Ципура по гръцки с лимонов сос

Обновена: 07.11.2024|
Ципура по гръцки.

Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която изисква почти нулева подготовка! С вкус на зехтин и риган, това ястие ще ви пренесе до някоя крайбрежна таверна в Гърция.

Ципурата е много популярна и високо ценена риба както в Гърция, така и в съседните средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Всяка страна има своите малки тайни за вкусното приготвяне на популярната риба. Днес ще ви разкрием как я приготвят гърците!

 

Рецепта за ципура по гръцки

Включването на риба поне един или два пъти в седмицата носи значително много ползи за здравето ни. Затова е желателно да включим тази апетитна рецепта за ципура по гръцки към нашето меню – поне 1 път в месеца.

Може да разнообразим и с останалите ни морски предложения, които може да открием в раздел „Ястия с морски продукти“ в нашия блог.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
45 минути 2 5 г

 

Необходими продукти:

разрязан лимон

За ципура по гръцки:

  • 2 средноголеми ципури
  • ½ лимон на резенчета (ако спазвате режимно хранене, може да изключите лимона)
  • 1 с. л. риган, сушен
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин/краве масло Гхи за намазване
  • стрък розмарин за сервиране

За соса:

  • 1 лимон
  • 100 мл екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. риган, сушен
  • 1 с.л. пресен босилек 
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Соса:

  1. За гръцкия сос комбинирайте в купа прясно изстискания сок от лимон заедно със зехтина в купа.
  2. Добавете пресен/сушен риган, наситнен пресен босилек и чесън.
  3. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер. Оставете соса да престои, докато приготвяте рибата.

Приготвяне на ципура по гръцки:

  1. Започнете с почистването и осоляването на ципурата.
  2. Напълнете рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намазнете външната страна на рибата със зехтин или масло Гхи.
  3. Загрейте фурната или скарата на средносилен огън.
  4. Изпечете рибата на скара за около 10 минути от всяка страна или за 20 минути във фурната. Гответе, докато можете да поставите нож в рибата, а месото й да се отдели по горната част. Месото трябва да бъде непрозрачно.
  5. Полейте изпечените ципури с гръцкия сос и сервирайте с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин.

 

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии 1 и 2″ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Как да си приготвим ципура по гръцки?

 

Ципура по гръцки с лимон.

 

Тази здравословна и любима средиземноморска риба трябва да се приготвя цяла, а кухината на рибата може да се пълни с лимон и подправки за още по-апетитен вкус. Риганът и зехтинът ни пренасят в гръцка кухня, на която мнозина ще се насладят.

Както обикновено, най-простите неща са най-вкусни!

6 полезни свойства на ципурата

  1. Подходяща риба за всички, които се стремят да се хранят балансирано и здравословно.
  2. Диетична – само с 97 калории в 100 г
  3. Чудесен източник на протеин – около 20 г протеин в 100 г ципура
  4. Не съдържа въглехидрати
  5. Богата на омега-3 мастни киселини
  6. Съдържа важни за организма витамини от В групата, а също и витамин А, D, E

 

Съвети при избора на риба

 

Прясно изпечена ципура, гарнирана с резенче лимон и няколко стръка свежи подправки.

 

При закупуване и приготвяне на ципура, а и всякаква морска риба, има няколко важни неща, които трябва да запомним:

  • Винаги избирайте прясна морска риба. Тя трябва да ухае на морска вода, очите на рибата да са чисти и бистри, а не мъгляви.
  • Рибата трябва да е твърда отвън, а не с лигава или лепкава повърхност.
  • Когато я почиствате, отстранявайте люспите леко и деликатно. Така рибата ще запази целостта си, а подправките, с които я поръсвате, ще проникнат в дълбочина и ще я овкусят най-добре.
  • Никога не препичайте твърде много рибата. Обикновено 18-20 минути са достатъчни, за да се изпече на фурна или скара. Когато рибата се приготви перфектно, костите се отлепят лесно от нея и в месото остават много малко кости.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Риба ципура. Скумрия на фурна. Кето панирана риба.

 

Тъй като с рецептата ни за ципура по гръцки сме на вълна риба, предлагаме още една наша любима храна – скумрия на фурна. А ако предложението ни за ципура по гръцки ви е харесала и искате да разнообразите, ви каним да разгледате другите ни предложения за нисковъглехидратни и кето храни в секцията в блога ни „Кето рецепти“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар