Сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата
Обичаме да си приготвяме леки и здравословни ястия – като сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата. Звучи ви като много готвене? Всъщност рецептата е лесна за изпълнение, лека, вкусна и ароматна, подходяща за кето меню.
Можем да се възползваме от местния пазар и да си набавим пресни билки и зеленчуци за изпълнението й.
Нека пристъпим към приготвянето на днешното ястие.
Сьомга на фурна със спаначена салата в няколко лесни стъпки
В 6 лесни стъпки можем да си приготвим едно вкусно и здравословно ястие, подходящо за здравословното ни меню.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 5 г |
Необходими продукти:
- 500 г сьомга
- 200 г домашна майонеза или заквасена сметана
- 2 с. л. домашно песто с босилек (по-надолу ще откриете рецептата за приготвянето му)
- 100 г пармезан
- 500 г пресен спанак
- 6 с. л. екстра върджин зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200°C.
- Намазнете дъното на тавичка със зехтина. Осолете филетата от сьомга и ги поставете в тавичката с кожата надолу.
- Смесете пестото и майонезата и разпределете сместа върху рибата.
- Печете за около 15-20 мин или докато сьомгата е готова (проверете с вилица – ако се отделя лесно, значи е готова).
- Междувременно задушете спанака в останалата мазнина, докато омекне, за около 2 минути. Подправете го със сол и пипер.
- Когато сьомгата е готова, сервирайте веднага със спаначената гарнитура.
Интересен факт: Родината на спанака е Персия (днешен Иран). Пренесен в Китай през 7 в., а в Европа – около 12 в. В Китай може все още да се срещне наименованието му „персийско растение“.
Алтернативни кето варианти на популярни ястия ще откриете и в кулинарната ни книга в две части – „Кето фантазии„.
Домашно песто с босилек за нашата сьомга на фурна
Бързо и лесно можем да си приготвим песто у дома и да гарнираме с него различни ястия. Ако решим да си го купим, пестото е скъп продукт. Приготвянето му вкъщи обаче може да ни излезе доста бюджетно.
Време за готвене | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 3 г нетни въглехидрати, 76 г мазнини, 44 г протеин и 882 калории |
Необходими продукти:
- 200 г пресни босилекови листа
- 2 с. л. сух чесън
- 50 г счукани орехи
- 50 г накиснати бадеми
- 80 г настърган пармезан
- 2-3 с. л. екстра върджин зехтин (в зависимост колко гъст желаете да е вашият сос)
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Изпълнението на рецептата за домашно песто с босилек е просто – смесвате всичко в кухненския робот, без зехтина, и смилате до получаване на еднородна смес.
- След това добавяте зехтина и блендирате до гладка смес.
- По желание можете да добавите друг микс от ядки, както и сок от лайм.
Интересен факт: Пестото често е добър източник на желязо и витамини А и С, а понякога е и с високо съдържание на натрий.
Вече имаме италиански сос, ароматен и готов, можем да пристъпим към приготвянето на рецептата за сьомга на фурна.
Песто – какво представлява и откъде идва
Песто идва от италиански и се отнася до оригиналното ястие pesto alla genovese – сос с произход от Генуа, община на Лигурия, Италия. Традиционното песто се състои от счукан чесън, борови ядки, едра сол, листа босилек, твърдо сирене като Пармиджано-Реджано (известно като пармезан) или Пекорино сардо (сирене от овче мляко). Всичко, смесено със зехтин.
Самата дума песто е минало причастие на генуезкия глагол pesta, който означава „да се счука“, „да се смачка“.
Преводът е свързан с традиционния метод на приготвянето – съставките се счукват в мраморно хаванче чрез кръгови движения на мраморна топка с дръжка.
Общо взето с думата песто се назовава всичко, което е направено чрез счукване. Ето защо думата се използва за няколко вида песто в Италия. Но генуезското песто остава най-популярното.
Сьомга на фурна за лек обяд или вечеря
Сьомга на фурна със задушен спанак е чудесно ястие, което да включите в режима, с който сте решили да влезете във форма.
Ако желаете да елиминирате лактозата – можете да не добавяте пармезан в пестото и след това в рибата и за покритието да елиминирате сметаната. Ястието ще е също толкова ароматно и вкусно, благодарение на пестото, което сте си приготвили.
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук.
За още кето рецепти отворете раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес сме ви приготвили две изключително вкусни рецепти за кето спагети от тиквички със
Тази рецепта за печена сьомга с Гхи и нудли от краставица е съвсем обикновена,
Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е