Всеки кулинар, който е фен на италианската кухня, обича да приготвя лазаня с домашни кори.

Това ястие е вкусно, питателно и дава възможност за експериментираме с плънката по наш вкус. В здравословната ни кухня се заехме да приготвим кето и здравословен вариант на любимата на много хора лазаня.

 

Рецепта за кето лазаня с моцарела

В рецептата ще използваме и хуск – богата на фибри и полезна за здравето съставка, чудесен заместител на бялото брашно. Съставките, които използваме в рецептата, са подходящи за спазване на кето режим, понеже са с ниско съдържание на въглехидрати.

keto 02
husk 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
75 минути 8 10 г

Необходими продукти:

За корите:

  • 8 яйца, предварително разбити
  • 275 г крема сирене
  • 1 ч. л. сол
  • 5 с. л. (40 г) псилиум хуск фибри

За месния сос:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 500 г смляно говеждо месо
  • 3 с. л. смлени домати
  • ½ с. л. пресен босилек
  • сол на вкус
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 125 мл вода

За заливката:

  • 475 г заквасена сметана
  • 150 г настъргана моцарела
  • 50 г настъргано сирене пармезан
  • ½ ч. л. сол на вкус
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

На корите:

  1. Загрейте фурната на 150°C. В плоска тавичка поставете хартия за печене.
  2. В купа разбийте яйцата, крема сиренето и солта до получаването на гладка смес. Добавете хуска постепенно и с разбъркване. Оставете настрани за няколко минути.
  3. След това поставете сместа върху хартия за печене и още едно парче хартия отгоре й. Изравнете с точилка до желаната от вас дебелина на корите. Ако желаете корите да са по-тънки, разделете тестото на две и го разточете поотделно.
  4. Изпечете всяка кора (не премахвайте пергаментовата хартия под нея) за около 10 минути. Оставете настрана да се охлади. След това ги нарежете на правоъгълници с желаната от вас дължина (спрямо тавичката, в която ще печете лазанята).

На месния сос:

  1. В тиган, на среден огън, загрейте маслото. Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, като бъркате, докато омекнат.
  2. След това добавете говеждото месо, смлените домати и подправките. Разбърквайте периодично, докато месото се сготви.
  3. Добавете водата към сместа и след като кипне намалете температурата и оставете да къкри за поне 15 минути или докато по-голямата част от водата се изпари.
  4. Тъй като корите за лазаня от тази рецепта не попиват толкова, колкото класическите, сосът не трябва да е много течен. Когато е готово, отстранете от огъня и оставете настрани.

Заливката:

  1. Загряваме фурната на 200°C. В тавичка поставяме хартия за печене. В купа смесваме моцарелата със заквасената сметана и по-голямата част от пармезана. Запазваме около 2 с. л. пармезан за поръсване. Добавяме солта, черния пипер, магданоза и разбъркваме.
  2. На дъното на тавичка, постлано с хартия за печене, нареждаме един слой от корите. Покриваме ги с месния сос. Повтаряме до последната кора, върху която не поставяме сос.
  3. Заливаме корите със заливката и поръсваме с пармезана.
  4. Печем във фурната за около 30 минути, докато коричката не покафенее.

Съвети:

Купа със спанак на дървена маса.

Можете да поднесете вашата лазаня със свежа салата от рукола, спанак, пармезан и сушени домати. Тя ще допълни ястието и ще придаде приятна лекота на вкусовете.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение “Кето фантазии 2“.

Кето фантазии 31.62лв.
Кето фантазии 2 31.62лв.
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване11.50лв.
Краве масло Гхи18.40лв.38.00лв.
320мл750мл

 

Разновидности на рецептата за лазаня в кето вариант

 

Кето салата с пилешко.

 

При нас ще откриете още два варианта за приготвянето на това известно италианско ястие:

Неустоима комбинация от пилешко, гъби, крема сирене и настъргана моцарела, със свеж спанак за цвят и сушен естрагон, който придава по-уникален вкус на лазанята.

С нея става и чудесна лазаня. Пригответе я с кайма по избор или добавете още зеленчуци за вегетариански вариант. За по-голяма автентичност сме споделили и рецепта за домашно доматено пюре без захар.

 

„Не съм ял лазаня, която да не съм харесал.“ – Дейвис Джоунс

Лазаня е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които са сложени различни видове плънка и е покрита със сос бешамел и пармезан. Произхожда от региона Емилия – Романя.

Рецептата за ястието е позната още от XIII в. Първоначално, в Италия, думата „лазаня“ не се е отнасяла за самото ястие, а за съда, в който се приготвя. Предполага се, че думата е с гръцки корен.

Ето и някои забавни факти около лазанята:

  • Лазаня е част от анимационните серии за котарака Гарфийлд – това е любимото ястие на главния герой.
  • 29 юли е Световният ден на лазанята.
  • Ал Янкович записва песен под името „Лазаня“, която е пародия на известната La Bamba”.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лазаня с моцарела и кашкавал. Кето шоколадова торта с маскарпоне.

Опитайте и нашето предложение за вкусен десерт – кето шоколадова торта с маскарпоне + видео рецепта.

 

Повече за кето диетата можете да разберете в страницата по темата, а ако хускът ви е заинтригувал като съставка, прочетете подробно за свойствата му в статията, посветена на него.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

За още кето рецепти, посетете секцията “Рецепти” в нашия блог.

Приятен апетит!