Когато говорим за екзогенни кетони за отслабване, няма как да не ги свържем с кетогенната диета или още наречена кето диета.

Връзката се дължи на естеството на кето диетата – задържането за дълъг период от време на ниско съдържание на въглехидрати и висок прием на мазнини в тялото, които го поставят в състояние на кетоза.

Всъщност, приемът на екзогенни кетони наподобява състоянието на кетоза. По-правилно е да се каже, че те забързват навлизането на тялото в кетоза, като увеличават нивата на кетони в кръвта.

В тази статия ще обясним по какъв начин се случва това и колко ефективно е.

 

keto 400 01
keto 600 01

Какво се случва в тялото по време на кетоза?

Когато се храним нормално, ние приемаме от храната най-вече въглехидрати и по-малко мазнини и протеини. При този вид хранене тялото ни работи благодарение на въглехидратите, които са източникът на гориво за клетките.

Но ако ограничим храните, богати на въглехидрати, както при кетогенната диета, ние принуждаваме тялото си да търси алтернативни източници на гориво. То естествено започва да изгаря мазнини, за да получи енергия.

Това преминаване от горене на въглехидрати към мазнини за енергия се нарича кетоза.

Двете основни кетонни тела, произведени по време на кетоза, са ацетоацетат и бета-хидроксибутират. Ацетонът е трето, по-малко изобилно кетонно тяло. Тези кетонни тела заместват глюкозата като гориво и осигуряват на мозъка, сърцето и мускулите ни енергия.

 

Какво представляват екзогенните кетонни добавки?

 

Екзогенни кетони за отслабване.

 

Както споменахме по-горе, кетонните тела се произвеждат в тялото или естествено, чрез състояние на кетоза, или чрез външен прием на кетони. Екзогенното получаване на кетонни тела е чрез хранителни добавки или т. нар. екзогенни кетонни добавки.

От трите вида кетонни тела, в добавките може да се открие само бета-хидроксибутират кетон. Другото първично кетонно тяло, ацетоацетат, не е химически стабилно като добавка.

 

Основни форми на екзогенните кетони за отслабване

Екзогенните кетони се делят основно на два вида:

  • Кетонни соли – представляват кетони, свързани обикновено с натрий, калий, калций или магнезий. Те са изключително ефективни като хранителна добавка.
  • Кетонни естери – по своята същност са кетони, свързани с естер (друг вид съединение). Кетонните естери се използват предимно в изследванията и рядко се използват под формата на добавка.

И при двата вида е доказано, че увеличават нивото на кетони в тялото и спомагат навлизането в кетоза. Но както споменахме и по-горе, за външна употреба се използват най-вече кетонните соли.

При следването на кето режима на хранене, приемът на нережимна храна лесно води до излизане от състоянието на кетоза. Приемът на екзогенни кетони за отслабване спомага връщането на тялото в това метаболитно състояние и по-лесното преминаване на режима.

Допълването на режима с кетони има много от същите ползи за здравето като кетогенната диета, включително загуба на тегло.

Често се препоръчва на хората, които за първи път започват диетата, да приемат екзогенни кетони за отслабване, заедно със спазването на кето режима, за по-бързи и леко постигнати резултати.

Екзогенните кетони намаляват времето, необходимо за достигане на кетоза, но и не само. Приемът облекчава неприятните ефекти, които могат да дойдат от преминаването от стандартна диета с високо съдържание на въглехидрати към кетогенна.

Симптомите, които често съпътстват прехода към кетогенна диета, по-известни като „кето грип“, включват запек, главоболие, лош дъх, мускулни крампи и диария.

 

Екзогенните кетони могат да намалят апетита

 

Екзогенни кетони за отслабване.

 

Оказва се, че добавките с екзогенни кетони за отслабване наистина имат такова действие. Но е важно да уточним, че те не са “хапчета за отслабване”. Кетоните са съединения, които нашето тяло произвежда само. Екзогенните кетони засилват тяхното производство, за да навлезе тялото в метаболитно състояние на изгаряне на мазнини.

От една страна, това води до сваляне на видими сантиметри от талията. А от друга страна – освен че спомагат кетозата, приемът на екзогенни кетони за отслабване намалява апетита. Това допринася за естественото отслабване, без лишения и гладуване.

Този ефект на потискане на апетита се дължи на по-ниски нива на хормона на глада грелин между два и четири часа след приемане на добавката.

Важно е да уточним, че приемането на кетонна добавка след хранене, съдържащо въглехидрати, все пак ще повиши нивата на кетони в кръвта, но не толкова високо, колкото ако сме приели добавката на гладно.

 

Кетоните инхибират разграждането на мазнините

 

Екзогенни кетони за отслабване.

 

Целта на кетогенната диета е да произвежда кетони от натрупаните мазнини като алтернативен източник на гориво.

Но ако нивата на кетони в кръвта ни станат твърде високи, кръвта може да стане опасно кисела. Това състояние е познато като кетоацидоза, но то не може да се предизвика от здрав организъм. Често се среща при хора, страдащи от диабет.

При липса на заболявания тялото притежава механизъм за обратна връзка, който забавя производството на кетони, ако тяхното количество стане прекомерно високо в кръвта. Така по естествен път се регулират нивата на кетоните в тялото.

С други думи, колкото по-високи са нивата на кетони в кръвта ни, толкова по-малко произвежда тялото.

 

Кетоните съдържат калории

Кетоните произвеждат енергия за нашето тяло, следователно съдържат калории.

При спазване на кето режим калориите не се броят. Те се съдържат във всички източници на полезни мазнини. Важно е да се следи единствено количеството въглехидрати, което приемаме. То не трябва да надвишава 20-50 г на ден, в зависимост от етапа на режимното хранене, в който се намираме.

 

Има ли странични ефекти приемът на екзогенни кетони за отслабване?

Добавките с екзогенни кетони обикновено се считат за безопасен и ефективен начин за повишаване на концентрациите на кетонови тела.

Важно е обаче да се разглеждат като добавки, подобряващи ефективността на спазването на кетогенния режим на хранене. Те не могат да заместят този начин на хранене и не бива да се използват като негов заместител.