Кето лазаня с моцарела и кашкавал
Всеки кулинар, който е фен на италианската кухня, обича да приготвя лазаня с домашни кори.
Това ястие е вкусно, питателно и дава възможност за експериментираме с плънката по наш вкус. В здравословната ни кухня се заехме да приготвим кето и здравословен вариант на любимата на много хора лазаня.
Рецепта за кето лазаня с моцарела
В рецептата ще използваме и хуск – богата на фибри и полезна за здравето съставка, чудесен заместител на бялото брашно. Съставките, които използваме в рецептата, са подходящи за спазване на кето режим, понеже са с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
75 минути | 8 | 10 г |
Необходими продукти:
За корите:
- 8 яйца, предварително разбити
- 275 г крема сирене
- 1 ч. л. сол
- 5 с. л. (40 г) псилиум хуск фибри
За месния сос:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 500 г смляно говеждо месо
- 3 с. л. смлени домати
- ½ с. л. пресен босилек
- сол на вкус
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 125 мл вода
За заливката:
- 475 г заквасена сметана
- 150 г настъргана моцарела
- 50 г настъргано сирене пармезан
- ½ ч. л. сол на вкус
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
На корите:
- Загрейте фурната на 150°C. В плоска тавичка поставете хартия за печене.
- В купа разбийте яйцата, крема сиренето и солта до получаването на гладка смес. Добавете хуска постепенно и с разбъркване. Оставете настрани за няколко минути.
- След това поставете сместа върху хартия за печене и още едно парче хартия отгоре й. Изравнете с точилка до желаната от вас дебелина на корите. Ако желаете корите да са по-тънки, разделете тестото на две и го разточете поотделно.
- Изпечете всяка кора (не премахвайте пергаментовата хартия под нея) за около 10 минути. Оставете настрана да се охлади. След това ги нарежете на правоъгълници с желаната от вас дължина (спрямо тавичката, в която ще печете лазанята).
На месния сос:
- В тиган, на среден огън, загрейте маслото. Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, като бъркате, докато омекнат.
- След това добавете говеждото месо, смлените домати и подправките. Разбърквайте периодично, докато месото се сготви.
- Добавете водата към сместа и след като кипне намалете температурата и оставете да къкри за поне 15 минути или докато по-голямата част от водата се изпари.
- Тъй като корите за лазаня от тази рецепта не попиват толкова, колкото класическите, сосът не трябва да е много течен. Когато е готово, отстранете от огъня и оставете настрани.
Заливката:
- Загряваме фурната на 200°C. В тавичка поставяме хартия за печене. В купа смесваме моцарелата със заквасената сметана и по-голямата част от пармезана. Запазваме около 2 с. л. пармезан за поръсване. Добавяме солта, черния пипер, магданоза и разбъркваме.
- На дъното на тавичка, постлано с хартия за печене, нареждаме един слой от корите. Покриваме ги с месния сос. Повтаряме до последната кора, върху която не поставяме сос.
- Заливаме корите със заливката и поръсваме с пармезана.
- Печем във фурната за около 30 минути, докато коричката не покафенее.
Съвети:
Можете да поднесете вашата лазаня със свежа салата от рукола, спанак, пармезан и сушени домати. Тя ще допълни ястието и ще придаде приятна лекота на вкусовете.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Разновидности на рецептата за лазаня в кето вариант
При нас ще откриете още два варианта за приготвянето на това известно италианско ястие:
- Кето лазаня с пилешко и карфиол – само с 5,3 г въглехидрати в порция и 32 г мазнини, тази рецепта е чудесна за НВ-ВМ режим. Неустоима комбинация от пилешко, гъби, крема сирене и настъргана моцарела, със свеж спанак за цвят и сушен естрагон, който придава по-уникален вкус на лазанята.
- Кето лазаня с тиквички и домашно приготвено пюре – тиквичката е универсален зеленчук в кетогенното хранене и често я използваме в различни ястия. С нея става и чудесна лазаня. Пригответе я с кайма по избор или добавете още зеленчуци за вегетариански вариант. За по-голяма автентичност сме споделили и рецепта за домашно доматено пюре без захар.
„Не съм ял лазаня, която да не съм харесал.“ – Дейвис Джоунс
Лазаня е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които са сложени различни видове плънка и е покрита със сос бешамел и пармезан. Произхожда от региона Емилия – Романя.
Рецептата за ястието е позната още от XIII в. Първоначално, в Италия, думата „лазаня“ не се е отнасяла за самото ястие, а за съда, в който се приготвя. Предполага се, че думата е с гръцки корен.
Ето и някои забавни факти около лазанята:
- Лазаня е част от анимационните серии за котарака Гарфийлд – това е любимото ястие на главния герой.
- 29 юли е Световният ден на лазанята.
- Ал Янкович записва песен под името „Лазаня“, която е пародия на известната „La Bamba”.
Още от здравословната ни кухня
Повече за кето диетата можете да разберете в страницата по темата, а ако хускът ви е заинтригувал като съставка, прочетете подробно за свойствата му в статията, посветена на него.
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
За още кето рецепти, посетете секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Топло парче ароматна кето лазаня с пилешко и карфиол е идеалното ястие за обяд, с малко над 5
Всички сме опитвали поне веднъж в живота си спагети Болонезе. За много от нас това ястие се е
Пробвали ли сте да си направите кето лазаня с тиквички, вместо тестени кори? Елиминирането на глутена от нея
5 Коментара
Направих я!Не съм яла по-вкусна лазаня!По нищо не отстъпва на класическата!Благодаря!Поздрави!
Здраве на ръцете ви ! За сега само аз в семейството съм на режима,едва ли ще сготвя лазаня,но е удоволствие да чета такива хубави рецепти! Бъдете успешна!
С удоволствие чета всички публикации! Страхотни сте!!
От къде може да си купя Хуск?
от аптеката