Вероятно по-голяма част от кулинарите са приготвяли, опитвали или поне чували за овчарски пай, но опитвали ли сте овчарски кето пай? Той е лесен за приготвяне и е подходящ както за обяд, така и за вечерно ястие. Класическата рецепта има много вариации, но определящите съставки са мляно месо (кайма), приготвено в сос, върху което има слой от картофено пюре. Но тъй като ние се придържаме към нисковъглехидратните варианти на ястията, днес ще ви предложим кето версия на широко известния овчарски пай.

Защо „овчарски“?

За първи път ястието се появява около 1791 г. в Англия, но под името „селски пай“, на английски – cottage pie (cottage – означава скромно жилище за селски работници). По това време картофите са били популярна за консумация култура, достъпна за бедните. Терминът „овчарски пай“ се появява чак през 1854 г. и първоначално се е използвал като синоним на селския пай, независимо дали месото е говеждо или овнешко. В днешно време разликата между двата пая е, че селският се прави с говеждо месо, а овчарският – с агнешко.

В нашата рецепта за овчарски кето пай сме спазили основния продукт и сме подбрали агнешка кайма. За останалата част, както винаги, сме се постарали да подберем здравословни продукти, с които отново да постигнем  чудесен вкус.

Какво ни е необходимо за приготвянето на овчарски кето пай?

Woman wearing gloves with fresh vegetables in the box in her hands. Close up

Мнозина наричат овчарския пай „шотландска мусака“. Има сходства и различия между двете рецепти.  Ястието е идеално за основно в студените дни и е наистина лесно за приготвяне. Можете да приготвите вашия овчарски кето пай в тава, но ако имате глинени съдове (гювечета) – експериментирайте и направете отделни порции в тях. Ефектът, а и вкусът, ще бъдат дори по-добри.

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешка кайма
  • 1 карфиол
  • 200 г зелен грах
  • 6-7 цвята от броколи
  • 2 стръка пресен лук
  • ½ ч. ч. нарязани стръкове целина
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. готварска сметана
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. червено вино
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал
  • 1 ч. ч. сирене Чедър
  • ½ ч. ч. пармезан
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 1 ч. л. сушена мащерка

Начин на приготвяне:

  • Загряваме фурната на 180°C. В по-дълбок тиган разтапяме маслото Гхи. Добавяме към него агнешката кайма, нарязания пресен лук, чесъна, целината, граха, доматеното пюре и червеното вино. Разбъркваме и готвим, докато месото покафенее, а зеленчуците омекнат.
  • В блендер смесваме нарязания на дребни парчета карфиол, пармезана, сиренето Чедър, готварската сметана и мащерката. Разбиваме до получаването на гладко пюре.
  • Бланшираме цветовете от броколи 3 до 5 минути в завряла вода.
  • В тава изсипваме сместа от агнешката кайма и разстиламе отгоре карфиолената смес, като разнасяме добре, за да покрием каймата. Поставяме цветчетата от броколи отгоре на произволни места.
  • Печем пая за около 45 минути, докато горния слой покафенее. Пет минутки преди края изваждаме пая и настъргваме отгоре кашкавала. Връщаме до готовност. Когато извадим готовия овчарски кето пай, го оставяме да изстине около 10 минути, преди да го нарежем и сервираме.

Идеи за сервиране на овчарски кето пай

Ако времето навън е студено – един топъл овчарски кето пай е идеалното решение за обяд или вечеря. Комбиниран с чаша червено вино ще донесе уют и топлина на масата. За да освежите презентацията – добавете листенца пресен магданоз към всяка чиния.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg