Кето замразени ястия, които всъщност имат страхотен вкус

Обновена: 27.02.2024|

За щастие можем предварително да приготвим и съхраним заготовки, десерти и дори кето замразени ястия. По този начин винаги ще имаме подръка питателна и леснодостъпна храна за обяд или вечеря. И няма да нарушаваме кето диетата си!

В следващите редове ще споделим с вас кои храни и ястия са подходящи за замразяване, както и как правилно да ги съхраним.

 

Кето замразени ястия – за и против

Ако имате забързан начин на живот, вероятно сте свикнали да жонглирате с няколко неща едновременно. За много хора това означава, че готвенето често се оказва в края на списъка със задачи.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Липсата на достатъчно време за редовно готвене у дома може да попречи на здравословното хранене. Затова идеална опция, когато имаме повече свободно време,  е да приготвим по-големи количества храна, и да я съхраним във фризера.

Домашно приготвените кето замразени ястия запазват голяма част от полезните си хранителни вещества.

В замразените ястия не се съдържат излишни въглехидрати и най-хубавото е, че знаете какви продукти сте използвали за приготвянето им.

Това обаче не се отнася за закупените от магазина замразени ястия. Значително голям процент от тях съдържат завишени количества въглехидрати и нездравословни мазнини.

Замразените заготовки като зеленчуци и плодове могат да бъдат нисковъглехидратни и да не съдържат вредни вещества. Въпреки това задължително четете етикетa, преди да закупите даден продукт.

 

Срок на съхранение на кето замразени ястия

 

Като замразени ястия. Кето диета.

 

Замразяването на приготвената храна може да ни улесни живота многократно. Но трябва да знаем, че всеки замразен продукт или ястие има срок на съхранение, който зависи от вида на използваните продукти.

Колкото по-дълго се замразява дадена храна, толкова повече качеството й намалява.

Срок на съхранение на различни видове кето замразени ястия при -18 градуса Целзий:

  • Супи, яхнии и гювечи: 2-3 месеца
  • Сготвено месо: 2-3 месеца
  • Сурови пържоли, парче месо или котлети: 4-12 месеца
  • Сготвени домашни птици: 4 месеца
  • Сурови домашни птици: 9-12 месеца

Начинът, по който съхраняваме продуктите, може да удължи или да съкрати срока им на годност във фризера.

Въздухът, съчетан с влага, е един от най-големите врагове на замразените ястия и храни.

Ако успеете да ограничите достъпа на влага и въздух до съхраняваните суровини, ще удължите срока на съхранение на продуктите и на приготвените от вас кето ястия.

Ето защо вакуумно опакованите храни и гозби се съхраняват за по-дълго време – в тях въздухът е изсмукан от опаковката.

 

Кето замразени ястия – как правилно да ги съхраним?

Готовите кето замразени ястия трябва да се охладят напълно, след което да се разпределят на отделни порции и съхранят в плътно затворени съдове.

Извадете ги от фризера и оставете за през нощта в хладилник, за да се размразят постепенно, след което загрейте в микровълнова печка, фурна или на котлон и сервирайте.

 

Кето замразени ястия – супи и яхнии

Много яхнии и супи са подходящи за замразяване след готвене и охлаждане. Съхранете в нетоксични херметически затворени контейнери (стъклени буркани или кутии с капак).

Не замразявайте нисковъглехидратни супи и яхнии, съдържащи големи количества сметана и крема сирене, защото могат да се пресекат след размразяване.

Сметаната и крема сиренето обикновено се добавят в края на готвенето. Винаги можете да замразите супата без тези добавки и да ги сложите, когато размразите и претоплите ястието.

 

Кето замразени ястия с месо

Говеждото и свинското месо, както и кюфтета от смляна кайма, могат да се замразят и съхранят за по-дълго време. Избягвайте да ги замразявате, ако са приготвени със сос. Вместо това може да ги размразите и да приготвите соса на момента или да ги добавите към супи и яхнии.

Кето замразени десерти и печива

Палачинките и гофретите се замразяват много добре. Пригответе ги, охладете, увийте плътно и съхранете във фризер.

Повечето печива с бадемово и кокосово брашно могат да се замразяват. Пример за такива са мъфини, бисквити, кексове и други. Чийзкейкът може да се замрази на порции.

Рецептите, съдържащи крем, обаче могат да променят консистенцията си и да станат на малки бучки. Затова избягвайте да ги замразявате.

 

 

Предложения за замразени кето ястия, които имат страхотен вкус

Предварително приготвените и съхранени във фризера замразени ястия всъщност могат да са страхотни на вкус, ако се съхранят правилно. Ето кои са най-често замразяваните продукти и кето ястия, приготвени от тях.

Плодове и зеленчуци

Замразените плодове и зеленчуци са често срещани продукти, съхранявани във фризер и то с добра причина.

Те са богати на витамини и минерали, фибри и имат по-дълъг срок на годност за разлика от пресните. Освен това, те са по-евтини закупени замразени, отколкото пресни, когато са извън сезон.

Замразяването на плодовете и зеленчуците може дори да подобри хранителните им качества.

Пригответе зеленчукова кето супа за питателен обяд или вечеря, като използвате замразен зеленчуков микс. Най-добре е да го приготвите у дома, като използвате любимите си кето зеленчуци.

Пример за нисковъглехидратни зеленчуци, които могат да се съхранят във фризер са карфиол, тиквички, броколи и други.

Подходяща за замразяване е нисковъглехидратната крем супа от броколи. След като я размразите и затоплите, трябва да добавите сметаната, а не преди замразяване, за да не се пресече.

Карфиолен ориз

Може би сте наясно с популярността на карфиола, ако спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Неслучайно този зеленчук е толкова известен сред спазващите кето диета.

Освен че намалява броя на въглехидратите в ястието, карфиоленият ориз повишава съдържанието на фибри, витамини и минерали.

Добавянето на храни с високо съдържание на фибри в диетата може да подобри здравето на червата. Помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и рак.

Най-хубавото е, че можем да се насладим на карфиоления ориз почти по същия начин, по който бихме яли обикновения ориз.

За разлика от това, че карфиоленият ориз може да се  съхранява във фризер, докато обикновения ориз не може да се замразява. Възможностите за използването на карфиоления ориз в ястия са безкрайни.

Ето някои примерни рецепти, които да приготвите у дома и замразите:

Зеленчуков блат за пица

Частично замразената пица е силно преработена храна, която е свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания. За разлика от този вид пица, домашно приготвените замразените зеленчукови блатове за пица са много по-здравословен избор. Също така ни дават възможност да изберем по-здравословни опции за гарниране. Така ще избегнем консумацията на преработени меса.

Карфиолените блатове за пица са може би най-популярни кето алтернативи, подходящи и за вегетарианци. Може да приготвите и кето пица с блат от тиквички или с блат от броколи. Тези алтернативни опции са напълно подходящи за замразяване и консумиране след изпичане.

Пуешки и пилешки кюфтета

Наличието на няколко месни замразени ястия подръка ще ни спести определено доста време престой в кухнята или на скарата.

Ако искаме да намалим приема на червено месо, пуешките и пилешките кюфтета са перфектна алтернатива. Двата вида месо имат висококачествено съдържание на протеини. Това означава, че съдържат всички основни аминокиселини. Имат в състава си много малко мазнини, особено когато се консумират без кожата. Пилето също съдържа и витамини от група B, желязо и селен.

Най-хубавото при замразените кюфтета от пуешко или пилешко месо е, че дори не е необходимо да ги размразявате, преди да ги приготвите. Можете да ги поставите директно във фурната, микровълновата печка или в тиган на котлона и да ги запечете до готовност. Сервирайте ги с нисковъглехидратна зеленчукова салата за балансирано хранене.

Риба и рибени кюфтета

 

Кето замразени ястия. Кюфтенца с риба тон.

 

Рибата и рибените кюфтета също са удобна, лесна и по-евтина алтернативи на червеното месо. Рибите са отличен източник на висококачествен протеин и полезни мазнини.

Що се отнася до рибните кюфтета, хранителната им стойност зависи от вида на рибата, която сме използвали за приготвянето им. Например сьомгата и рибата тон са богати на омега-3 мастни киселини.

Замразената риба е също толкова полезна, колкото прясната. Трябва да се внимава при закупуването й. Ако не е годна за консумация, тя ще мирише лошо, очите й ще са мътни, цветът й блед и ще бъде лепкава.

Не съхранявайте рибата повече от 3 месеца във фризер.

 

Задължително четете етикета

Здравословното и нисковъглехидратно хранене по време на кето диета не трябва да бъде сложно или скъпо.

Супермаркетите могат да ни предоставят широка гама от хранителни, удобни и достъпни замразени и пресни продукти, които да ни помогнат да поддържаме здравословен начин на живот.

Избягвайте да закупувате замразени ястия и продукти с високо съдържание на въглехидрати, тъй като не са неподходящи за спазване на кето режима.

И все пак не забравяйте да проверите хранителната информация на продуктите, както бихте направили с всяка друга преработена храна. Това ще ви помогне да изберете най-нисковъглехидратните опции.

Най-добрият вариант е сами да си приготвите зеленчуковите заготовки и замразите във фризер. Поставете етикет с дата и наименование на продуктите или замразените ястия върху плика или добре затворения съд.

Можете да сготвите по-голямо количество храна и да съхраните на порции в кутии. По този начин ще имате винаги бърз вариант замразени ястия, които да размразите за обяд или вечеря, когато нямате достатъчно време за готвене.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.07.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 15:08 | Публикувана: 30 юли 2021 в 10:53 | Категория: Хранене и видове храни