Популярните канелени рулца, известни и като „кокчета“ или „охлювчета“, са типичен десерт за Северна Европа (главно Скандинавия) и Северна Америка.
В Швеция са познати под името kanelbulle, а в Дания – kanelsnegl. В Норвегия ще ги срещнете като skillingsboller, kanelbolle и kanelsnurr, а във Финландия – korvapuusti.
След като научихме как да си поръчаме канелени рулца в различните страни, ще ви покажем и как да си приготвите техен здравословен вариант. Вижте какво ще ви бъде необходимо за рецептата.
Кето канелени рулца с бадемово и кокосово брашно
Съвет: Извадете продуктите, които съхранявате в хладилника, поне 30 минути преди да започнете да приготвяте рецептата. Стайната им температура позволява по-доброто смесване в отделните етапи от готвенето.
Необходими продукти за 9 канелени рулца:
- 220 г бадемово брашно
- 70 г кокосово брашно
- 50 г стевиола на прах
- 3 с. л. брашно от ленено семе
- 2 с. л. бакпулвер
- ½ ч. л. хималайска сол
- 3 яйца
- 3 с. л. готварска сметана
- 2 с. л. разтопено кокосово масло
- 3 ч. л. ябълков оцет
- 2 ч. л. стевиола с ванилия
- 3 с. л. топла вода
За пълнежа:
- 50 г кокосово масло
- 5 капки стевиола сироп
- 1 с. л. стевиола на прах
- 2 с. л. канела
За глазурата на нашите канелени рулца:
- 70 г крема сирене
- 2 с. л. кокосово масло, разтопено
- 1 с. л. стевиола на прах
- 2 с. л. готварска сметана
Приготвяне:
- Включете фурната на 200°C.
- В голяма купа разбийте двата вида брашно, стевиолата, лененото семе, бакпулвера и солта.
- Добавете яйцата, сметаната, разтопеното кокосово масло, оцета, ванилията и водата към сухите съставки. Разбъркайте до хомогенност с помощта на миксер. Трябва да се получи лепкаво тесто. Оставете го настрани за 5 минути.
- Докато тестото „почива“, разбъркайте в малка купа съставките за пълнежа. Оставете ги настрани.
- Намазнете леко ръцете си с кокосово масло и оформете тестото на топка. Поставете я между 2 парчета хартия за печене и я разточете в правоъгълна форма до желаната дебелина.
- Разпределете пълнежа върху тестото равномерно, като оставите 1.5 см от едната страна за навиване.
- Използвайки хартията под тестото, го навийте на руло. Запечатайте ръбовете, като намокрите пръстите си с вода и с натискане заравните тестото.
- Нарежете рулото на 9 равни парчета и прехвърлете рулцата в подготвената с хартия за печене тавичка.
- Печете ги 5 минути, след това намалете на 170°C и продължете да печете още 15-20 минути до златистокафяво.
- Междувременно направете глазурата, като комбинирате крема сиренето, кокосовото масло и стевиолата. С миксер разбийте до лека и пухкава консистенция. Добавяйте сметаната – по 1 с. л. на бъркане, докато сместа стане гъста.
- Когато канелените рулца са изпечени, охладете ги за около 20 минути и намажете всяко с глазура.
Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд и в хладилника до 7 дни.
Още от здравословната ни кухня
Още един кето вариант на класическо домашно руло – меко тесто и приятен пълнеж от крема сирене и малини, без захар и глутен. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.
Ако нашето предложение за нисковъглехидратни канелени рулца ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар