Кето сладък салам
Лесен и с много малък риск за объркване на рецептата, в приготвянето на кето сладък салам не трябва да имате никакви притеснения – трябва само да натрошите малко бисквитки и да ги смесите с масло, какао и ядки.
За да не изневерим на осъзнатото хранене обаче, приготвяме десерта с безглутенови бисквитки и използваме естествени подсладители вместо захар. Резултата опитайте сами, като приготвите рецептата за кето сладък салам – стъпките за това ще откриете в следващите редове.
Рецепта за кето сладък салам
За навиването на руло на десерта си подгответе бамбукова рогозка (обикновено се използва за суши) и стреч фолио.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
30 минути + 3 часа за стягане на десерта | 12 парчета кето сладък салам | 1,3 г въглехидрати, 30 г мазнини, 5 г протеин, 308 калории |
Необходими продукти:
- 200 г кето бисквитки* (11-12 броя)
- 250 г разтопено краве или кокосово масло
- 100 г стевиола прах (или 160 г еритритол)
- 50 г какао на прах
- ½ ч. л. сол
- настъргана кора от портокал, по избор
- 80 г орехи
- 50 г бадеми, нарязани на по-едри парчета
За поднасяне, по желание:
- 20 г стевиола на прах, смляна на пудра/еритритол, за декорация
- натрошени ядки (бадеми, лешници или други) за поръсване на всяка порция
*Рецепта за кето бисквити ще откриете в блога ни, като приготвите бисквитките, без да използвате шоколада от оригиналната рецепта.
Начин на приготвяне на кето сладък салам:
- Разтопете кравето или кокосовото масло и го разбийте с миксер на ниска скорост, заедно със стевиолата на пудра, солта и какаото.
- Добавете към сместа настърганата портокалова кора.
- Натрошете бисквитките и ги изсипете в какаовата смес, разбъркайте добре.
- Върху бамбукова рогозка сложете парче стреч фолио и изсипете върху него сместа. Разстелете я хубаво в правоъгълна форма и навийте внимателно на руло, както, когато правите суши.
- Запечатайте двата края, като завиете фолиото, и поставете полуготовия кето сладък салам в хладилника да стегне за около 3 ч.
- Преди да сервирате, поръсете със стевиола или еритритол на прах. По желание добавете и натрошени ядки по избор.
Може да се съхранява в хладилник за всякакви поводи и да се сервира с бронирано кафе или брониран чай.
Други подобни десерти за нисковъглехидратен режим или такъв, изключващ глутена и захарта, ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето Фантазии 2„.
Кулинарни съвети
- Ако нямате време да приготвите кето бисквитки, използвайте готови такива, които обаче не съдържат глутен и захар.
- В случай, че не разполагате с какао на прах, заместете с шоколад със стевиола, като го разтопите на водна баня, заедно с маслото.
- Можете да запечете ядките на тиган, преди да ги добавите към сместа, за да придадете приятен ядков и опушен аромат на десерта.
- За да поднесете още по-интересно десерта, използвайте готварски конец и стегнете рулото, след като го извадите от хладилника, за да се доближи визията му до истински салам.
Подобни рецепти
- Домашно руло – кето, без захар и глутен
- Шоколадово кето руло – с пълнеж от крема сирене и сметана
Имената на десерта в различните страни
Сладкият салам е типичен за италианската и португалска кухни. Определението „салам“ е заради визуалната прилика на десерта с колбас.
В различните държави сладкият салам се среща под различни наименования, а именно:
- В Йордания е „мързелива торта„
- В Русия – шоколадная колбаса (шаколадов колбас)
- В Гърция – mosaiko (мозайка) или kormos (ствол)
- В Унгария – keksz rolád (бисквитено руло), pöttyöske (на точки, заради бадемовите следи при разрязване) или кeksz tekercs (навита бисквита).
- В Литва – подобен десерт носи името tinginys (мързелив)
- В Полша – blok czekoladowy (шоколадов блок)
- В Турция се нарича mozaik pasta (мозаечна торта)
В Бразилия е известен като palha italiana (букв. „италианска сламка“, въпреки че не прилича на сламка), а в Уругвай се нарича salchichón de chocolate (шоколадова наденица).
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето сладък салам ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Подготвили сме ви рецепта за домашно руло, кето и без захар, с бери плодове. Десертите са ни слабост […]
Сладките изкушения дебнат отвсякъде, затова днес сме ви подготвили едно такова – кето фъдж, който с няколко продукта […]
Страхотни кето баунти барчета с кокосови стърготини, масло и мляко, с по-малко то 1 грам въглехидрати във всяко.