7 здравословни ползи от кето диетата

Обновена: 13.03.2024|
cute happy avocado egg red fish and cheese hold keto sign

Много хора, изпитали здравословни ползи от кето диетата, я превръщат в начин на живот. Това е хранителен режим, който стимулира тялото да изгаря мазнини от мастните депа. Той набляга върху приема на храни, които осигуряват много здравословни мазнини, адекватни количества протеини и малко въглехидрати.

Главната цел на режима е да получаваме енергия от мазнините, а не от въглехидратите. Може да има много здравословни ползи от кето диетата за нашето тяло:

 • изчистване на кожата от акне
 • спадане на нивата на триглицериди
 • сваляне на излишни килограми

В тази статия ще ви разкажем за основните здравословни ползи от кето диетата и кои са рисковете от нея.

 

7 здравословни ползи от кето диетата за организма

Съществуват няколко вида кето режим на хранене, включително циклична кето диета и стандартна кето диета. Всички те действат по една и съща методика – помагат на тялото да се изчисти от захарните и мастните си запаси. Вследствие на това, то започва да разгражда мазнини, за да си набавя нужната енергия – състояние, още познато като кетоза.

Какви са най-често срещаните здравословни ползи от кето диетата? Нека ги разгледаме подробно.

 

 1. Подпомага процеса на отслабване

Здравословните ползи от кето диетата включват загубата на тегло чрез засилване на метаболизма. Този режим включва и питателни хранителни вещества, които засищат глада ни по-лесно.

Нисковъглехидратните диети помагат на тялото да изхвърли излишната вода. Вследствие на това инсулиновите нива се понижават и така сваляме излишни килограми през първите две седмици.

Апетит и диети

Повечето диети засилват глада и апетита ни, защото не приемаме достатъчно питателни хранителни вещества. Поради тази причина повечето хора в началото започват да се чувстват отпаднали и недохранени, което ги кара да се откажат от спазването на диета.

Консумирането на нисковъглехидратни храни обаче потиска апетита. Според някои проучвания, когато хората ограничат значително приема си на въглехидрати и консумират повече полезни мазнини, приемат значително по-малко калории.

 

 1. Стимулира изразходването на мазнини от мастните депа

Не всички мазнини в тялото ни са от един и същи вид. Едни са полезни (ненаситени мазнини), други не (трансмазнини). Важно е обаче къде точно ги съхранява организмът ни. Това се отразява на всички телесни функции и на нашето здраве.

Основните видове мазнини са висцералната мастна тъкан (натрупва се в областта на корема) и подкожната мастна тъкан (тя се съхранява под кожата). Вторият вид е често срещан и при мъжете, страдащи от затлъстяване.

Висцералната мазнина обикновено се натрупва около органите ни. Прекомерните й количества могат да причинят възпаления и инсулинова резистентност.

Нисковъглехидратните диети се отразяват благоприятно на хора, които желаят да премахнат именно вредните мазнини около корема. С времето, спазването на такъв вид диети може да намали значително риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

 

 1. Здравословни ползи от кето диетата за кожата

 

Здравословни ползи от кето диетата за кожата. Skin fast. Масло от чаено дърво: ползи.

 

Има различни причинители на акнеична кожа, като един от тях е нездравословното хранене.

Консумирането на много рафинирани и преработени въглехидрати може да измени баланса на чревните бактерии, вследствие на което кръвната захар ще се покачва и спада рязко. Тези фактори могат да се отразят неблагоприятно на кожата ни.

По-високите нива на инсулин могат да причинят акне, а кето диетата ги понижава. Тази диета насърчава консумирането на много зеленчуци, богати на витамин А. Той подпомага здравето на кожата като стимулира произвеждането на нови кожни клетки и отстранява кожни инфекции.

Какво казват специалистите по въпроса?

Според Алиша Темпълс, лицензиран диетолог във Fueled and Fed Nutrition, много храни, полезни за кожата, са включени в кетогенния режим. Такива са например зеленчуците без скорбяла, растителните източници на мазнини като авокадо, зехтин и риба.

Според Рейчъл Даниелс, старши директор по хранене в сайта Virtual Health Partners,прекомерният прием на захар причинява гликиране, този процес отслабва колагена и води до развитието на бръчки и поява на увиснала кожа.“

При кетогенната диета се набляга на полезни мазнини, като омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подпомагат здравето на кожата и предотвратяват увреждането й от слънцето. Когато спазваме този хранителен режим, ние избягваме трансмазнините, които се намират в пържени и преработени храни. Те могат да причинят възпаление, зачервяване, акне и загуба на колаген.

 

 1. Здравословни ползи от кето диетата за сърдечното здраве

Когато спазваме кетогенната диета, е важно да избираме полезни и питателни храни. Консумирането на здравословни мазнини може да помогне за подобряване на здравето на сърцето като намалява нивата на холестерол. Това обаче не се отнася за по-малко здравословните мазнини, като свинската кожа (пръжки).

Анализ от 2017 г на лабораторни проучвания, извършени върху животни и хора, подложени на кето диета, показва, че някои хора са имали значителен спад в нивата на общия холестерол и триглицеридите. Заедно с това обаче са се покачили нивата на „добрия“ холестерол.

Високите нива на холестерол могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Когато консумираме полезни мазнини, ние набавяме единствено „добър“ холестерол на тялото си. В такъв случай то спира да го произвежда самостоятелно. Поради това спазването на кетогенна диета намалява неговите нива, което води до по-малък риск от сърдечни усложнения.

 

 1. Кето диетата е ефективна при метаболитен синдром

 

Здравословни ползи от кето диетата. Менопауза - килограми.

 

Метаболитният синдром е състояние, при което има много голям риск от развиване на диабет и сърдечни заболявания.

Този синдром е комплексен, съставен от следните признаци:

 • затлъстяване в областта на корема
 • повишено кръвно налягане
 • повишени нива на кръвната захар на гладно
 • високи триглицериди
 • ниски нива на HDL „добър“ холестерол

Нисковъглехидратните диети са много ефективни при лечението на всичките тези симптоми. Това означава, че кето диетата може да предотврати развитието на метаболитни заболявания.

 

 1. Здравословни ползи от кето диетата за кръвното налягане

Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за развиване на много болести, като например сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и инсулт.

Нисковъглехидратните хранителни режими действат благоприятно при това състояние, като понижават кръвното налягане. Спазването на тези диети може да намали риска от тези заболявания.

 

       7. Подобрява мозъчната функция

Няколко проучвания, включително това от 2019 г, „Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease“, предполагат, че кетоните, които се генерират по време на кето диета, осигуряват невропротективни ползи. Което означава, че могат да укрепят и защитят мозъка и нервните клетки.

 

Рискове и усложнения

Често срещано е, когато първоначално започваме да спазваме кето диетата, да получим нежелани странични ефекти, още наречени кето грип. Те могат да бъдат:

 • запек
 • умора
 • повръщане
 • ниска кръвна захар
 • гадене
 • главоболие
 • ниска толерантност към упражнения

Причината за тези симптоми е, че в началото организмът изпада в шок поради ниската консумация на въглехидрати. В този случай му е нужно време за да се адаптира към новия си енергиен източник – мазнините.

Кето диетата не се препоръчва при хора, страдащи от определени заболявания

Хората, които приемат тип лекарства, наречени инхибитори на натрий-глюкоза котранспортер 2 (SGLT2) за диабет тип 2, също не трябва да спазват кето диета. Това лекарство увеличава риска от диабетна кетоацидоза – опасно състояние, което повишава киселинността в кръвта.

Ако страдате от хранително разстройство, бъбречно заболяване или панкреатит, е силно препоръчително да се консултирате с лекар, преди да пристъпите към нов хранителен режим.

Не е подходящ за бременни и кърмачки, които задължително трябва да се хранят разнообразно и здравословно.

 

Важно е да се консултираме с лекар или диетолог, ако решим да започнем различен хранителен режим. Хората, които искат да започнат кето диета, трябва да се изследват за диабет, сърдечни заболявания, хипогликемия или други здравословни състояния.

Това е задължително, за да се уверят, че режимът е безопасен за тях. И да се възползват от всички здравословни ползи от кето диетата.

 

Автор: Михаела Ахчиева

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 12.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:12 | Публикувана: 12 март 2021 в 11:21 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни