Шоколадово кето руло с пълнеж от крема сирене и сметана

Обновена: 07.03.2024|
Спаначено кето руло. Шоколадово кето руло без захар.

Тази рецепта за шоколадово кето руло е една от най-разпространените, тъй като изпълнението й е лесно, а резултатът – ефективен.

Отново сме се постарали да споделим здравословен вариант за десерт, елиминирайки захарта и глутена. Ако сте на кето диета или друга нисковъглехидратна такава, тази рецепта е точно за вас.

Нека да видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на шоколадово кето руло.

 

Рецепта за шоколадово кето руло

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
40 минути 12 парчета шоколадово кето руло 5 г нетни

Необходими продукти за шоколадово кето руло:

  • 120 г бадемово брашно
  • 1 ½ с. л. хуск
  • 1 ½ с. л. какао на прах, неподсладено
  • 1 ½ с. л. (30 г) стевиола на прах, смляна на пудра
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 4 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 1 ½ с. л. заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 1 ½ с. л. кокосово мляко от консерва
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт

За пълнежа:

  • 220 г крема сирене
  • 5 с. л. кокосово масло, разтопено
  • 1 ½ с. л. кокосов крем
  • 1 ½ с. л. стевиола на прах, смляна на пудра
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Блата:

  1. Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, хуска, какаото, стевиолата и бакпулвера.
  2. Добавете разтопеното масло Гхи, заквасената сметана и яйцата, разбийте с миксер.
  3. Добавете кокосовото мляко, като разклатите консервата, преди да я отворите. Необходимо е тестото да се сгъсти, при нужда добавете още 1 с. л кокосово мляко. Разбийте с миксера добре сместа.
  4. След това я изсипете в силиконова подложка за печене или в тавичка, покрита с пергаментова хартия . Разпределете сместа с помощта на шпатула.
  5. Печете около 15 минути на 175 градуса.
  6. Когато блатът е готов, оставете настрани да се охлади. През това време направете крема.

Пълнежа:

  1. В купа смесете всички съставки за пълнежа: крема сиренето, кокосовото масло и крем, стевиолата на пудра и стевиолата с ванилия.
  2. Разбъркайте с телена бъркалка или с миксер до получаване на хомогенен крем.

Шоколадово кето руло – сглобяване:

  1. Разнесете крема равномерно върху шоколадовия блат и го навийте.
  2. Поръсете вашето шоколадово кето руло със стевиола на пудра, какао на прах или кокосови стърготини.
  3. За декорация можете да оставите и малко от крема, като го прехвърлите в сладкарски пош и направите розички върху рулото. Поставете по една малинка върху всяка розичка и поръсете с настърган шоколад със стевия.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Други варианти за пълнеж

Направете си и плодово кето руло с пълнеж от домашно малиново сладко без захар или с шоколадов ганаш – рецептите ще откриете в блога ни. За по-богат пълнеж добавете и смлени ядки по избор.

По бърз вариант за пълнеж е 125 мл сметана за разбиване + 1 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра. Миксирате до получаването на гъст крем и намазвате равномерно рулото.

Комбинирайте с:

Еволюция в наименованието на десерта

 

Кето кекс. Шоколадово кето руло.

 

В България познато просто като руло, този десерт в английския е наричан Swiss rolljelly rollroll cakecream rollroulade.

Първата рецепта се появява през далечната 1852 г в списание Northern Farmer, публикувано в Ютика, Ню Йорк под името „плодово руло“. От тогава до 1877 г се среща и като:

  • Jelly Cake (1852)
  • Roll Jelly Cake (1860)
  • Swiss Roll (1872)
  • Jelly Roll (1873)
  • Rolled Jelly Cake (1876)

Ако пътувате и искате да си поръчате този десерт:

  • В Германия ще го откриете под името Bisquitrolle.
  • В Чехия – roládaили piškotová roláda..
  • В Индонезия – bolu gulung.
  • В Италияrollo.
  • В Латинска Америка – pionono или brazo de reina („ръката на кралицата“).
  • Във Филипините има много популярен вариант на десерта – ube cake. Това е филипинска лилава торта, чийто цвят се получава от ube – лилав картоф. Кремът включва и макапуно – специален вид кокосов орех. Десертът се приготвя и във формата на руло.
  • В Испания десертът се нарича brazo de gitano (в буквален превод „циганска ръка“) и обикновено се пълни със сметана, конфитюр ( от праскови или кайсии), какао на прах и ядки.

Интересен факт: През 1990 г британският търговец  Marks & Spencer създава Колин гъсеницата – десерт от рецепта за руло, продавайки над 15 милиона броя.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шоколадово кето руло. Домашно руло. Канелени рулца.

Опитайте и другото ни предложение за домашно руло – кето, без захар и глутен.

 

Ако тази рецепта за шоколадово кето руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар