Поредният летен уикенд, в който сме ви подготвили…рецепта за домашно руло, кето и без захар, с бери плодове. Десертите са ни слабост през лятото – особено тези, които сервираме охладени и са направени с ефирен крем. Отново сме преобразили една класическа рецепта – руло с пълнеж, сладък спомен от детските години. Направихме пандишпанов блат без брашно и захар, и пълнеж, също толкова здравословен. При декорацията можете да развихрите въображението си и да го направите подходящо дори за рожден ден. Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си го приготвите у дома.
Кето домашно руло с бери плодове
Необходими продукти:
- 7 яйца
- ½ ч. л. крем от зъбен камък / тартарен крем (ако не разполагате с такъв, можете да заместите с 1 и ½ с. л. лимонов сок)
- 1 и ¾ ч. ч. бадемово брашно
- 1 ч. ч. стевиола на прах
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. ванилов екстракт
Тартарният крем е кисела сол, винена киселина, наричана още калиев битартарат или крем от зъбен камък. Той има стабилизиращи свойства и придава мекота на тестото.
За пълнежа:
- 250 г крема сирене
- 1 ч. ч. стевиола на прах
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- ½ ч. ч. малини (или къпини, по избор)
- 2 ч. ч. заквасена сметана
- 3 ч. ч. пресни бери плодове (малини, къпини, боровинки) за украса
Крем за декорацията:
- 1 ч. ч. заквасена сметана, охладена
- ½ ч. ч. стевиола на прах
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- Щипка сол
- Свежи ментови листенца
Приготвяне на кето домашно руло :
- Включете фурната на 150 градуса. Върху тавичка поставете лист хартия за печене. Не намазвайте с мазнина.
- Разбийте с миксер яйцата и крема от зъбен камък (или лимоновия сок) в купа, на висока скорост за 8-10 минути.
- В отделна купа смесете бадемовото брашно, стевиолата и бакпулвера и ги разбъркайте.
- След като сте разбили яйцата, добавете към тях ваниловия екстракт и пресейте сместа с брашното при тях. Разбъркайте внимателно и до пълно смесване на съставките.
- Изсипете сместа в тавичката и с шпатула разнесете и изравнете сместа равномерно по краищата.
- Печете пандишпановата смес за 20-22 минути , докато придобие златистокафяв цвят. Веднага, след като я извадите, отделете блата от ръбовете на тавата с нож. Върху телена стойка поставете чиста кухненска кърпа и обърнете пандишпановия блат върху нея. Внимателно навийте блата на руло, заедно с кърпата, и оставете да се охлади на стайна температура.
- Започнете приготвянето на пълнежа. Смесете крема сиренето, стевиолата и ваниловия екстракт в купа и с миксер разбийте за около 2-3 минути, докато сместа стане кремообразна. Добавете половин чаша от избраните от вас бери плодове и разбъркайте.
- В отделна купа разбийте заквасената сметана за 3-4 минути, докато се образуват меки върхове. Добавете сместа от крема сиренето и разбъркайте отново.
- За да сглобите рулото, леко развийте кухненската кърпа, в която сте навили блата. Няма проблем, ако са се получили пукнатини в него. Намажете с готовия пълнеж блата, разпределяйки равномерно по краищата. Можете да добавите свежи бери плодове също. С помощта на кърпата завийте обратно рулото, като се стараете да е стегнато. Сложете си подръка широка чиния или поднос за сервиране, за да преместите лесно рулото.
- За декорацията: Смесете в купа заквасената сметана, стевиолата, солта и ваниловия екстракт и разбийте с миксер до получаването на меки върхове. Прехвърлете сместа в сладкарски шприц и направете розички по дължината на рулото. Декорирайте ги с бери плодове и свежи ментови листенца.
Още от здравословната ни кухня

Домашни кето бонбони с шоколад със Стевиола, рецептата вижте в нашия блог.
Ако тази рецепта за кето домашно руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар