15 грешки при кето хранене и как да ги избегнем

Обновена: 18.01.2024|
Грешки при кето хранене.

Съществуват някои основни грешки при кето хранене, които могат да попречат при свалянето на килограми. Възможно е да повлияят и психически на тези, решили да спазват режима, тъй като ще забавят очакваните резултати.

За да не допускате грешки по време на кето храненето, заради които да се разочаровате от безрезултатния режим, вижте най-честите такива, които ви спират от желаните цели.

 

Кои са най-често срещаните грешки при кето режим на хранене?

Тези съвети ще ви помогнат да спазвате правилeн кето режим на хранене и да се възползвате от неговите плюсове – за вашата фигура и здравословно състояние.

1. Не приемате достатъчно мазнини

Кето диетата е с ниско съдържание на въглехидрати и високо – на мазнини. Необходимо е да си набавяте достатъчно мазнини, за да сте сити и да се храните пълноценно.

grifonia 400
astaks 600
grifonia 400
astaks 600

При кето храненето има много възможности за богати на мазнини продукти. Част от тях са:

 • кокосово масло
 • зехтин
 • масло от авокадо
 • краве масло или Гхи
 • авокадо
 • яйца
 • ядки
 • заквасена сметана
 • сметана за готвене
 • маскарпоне
 • крема сирене

 

Старайте се да включвате по няколко здравословни мазнини при всяко хранене.

2. Грешки при кето хранене: Не пиете достатъчно вода

Хидратацията е още по-важна, когато сте в кетоза. През това време трябва да пиете поне 2,5 л вода или течности на ден, за да замените загубеното чрез урината количество. Когато напълно се приспособите към този режим на хранене, можете да намалите до 2 л.

Това е важно, за да предотвратите дехидратацията и да насърчите оптималното метаболитно здраве.

 

3. Не си набавяте достатъчно протеини

 

Грешки при кето хранене. 8 от най-добрите добавки за кето диета. Кето диета срещу COVID-19. Кето за Хашимото

 

Протеините, познати още като белтъци или белтъчини, се намират във всяка част на тялото ни – мускулите, костите, кожата, косата и почти всяка друга част или тъкан. Те съставляват ензимите, които задвижват много химични реакции, и хемоглобина, който пренася кислорода в кръвта.

Важно е да се уверите, че консумирате достатъчно белтъци, за да подпомагате жизнените функции в организма си. Препоръчителните протеинови цели по време на кето са следните:

 • 0,8 г протеин на килограм телесно тегло;
 • на всеки 20 кг телесно тегло се стремете към прием на 7 г протеин.

Наименованията „белтък, белтъчина“ в българския език произлизат от традиционното наименование на яйчния белтък. Той съдържа белтъчини, необходими за развитието на зародиша. Протеин (protein) се използва като синоним и е чуждица, която се среща в много западноевропейски езици.

Хапвайте повече яйца, бадеми, кисело мляко, броколи – това са част от храните, които ще ви заредят с необходимите белтъчини.

 

4. Не консумирате достатъчно въглехидрати

Сигурно ще се запитате „Как така не консумирам достатъчно?“. Кето диетата ограничава въглехидратите до 25 г на ден. Необходимо е да се спазват тези граници, като въглехидратите идват най-вече от зеленчуците или бери плодовете.

В началото може да сте толкова мотивирани в спазването на кето диетата, че да не консумирате достатъчно зеленчуци. По този начин, несъзнателно, да си набавяте едва 10 г въглехидрати дневно.

Старайте се с всяко хранене да хапвате и зеленчуци. През деня това ще бъде лесен начин да си набавяте необходимите въглехидрати.

 

5. Грешки при кето хранене: Прекалявате с млечните продукти

Млечните продукти съдържат лактоза, известна още като млечна захар, която се отразява на нивата на кръвната захар по същия начин, по който и обикновената захар. Прекалената консумация на млечни продукти може да забави свалянето на килограми и целия кето процес.

 

6. Дефицит на електролити – сол, магнезий и калий

Това е една от най-често срещаните грешки при кето режим на хранене. Тя води до по-тежки и продължителни симптоми на кето грип. Консултирайте се с медицинско лице за прием на добавки с магнезий и калий, за да поддържате доброто си здраве.

 

7. Недостатъчно сън

Недоспиването може да осуети плановете ви за влизане във форма. Старайте се да си лягате по-рано, давайте възможност на организма ви да отпочине и да се подготви за новия ден.

 

8. Грешки при кето хранене: Не проследявате хранителните стойности

Важно е да следите за съдържанието на въглехидрати в това, което консумирате. Първоначално научете съдържанието им в продуктите, които използвате най-често. Така ще ви бъде по-лесно да преценявате ястията си и да си съставяте дневно кето меню.

За улеснение, използвайте калкулатор за въглехидрати.

 

9. Презапасявате се с кето продукти

Не е необходимо да пълните кухненските шкафчета с всеки възможен кето продукт. В първите месеци може изобщо да не ви се наложи да ги използвате. Дайте си време, за да прецените кои са любимите ви кето ястия, и пазарувайте спрямо тях.

 

10. Грешки при кето хранене: Не се движите

 

Затлъстяването. Грешки при кето хранене.

 

Липсата на упражнения, сами знаете, не е никак полезна по време на кето режима. Както всеки план на хранене, и този не изключва физическата активност. Тя допринася не само за добрата форма, но и за вашия имунитет, добра концентрация и енергичност.

Не започвайте още в началото с много интензивни упражнения. Започнете с по-леки движения, докато тялото ви се приспособи към този навик и натрупате сили за по-енергични упражнения.

 

11. Сравнявате теглото си с това на другите

Всички сваляме килограми по различен начин. Не сравнявайте вашия прогрес с този на хора в социалните мрежи, чиито снимки показват невиждани резултати. Поставили сте си цели, стремете се към тях. Всеки е с индивидуален организъм, има собствена представа за своята фигура и как би се чувствал и изглеждал добре.

12. Грешки при кето хранене: Прекалявате с кето десертите

Дори да са кето, без захар и глутен, внимавайте – не е необходимо да приготвяте всяко кето брауни, бисквитки или чийзкейк, на които попадате. Придържайте се към един десерт на седмица, максимум два.

Препоръчително е първите няколко месеца да избягвате всякакъв вид десерти, за да позволите на организма си да се приспособи по-лесно към кето режима.

 

13. Междинните закуски могат да попречат на режима

Хапването на ядки между храненията не е забранено, но ако постоянно посягате към нещо – било то по навик или наистина сте гладни, това може да навреди на целите на режима. Докато се адаптирате към кето храненето, си позволявайте междинни хапвания. Но след това се опитвайте да ги избягвате и, ако е необходимо, увеличете порциите на основните си хранения.

Това ще помогне на тялото ви да си отпочине и да обработи храната ефикасно, вместо постоянно да го натоварвате.

 

14. Грешки при кето хранене: Стресирате се прекалено много около кантара

Опитайте се да избегнете ежедневното претегляне на телесното си тегло, ако числото все още ви причинява дори и минимален дискомфорт.

Вместо това можете да измервате талията си, където често резултатът е по-видим. Или да сведете претеглянето си до веднъж месечно, за да следите напредъка си.

 

15. Ежедневният стрес също забавя резултатите от кето режима

В периоди на повишен стрес свалянето на килограми е дори още по-трудно. Необходимо е да намалите напрежението в ежедневието си или поне да намерите проводник за него – чрез упражнения или хоби. В противен случай стресът ще попречи не само на усилията ви да отслабнете, но и на цялостното ви здравословно състояние.

 

Първи стъпки в кето режима на хранене, с които да не допускате грешки при спазването му

Ако не сте начинаещи в нисковъглехидратното-високомазнинно хранене, сверете вашия „кето часовник“ с гореизброените, често допускани грешки. Така ще разберете къде е проблема, ако не постигате желаните резултати.

Успех!

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 24.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 18 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 февруари 2021 в 11:40 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни