Шоколадово кето руло с пълнеж от крема сирене и сметана
Тази рецепта за шоколадово кето руло е една от най-разпространените, тъй като изпълнението й е лесно, а резултатът – ефективен.
Отново сме се постарали да споделим здравословен вариант за десерт, елиминирайки захарта и глутена. Ако сте на кето диета или друга нисковъглехидратна такава, тази рецепта е точно за вас.
Нека да видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на шоколадово кето руло.
Рецепта за шоколадово кето руло
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 12 парчета шоколадово кето руло | 5 г нетни |
Необходими продукти за шоколадово кето руло:
- 120 г бадемово брашно
- 1 ½ с. л. хуск
- 1 ½ с. л. какао на прах, неподсладено
- 1 ½ с. л. (30 г) стевиола на прах, смляна на пудра
- 1 ч. л. бакпулвер
- 4 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 ½ с. л. заквасена сметана
- 3 яйца
- 1 ½ с. л. кокосово мляко от консерва
- 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт
За пълнежа:
- 220 г крема сирене
- 5 с. л. кокосово масло, разтопено
- 1 ½ с. л. кокосов крем
- 1 ½ с. л. стевиола на прах, смляна на пудра
- 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Блата:
- Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, хуска, какаото, стевиолата и бакпулвера.
- Добавете разтопеното масло Гхи, заквасената сметана и яйцата, разбийте с миксер.
- Добавете кокосовото мляко, като разклатите консервата, преди да я отворите. Необходимо е тестото да се сгъсти, при нужда добавете още 1 с. л кокосово мляко. Разбийте с миксера добре сместа.
- След това я изсипете в силиконова подложка за печене или в тавичка, покрита с пергаментова хартия . Разпределете сместа с помощта на шпатула.
- Печете около 15 минути на 175 градуса.
- Когато блатът е готов, оставете настрани да се охлади. През това време направете крема.
Пълнежа:
- В купа смесете всички съставки за пълнежа: крема сиренето, кокосовото масло и крем, стевиолата на пудра и стевиолата с ванилия.
- Разбъркайте с телена бъркалка или с миксер до получаване на хомогенен крем.
Шоколадово кето руло – сглобяване:
- Разнесете крема равномерно върху шоколадовия блат и го навийте.
- Поръсете вашето шоколадово кето руло със стевиола на пудра, какао на прах или кокосови стърготини.
- За декорация можете да оставите и малко от крема, като го прехвърлите в сладкарски пош и направите розички върху рулото. Поставете по една малинка върху всяка розичка и поръсете с настърган шоколад със стевия.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Други варианти за пълнеж
Направете си и плодово кето руло с пълнеж от домашно малиново сладко без захар или с шоколадов ганаш – рецептите ще откриете в блога ни. За по-богат пълнеж добавете и смлени ядки по избор.
По бърз вариант за пълнеж е 125 мл сметана за разбиване + 1 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра. Миксирате до получаването на гъст крем и намазвате равномерно рулото.
Комбинирайте с:
Еволюция в наименованието на десерта
В България познато просто като руло, този десерт в английския е наричан Swiss roll, jelly roll, roll cake, cream roll, roulade.
Първата рецепта се появява през далечната 1852 г в списание Northern Farmer, публикувано в Ютика, Ню Йорк под името „плодово руло“. От тогава до 1877 г се среща и като:
- Jelly Cake (1852)
- Roll Jelly Cake (1860)
- Swiss Roll (1872)
- Jelly Roll (1873)
- Rolled Jelly Cake (1876)
Ако пътувате и искате да си поръчате този десерт:
- В Германия ще го откриете под името Bisquitrolle.
- В Чехия – roládaили piškotová roláda..
- В Индонезия – bolu gulung.
- В Италия – rollo.
- В Латинска Америка – pionono или brazo de reina („ръката на кралицата“).
- Във Филипините има много популярен вариант на десерта – ube cake. Това е филипинска лилава торта, чийто цвят се получава от ube – лилав картоф. Кремът включва и макапуно – специален вид кокосов орех. Десертът се приготвя и във формата на руло.
- В Испания десертът се нарича brazo de gitano (в буквален превод „циганска ръка“) и обикновено се пълни със сметана, конфитюр ( от праскови или кайсии), какао на прах и ядки.
Интересен факт: През 1990 г британският търговец Marks & Spencer създава Колин гъсеницата – десерт от рецепта за руло, продавайки над 15 милиона броя.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за шоколадово кето руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Популярните канелени рулца, известни и като „кокчета“ или „охлювчета“, са типичен десерт за Северна
Поредният летен уикенд, в който сме ви подготвили…рецепта за домашно руло, кето и без