Как да изневерим на кето диетата, без да ни се отрази?

Обновена: 28.02.2024|
Да изневерим на кето диетата без да се отрази.

Нормално е да си зададем въпроса дали можем да изневерим на кето диетата, без това да ни се отрази. За някои хора кето режимът може да се стори труден за спазване, поради изключването на високовъглехидраните храни от менюто.

Много диети за отслабване позволяват включването на едно или няколко изкушаващи храни в диетата. Това се прави с цел спазване на режима в дългосрочен план.

В следващите редове даваме отговор на въпроса дали можем да изневерим на кето диетата, без да ни се отрази. Но преди това, нека си припомним какво всъщност представлява кето диетата.

 

 

gluco sulf 400
husk 600
gluco sulf 400
husk 600

Същност на кето диетата

Кето диетата представлява нисковъглехидратен – високомазнинен (НВ-ВМ) режим на хранене. Доказано е, че тази диета може да помогне ефективно в борбата с излишните килограми. Освен това предлага множество ползи за здравето ни. Подобрява състояния като епилепсия, диабет и болест на Алцхаймер.

Консумирането на нисковъглехидратни храни помага за контрола на нивата на кръвната захар, поддържайки я ниска. Избягва се приемът на прости въглехидрати като захар и плодове (без горските плодове), зърнени храни, бобови растения, картофи и бяло брашно (също тестени ястия, приготвени с бяло брашно).

Кето диетата изисква следене на приетите количества въглехидрати, като максимумът за деня не трябва да надвишава 50 грама. С това се цели постигане на кетоза. Тя е метаболитно състояние, при което тялото ни изгаря мазнините като основен източник на енергия, вместо въглехидратите.

Научете повече за същността и ползите на кето диетата в статията Какво е кето диета – същност и предимства.

 

Можем ли да изневерим на кето диетата?

Напълно възможно е да изневерим на кето диетата. Колко често го правим и в какви количества си позволяваме изкушаващи храни със сигурност ще окаже влияние на напредъка ни в дългосрочен план.

Ако се подлагаме често на изкушенията и не внимаваме, а прекаляваме, може да се окаже, че ще трябва да бъдем много упорити след това, за да навлезем отново в състояние на кетоза.

Ако основната ни цел е отслабване, да изневерим на кето диетата веднъж няма да наруши напредъка ни. Понякога просто не можем да устоим на парче торта, хапваме нещо тестено или се глезим с малко допълнителни въглехидрати. Това в никакъв случай не трябва да бъде причина да прекратим кето диетата.

Ако целта ни е да останем в кетоза по причини, различни от отслабване, да изневерим на кето диетата може да не е най-добрата идея.

 

Да изневерим на кето диетата – ще окаже ли влияние?

 

Да изневерим на кето диетата. Кетоза.

 

При спазването на по-строги диети често срещана стратегия е нарушаването на правилата за едно хранене или за цял ден. В единия случай се включва само едно хранене, нарушаващо режима, а в другия случай – могат да се хапнат няколко такива за деня.

Защо в някои режими се позволяват изкушаващи храни от време на време? Причината е да се повиши възможността за придържане към диетата в дългосрочен план, като се планират такива хранения, както някои хора ги наричат, „мръсни“ или „чийт“.

Въпреки че нарушенията в диетата могат да бъдат полезни за някои хранителни модели, те далеч не са идеалният избор за кето диетата. Това се дължи на факта, че кето режимът изисква тялото ни да остане в кетоза. А за да се случи това, трябва да се консумират по-малко от 50 грама въглехидрати на ден.

Приемът на повече от 50 грама дневно може да изведе тялото ни от кетоза.

Въглехидратите са предпочитаният източник на енергия за тялото ни. Когато му се доставят в достатъчни количества, то ще ги използва место кетонните тела. Те са източникът на гориво за тялото ни по време на кетоза. Получават се при разграждането на мазнините.

Петдесет грама въглехидрати са относително малко. Затова е почти сигурно, че едно хранене, богато на въглехидрати, може лесно да надвиши дневната доза и да изведе тялото ни от кетоза.

Освен това, внезапното включване на храна с високо съдържание на въглехидрати към кето диетата, може да увреди кръвоносните ни съдове.

Друго важно, което трябва да се отбележи – много по-лесно е да преядем, след като сме нарушили кето диетата. Това може да саботира усилията да отслабнем и да насърчи нездравословните хранителни навици.

 

Колко грама въглехидрати на ден могат да ни изкарат от кетоза?

Броят на въглехидратите, необходими за излизане от кетоза, са много персонални и зависят от това колко дълго време сме спазвали кето режима.

Но може да се каже, че всяко хранене с високо съдържание на въглехидрати, над препоръчителната дневна граница, би могло да ни изкара от кетоза. Ефектът е незабавен (още в същия ден).

Например: ако трябва да консумирате по-малко от 20 грама въглехидрати дневно по време на кето диета, приемането на по-големи количества вероятно ще ви накара да излезете от кетоза.

Може да ви отнеме от 1 ден до няколко седмици, за да се върнете в кетоза, след като започнете отново да спазвате стриктно кето режима на хранене. За повечето хора този процес се случва много по-бързо.

Колко дълго време сте били в кетоза, както и нивата на кетоните влияят на това колко изневеряването на режима ще ви се отрази.

Ако сте били на кето диета повече от 3 до 6 седмици, вероятно получавате 70% от енергията си от мазнините. Ще ви бъде много по-лесно да се върнете бързо в кетоза, в сравнение с някой, който не е напълно адаптиран към мазнините.

 

Какво се случва, когато изневерим на кето диетата?

Установено е, че нарушаването на кето диетата може да увеличи рисковете за здравето на сърцето при диабетици, които следват режима, за да контролират нивата си на кръвна захар.

Да изневерим на кето диетата носи своите последици, ето кои са някои от тях:

 • Кръвната захар се покачва, което осигурява изобилие от бърза енергия и кара тялото ни да премине обратно към глюкозата като източник на гориво.
 • Производството на кетони спира.
 • По-голямата част от захарите, които консумираме, вероятно ще бъдат използвани за попълване на запасите от гликоген. Това може да причини временно увеличаване на теглото.
 • Тялото ни ще продължи да изразходва наличните запаси от глюкоза и гликоген, докато не ги изчерпи.

Въглехидратите не причиняват наддаване на теглото или увеличаване на телесните мазнини. Само консумирането на твърде много от тях (както и на прекомерни количества калории) може да направи това.

И въпреки че може да имаме лек период на приспособяване с нивата на кръвната захар и задържането на вода, стига да поддържаме контрола на калориите, не би следвало да покачим тегло.

Поради скока на кръвната захар е обичайно някои хора да забележат рязко понижаване на кръвната захар, след изневеряване на кето режима с обилно хранене с въглехидрати.

И в зависимост от това колко дълго време сме били на кето диета, може да забележим и някои повтарящи се симптоми на „кето грип“ при възобновяване на режима.

 

Как да се справим, след като сме нарушили кето режима?

Ако сме си позволили да хапнем високовъглехидратна храна, най-вероятно сме излезли от кетоза. За да се върнем отново към това метаболитно състояние, ще трябва да спазваме стриктно кето режима. Този процес отнема от няколко дни до седмица.

Времето, което ще ни отнеме, зависи от индивуални фактори. Например: какво количество въглехидрати приемаме за деня, бърз или бавен е метаболизмът ни и какво е нивото ни на активност.

Ето няколко съвета, които ще ни помогнат да се върнем по-бързо в кетоза:

 • Включете периодично гладуване

 

Да изневерим на кето диетата. Периодично гладуване.

 

Комбинирането на периодично гладуване и кето диета може да помогне на тялото ни по-бързо да измести източника си на гориво от въглехидратите към мазнините.

 • Проследете приема на въглехидрати

Водете си дневник, като записвате колко грама въглехидрати сте приели за деня. Това ще гарантира, че няма да прекалите с количествата.

 • Увеличете приема на мазнини

Увеличавайки приема на мазнини и намалявайки приема на въглехидрати за деня, може да помогнете за ускоряването на кетозата.

 • Тренирайте по-често

Физическата активност изчерпва запасите на гликоген – енергийният резерв от въглехидрати в черния ни дроб. Това от своя страна насърчава кетозата.

 • Добавете прием на MCT масло

MCT (средноверижни триглицериди) представляват бързо абсорбиращи се мастни киселини, които лесно се превръщат в кетони.

Най-добрият начин да разберете дали сте достигнали кетоза е да тествате нивата си на кетони с тест ленти за кетони.

 

 

Съвети как да избегнем нарушаване на кето диетата

Можете да приложите следните прости стратегии, които да помогнат за ограничаване на желанието да нарушите кето диетата:

 • Обърнете внимание на себе си и тялото си, поставете си цел и я следвайте.
 • Споделете на приятели, че сте започнали нова диета. Тяхната подкрепа и мотивация ще ви помогнат по-лесно да се придържате към режима.
 • Планирайте храненията си.
 • Включете разнообразни кето ястия, за да промените диетата си и да я направите по-приятна за спазване.

Може да разгледате нашия блог с разнообразни и нисковъглехидратни рецепти, подходящи за спазване на кето режим или в кулинарната ни книга „Кето фантазии“ .

 • Не дръжте лакомства и други изкушаващи храни с високо съдържание на въглехидрати у дома. Така ще улесните себе си в избора на сладко изкушение.

Вместо това може да си приготвите някои от нашите нисковъглехидратни предложения за десерти. Подслаждаме ги с натурална стевия или с еритритол, които не съдържат въглехидрати.

 

 

Обърнете внимание, ако усещате дълго време симптоми като замаяност, стомашно разстройство или понижена енергия. Консултирайте се с вашия лекар и междувременно спрете кето диетата.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 23.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 12:18 | Публикувана: 23 септември 2021 в 18:24 | Категория: Здраве, Любопитно