Обичаме да си приготвяме леки и здравословни ястия – като сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата. Звучи ви като много готвене? Всъщност рецептата е лесна за изпълнение, лека, вкусна и ароматна, подходяща за кето меню.
Можем да се възползваме от местния пазар и да си набавим пресни билки и зеленчуци за изпълнението й.
Нека пристъпим към приготвянето на днешното ястие.
Сьомга на фурна със спаначена салата в няколко лесни стъпки
В 6 лесни стъпки можем да си приготвим едно вкусно и здравословно ястие, подходящо за здравословното ни меню.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 5 г |
Необходими продукти:
- 500 г сьомга
- 200 г домашна майонеза или заквасена сметана
- 2 с. л. домашно песто с босилек (по-надолу ще откриете рецептата за приготвянето му)
- 100 г пармезан
- 500 г пресен спанак
- 6 с. л. екстра върджин зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200°C.
- Намазнете дъното на тавичка със зехтина. Осолете филетата от сьомга и ги поставете в тавичката с кожата надолу.
- Смесете пестото и майонезата и разпределете сместа върху рибата.
- Печете за около 15-20 мин или докато сьомгата е готова (проверете с вилица – ако се отделя лесно, значи е готова).
- Междувременно задушете спанака в останалата мазнина, докато омекне, за около 2 минути. Подправете го със сол и пипер.
- Когато сьомгата е готова, сервирайте веднага със спаначената гарнитура.
Интересен факт: Родината на спанака е Персия (днешен Иран). Пренесен в Китай през 7 в., а в Европа – около 12 в. В Китай може все още да се срещне наименованието му „персийско растение“.
Алтернативни кето варианти на популярни ястия ще откриете и в кулинарната ни книга в две части – “Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. |
Домашно песто с босилек за нашата сьомга на фурна
Бързо и лесно можем да си приготвим песто у дома и да гарнираме с него различни ястия. Ако решим да си го купим, пестото е скъп продукт. Приготвянето му вкъщи обаче може да ни излезе доста бюджетно.
Време за готвене | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 3 г нетни въглехидрати, 76 г мазнини, 44 г протеин и 882 калории |
Необходими продукти:
- 200 г пресни босилекови листа
- 2 с. л. сух чесън
- 50 г счукани орехи
- 50 г накиснати бадеми
- 80 г настърган пармезан
- 2-3 с. л. екстра върджин зехтин (в зависимост колко гъст желаете да е вашият сос)
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Изпълнението на рецептата за домашно песто с босилек е просто – смесвате всичко в кухненския робот, без зехтина, и смилате до получаване на еднородна смес.
- След това добавяте зехтина и блендирате до гладка смес.
- По желание можете да добавите друг микс от ядки, както и сок от лайм.
Интересен факт: Пестото често е добър източник на желязо и витамини А и С, а понякога е и с високо съдържание на натрий.
Вече имаме италиански сос, ароматен и готов, можем да пристъпим към приготвянето на рецептата за сьомга на фурна.
Песто – какво представлява и откъде идва
Песто идва от италиански и се отнася до оригиналното ястие pesto alla genovese – сос с произход от Генуа, община на Лигурия, Италия. Традиционното песто се състои от счукан чесън, борови ядки, едра сол, листа босилек, твърдо сирене като Пармиджано-Реджано (известно като пармезан) или Пекорино сардо (сирене от овче мляко). Всичко, смесено със зехтин.
Самата дума песто е минало причастие на генуезкия глагол pesta, който означава „да се счука“, „да се смачка“.
Преводът е свързан с традиционния метод на приготвянето – съставките се счукват в мраморно хаванче чрез кръгови движения на мраморна топка с дръжка.
Общо взето с думата песто се назовава всичко, което е направено чрез счукване. Ето защо думата се използва за няколко вида песто в Италия. Но генуезското песто остава най-популярното.
Сьомга на фурна за лек обяд или вечеря
Сьомга на фурна със задушен спанак е чудесно ястие, което да включите в режима, с който сте решили да влезете във форма.
Ако желаете да елиминирате лактозата – можете да не добавяте пармезан в пестото и след това в рибата и за покритието да елиминирате сметаната. Ястието ще е също толкова ароматно и вкусно, благодарение на пестото, което сте си приготвили.
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук.
За още кето рецепти отворете раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Оставете коментар