Ако сте се чудили дали има разлика между нисковъглехидратно хранене и кето режим – днес ще ви разкажем подробно за това какви са те, къде са и приликите, както и какви са резултатите, които целим със спазването им.

При всички положения, преди да започнете, правите проучвания и на много места срещате думите “нисковъглехидратен режим”, “кетоза”, “кетони” и “високо количество мазнини”. Но нали общото схващане е, че мазнините не са наш приятел?!

Готови сме да ви опровергаем и да разкажем за това какво е режим с ниско съдържание на въглехидрати, какво е кето диета, имат ли връзка и как мазнините всъщност работят за нас в рамките на кетозата.

 

Има ли разлика между нисковъглехидратно хранене и кето режим?

Когато проучваме режимите, особено ако искаме да започнем някой от тях с определена цел, е много важно да ги съобразим с целите си.

Ако въпросната крайна цел е отслабване или по-значително намаляване на телесното тегло, нисковъглехидратните диети всъщност са популярно и предпочитано решение.

Това се дължи на няколко фактора. На първо място те са относително лесно приложими. Не налагат чак толкова строги ограничения в хранителните групи и предлагат множество опции за разнообрaзно хранене.

Освен това не лишават организма от полезни вещества. Дори напротив – много изследвания доказват доброто влияние на нисковъглехидратните диети върху тялото ни.

Каква обаче е връзката между нисковъглехидратно хранене и кето режима? На пръв поглед говорим за едно и също: хранителен режим с намаляване максимално на въглехидратите в дневното меню.

Истината обаче е, че кето режимът всъщност е само един от видовете нисковъглехидратни диети, които можете да приложите за отслабване или подобряване на цялостното състояние на организма си.

 

Видове нисковъглехидратни диети

 

Нисковъглехидратно хранене и кето. Първата седмица на кето диета.

 

Преди да преминете към избора конкретно на кето режим за целите си, е добре да се запознаете с различните видове нисковъглехидратни диети, за да прецените:

 • Кой вид режим ще понесе по-добре на тялото ви?
 • Кой режим ще ви заведе към целите ви?

До преди около 50 години диетите са залагали основно на намаляване на мазнините в режимите. Днес обаче тази тенденция е отстъпила пред науката. Тя е и в основата на нисковъглехидратните режими, при които тялото ни се захранва предимно с мазнини, протеини, фибри и естествени вещества от плодовете и зеленчуците.

При този тип режими строго се контролират въглехидратите и се приемат храни с т.нар. нисък гликемичен индекс. Този индекс служи за ориентир за количеството въглехидрати в храните и се измерва по скала от 0 до 100. За по-лесна класификацията храните се делят на такива с нисък, среден и висок гликемичен индекс. 

След като установихме ориентир, който да спазваме, на първо място е хубаво да обясним в какво се състои класическата нисковъглехидратна диета:

 •  включва по-малко въглехидрати и повече протеини
 • ограничава приема на продукти от зърнени култури, ястия с картофи, сладки напитки и храни с високо съдържание на захар – сладки, бисквити, газирани и енергийни напитки, студени чайове и др.

Ако искате да поддържате здравословно тегло с нисковъглехидратна диета, е хубаво да включвате в този режим най-много 100-150 г въглехидрати, при условие, че тренирате интензивно и редовно. Ако пък искате да отслабнете, това количество трябва да е най-много 50-100 г.

Препоръчва се при тази разновидност на режима да се заложи на повече плодове и зеленчуци. Паднат ли въглехидратите под 50 г на ден, навлизаме в идеята за кето режима. В този случай можем да очакваме по-бързо и интензивно сваляне на килограмите. Похапваме без притеснение повечето зеленчуци, но плодовете се свеждат до такива с нисък гликемичен индекс.

 

Палео режим

Интересна разновидност на нисковъглехидратната диета е т.нар. палео режимТой има любопитна концепция консумираните храни да бъдат ограничени единствено до продуктите, познати на човека от епохата на палеолита. За сметка на това той категорично ограничава яденето на всички храни, станали популярни в последните 2-3 века.

Ако решите да влезете в този режим, то трябва да спрете бобовите, зърнените, млечните продукти, както и всички храни, които съдържат изкуствени подсладители. В този списък попадат и всички силно преработени храни и всички модерни продукти с трансмазнини.

Позволено е да се консумират месо, морски дарове, риба, яйца, зеленчуци, различни видове плодове, гъби, полезни мазнини от естествени източници, семена и ядки. Голямо предимство на този режим е, че намалява рисковете от заболяванията на сърдечно-съдовата система и намалява нивата на кръвната захар.

Средиземноморската нисковъглехидратна диета

Третият от най-популярните видове нисковъглехидратни режими, е средиземноморската нисковъглехидратна диета. И тук сред ограничените храни попадат всички бобови култури, картофите и пълнозърнестите храни. Тя е много подобна на класическата нисковъглехидратна диета по това, че са позволени до 100 г въглехидрати.

Приликите обаче свършват тук – набляга се на по-мазните видове риба и студено пресования зехтин, вместо на червено месо и преработени мазнини. Точно в тон със средиземноморските традиции в кухнята. Твърди се, че тази разновидност на режима е ефективна за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания,

Още един любопитен вид нисковъглехидратен режим е нисковъглехидратната/високомазнинната диета. Името му говори достатъчно само по себе си: в създаването му е заложена идеята за режим с много ниско съдържание на въглехидрати (между 20 и 100 г на ден) и храни с повече (естествени) мазнини.

Плюсовете са, че се забелязва ефективност за загуба на тегло, намаляване риска от неврологични и сърдечно-съдови заболявания, подобряване на когнитивните функции, стабилизиране нивата на кръвната захар.

 

Ефекти от кето режима

 

Нисковъглехидратно хранене и кето. Детокс и отслабване. Рефлукс. Универсален режим на хранене. Калориен дефицит за отслабване.

 

Какво по-различно ни предлага кето режимът и с какво е различен от досега описаните видове нисковъглехидратни режими?

Ключът към ефективността на кето режима се крие в това, че вкарвайки тялото ни в кетоза, то започва да произвежда и употребява т. нар. кетони. Те са своеобразни енергийни източници за тялото, предпочитани от нашите системи и органи много повече, отколкото енергията, която осигуряваме от въглехидратите.

Важно е да отбележим, че самия кето режим също може да бъде няколко вида:

 • стандартен: най-често се среща този тип, спазва се формулата за прием на 75% мазнини, 20% протеини и едва 5% въглехидрати
 • таргетиран: прилага се при хора с интензивен тренировъчен режим, позволява малки количества въглехидрати
 • цикличен: за него се изискват сериозни дози планиране и дисциплина. Режимът се състои от 5-6 дни строг кето режим и 2-3 дни „пауза“ с високовъглехидратно хранене
 • високопротеинов: много напомня на стандартния кето режим, но се състои от 60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати;

Ползите от кето режима са добре изследвани и потвърдени от хиляди хора. При него отбелязваме бързо сваляне на излишните килограми, но и по-високи нива на енергията, по-добра концентрация, по-добър сън. Доказано облекчава дори симптомите на някои неврологични, диабетни и дори състояния като Алцхаймер, епилепсия и рак.

Имайте предвид две неща: ефектът на всеки от тези режими много зависи от индивидуалното състояние на тялото, както и на метаболизма ни. Освен това, при кето режима е напълно нормално в първата една седмица да се чувствате по-отпаднали и да изпитвате т.нар „въглехидратен глад“. Устоите ли, ще можете да се радвате на резултатите от него!

 

Как мазнините работят за вас по време на кетоза

Противно на много диети от миналото, тялото ни се нуждае от мазнините, за да функционира правилно. Нещо повече – много от здравословните мазнини организмът ни не може да произведе сам. Затова и трябва да му ги набавим.

При кетозата мазнините работят в наша полза, защото позволените продукти с нисък гликимичен индекс съдържат именно полезни мазнини. Те са и тези вещества, които са в основата на калорийния ни прием по време на кето режим.

Препоръчва се да наблегнете на:

 • Наситени мазнини: намираме ги в редица естествени масла: краве масло, гхи, кокосово масло, свинска мас и др.
 • Мононенаситените мазнини: приемаме ги чрез плодове и зеленчуци като авокадо, маслини, ядкови масла.
 • Полиненаситени мазнини: основно ги набавяме на тялото си чрез месото и мазните видове риба и морски дарове.

Тук е моментът да споменем, че към полиненаситените мазнини спада и маргарина, но той е тип преработена мазнина, затова е важно да го избягвате. Същото важи и за т. нар. трансмазнини – всички преработени, рафинирани мазнини.

Полезните мазнини по време на кетоза ни осигуряват достатъчни количества омега-3 и омега-6 мазнини.

В заключение на това има ли разлика между нисковъглехидратно хранене и кето режим – всъщност кетогенната диета е с ниско съдържание на въглехидрати, но и високомазнинна. Не всички нисковъглехидратни режими спазват дневно разпределение между въглехидрати, мазнини и протеини или то поне е различно от това при кето диетата.

При всички положения намаляването на въглехидратите и рафинираните захари ще се отрази положително не само на фигурата ви, но и на здравето ви.