Сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата

Обновена: 22.03.2024|
Сьомга на фурна. Морски рецепти.

Обичаме да си приготвяме леки и здравословни ястия – като сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата. Звучи ви като много готвене? Всъщност рецептата е лесна за изпълнение, лека, вкусна и ароматна, подходяща за кето меню.

Можем да се възползваме от местния пазар и да си набавим пресни билки и зеленчуци за изпълнението й.

Нека пристъпим към приготвянето на днешното ястие.

 

Сьомга на фурна със спаначена салата в няколко лесни стъпки

В 6 лесни стъпки можем да си приготвим едно вкусно и здравословно ястие, подходящо за здравословното ни меню.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 2 5 г

Необходими продукти:

  • 500 г сьомга
  • 200 г домашна майонеза или заквасена сметана
  • 2 с. л. домашно песто с босилек (по-надолу ще откриете рецептата за приготвянето му)
  • 100 г пармезан
  • 500 г пресен спанак
  • 6 с. л. екстра върджин зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Намазнете дъното на тавичка със зехтина. Осолете филетата от сьомга и ги поставете в тавичката с кожата надолу.
  3. Смесете пестото и майонезата и разпределете сместа върху рибата.
  4. Печете за около 15-20 мин или докато сьомгата е готова (проверете с вилица – ако се отделя лесно, значи е готова).
  5. Междувременно задушете спанака в останалата мазнина, докато омекне, за около 2 минути. Подправете го със сол и пипер.
  6. Когато сьомгата е готова, сервирайте веднага със спаначената гарнитура.

Интересен факт: Родината на спанака е Персия (днешен Иран). Пренесен в Китай през 7 в., а в Европа – около 12 в. В Китай може все още да се срещне наименованието му „персийско растение“.

Алтернативни кето варианти на популярни ястия ще откриете и в кулинарната ни книга в две части – „Кето фантазии„.

 

Домашно песто с босилек за нашата сьомга на фурна

 

Сьомга на фурна. Морски рецепти.

 

Бързо и лесно можем да си приготвим песто у дома и да гарнираме с него различни ястия. Ако решим да си го купим, пестото е скъп продукт. Приготвянето му вкъщи обаче може да ни излезе доста бюджетно.

Време за готвене Порции Хранителна стойност в 1 порция
25 минути 4 3 г нетни въглехидрати, 76 г мазнини, 44 г протеин и 882 калории

Необходими продукти:

  • 200 г пресни босилекови листа
  • 2 с. л. сух чесън
  • 50 г счукани орехи
  • 50 г накиснати бадеми
  • 80 г настърган пармезан
  • 2-3 с. л. екстра върджин зехтин (в зависимост колко гъст желаете да е вашият сос)
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Изпълнението на рецептата за домашно песто с босилек е просто – смесвате всичко в кухненския робот, без зехтина, и смилате до получаване на еднородна смес.
  2. След това добавяте зехтина и блендирате до гладка смес.
  3. По желание можете да добавите друг микс от ядки, както и сок от лайм.

Интересен факт: Пестото често е добър източник на желязо и витамини А и С, а понякога е и с високо съдържание на натрий.

Вече имаме италиански сос, ароматен и готов, можем да пристъпим към приготвянето на рецептата за сьомга на фурна.

 

Песто – какво представлява и откъде идва

 

Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки. Подходящ за песто към сьомга на урна.

 

Песто идва от италиански и се отнася до оригиналното ястие pesto alla genovese – сос с произход от Генуа, община на Лигурия, Италия. Традиционното песто се състои от счукан чесън, борови ядки, едра сол, листа босилек, твърдо сирене като Пармиджано-Реджано (известно като пармезан) или Пекорино сардо (сирене от овче мляко). Всичко, смесено със зехтин.

Самата дума песто е минало причастие на генуезкия глагол pesta, който означава „да се счука“, „да се смачка“.

Преводът е свързан с традиционния метод на приготвянето – съставките се счукват в мраморно хаванче чрез кръгови движения на мраморна топка с дръжка.

Общо взето с думата песто се назовава всичко, което е направено чрез счукване. Ето защо думата се използва за няколко вида песто в Италия. Но генуезското песто остава най-популярното.

 

Сьомга на фурна за лек обяд или вечеря

Сьомга на фурна със задушен спанак е чудесно ястие, което да включите в режима, с който сте решили да влезете във форма.

Ако желаете да елиминирате лактозата – можете да не добавяте пармезан в пестото и след това в рибата и за покритието да елиминирате сметаната. Ястието ще е също толкова ароматно и вкусно, благодарение на пестото, което сте си приготвили.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук.

За още кето рецепти отворете раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 14.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:23 | Публикувана: 14 април 2020 в 13:10 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти