Ципура по гръцки с лимонов сос

Обновена: 12.04.2024|
Ципура по гръцки.

Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която изисква почти нулева подготовка! С вкус на зехтин и риган, това ястие ще ви пренесе до някоя крайбрежна таверна в Гърция.

Ципурата е много популярна и високо ценена риба както в Гърция, така и в съседните средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Всяка страна има своите малки тайни за вкусното приготвяне на популярната риба. Днес ще ви разкрием как я приготвят гърците!

 

Как да си приготвим ципура по гръцки?

Тази здравословна и любима средиземноморска риба трябва да се приготвя цяла, а кухината на рибата може да се пълни с лимон и подправки за още по-апетитен вкус.

Риганът и зехтинът ни пренасят в гръцка кухня, на която мнозина ще се насладят.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Както обикновено, най-простите неща са най-вкусни!

 

Рецепта за ципура по гръцки

Включването на риба поне един или два пъти в седмицата носи значително много ползи за здравето ни. Затова включете тази апетитна рецепта за ципура по гръцки към вашето меню – поне 1 път в месеца.

Разнообразете и с останалите ни морски предложения, които може да откриете в раздел „Ястия с морски продукти“ в нашия блог.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
45 минути 2 5 г нетни

 

Необходими продукти

разрязан лимон

За ципура по гръцки:

  • 2 средноголеми ципури
  • ½ лимон на резенчета (ако спазвате режимно хранене, може да изключите лимона)
  • 1 ч. л. сушен риган (или 3-4 стръка пресен риган)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин/краве масло Гхи за намазване
  • стрък розмарин за сервиране

За соса:

  • 1 сочен лимон
  • 1/2 чаша екстра върджин зехтин
  • 1/2 ч. л. сушен риган/4-5 стръка пресен риган
  • няколко листа пресен босилек
  • стръкче пресен чесън
  • морска сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

Соса:

  1. За гръцкия сос комбинирайте в купа прясно изстискания сок от лимон заедно със зехтина в купа.
  2. Добавете пресен/сушен риган, наситнен пресен босилек и чесън.
  3. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер. Оставете соса да престои, докато приготвяте рибата.

Приготвяне на ципура по гръцки:

  1. Започнете с почистването и осоляването на ципурата.
  2. Напълнете рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намазнете външната страна на рибата със зехтин или масло Гхи.
  3. Загрейте фурната или скарата на средносилен огън.
  4. Изпечете рибата на скара за около 10 минути от всяка страна или за 20 минути във фурната. Гответе, докато можете да поставите нож в рибата, а месото й да се отдели по горната част. Месото трябва да бъде непрозрачно.
  5. Полейте изпечените ципури с гръцкия сос и сервирайте с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин.

 

 

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

6 полезни свойства на ципурата

  1. Подходяща риба за всички, които се стремят да се хранят балансирано и здравословно.
  2. Диетична – само с 97 калории в 100 г
  3. Чудесен източник на протеин – около 20 г протеин в 100 г ципура
  4. Не съдържа въглехидрати
  5. Богата на омега-3 мастни киселини
  6. Съдържа важни за организма витамини от В групата, а също и витамин А, D, E

 

Съвети при избора на риба

 

Прясно изпечена ципура, гарнирана с резенче лимон и няколко стръка свежи подправки.

 

При закупуване и приготвяне на ципура, а и всякаква морска риба, има няколко важни неща, които трябва да запомните:

  • Винаги избирайте прясна морска риба. Тя трябва да ухае на морска вода, очите на рибата да са чисти и бистри, а не мъгляви.
  • Рибата трябва да е твърда отвън, а не с лигава или лепкава повърхност.
  • Когато я почиствате, отстранявайте люспите леко и деликатно. Така рибата ще запази целостта си, а подправките, с които я поръсвате, ще проникнат в дълбочина и ще я овкусят най-добре.
  • Никога не препичайте твърде много рибата. Обикновено 18-20 минути са достатъчни, за да се изпече на фурна или скара. Когато рибата се приготви перфектно, костите се отлепят лесно от нея и в месото остават много малко кости.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ципура по гръцки. Риба ципура. Скумрия на фурна. Кето панирана риба.

Пригответе си още една рибна рецепта – скумрия на фурна с лимон и пресни билки на фурна.

 

Ако това кето предложение за ципура по гръцки ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:21 | Публикувана: 15 юни 2019 в 11:59 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти