8 билки за естествено понижаване на кръвната захар

Обновена: 06.03.2024|
Биологично активни вещества в растенията.Чай от мащерка. Розмарин. Бял дроб - пречистване. Зехтин с подправки и билки. Свежи билки, подходящи за препарати за почистване и дезинфекция.

Всеки е наясно, че диабетът е състояние, което е необратимо и влияе на нивата на кръвната захар и инсулин в организма. Лечението включва промени в начина на живот и приемът на лекарства. Но някои допълващи средства, като билки и добавки, могат също да окажат благоприятен ефект. Те няма да излекуват диабета и не представляват самостоятелно лечение, но могат да влияят върху бързото понижаване на кръвната захар.Комбинирани с конвенционално лечение, те осигуряват облекчение от симптомите и намаляват риска от усложнения. Особено ефективни са при състояние на преддиабет.

Преддиабет и диабет

Здравословното състояние, при което нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното, но не е достатъчно високо, за да бъде категоризирано като диабет, медицински се обозначава като преддиабет. „Нарушен глюкозен толеранс“ е друг термин, който описва същото състояние. Преддиабетът се счита за рисково състояние, с високи шансове за развитие на диабет. Въпреки, че обикновено е безсимптомно състояние, винаги има наличие на преддиабет преди началото на диабета. Сред симптомите, които могат да се появят са силна жажда, замъглено зрение или силна умора. Преддибетичното състояние може да бъде диагностицирано чрез извършване на един от три различни кръвни теста, плазмен тест за глюкоза на гладно, орален глюкозо-толерансен тест или тест за хемоглобин А1с.

Преддиабетът е състояние, което засяга значителен брой хора по целия свят. Според последни проучвания повече от 470 милиона души ще бъдат засегнати от повишаването на кръвната захар до 2030 г. В повечето от случаите, ако страдащи от преддиабет не вземат мерки, развиват диабет тип 2 и диабет тип 1 с течение на времето. Възможно е обаче да излекувате преддиабета или поне да забавите развитието на диабета. Хората с преддиабет често имат недостиг на витамини и хранителни вещества, които са необходими, за да подпомогнат правилното функциониране на тялото.

Билките, които спомагат понижаването на кръвната захар

Често пациентите се затрудняват да направят необходимите промени в начина си на живот, за да контролират нивата на кръвната захар, а повечето лекарства имат и неблагоприятни странични ефекти. Затова често при леки състояния се препоръчва използването на естествени средства, каквито са билките и, ако се наложи, в комбинация с по-слаби лекарства и подходяща диета. Някои от важните билки в този ред на мисли включват:

 • Алое вера

Aloe Vera leaves on wooden background

Много хора са наясно с ползите на алоето при грижа за кожата, но то има  и други полезни свойства, като контролиране и понижаване на кръвната захар. Благодарение на антиоксидантните си свойства алое вера може да помогне за защита и възстановяване на бета клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Що се отнася до останалите предимства на алое вера, можете да си ги припомните тук.

 • Канела

Канелата е популярна съставка в сладкиши, печива и други ястия, която може да добави сладост без допълнителна захар. Освен това може да подобри нивата на глюкоза, инсулин, липиди или мазнини в кръвта и кръвното налягане. Ако хора с преддиабет взимат 250 мг екстракт от канела преди закуска и вечеря в продължение на три месеца, ще спомогнат за понижаването на кръвна захар с близо 10%. Това се дължи на факта, че канелата позволява достигането на захар до всички клетки, понижавайки нейните стойности.

 • Женшен

Женшенът може да подобри реакцията на клетките и да повиши секрецията на инсулин в тялото. Консумацията му намалява кръвната захар след хранене с около 20% при здрави индивиди. Приемът по 1 грам до два часа преди всяко основно хранене контролира нивата ефективно. И все пак е необходимо да се консумира умерено, защото женшенът може да намали ефективността на варфарин, вид разредител на кръвта.Комбинацията му с това лекарство не е препоръчителна.

 • Млечен бодил (бял трън)

Хората използват млечен бодил от древни времена за много различни заболявания. Силимаринът, екстрактът от млечния трън, е съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да окажат влияние върху понижаването на кръвната захар. Няма никакви странични ефекти и много хора приемат млечния трън като добавка, за да контролират състоянието си при преддиабет и диабет.

 • Джинджифил

резени джинджифил

Джинджифилът е друга билка, която хората използват в различни аспекти на традиционна медицина. Резултатите от употребата му показват, че джинджифилът е полезен за понижаване  на кръвната захар, но не понижава нивата на инсулин в кръвта. Поради това билката може успешно да намали инсулиновата резистентност в организма при диабет тип 2. Приемът под формата на чай е напълно достатъчен, за да даде ефект. Още за предимствата на джинджифила прочетете тук.

 • Босилек

Наред с другите си полезни свойства, босилекът може да има положителен ефект и върху кръвната захар на гладно, както и след хранене. Най-ефективен е сокът от листата. Растението играе роля и  в управлението на имунологични нарушения като алергии и астма. Има и антиспазматични свойства, облекчава болките в корема и помага за понижаване на кръвната захар. Още за него можете да продължите да четете тук.

 • Чесън

Алицинът, съдържащ сяра, е съединението, отговорно за острата миризма на чесъна и е доказано, че има значителна хипогликемична активност. Смята се, че този ефект се дължи на повишен чернодробен метаболизъм, повишено освобождаване на инсулин от бета-клетките на панкреаса. Освен всичко това, алицинът също проявява антимикробни, противоракови и кардиозащитни свойства. Изводът – хапвайте повече чесън под всякаква форма, за да контролирате кръвната си захар.

 • Глухарче

Някои го мислят за плевел, но глухарчето има няколко лекарствени приложения. Известно е със свойствата си за предотвратяване на диабет и понижаване на кръвната захар от векове. Можем да използваме листата му в салати. Коренът му пък стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, благодарение на хранителното вещество, наречено инулин. Ежедневното използване на екстрактът от глухарче може да помогне за регулиране на кръвната захар и поддържане на холестерола под контрол

Както се убедихме, списъкът от билки, с които да контролираме кръвната си захар, е безкраен. Съветваме ви да комбинирате няколко от тях. Трябва да имаме предвид, че можем да получим различни резултати от тези, които са описани в тази статия. Фактори са и продължителността на лечението, качеството на добавката и нашето индивидуално състояние.

Автор: Кристина Тонева

Категории: Билки|Публикувана: 10.12.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Петър 30.07.2022 at 23:01 - Отговор

  А как да го приемам

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:07 | Публикувана: 10 декември 2019 в 15:10 | Категория: Билки