Дзадзики – гръцка салата
Дзадзики или салата „Снежанка“, както е известна в нашата кухня, присъства редовно на трапезата ни. И неслучайно.
Дзадзики може да се поднесе като салата, в бургери, като разядка или с калмари. Тя е основен елемент от гръцката кухня.
Всички съставки в рецептата за приготвянето на салата дзадзики са с ниско съдържание на въглехидрати. Затова може да я включите към вашето кето меню, без да се притеснявате.
Рецепта за гръцка салата Дзадзики
Дзадзики е толкова мистериозна и невероятна, кремообразна и пълна с аромати салата. Поднася се като салата и като сос.
Трудно е да определим кои съставки й придават този уникален и много приятен вкус.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 6 | 2 г нетни въглехидрати, 3 г мазнини, 3 г протеин |
Необходими продукти:
- 1 краставица (около 150 г)
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 с. л. прясна мента, наситнена
- 1-2 ч. л. чесън на прах
- 180 г кисело мляко
- Щипка черен пипер
За сервиране:
- пресен копър
- 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Измийте краставицата, след което я нарежете на ситно. Можете да я настържете на ренде. Не я белете, тъй като обелката й придава цвят и текстура на салатата.
- Поставете така нарязаната краставица в гевгир и поръсете със сол отгоре. Разбъркайте и оставете течността да се отцеди за 5-10 минути.
- Увийте наситнената краставица в кърпа и изстискайте излишната течност.
- Изсипете отцедената краставица в купа. Подправете с чесън на прах, зехтин и наситнена прясна мента (по желание).
- Добавете киселото мляко. Подправете с черен пипер и сол на вкус.
- Оставете соса да престои в хладилник за поне 10 минути, докато се развият вкусовете му.
- Можете да съхраните салатата дзадзики в хладилник за около 3 дни.
- Поднесете салата дзадзики, като гарнирате с пресен копър и малко зехтин.
Съвети
- Ако искате да увеличите съотношението на мазнините и да намалите количеството въглехидрати в гръцката салата дзадзики, можете да замените киселото мляко със заквасена сметана.
- За да приготвите дзадзики без млечни продукти, използвайте домашна кето майонеза.
- Експериментирайте и пригответе вашия любим вариант на гръцката салата дзадзики.
- Дзадзики може да се сервира като салата, студено предястие или гарнитура към основно ястие.
- В турската кухня има подобна рецепта с почти идентично име – джаджък. Сервира се като гарнитура към месо. Приготвя се от кисело мляко, краставици, чесън и суха дива мента. Може да се сервира и като мезе. Консистенцията на джаджъка е по-гъста от тази на дзадзикито.
- В Кипър рецептата е известна с името „талатури“. В нашата кухня, както и в македонската и сръбската е позната като „сух таратор“ или салата Снежанка. Приготвяме я с цедено кисело мляко, краставици, чесън, сол и мазнина.
Още много и интересни нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.
История на гръцката салата Дзадзики
Нека се върнем назад във времето.
В миналото, когато Османската империя е търгувала, Индия се е наслаждавала на простите удоволствия, като сос раита, който се приготвя на основата на кисело мляко.
През това време индийският народ бива управляван от елитната персийска класа. Северноиндийското оризово ястие, известно като биряни, е било едно от любимите им.
Индийците приготвяли оризовото ястие твърде пикантно за персийския елит. За да балансират пикантния вкус на подправките, те започнали да комбинират ястието със сос раита. Тази комбинация успокоявала вкусовите рецептори на персите.
Класическият индийски сос с краставици и кисело мляко става идеалното решение за омекотяване вкуса на пикантния ориз.
Когато персите се връщат в Близкия изток, те взимат рецептата за соса раита със себе си. Той става любима на народа.
Гърците са се наслаждавали изключително много на соса, повече от всеки друг народ в Османската империя. Те обаче експериментират със соса раита, докато индийските му корени не бъдат почти заличени.
Именно тогава се ражда рецептата за класическа салата от краставици и кисело мляко, наречена дзадзики. Името й произлиза от турската дума „cacik“.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за дзадзики ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Популярните разядки на балканите присъстват на голяма част от трапезите на много хора.
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.
Днес споделяме с вас рецепта за лютеница без захар, като тази съставка не е толкова решаваща за вкуса като […]