Вредна ли е захарта и защо е забранена при кето диета?

Обновена: 12.03.2024|
Подагра и кето диета. Хранене при диабет тип 1 и тип 2. Автоимунни заболявания. Вредна ли е захарта. Витамини без захар.

Вероятно всеки знае отговора на въпроса „Вредна ли е захарта?“ и той е – да. Едва ли има човек, който да не обича сладко и, в тази връзка, консумацията на захар. Това е нормално – как да й устоим, когато ни дава енергия, покачва нивата ни на удоволствие и поне наглед – ни прави щастливи? Това се диктуваше години наред от мнозина – в реклами, филми, ежедневието, а и всеки го е забелязвал по самия себе си.

В днешно време нещата изглеждат малко по-различни. Истината е, че заедно с тези положителни ефекти, захарта има и неприятни страни, които далеч не са за подценяване. Именно тях ще разгледаме отново в контекста на това вредна ли е захарта и защо не е желана в кето диетата – особено ако искаме тя да е ефективна. 

 

Консумацията на захар – строго забранена в кето режимите

Решили сте да започнете кето режим и сте стартирали с разглеждане на възможностите. Или пък вече сте се спрели на вашия тип кето диета и преглеждате кои са позволените продукти. Никъде обаче не срещате захарта, която иначе сякаш е неизменен спътник в дните ни. Ами сега? Защо е така?

Една от основните причини захарта да е твърдо забранена в кето режимите, е чисто биологична. Идеята на кето режима е да вкара тялото в т.нар. състояние на кетоза. То, в най-общ смисъл, представлява форсиране на тялото да изгаря от натрупаните мазнини. Разбира се, кето диетата е така създадена, че това да се случва без да го лишава от хранителните продукти, които са му нужни за правилно функциониране и енергия.

stev tabletki 400
stev tabletki 600
stev tabletki 400
stev tabletki 600

От гледна точка на нашето храносмилане пък захарта е един от по-трудно разградимите продукти, които приемаме. Нещо повече – рафинираната захар няма полезни свойства. Освен това отнема много дълго време за преработка от тялото. Много често от това се натрупват и повече мазнини.

А това са само две от главните причини употребата на захар да не може да е част от кето режима, който сте решили да започнете. Това значи, като за начало, да изключите от менюто си всички:

 • газирани напитки и сокове с добавена захар;
 • сладкиши с добавена захар;
 • компоти, консерви, конфитюри;
 • максимално да намалите захарта в кафето и чая си;
 • да намалите алкохола – често съдържа захар, но и забавя метаболизма;

Не пропускайте да проследите и скритите захари – много често те са причината, дори при диета, да не постигаме желаните резултати.

 

Вредна ли е захарта и какво знаем за най-разпространения подсладител

 

Вредна ли е захарта. Диета без въглехидрати и захар. Млада жена с захарна близалка в ръка.

 

Захарта е един от продуктите в последните години, които биват сериозно заклеймени покрай теченията за здравословен живот, които набират все повече последователи. Както вече отбелязахме в предната точка, това въобще не е без причина.

Важно е обаче да уточним няколко неща – на първо място това, че най-вредна и с никакви ползи за тялото ни е бялата, рафинирана захар. И преди да кажете, че в такъв случай кафявата е позволена – ще ви спрем. От една страна, е важно тя да е истинска кафява захар, а не изкуствено оцветена. От друга – това не гарантира, че няма да намали ефекта на кето режима върху тялото ви. Затова пък, в края на статията, сме ви подготвили и няколко идеи за заместители на захарта, с които да запазите формата и здравословното си състояние.

Захарта, във всичките си форми, се извлича от сиропа на захарната тръстика или захарното цвекло. Оттам, в зависимост от процеса на преработка, който преминава, тя идва до нас под формата на кристали или пудра захар. Винаги обаче – лишена от почти всичко полезно, което е имала в изходното вещество.

Освен в чиста форма я консумираме и в редица продукти: тестени изделия, газирани напитки, а дори и в някои сосове, видове хляб и кетчупът, например. До какво води този постоянен приток на захар към системата ни? За съжаление – към нищо хубаво.

 

Вредна ли е захарта и как?

Един от основните проблеми при консумацията на захарта, освен бавната й преработка, е това, че тя много бързо вдига нивата ни на енергия. Също толкова бързо обаче те се изчерпват, което ни кара отново да похапваме сладко или да пием газирано и така – в кръговрат.

Нещо повече – телата ни се пристрастяват към захарта и прилива на енергия, която дава. Затова, ако няколко дни поред си хапване следобед нещо сладко, тялото ни ще започне да се уморява по-често по това време. Така неусетно ще влезем в кръговрата на захарта.

В дългосрочен план това води до:

 • завишени нива на кръвната захар
 • по-слаба имунна система
 • по-високо телесно тегло и мазнини;
 • повече кариеси и проблеми с венците;
 • хиперактивност, безпокойство, безсъние, тревожност;
 • завишени нива на лошия холестерол в тялото;
 • дефицит на витамини и минерали;

И това са само част от доказаните вреди от консумирането на захар. Не бива да забравяме, че докато на по-ранна възраст организмът се бори по-лесно с нея, то с времето способностите на храносмилателната система се забавят. Оттам и повече мазнини, които обаче и намаляваме много по-трудно.

 

С какво да заменим захарта в кето диетата?

steviola sirop 125 steviaforlife2

Да спрете захарта не означава да се лишите от сладкото като цяло. За щастие, в днешно време има много алтернативи. На първо място, в кето диетата са позволени някои от любимите ни плодове, които до голяма степен могат да задоволят глада за сладко. Можете без свян да похапвате бери плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки. Те не само, че ще ви помогнат да не усещате липсата на захар, но и ще задоволят желанието ви за нещо сладичко.

От друга страна, ако искате да подсладите чая си или пък сладкиша, който приготвяте, винаги можете да прибегнете до използването на стевия. Изцяло природен и естествен продукт, тя няма вкус и аромат (освен, ако не се спрете на опцията с ванилия) и едновременно подслажда това, към което е добавена.

Открий рецепти за сладки изкушения в здравословна форма в нашата книга „Кето фантазии„.

Можете да посетите и секцията „Рецепти“ в нашия блог, в която ще намерите още много предложения за десерти, без захар и глутен, напълно подходящи за спазване на кето диета.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 27.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 10:14 | Публикувана: 27 август 2020 в 10:26 | Категория: Хранене и видове храни