Препоръчителен брой хранения при кето режим

Обновена: 30.01.2024|

Колко пъти на ден трябва да хапваме по време на кето диета е една от най-обсъжданите теми. Хората непрекъснато се лутат между съветите за 6 малки порции за по-бърз метаболизъм и фастинг, при който може да се стигне дори до едно хранене на ден.

Всъщност препоръчителният брой хранения при кето режим зависи от целите, които си поставят хората, приетите калории на всяко хранене, както и от индивидуалността на всеки организъм, разбира се. В тази статия ще ви дадем няколко съвета по темата и ще ви оставим сами да разберете какво работи за вас.

 

Ролята на метаболизма за препоръчителния брой хранения при кето

6 хранения на ден все още е стандартната рецепта за загуба на мазнини в повечето диети. Идеята е, че всяко хранене увеличава скоростта на метаболизма, така че консумацията на повече малки порции да увеличи общия дневен разход на енергия.

 

Ако вашият разход на енергия (изразходвани калории) е по-висок от енергийния прием (приети калории), тялото ви ще бъде принудено да изгаря собствените си източници, в идеалния случай, от мастните запаси.

Вярно е, че когато се храним, метаболизмът ни се увеличава: този процес често се нарича термичен ефект на храната. Той  се отнася до енергията, необходима на тялото, за да смила, усвоява и използва храната, която приема.

Необходимата енергия е пропорционална на енергийния прием (калориите). Това означава, че 2 големи хранения ще доведат до 2 големи пика, докато 6 по-малки хранения ще доведат до 6 по-малки пика на метаболизма.

Това означава, че независимо дали разделяте същото количество калории на 1-2 големи хранения, или 4-6 по-малки хранения, термичният ефект на храната ще бъде почти идентичен.

Следователно по-големият брой хранения при кето няма да засили метаболизма повече, отколкото ако приемете същото количество, но за по-малко пъти през деня.

Това, което има истинско отношение към метаболизма, са калориите. Необходима е определена енергия, за да се усвои храната, но тя е пропорционална на броя на калориите. Нека приемем, че 10% от калориите се изгарят за храносмилане. Това означава, че ако сте приели 2500 калории, приблизително 250 калории ще бъдат използвани за усвояване на храната.

Можем да намалим част от тази загуба чрез увеличаване на протеина, който има най-висок термогенен ефект в сравнение с мазнините или въглехидратите. По-малкият прием на калории обикновено е необходимост, когато става въпрос за загуба на тегло.

 

Брой хранения при кето за сваляне на килограми

 

Брой хранения при кето.

 

Вече разбрахте, че по-честото хранене не означава задължително и по-бърз метаболизъм, така че колко пъти на ден трябва да ядете, за да отслабнете, когато сте на кето диета?

Краткият отговор е – колкото искате. Това означава, че ако предпочитате 2 по-големи хранения пред 5 по-малки хранения, тогава изберете този вариант. Най-важният фактор при избора на брой хранения при кето е придържането към режима.

Задайте си тези 3 въпроса, за да вземете правилното решение:

  1. Колко хранения на ден ви позволява начинът на живот, за да се придържате стриктно към диетата си?
  2. Преяждате ли, когато разпределяте калориите си на няколко малко порции през целия ден?
  3. Способни ли сте да правите фастинг?

Страхотното на кето диетата е, че потиска глада, което съвсем реалистично може да ви помогне да се чувствате добре и с по-малко хранения през деня. Изводът е, че най-добрият подход се различава от човек до човек.

 

Брой хранения при кето за изграждане на мускули

По отношение на трупането на мускули, може да има причини, поради които трябва да увеличите храненията. Има ограничение за това колко протеини тялото може да използва в едно хранене за изграждане на мускули.

По-конкретно вашата цел трябва да бъде да увеличите синтеза на мускулен протеин – ако синтезът на мускулен протеин е по-голям от разграждането му, нетният резултат е увеличен мускул.

Има горна граница за това колко може да се увеличи синтеза на мускулен протеин след еднократно хранене. Тоест, след като превишите определено количество, хапването на повече няма да се отрази на синтеза. За повечето хора това количеството е 20-40 г на хранене.

След като синтезът на мускулен протеин е максимално стимулиран, той навлиза в рефрактерен период, когато не може да бъде стимулиран повече, преди рязко да спадне до изходното ниво. В крайна сметка няма да навреди поне да разделите приема специално на протеините на 3 или 4 хранения.

 

Кога трябва да регулирате броя хранения при кето режим?

 

Брой хранения на ден при кето.

 

Понякога, дори да си мислите, че следвате стриктно кето диетата, може да не успявате да постигнете целите си за загуба на тегло, например. Но къде може да бъде проблемът? Именно броят хранения може би иска корекция, ако забележите някой от следните признаци, е време да го промените.

Не достигате състоянието на кетоза

След като са следвали кето в продължение на няколко дни, хората са склонни да мислят, че са достигнали състоянието на кетоза. Това обаче невинаги е така. Проблемът е, че често грешно се изчислява приемът на калории.

Както сме споменавали неведнъж, за да се поддържа кетоза, трябва да се приемат хранителни вещества в необходимите пропорции. Въпреки че калориите не влияят на кетозата, те могат да имат значителен ефект върху килограмите, които губите. За да нямате проблем и с двете, трябва да изчислите работещият брой хранения за себе си.

 

Преяждате

Ако преяждате, никога няма да постигнете целите си с кето режим. Винаги проверявайте броя на калориите, които са необходими, за да поддържате тялото си. Погрешно е да се очаква, че всеки може да приеме еднакъв брой калории на определен брой хранения и да не се повлияе по различен начин.

Не забравяйте, че количеството калории постепенно ще намалява с намаляването на теглото. Това може да наложи корекция и на броя хранения.

 

Ядете твърде малко

Ако намалите значително приема на калории, не можете да отслабнете или да постигнете каквато и да било цел. Това е така, защото тялото предполага, че е подложено на глад. В резултат на това скоростта на метаболизма намалява, за да защити органите и да поддържа процесите в тялото.

Всичко това е, за да се запази здрав организмът в отговор на намалената енергия. Може да си мислите, че ускорявате постигането на целите си, като ядете по-малко и по-рядко, но всъщност вървите към провал.

 

Оказва се, че храненето при кето режим не трябва да бъде толкова сложно и регламентирано. Най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да ядете, когато сте гладни, и да спрете, когато се почувствате сити.

Няма универсално решение, правилният модел на хранене при всеки човек е различен, просто трябва да откриете работещия брой хранения при кето за своите нужди.

Бъдете здрави!

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 01.12.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 1 декември 2021 в 17:40 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни