Домашно руло – кето, без захар и глутен
Подготвили сме ви рецепта за домашно руло, кето и без захар, с бери плодове. Десертите са ни слабост – особено тези, които сервираме охладени и са направени с ефирен крем.
Отново сме преобразили една класическа рецепта – руло с пълнеж, сладък спомен от детските години. Направихме пандишпанов блат без брашно и захар, и пълнеж, също толкова здравословен. При декорацията можете да развихрите въображението си и да го направите подходящо дори за рожден ден.
Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си го приготвите у дома.
Кето домашно руло с бери плодове
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 5,96 г нетни въглехидрати 2,85 г фибри 341,6 калории 11,6 г протеин 29,9 г мазнини |
Необходими продукти:
- 7 яйца
- ½ ч. л. крем от зъбен камък / тартарен крем (ако не разполагате с такъв, можете да заместите с 1 и ½ с. л. лимонов сок)
- 120 г бадемово брашно
- 90 г стевиола на прах
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. ванилов екстракт
Тартарният крем е кисела сол, винена киселина, наричана още калиев битартарат или крем от зъбен камък. Той има стабилизиращи свойства и придава мекота на тестото.
За пълнежа:
- 250 г крема сирене
- 90 г стевиола на прах
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 50 г малини
- 180 г заквасена сметана
- 100 г малини, за украса
Крем за декорацията:
- 200 г заквасена сметана, охладена
- 40 г стевиола на прах
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- Щипка сол
- Свежи ментови листенца
Приготвяне на кето домашно руло
- Включете фурната на 150 градуса. Върху тавичка поставете лист хартия за печене. Не намазвайте с мазнина.
- Разбийте с миксер яйцата и крема от зъбен камък (или лимоновия сок) в купа, на висока скорост за 8-10 минути.
- В отделна купа смесете бадемовото брашно, стевиолата и бакпулвера и ги разбъркайте.
- След като сте разбили яйцата, добавете към тях ваниловия екстракт и пресейте сместа с брашното при тях. Разбъркайте внимателно и до пълно смесване на съставките.
- Изсипете сместа в тавичката и с шпатула разнесете и изравнете сместа равномерно по краищата.
- Печете пандишпановата смес за 20-22 минути , докато придобие златистокафяв цвят. Веднага, след като я извадите, отделете блата от ръбовете на тавата с нож. Върху телена стойка поставете чиста кухненска кърпа и обърнете пандишпановия блат върху нея. Внимателно навийте блата на руло, заедно с кърпата, и оставете да се охлади на стайна температура.
- Започнете приготвянето на пълнежа. Смесете крема сиренето, стевиолата и ваниловия екстракт в купа и с миксер разбийте за около 2-3 минути, докато сместа стане кремообразна. Добавете половин чаша от избраните от вас бери плодове и разбъркайте.
- В отделна купа разбийте заквасената сметана за 3-4 минути, докато се образуват меки върхове. Добавете сместа от крема сиренето и разбъркайте отново.
- За да сглобите рулото, леко развийте кухненската кърпа, в която сте навили блата. Няма проблем, ако са се получили пукнатини в него. Намажете с готовия пълнеж блата, разпределяйки равномерно по краищата. Можете да добавите свежи бери плодове също. С помощта на кърпата завийте обратно рулото, като се стараете да е стегнато. Сложете си подръка широка чиния или поднос за сервиране, за да преместите лесно рулото.
- За декорацията: Смесете в купа заквасената сметана, стевиолата, солта и ваниловия екстракт и разбийте с миксер до получаването на меки върхове. Прехвърлете сместа в сладкарски шприц и направете розички по дължината на рулото. Декорирайте ги с бери плодове и свежи ментови листенца.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето домашно руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Лесен и с много малък риск за объркване на рецептата, в приготвянето на кето сладък салам не трябва […]
Тази рецепта за шоколадово кето руло е една от най-разпространените, тъй като изпълнението й е лесно, а резултатът […]
Популярните канелени рулца, известни и като „кокчета“ или „охлювчета“, са типичен десерт за Северна Европа (главно Скандинавия) и […]