Вече сме говорили достатъчно за ползите от кето диетата, как да я спазвате и какво точно да си похапвате. Днешната статия ще бъде посветена на интересни факти за кето храненето, за които най-вероятно не сте чували.

Ако сме събудили интереса ви и искате да научите нещо любопитно за кето диетата, продължете да четете.

 

Кето диетата е най-търсеният режим на хранене в интернет

Към днешна дата кето диетата има най-голям брой глобални търсения в мрежата2,1 милиона от 105 държави по света и бройката се увеличава всеки ден.

 

keto 400 01
keto 600 01

Фастингът е на трета позиция, а веганската диета на шесто място.

Само през последните 5 години се наблюдава скок в обема на търсенията, свързани с кето храненето, с цели 1300%.

Като се има предвид всичко това и продължаващият растеж на сектора на годишна база (от 5,3%), никога не е имало по-подходящ момент за брандовете за здраве и уелнес да предлагат повече кето продукти.

 

Любопитно за кето храненето: Кетозата – метаболитно предимство в човешката революция

 

Любопитно за кето. Бърз растеж на косата. Кето и палео диетата.

 

Вече знаете, че когато организмът премине в кетоза, тялото започва да гори мазнини вместо въглехидрати за гориво. Именно това е и целта на кето диетата. Ако върнем поглед назад към миналото обаче кетозата е дала много повече на хората.

Тъй като във времето е имало периоди на изобилие от храна, но и на много лишения, кетозата със сигурност е помагала за поддържането на човека.

Хората не биха могли да оцелеят в гладните времена без метаболизмът им да се адаптира към изгаряне на мазнини.

 

От кетозата се възползват първо в Древна Гърция преди 2500 години

И докато сме още на вълна история, друго любопитно за кето храненето е, че то датира от Древна Гърция.

За гърците епилепсията е била наказание от лунните богини Селена и Артемида. Наричали я „свещената болест“, толкова силна, че не може да бъде излекувана.

Докато не се появява Хипократ, който твърди, че това не е по-различна болест от другите. Тази промяна в мисленето е един от големите пробиви в медицинската история.

Хипократ разказва историята на мъж, обзет от епилептични конвулсии в „От епидемията“. Той му предписва пълно въздържание от храна и напитки. И малко след това мъжът успява да се излекува.

Това, което Хипократ е открил, е силата на кетоните, които подхранват тялото, когато храната не достига. Именно това е първата регистрирана употреба на терапевтична кетоза.

 

Любопитно за кето храненето: Кетоните могат да допълнят до 70% от мозъчната енергия

 

Любопитно за кето. Тест ленти за кетони - измерване чрез урина.

 

Не можем да кажем нещо любопитно за кето храненето без да споменем и кетоните.

Както знаете, кетоните са водоразтворими молекули, които се произвеждат от черния дроб. Те се образуват от мастни киселини в тялото, когато то не произвежда достатъчно инсулин, за да преобразува глюкозата в енергия.

Кетоните дават много енергия на мозъка, когато глюкозата не може да направи това. Могат да облекчат и симптомите на мозъчна мъгла. Ако това не е достатъчно, кетонните тела, особено бета хидроксил бутират, също имат неврозащитна роля.

Доказано е, че кетоните допълнително:

  • намаляват нервното възпаление
  • подобряват метаболизма на мозъчната енергия
  • намаляват свръхвъзбудимостта на невроните

 

Американецът Бернар Макфаден твърдял, че всеки, който спазва кето диетата, ще живее до 120 години

Бернар Макфаден бил фитнес гуру – здрав, силен и добре изглеждащ, което до голяма степен му помогнало, за да популяризира идеите си. Стратегията за дълголетие на Бернар била проста: спазване на кето диета плюс фастинг от три дни до 3 седмици.

Според Бернар смилането на храната отнема много енергия. Съответно без храна, енергията може да се вложи във възстановяване на здравето ни. Той твърдял, че всичко от епилепсия до астма и рак може да бъде излекувано чрез гладуване и кето.

За съжаление, Бернар умира на 87 години и не успява да докаже теориите си. Работата му обаче е събудила интереса на много други специалисти да правят изследвания в тази посока и постоянно ни изненадват с нещо ново и любопитно за кето диетата.

 

Любопитно за кето храненето: Кето диетата почти изчезва за цели 60 години

 

Любопитно за кето. Колко време в кетоза. Кето диета. Кето храни за начинаещи.

Разказвали сме ви, че в началото кето диетата се е използвала като лечение за епилепсия. С откриването на антиепилептично лекарство, наречено фенитоин през 30-те години на 20-ти век, диетата почти спира да се прилага до възраждането й 60 години по-късно.

Просто фокусът на лекарите преминава от диетите към лекарствата. Но всичко това е нормално, защото да накараш дете да приеме едно хапче е много по-лесно, отколкото да го ограничаваш от любимите му лакомства цял живот.

 

Кето храненето отново добива популярност благодарение на филм с участието на Мерил Стрийп

Всъщност самият филм е по истински случай. Историята е за двегодишно дете, страдащо от епилепсия – Чарли Ейбрахамс. Родителите на Чарли опитали всичко. Никое лекарство или терапия не могли да контролират припадъците му.

Случайно бащата на Чарли, Джим, се натъква на информация за кетогенната диета, използвана в болницата Джон Хопкинс. Той отвежда Чарли там, за да започне терапия. Изненадващо за всички, тя работи.

За да разпространи идеята, семейството на Чарли създава фондация за популяризиране на диетата и финансиране на изследвания. Баща му, който е режисьор, дори прави филм по темата – „Първо не вреди“ (1997г.)

Сюжетът, разбира се, е за малко момче с епилепсия, което успява да се излекува чрез кето диета. Участието на Мерил Стрийп в главна роля също оказва своето влияние. И всичко това предизвиква небивал интерес към кето храненето, който продължава и до днес.

Надяваме се, че сме разведрили деня ви с тези няколко интересни факта. Ако и вие знаете нещо любопитно за кето храненето, което не сме споменали в тази статия, споделете го с нас.

Бъдете здрави!