Кето гръцки ястия – 3 рецепти от южната ни съседка

Обновена: 18.09.2025|
6 мин. четене
grucka salata keto

Гръцката кухня е известна със свежите си продукти, наситените аромати и балансираните вкусове, но често много от традиционните рецепти за гръцки ястия съдържат храни, които не са подходящи за кето режим. В тази статия ще покажем как може да се насладим на автентичната средиземноморска атмосфера, без да излизаме от кето рамките.

Подготвили сме 3 вкусни и лесни рецепти за гръцки ястия – салата, основно и десерт – всичко в кето гръцки стил, така че да получим максимума от вкуса без излишни въглехидрати. Много гръцки ястия могат лесно да бъдат адаптирани към кето режим, без да губят своя характерен вкус.

 

Кето гръцка салата

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойносни на 1 порция
20 минути 3 6 г нетни въглехидрати
9 г мазнини
4 г проетин
119 калории

 

Едни от най-популярните гръцки ястия включват мусака, гирос, дзадзики и прясна гръцка салата. Салатата е истински символ на гръцката кухня – свежа, цветна и пълна с аромати, които напомнят за лятото и морето. Тя се различава от познатата ни шопска салата не само по вида сирене, но и по начина на поднасяне – вместо натрошено, фета сиренето е нарязано на блокчета, често гарнирано с листа босилек или риган, а зеленчуците са нарязани на едри късове.

Необходими продукти:

  • 2 домата  (~200 г)
  • 1 краставица (~200 г)
  • половин камба (~60-80 г)
  • 15 броя маслини без костилка (~40 г)
  • 50 г фета сирене
  • 1 ч. л. риган
  • 2 ч. л. студено пресован зехтин

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре и нарежете камбата, доматите и краставиците на големи късове и сложете в голяма купа.
  2. Нарежете на ситно лука и го прибавете в купата. 
  3. Добавете зехтина и ригана в купата и разбъркайте добре, за да се смесят добре продуктите.
  4. Нарежете на две маслините и прибавете към купата. 
  5. Фета сиренето се нарязва на блокчета и се нарежда отгоре, след като салатата е сервирана в чинията. 

 

Кето гръцката салата е перфектният избор за леко, вкусно и нисковъглехидратно ястие, което достойно се нарежда сред най-обичаните гръцки ястия и носи духа на Средиземноморието.

Богато разнообразие от нкето салати ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“, която е източник на вдъхновение за нисковъглехидратен или безглутенов режим.

 

Традиционно гръцко клефтико

 

Кето гръцкия ястия, клефтико

 

Време за приготвяне: Порции Хранителна стойност на 1 порция
30 минути + 3 часа за печене 4

11 г нетни въглехидрати
19 г мазнини
27 г протеин
340 калории

 

“Клефтико” означава “крадец” (κλέφτης) на гръцки и е особено популярно сред всички гръцки ястия в Южна Гърция.

Традиционното гръцко “клефтико” има интересна история. Когато Гърция била под Османско робство, били обособени групи от хайдути, които се опълчвали на потисниците. Те обаче се криели в горите и тайно организирали освободителното движение. Хайдутите трябвало да намерят начин да приготвят храната си, без да издават местоположението си. 

За щастие, открили начин. Изравяли дупка в земята, палили огън и след като вече имало въглени, оставяли месо, увито в хартия и тънка връв. След това покривали дупката с почва и по този начин месото се готвело бавно в продължение на часове, без да има дим. В някои части на Гърция в скъпи ресторанти предлагат все още този метод на готвене.

Подготвили сме рецепта за неустоим кето вариант. 

Необходими продукти: 

  • 1 кг овчи бут с кост
  • 2 домата, разрязани наполовина (~200 г)
  • 3 кръгчета тиквичка (~30-40 г)
  • 2 патладжана (~300 г)
  • 1 глава лук (~150 г)
  • 50 г козе сирене
  • 4 скилидки чесън, нарязани наполовина (за аромат)
  • ¼ лимон
  • 100 мл студено пресован зехтин 
  • 1 с. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 ч. л. сушена мащерка 
  • 1 стрък розмарин
  • 60 мл лимонов сок

 

Важно е да имаме на разположение достатъчно хартия за печене, защото от нея ще направим своеобразен хартиен плик.

Начин на приготвяне:

  1. Направете малки разрези от двете страни на овчия бут с помощта на добре подострен нож. Нарежете овчето сирене на кубчета с големината на чесновите скилидки. В разрезите в месото пъхнете чесъна и сиренето. 
  2. Изстискайте резена лимон върху месото и го втрийте добре. Поръсете със солта, черния пипер и мащерката, полейте с половината зехтина и разтрийте отново.
  3. Много е важно и специфично за печенето на нашето клефтико да имаме достатъчно хартия за печене. В една тава пригответе 6 слоя хартия.
  4. Нарежете зеленчуците по ваш избор и ги наредете върху хартията. Сложете и месото отгоре. Добавете розмарина, изсипете лимоновия сок и залейте с останалия зехтин.
  5. Завийте месото добре с хартията за печене и с огнеупорна връв, за да бъде максимално здрава своеобразната торбичка. 
  6. Напълно нормално е в тавата да се излее сок от месото, зехтина и лимона, но не бива да ни притеснява. 
  7. В предварително загрята на 200°C фурна сложете тавата с вентилатор за 30 минути. След това намалена температурата на 180°C и печете още 2 часа.
  8. Когато това време мине, трябва да го извадим от тавата и да разрежем пакета с кухненска ножица. 
  9. Полейте със соса от пакета и върнете обратно във фурната за още 30 минути, докато не се изпече отгоре. 
  10. Изчакайте поне 10 минути преди да сервирате. Нашето кето гръцко клефтико върви чудесно с кето дзадзики и кето гръцка салата. 

 

Това кето клефтико съчетава вкуса на автентичните гръцки ястия с нисковъглехидратен профил, подходящ за всяка кето трапеза и достойно заема място сред класическите гръцки ястия. Нежното месо и ароматните зеленчуци ни пренасят направо на слънчевите гръцки острови.

 

Гръцка сладка амигдола

 

Амигдола, кето гръцки ястия

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
20 минути + 20 минути за печене 24

2 г нетни въглехидрати
3 г протеин
5 г мазнини
67 калории

 

Вкусните гръцки ястия не се ограничават само до основната трапеза – важно е да се обърнем и към някои неустоим десерт. Гръцките бисквити амигдола са нежно изкушение, което съчетава фината текстура на смлени бадеми с аромат на ванилия и цитрус. Те са неразделна част от гръцките празници и семейни събирания, редом с други обичани гръцки ястия, като символизират топлината и гостоприемството на домакините.

В кето вариант тези бисквити запазват своя автентичен вкус, но са без добавена захар, което ги прави подходящи за всеки, който обича да хапва гръцки ястия и следва нисковъглехидратен режим.

Необходими продукти:

  • 300 г бадемово брашно
  • 200 г + 1 ч. л. еритритол на прах
  • 3 белтъка
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • ½ ч. л бадемов екстракт
  • 60 мл + 2 ч. л.  лимонов сок
  • 2 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 30 г бадеми
  • 2 ч. л. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 180 градуса и подгответе един лист хартия за печене и тава. 
  2. В голяма купа смесете бадемовото брашно и 80 мл от еритритола. Разбъркайте добре.
  3. В друга купа разбъркайте добре трите белтъка, докато не станат на сняг. За целта трябва да използвате миксер. Купата трябва да е добре подсушена. Дори капка жълтък, попаднал в купата, може да развали консистенцията.
  4. Прибавете ваниловия и бадемовия екстракт към белтъците и разбъркайте внимателно, за да не спаднат. Бавно прибавете бялата смес към брашното. Предварително нарежете наполовина бадемите, добавете ги и разбъркайте добре.
  5. Ще се получи смес, готова за оформяне.
  6. Оформете топчета с размера на голф топка и ги подредете в тавата. Притиснете топчетата, за да станат плоски бисквити.
  7. Печете 15-20 минути, докато бисквитите станат златисти.
  8. Докато все още са топли трябва да ги полеем с глазурата. Тя се прави лесно – прибавете 2 ч. л. лимонов сок, водата и 1 ч. л. еритритол на прах. Разбъркайте добре и залейте всяка бисквитката с глазурата.
  9. Оставете бисквитите за една нощ, за да добият коричка отвън и да останат меки отвътре.

 

Амигдола е сладко удоволствие, което носи духа на Гърция и радостта от чудните гръцки ястия. 

 

Още от нашата кето кухня

 

Ципура по гръцки.

 

Ако нашите идеи за кето гръцки ястия са ви харесали може да опитате друго наше предложение от традиционната кухня на нашата съседка – ципура по гръцки с лимонов сос. Може да разгледате още от нашите предложения в секцията “Кето рецепти”. 

Каним ви да се включите в нашата споделена кухня във Фейсбук, където ще откриете кето рецепти, трикове и съвети за истински здравословен кето режим. Присъединете си и в канала ни във Viber, където всяка седмица споделяме меню и списъци за пазаруване. 

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 29.08.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар