизате от кетоза. 200 калории полезни храни не са равнозначни на 200 калории вредни /преработени/ мазни продукти.

Мислете за това кои какво ще дадат на тялото ви, колко бързо ще ги преработи и какво ще усвои от тях.

Какво е кетоза?

Най-общо казано, кетозата е метаболитно състояние, в което постaвяме тялото чрез внимателен подбор на менюто си с цел отслабване и/или подобряване на начина на живот. В кетоза тялото гори мазнини и използва кетони за енергия вместо глюкоза.

Какви са признаците на кетоза?

Един от най-често срещаните признаци за достигане на пълна кетоза е лошият дъх. Той може да бъде определен като неприятен или странен в зависимост от индивидуалното усещане, но при мнозина се среща мнението, че има по-скоро плодов вкус. Усеща се умора, възможно е да се появи главоболие.

Колко време в кетоза е необходимо за постигане на резултати?

Ако целта на кетозата е да намалите теглото си, то можете да използвате кето режима в рамките на няколко месеца, докато достигнете желаната цел, но не повече от 6 месеца. След това можете да направите кратка пауза и отново да влезете в режима.

Обновена: 15 декември 2022 в 14:06 | Публикувана: 18 май 2021 в 12:05 | Категория: Кето диета