Ципура по гръцки с лимонов сос
Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която изисква почти нулева подготовка! С вкус на зехтин и риган, това ястие ще ви пренесе до някоя крайбрежна таверна в Гърция.
Ципурата е много популярна и високо ценена риба както в Гърция, така и в съседните средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Всяка страна има своите малки тайни за вкусното приготвяне на популярната риба. Днес ще ви разкрием как я приготвят гърците!
Рецепта за ципура по гръцки
Включването на риба поне един или два пъти в седмицата носи значително много ползи за здравето ни. Затова е желателно да включим тази апетитна рецепта за ципура по гръцки към нашето меню – поне 1 път в месеца.
Може да разнообразим и с останалите ни морски предложения, които може да открием в раздел „Ястия с морски продукти“ в нашия блог.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 2 | 5 г |
Необходими продукти:
За ципура по гръцки:
- 2 средноголеми ципури
- ½ лимон на резенчета (ако спазвате режимно хранене, може да изключите лимона)
- 1 с. л. риган, сушен
- 2 с. л. екстра върджин зехтин/краве масло Гхи за намазване
- стрък розмарин за сервиране
За соса:
- 1 лимон
- 100 мл екстра върджин зехтин
- 1 с. л. риган, сушен
- 1 с.л. пресен босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Соса:
- За гръцкия сос комбинирайте в купа прясно изстискания сок от лимон заедно със зехтина в купа.
- Добавете пресен/сушен риган, наситнен пресен босилек и чесън.
- Подправете на вкус с морска сол и черен пипер. Оставете соса да престои, докато приготвяте рибата.
Приготвяне на ципура по гръцки:
- Започнете с почистването и осоляването на ципурата.
- Напълнете рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намазнете външната страна на рибата със зехтин или масло Гхи.
- Загрейте фурната или скарата на средносилен огън.
- Изпечете рибата на скара за около 10 минути от всяка страна или за 20 минути във фурната. Гответе, докато можете да поставите нож в рибата, а месото й да се отдели по горната част. Месото трябва да бъде непрозрачно.
- Полейте изпечените ципури с гръцкия сос и сервирайте с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин.
Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии 1 и 2″ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Как да си приготвим ципура по гръцки?
Тази здравословна и любима средиземноморска риба трябва да се приготвя цяла, а кухината на рибата може да се пълни с лимон и подправки за още по-апетитен вкус. Риганът и зехтинът ни пренасят в гръцка кухня, на която мнозина ще се насладят.
Както обикновено, най-простите неща са най-вкусни!
6 полезни свойства на ципурата
- Подходяща риба за всички, които се стремят да се хранят балансирано и здравословно.
- Диетична – само с 97 калории в 100 г
- Чудесен източник на протеин – около 20 г протеин в 100 г ципура
- Не съдържа въглехидрати
- Богата на омега-3 мастни киселини
- Съдържа важни за организма витамини от В групата, а също и витамин А, D, E
Съвети при избора на риба
При закупуване и приготвяне на ципура, а и всякаква морска риба, има няколко важни неща, които трябва да запомним:
- Винаги избирайте прясна морска риба. Тя трябва да ухае на морска вода, очите на рибата да са чисти и бистри, а не мъгляви.
- Рибата трябва да е твърда отвън, а не с лигава или лепкава повърхност.
- Когато я почиствате, отстранявайте люспите леко и деликатно. Така рибата ще запази целостта си, а подправките, с които я поръсвате, ще проникнат в дълбочина и ще я овкусят най-добре.
- Никога не препичайте твърде много рибата. Обикновено 18-20 минути са достатъчни, за да се изпече на фурна или скара. Когато рибата се приготви перфектно, костите се отлепят лесно от нея и в месото остават много малко кости.
Още от здравословната ни кухня
Тъй като с рецептата ни за ципура по гръцки сме на вълна риба, предлагаме още една наша любима храна – скумрия на фурна. А ако предложението ни за ципура по гръцки ви е харесала и искате да разнообразите, ви каним да разгледате другите ни предложения за нисковъглехидратни и кето храни в секцията в блога ни „Кето рецепти“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата […]
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с ориз или орзо, пиле, […]
Риба ципура със зеленчуци е чудесен избор, когато говорим за здравословно хранене и набавяне на пълния набор от […]