Популярните канелени рулца, известни и като „кокчета“ или „охлювчета“, са типичен десерт за Северна Европа (главно Скандинавия) и Северна Америка.

В Швеция са познати под името kanelbulle, а в Дания – kanelsnegl. В Норвегия ще ги срещнете като skillingsboller, kanelbolle и kanelsnurr, а във Финландия – korvapuusti.

След като научихме как да си поръчаме канелени рулца в различните страни, ще ви покажем и как да си приготвите техен здравословен вариант. Вижте какво ще ви бъде необходимо за рецептата.

 

Кето канелени рулца с бадемово и кокосово брашно

Съвет: Извадете продуктите, които съхранявате в хладилника, поне 30 минути преди да започнете да приготвяте рецептата. Стайната им температура позволява по-доброто смесване в отделните етапи от готвенето.

Необходими продукти за 9 канелени рулца:

  • 220 г бадемово брашно
  • 70 г кокосово брашно
  • 50 г стевиола на прах
  • 3 с. л. брашно от ленено семе
  • 2 с. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. хималайска сол
  • 3 яйца
  • 3 с. л. готварска сметана
  • 2 с. л. разтопено кокосово масло
  • 3 ч. л. ябълков оцет
  • 2 ч. л. стевиола с ванилия
  • 3 с. л. топла вода

За пълнежа:

  • 50 г кокосово масло
  • 5 капки стевиола сироп
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. канела

За глазурата на нашите канелени рулца:

  • 70 г крема сирене
  • 2 с. л. кокосово масло, разтопено
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. готварска сметана

 

Приготвяне:

  1. Включете фурната на 200°C.
  2. В голяма купа разбийте двата вида брашно, стевиолата, лененото семе, бакпулвера и солта.
  3. Добавете яйцата, сметаната, разтопеното кокосово масло, оцета, ванилията и водата към сухите съставки. Разбъркайте до хомогенност с помощта на миксер. Трябва да се получи лепкаво тесто. Оставете го настрани за 5 минути.
  4. Докато тестото „почива“, разбъркайте в малка купа съставките за пълнежа. Оставете ги настрани.
  5. Намазнете леко ръцете си с кокосово масло и оформете тестото на топка. Поставете я между 2 парчета хартия за печене и я разточете в правоъгълна форма до желаната дебелина.
  6. Разпределете пълнежа върху тестото равномерно, като оставите 1.5 см от едната страна за навиване.
  7. Използвайки хартията под тестото, го навийте на руло. Запечатайте ръбовете, като намокрите пръстите си с вода и с натискане заравните тестото.
  8. Нарежете рулото на 9 равни парчета и прехвърлете рулцата в подготвената с хартия за печене тавичка.
  9. Печете ги 5 минути, след това намалете на 170°C и продължете да печете още 15-20 минути до златистокафяво.
  10. Междувременно направете глазурата, като комбинирате крема сиренето, кокосовото масло и стевиолата. С миксер разбийте до лека и пухкава консистенция. Добавяйте сметаната – по 1 с. л. на бъркане, докато сместа стане гъста.
  11. Когато канелените рулца са изпечени, охладете ги за около 20 минути и намажете всяко с глазура.

Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд и в хладилника до 7 дни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Домашно руло. Канелени рулца.

Още един кето вариант на класическо домашно руло – меко тесто и приятен пълнеж от крема сирене и малини, без захар и глутен. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.

 

Ако нашето предложение за нисковъглехидратни канелени рулца ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!