Кето сладък салам

Обновена: 21.11.2024|
Кето гулаш. Кето шоколадови барчета. Кето сладък салам.

Лесен и с много малък риск за объркване на рецептата, в приготвянето на кето сладък салам не трябва да имате никакви притеснения – трябва само да натрошите малко бисквитки и да ги смесите с масло, какао и ядки.

За да не изневерим на осъзнатото хранене обаче, приготвяме десерта с безглутенови бисквитки и използваме естествени подсладители вместо захар. Резултата опитайте сами, като приготвите рецептата за кето сладък салам – стъпките за това ще откриете в следващите редове.

 

Рецепта за кето сладък салам

За навиването на руло на десерта си подгответе бамбукова рогозка (обикновено се използва за суши) и стреч фолио.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
30 минути + 3 часа за стягане на десерта 12 парчета кето сладък салам 1,3 г въглехидрати, 30 г мазнини, 5 г протеин, 308 калории

 

Необходими продукти:

  • 200 г кето бисквитки* (11-12 броя)
  • 250 г разтопено краве или кокосово масло
  • 100 г стевиола прах (или 160 г еритритол)
  • 50 г какао на прах
  • ½ ч. л. сол
  • настъргана кора от портокал, по избор
  • 80 г орехи
  • 50 г бадеми, нарязани на по-едри парчета

 

За поднасяне, по желание:

  • 20 г стевиола на прах, смляна на пудра/еритритол, за декорация
  • натрошени ядки (бадеми, лешници или други) за поръсване на всяка порция

 

*Рецепта за кето бисквити ще откриете в блога ни, като приготвите бисквитките, без да използвате шоколада от оригиналната рецепта.

 

Начин на приготвяне на кето сладък салам:

  1. Разтопете кравето или кокосовото масло и го разбийте с миксер на ниска скорост, заедно със стевиолата на пудра, солта и какаото.
  2. Добавете към сместа настърганата портокалова кора.
  3. Натрошете бисквитките и ги изсипете в какаовата смес, разбъркайте добре.
  4. Върху бамбукова рогозка сложете парче стреч фолио и изсипете върху него сместа. Разстелете я хубаво в правоъгълна форма и навийте внимателно на руло, както, когато правите суши.
  5. Запечатайте двата края, като завиете фолиото, и поставете полуготовия кето сладък салам в хладилника да стегне за около 3 ч.
  6. Преди да сервирате, поръсете със стевиола или еритритол на прах. По желание добавете и натрошени ядки по избор.

Може да се съхранява в хладилник за всякакви поводи и да се сервира с бронирано кафе или брониран чай.

Други подобни десерти за нисковъглехидратен режим или такъв, изключващ глутена и захарта, ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето Фантазии 2„.

 

Кулинарни съвети

 

Кето сладък салам, рецепта.

 

  • Ако нямате време да приготвите кето бисквитки, използвайте готови такива, които обаче не съдържат глутен и захар.
  • В случай, че не разполагате с какао на прах, заместете с шоколад със стевиола, като го разтопите на водна баня, заедно с маслото.
  • Можете да запечете ядките на тиган, преди да ги добавите към сместа, за да придадете приятен ядков и опушен аромат на десерта.
  • За да поднесете още по-интересно десерта, използвайте готварски конец и стегнете рулото, след като го извадите от хладилника, за да се доближи визията му до истински салам.

 

Подобни рецепти

 

Имената на десерта в различните страни

Сладкият салам е типичен за италианската и португалска кухни. Определението „салам“ е  заради визуалната прилика на десерта с колбас.

В различните държави сладкият салам се среща под различни наименования, а именно:

  • В Йордания е „мързелива торта
  • В Русия – шоколадная колбаса (шаколадов колбас)
  • В Гърция – mosaiko (мозайка) или kormos (ствол)
  • В Унгария – keksz rolád (бисквитено руло), pöttyöske (на точки, заради бадемовите следи при разрязване) или кeksz tekercs (навита бисквита).
  • В Литва – подобен десерт носи името tinginys (мързелив)
  • В Полша –  blok czekoladowy (шоколадов блок)
  • В Турция  се нарича mozaik pasta (мозаечна торта)

В Бразилия е известен като palha italiana (букв. „италианска сламка“, въпреки че не прилича на сламка), а в Уругвай се нарича salchichón de chocolate (шоколадова наденица).

 

Още от здравословната ни кухня

 

Руло Стефани. Кето сладък салам.

В случай, че ви се хапва нещо солено, ви предлагаме да си приготвите традиционното и питателно руло Стефани, чудесно за нисковъглехидратен и кето режим.

 

Ако нашето предложение за кето сладък салам ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар