С настъпването на пролетта обичаме да си приготвяме леки и здравословни ястия – като сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата. Звучи ви като много готвене? Всъщност рецептата е лесна за изпълнение, лека, вкусна и ароматна. Подходяща за кето меню (повече за кето диетата разберете в свързаната статия в сайта ни). Можем да се възползваме от местния пазар и да си набавим пресни билки и зеленчуци за изпълнението й. А за полезните свойства на зехтина, също включен в рецептата, разберете повече в статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.

Нека пристъпим към приготвянето на днешното ястие.

 

Домашно песто с босилек за нашата сьомга на фурна

 

Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки. Подходящ за песто към сьомга на урна.

 

Бързо и лесно можем да си приготвим песто у дома и да гарнираме с него различни ястия. Ако решим да си го купим, пестото е скъп продукт. Приготвянето му вкъщи обаче може да ни излезе доста бюджетно.

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. пресни босилекови листа
  • 2 с. л. сух чесън
  • 50 г счукани орехи
  • 50 г накиснати бадеми
  • 1/3 ч. ч. настърган пармезан
  • 2-3 с. л. зехтин (в зависимост колко гъст желаете да е вашият сос)
  • Сол и черен пипер на вкус

Изпълнението на рецептата за домашно песто с босилек е просто – смесвате всичко в кухненския робот, без зехтина, и смилате до получаване на еднородна смес. След това добавяте зехтина и блендирате до гладка смес. По желание можете да добавите друг микс от ядки, както и сок от лайм.

Интересен факт: Пестото често е добър източник на желязо и витамини А и С, а понякога е и с високо съдържание на натрий.

Вече имаме италиански сос, ароматен и готов, можем да пристъпим към приготвянето на рецептата за сьомга на фурна.

 

Сьомга на фурна със спаначена салата в няколко лесни стъпки

 

Котлет сьомга, аранжиран с черен пипер на люспи, лимони и морска сол. Сьомга на фурна.

 

В 6 лесни стъпки можем да си приготвим едно вкусно и здравословно ястие, подходящо за пролетното ни меню.

Необходими продукти:

  • 500 г сьомга
  • 1 ч. ч. домашна майонеза (виж как да си я приготвиш ТУК) или заквасена сметана
  • 2 с. л. домашно песто
  • 100 г настърган пармезан
  • 500 г пресен спанак
  • 6 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Намазнете дъното на тавичка със зехтина. Осолете филетата от сьомга и ги поставете в тавичката с кожата надолу.
  3. Смесете пестото, майонезата и пармезана и разпределете сместа върху рибата.
  4. Печете за около 15-20 мин или докато сьомгата е готова (проверете с вилица – ако се отделя лесно, значи е готова).
  5. Междувременно задушете спанака в останалата мазнина, докато омекне, за около 2 минути. Подправете го със сол и пипер.
  6. Когато сьомгата е готова, сервирайте веднага със спаначената гарнитура.

Интересен факт: Родината на спанака е Персия (днешен Иран). Пренесен в Китай през 7 в., а в Европа – около 12 в. В Китай може все още да се срещне наименованието му „персийско растение“.

 

Песто – какво представлява и от къде идва

Песто идва от италиански и се отнася до оригиналното ястие pesto alla genovese – сос с произход от Генуа, община на Лигурия, Италия. Традиционното песто се състои от счукан чесън, борови ядки, едра сол, листа босилек, твърдо сирене като Пармиджано-Реджано ( известно като пармезан) или Пекорино сардо (сирене от овче мляко) – всичко, смесено със зехтин.

Самата дума песто е минало причастие на генуезкия глагол pesta, който означава „да се счука“, „да се смачка“. Превода е свързан с традиционния метод на приготвянето – съставките се счукват в мраморно хаванче чрез кръгови движения на мраморна топка с дръжка. Общо взето песто се използва за всичко, което е направено чрез счукване. Ето защо думата се използва за няколко вида песто в Италия. Но генуезското песто остава най-популярното.

 

Сьомга на фурна за лек пролетен обяд или вечеря

Сьомга на фурна със задушен спанак е чудесно ястие, което да подготвите през топлите пролетни дни и да включите в режима, с който сте решили да влезете във форма за лятото.

Ако желаете да направите ястието безглутеново – можете да не добавяте пармезан в пестото и след това в рибата и за покритието да елиминирате сметаната. Ястието ще е също толкова ароматно и вкусно, благодарение на пестото, което сте си приготвили.

Повече за кето диетата можете да научите в статията по темата в блога ни. За полезните свойства на зехтина разберете повече от статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата. Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук.

За още кето рецепти отворете раздела ни „Рецепти“ в нашия блог ТУК.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg