Кетоза – какво представлява и как се постига?

Обновена: 13.03.2024|

Състоянието на кетоза е понятие, което свързваме изцяло с така популярния кето режим на хранене. Кето диетата, наричана още кетогенна или кетонова, е диета с ниско съдържание на въглехидрати, която дава основно предимство на мазнините и умерено съдържание на протеините в храната.

Въпросът, който веднага възниква, е – откъде тогава тялото ни взима енергия?

Известно е, че тялото превръща въглехидратите в глюкоза, която служи като основен източник на енергия. Но вече е научно доказано, че мозъкът и организмът могат да се пренасочат към алтернативни горива – кетонови тела. Метаболитно състояние, в което тялото използва кетоновите тела за енергия, за сметка на глюкозата, е кетоза.

Тъй като кето диетата намалява значително въглехидратите в менюто, организъм ни е принуден да търси енергия чрез разграждането на мазнините и натрупаните мастни запаси в тялото ни. Това води до бързо сваляне на излишните килограми.

ekzo 02 400
ekzo 02 600

Но как и кога сме стигнали до тези открития в храненето?

ekzo 02 400
ekzo 02 600

 

Как откриваме за първи път състоянието на кетоза?

През 20-те години на миналия век учени откриват, че увеличаването на кетони в кръвта намалява броя на епилептичните припадъци. Именно с тази цел за първи път е разработена кето диетата – усилена борба с епилепсията.

В процеса на нейното прилагане се е забелязало, че освен намаляването на броя на припадъците, подкожната мастна тъкан също рязко намалява, когато сте в кетоза. Впоследствие контролът на припадъците станал медикаментозен: лекарите започнали да предписват антиконвулсивни лекарства за епилептици и диетата се предписвала все по-рядко.

Но поради ефективното изгаряне на мазнините, тази хранителна стратегия получила шанс да живее в сферата на диетологията. Така и се получава след време.

Първите популяризатори на кето диетите са американският кардиолог Робърт Аткинс, режисьорът Джим Абрахамс и актрисата Мерил Стрийп.

Диетата на Аткинс е широко известна на Запад, но тя се различава значително от кетогенната система за хранене в съотношението на въглехидратите и количеството протеин. Диетата на Аткинс не е толкова строга, що се отнася до въглехидратите, а броят на протеините е повече.

Кето диетата, от своя страна, сериозно ограничава въглехидратите и намалява протеините в менюто. В противен случай, черният дроб започва да ги обработва в глюкоза и състоянието на кетоза не се появява.

През 1993 г. синът на сценариста Джим Ейбрахам, Чарли, се подлага на кето диета, тъй като конвенционалните терапии са неефективни при лечението на епилепсията му. Положението му драстично се подобрява и той успява да се отърве напълно от ежедневните припадъци.

Това води до създаването на фондация „Чарли“ през 1993 г., която разпространява идеята за кето диетата като лечение на епилепсия. Историята на момченцето е разказана във филма „Първо не вреди“ с Мерил Стрийп, който носи още по-голяма популярност на терапията.

 

Физиология на кето диетата

 

разпръснати хранителни продукти под формата на надпис кето, като всеки продукт е свързан с кето режима

 

Механизмът на кетоза се основава на промени в процесите на обмен на енергия. Минимизирането на въглехидратите в храната лишава тялото от основния източник на енергия – глюкоза. При липса на глюкоза в тялото, хормонът инсулин не се синтезира допълнително. Както знаете, именно той се явява транспортер на глюкоза в клетките на тялото.

Това спомага контрола на кръвна захар и намалява чувството на глад.

След като тялото спре да използва въглехидрати за енергия, то се насочва към мазнините и складираните депа. Именно този процес се нарича кетоза. Той настъпва след около 7 дни от началото на режима.

В състояние на кетоза тялото възстановява производството на енергия и превключва на алтернативни горива като източник на енергия – собствените си мазнини и мазнините, получени от храната. Едновременно с това протеиновите тъкани се запазват, така че този вид диета е особено популярен сред спортистите по време на период на „изчистване“.

Така черният дроб разгражда мазнините в мастни киселини, кетонни тела и др., които се преобразуват от тялото в енергия.

Няколко плюса на кето храненето:

 • За да се достигне състоянието на кетоза, храненето често е с ниско съдържание на въглехидрати.
 • Тялото изразходва повече калории, за да преобразува мазнините в гориво за организма, отколкото да обработва въглехидратите в глюкоза за енергия.
 • Резултатът е модифицирана механика на производството на енергия, ново гориво и безпрецедентна скорост на изгаряне на мазнини.

Измерването на кетоните може да се случи с помощта на тест ленти, с които лесно можем да проследим дали сме в кетоза чрез тестване на първата урина сутрин.

 

Как и колко бързо се навлиза в състояние на кетоза?

При консумация на 20-30 грама въглехидрати всеки ден, обикновено отнема два до четири дни, за да навлезе организмът във фаза на кетоза.

Може да ви отнеме седмица или повече, за да влезете в кетоза.

Факторите, които могат да повлияят на това време, включват:

 • Възраст
 • Прием на въглехидрати, мазнини и протеини
 • Ниво на физическа активност
 • Метаболизъм
 • Здраве на съня
 • Ниво на стрес

Ако менюто ви е било с високо съдържание на въглехидрати, преди да започнете кето диета, може да ви отнеме повече време, за да достигнете кетоза, отколкото на някой, който е консумирал диета с ниско съдържание на въглехидрати. Това е така, защото тялото първо трябва да изчерпи запасите си от глюкоза.

Може да успеете да влезете в кетоза по-бързо с периодично гладуване или прием на екзогенни кетони. Най-често срещаният метод на периодично гладуване включва изяждане на цялата ви храна в рамките на осем часа. След това постите за останалите 16 часа от 24-часов период.

 

Кетоза и кетоацидоза – каква е разликата?

 

Сваляне при кето диета. Кетоза. Кетони при Хашимото.

 

Много хора често бъркат кетозата и кетоацидозата.

Докато кетозата е нормална част от нашия метаболизъм, кетоацидозата е опасно метаболитно състояние, което може да бъде фатално, ако не се лекува.

При кетоацидоза в кръвния поток се повишават значително нивата на глюкоза и кетони. Това прави кръвта киселинна, което е животозастрашаващо. Кетоацидозата най-често се свързва с неконтролиран диабет тип 1. Може да се появи и при хора с диабет тип 2 или при тежка злоупотреба с алкохол.

Нивата на кетони могат да бъдат измерени в кръвта, урината или дъха и обикновено са между 0,5 и 3,0 милимола (mM) при физиологична кетоза, докато кетоацидозата може да причини концентрации в кръвта над 10 mM.

 

4 кето правила

Те включват следните неща: 

 1. Ако се придържате към стандартната версия на кетонната диета (не с цел атлетично изчистване на мазнини), то в този случай не трябва да натоварвате тялото със сериозни физически упражнения в началото. Състоянието на кетоза изисква промени в хранителните навици, тялото е подложено на сериозен първоначален стрес и допълнителното напрежение, под формата на спорт, може да доведе до влошаване на състоянието.
 2. Пийте много вода. Тя ще контролира нивата на кетонни тела и тяхното извеждане от организма.
 3. Не забравяйте да приемате комплекс от витамини, поради специфичното хранене, което често довежда до липси на конкретни елементи.
 4. Не подлагайте тялото си драстично на хранителни ограничения. Направете го плавно, за да не стресирате организма си.

 

Основното предимство от спазването на кетогенна диета е бързата загуба на тегло, дължаща се на „разтапянето“ на мазнините, без да се увреди мускулната тъкан.

Ето и какви са основните принципи на хранене:

 1. Кетогенната диета не предполага принципите на разделното хранене – месото може да се консумира с всеки разрешен продукт, било то гъби или яйца.
 2. За разлика от повечето диети, кето режимът не изисква изключването на сол от менюто, което освен че дава хранителен вкус, ще помогне за възстановяването на баланса на електролитите.

Какво е кетоза?

Метаболитно състояние, в което тялото използва кетоновите тела за енергия, за сметка на глюкозата, е кетоза.

Кога е открито състоянието на кетоза?

През 20-те години на миналия век учени откриват, че увеличаването на кетони в кръвта намалява броя на епилептичните припадъци. Именно с тази цел за първи път е разработена кето диетата – усилена борба с епилепсията.

Каква е физиологията на кетозата?

След като тялото спре да използва въглехидрати за енергия, заради намаленият им прием, то се насочва към мазнините и складираните депа. Именно този процес се нарича кетоза. Той настъпва след около 7 дни от началото на режима.

Колко бързо се постига кетоза?

При консумация на 20-30 грама въглехидрати всеки ден, обикновено отнема два до четири дни, за да навлезе организмът във фаза на кетоза.

Категории: Кето диета|Публикувана: 04.02.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

9 Коментара

 1. Анатоли Георгиев 10.01.2024 at 21:29 - Отговор

  Има ли значение, реда на приемане на храната, например:
  1. Протеин
  2. Мазнини
  3. Фибри
  Благодаря Ви предварително!

  • Верджиния Георгиева 11.01.2024 at 9:09 - Отговор

   Здравейте, обикновено, дори извън спазването на режим и навлизането в кетоза, препоръчително е яденето първо на фибрите, след това на протеините и мазнините. Тази последователност може да забави скоростта на изпразване на стомаха и да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. :)

 2. Надежда 25.02.2022 at 11:37 - Отговор

  В кетоза се влиза до 7 дни,а кога се забелязват първите резултати?

  • For Life 25.02.2022 at 17:37 - Отговор

   Здравейте, това е много индивидуално, но повечето хора още при втората седмица отбелязват сваляне на поне 1 кг. Следвайте внимателно режима, не се фокусирайте прекалено много върху килограмите, а върху пълноценното хранене, и резултатите бързо ще са налице. :) Повече по темата можете да прочетете и в тази статия: https://www.forlife.bg/kolko-vreme-v-ketoza-za-postigane-na-rezultati

 3. Рости 20.11.2019 at 18:05 - Отговор

  Благодаря!

 4. Ростиro 20.11.2019 at 18:05 - Отговор

  Благодаря!

 5. Стефка 05.02.2019 at 9:45 - Отговор

  Благодаря за полезната информация.

 6. Марлена Петрова 04.02.2019 at 21:44 - Отговор

  Изключително съм доволна, научно всичко е така, което дава спокойствие при отслабването.Интересно дали месото трябва да се консумира само с гъби и яйца.

  • Valentina 26.02.2019 at 17:25 - Отговор

   Благодаря за информацията!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:46 | Публикувана: 4 февруари 2019 в 17:30 | Категория: Кето диета