История на кетозата – от 20-те години на XX век до днес

Обновена: 17.01.2024|

Откъде започва дългата история на кетозата? Диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати са често срещани днес. Кето режимът прави концепцията още по-пълна, въвеждайки състоянието на кетоза като цел за тези, които следват здравословния начин на живот.

Може би познавате кето храненето като модерен и ефективен начин за отслабване, но знаете ли, че първоначално е използвано за лечение на епилепсия?

Днес ще разгледаме интересната история на кетозата – от експериментално медицинско лечение до популярния днес режим за отслабване. Същевременно ще направим няколко предположения за развитието му в бъдеще.

 

Основи на кетозата

Кетогенната диета се корени в идеята, че ограничаването на приема на въглехидрати и консумацията на повече мазнини ще постави тялото ви в състояние на кетоза. В това състояние тялото ще изгаря кетони вместо глюкоза – което ще доведе до многобройни ползи за здравето.

Хранителният план, в идеалният случай, съдържа 60-75% мазнини, 15-30% протеини и 5-10% въглехидрати. По принцип човешкият организъм избира да работи главно с глюкоза (захар). Ограничаването на приема на въглехидрати ще го накара да генерира вторичен източник на енергия от мазнини, за да продължи да изпраща глюкоза в мозъка.

Когато ограничите доставката на въглехидрати, тялото ви започва да разгражда мазнините до съединения, наречени кетони, които именно са алтернативният източник на гориво. Прочетете и Какво още не знаем за състоянието на кетоза?

 

История на кетозата: откъде започва?

Историята на кетозата започва с д-р Ръсел Уайлдър през 1923 г. Той създава популярната днес класическа кето диета, на която се основават всички останали нейни разновидности. Тя се крепи на съотношението мазнини–протеини–въглехидрати.

Но идеята възниква малко по-рано – през 1921 г., когато ендокринологът Ролин Удиат отбелязва функцията на кетонните тела. Това са три водоразтворими съединения – ацетон, β-хидроксибутират и ацетоацетат, които се произвеждат от черния дроб в резултат на гладуване. Или ако се спазва диета, богата на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Ръсел Уайлдър използва това, за да сложи началото на кетогенната диета.

Първоначално този режим се е използвал като терапия за епилепсия до края на 30-те години и е бил алтернатива на гладуването. Въпреки че повечето случаи на епилепсия са могли да бъдат ефективно контролирани с помощта на кетогенната диета, се оказва, че при около 20% от пациентите няма ефект.

 

Развитие на кетозата

 

История на кетозата. Какво е кето диетата - обяснение за състоянието на кетоза през различните фази.

 

По-нататъшни изследвания – през 60-те години, показват, че повече кетони се произвеждат от средноверижни триглицериди (МСТ) на единица енергия. Те се транспортират бързо до черния дроб през чернодробната портална вена, за разлика от лимфната система.

През 1971 г. Питър Хутенлохер създава кето диета, при която 60% от калориите идват от MCT-масло, което позволява включването на повече протеини и въглехидрати в сравнение с оригиналната кетогенна диета. Много болници също постепенно приемат диетата с MCT вместо оригиналната кетогенна диета, а някои използват дори комбинация от двете.

Въпреки доказания успех на кетозата за лечение на епилепсия, режимът малко по малко е изместен от новите антиконвулсивни лекарства. В резултат диетата става по-малко популярна и все по-малко диетолози я използват. Междувременно и много хора започват да я прилагат неправилно, без наблюдение, което води до лоши резултати и слава на режима като неефективен и дори вреден.

През 90-те години интересът към нея се завръща. Заслугата е на американско предаване, което показва интересен случай на 2-годишно дете с епилепсия, чиито припадъци са били извън контрол, докато не е започнало кето режим на хранене.

След подобряването на малкия Чарли, диетата отново предизвиква научен интерес. През 1994 година е основана фондацията „Charlie foundation ketogenic therapies“, която предоставя информация за терапии чрез кето диета. Но не само за хора с епилепсия, но и за други неврологични разстройства и дори някои видове рак.

 

Кетозата днес

Днес състоянието на кетоза е предпочитан метод за лечение в много детски болници в света. Междувременно то продължава да бъде изследвано за ролята си при неврологични разстройства. Интересната история на кетозата обаче не завършва с лечението на епилепсия. Ако единственото предимство на плана за хранене беше, че той лекува относително рядко медицинско състояние, днес интересът към него би бил много по-малък.

Повечето хора в днешно време спазват диетата, защото помага за отслабване. Не е напълно ясно кога кето режимът е използван за първи път с такива цели, но в началото и края на деветдесетте години доминира диетата на Аткинс и режими на хранене с подобна перспектива за въглехидратите.

В наши дни хората, които спазват кетогенната диета, правят това по здравословни причини. Те обаче далеч надхвърлят намаляването на теглото и гърчовете. За тях сме говорили и друг път. (Припомнете си 10 предимства на кето режима за здравето на организма).

 

Бъдещето на кетозата

История на кетозата. Морски рецепти. Маса, отрупана с храни, които са богати на различни видове полезни мазнини - авокадо, сьомга, зехтин, ядки, маслини.

Ако настоящата популярност на кето диетата е някакъв показател, вероятно тя ще остане убедителна и през следващите десетилетия. Тъй като кетогенната диета става надежден и доказан план за отслабване, е вероятно да бъде още по-масово решение в бъдеще.

С многобройните уебсайтове, подкасти и продукти, специално посветени на постигането и поддържането на кетоза, диетата има достатъчно широка основа, за да остане и занапред в центъра на вниманието. Освен това десетилетията на изследвания, подкрепящи нейните предимства, осигуряват солидно доверие в ефективността й.

Едно от най-големите предизвикателства за човечеството в съвременния свят е да се намери лекарство за един от най-смъртоносните убийци – рака. Д-р Доминик Д’Агостино наскоро проведе изследване, което може да промени борбата с рака, каквато я познаваме.

Той е направил следните заключения, които предполагат, че кето диетата може да бъде лекът, което човечеството търси:

  • Всички клетки се нуждаят от глюкоза (захар) за гориво.
  • Когато глюкозата е намалена, здравите клетки се обръщат към използването на кетони за гориво.
  • Раковите клетки реагират само на глюкозата.
  • Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат потенциално да уморят от глад раковите клетки, тъй като се нуждаят от захар, за да се размножават.

За съжаление, изследванията на д-р Д’Агостино доказват, че тези неща са валидни за раковите клетки при плъхове. Само времето ще покаже дали ефектите могат да се възпроизведат и при основните форми на рак при хората.

Рядко се случва диета или определен начин на живот да предизвикат толкова голям интерес, както от медицинската общност, така и от фитнес средите. Дали кето диетата се очертава като лек за рак в бъдеще или ще остане под формата на високоефективен режим за отслабване, предстои да разберем. Това, което можем да кажем със сигурност е, че тя ще остане гореща тема и занапред.

Категории: Кето диета, Здраве, Любопитно|Публикувана: 15.02.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 15 февруари 2021 в 10:02 | Категория: Кето диета, Здраве, Любопитно