Ципурата е много популярна и високо ценена риба както в Гърция, така и в съседните средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Всяка страна има своите малки тайни за вкусното приготвяне на популярната риба. Днес ще ви разкрием как я приготвят гърците!
Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която изисква почти нулева подготовка! С вкус на зехтин и риган, това ястие ще ви пренесе до някоя крайбрежна таверна в Гърция.
Полезните свойства на ципурата:
- Подходяща риба за всички, които се стремят да се хранят балансирано и здравословно
- Диетична – само с 97 калории на 100 г
- Чудесен източник на протеин – около 20 г протеин на 100 г ципура
- Не съдържа въглехидрати
- Богата на омега-3 мастни киселини
- Съдържа важни за организма витамини от В групата, а също и витамин А, D, E
Съвети при избора на риба
При закупуване и приготвяне на ципура, а и всякаква морска риба има няколко важни неща, които трябва да запомните:
- Винаги избирайте прясна морска риба. Тя трябва да мирише на морска вода, очите на рибата да са чисти и бистри, а не мъгляви.
- Рибата трябва да е твърда отвън, а не с лигава или лепкава повърхност.
- Когато я почиствате, отстранявайте люспите леко и деликатно. Така рибата ще запази целостта си, а подправките, с които я поръсвате, ще проникнат в дълбочина и ще я овкусят най-добре.
- Никога не препичайте твърде много рибата. Обикновено 18-20 минути са достатъчни, за да се изпече на фурна или скара. Когато рибата се приготви перфектно, костите се отлепят лесно от нея и в месото остават много малко кости.
Как да си приготвим ципура по гръцки?
Както обикновено, най-простите неща са най-вкусни!
Тази здравословна и любима средиземноморска риба трябва да се приготвя цяла, а кухината на рибата може да се пълни с лимон и подправки за още по-апетитен вкус. Риганът и зехтинът ни пренасят в гръцка кухня, на която мнозина ще се насладят.
Време за приготвяне: 45 мин
Какво ни е нужно:
За рибата:
- 2-3 средни ципури
- ½ лимон на резенчета/ ако спазвате режимно хранене, може да изключите лимона
- 3-4 стръка пресен риган
- зехтин или масло Гхи за намазване
За соса:
- 1 сочен лимон/ ако спазвате режимно хранене, може да изключите лимона
- 1/2 чаша зехтин екстра върджин
- 4-5 стръка пресен риган и розмарин
- няколко листа пресен босилек
- стръкче пресен чесън
- черен пипер
- морска сол
След като имаме нужните продукти, пристъпваме към приготвянето.
- Започваме с почистването и осоляването на рибата. Напълваме рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намазваме външната страна на рибата със зехтин или масло Гхи.
- За гръцкия сос комбинираме всички съставки по-горе. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. Оставяме соса да престои, докато печем рибата.
- Загряваме фурната или скарата до средно високо. Изпичаме рибата за около 10 минути на всяка страна на скарата (20 минути във фурната) или докато можем да поставим нож в рибата, а месото да се отдели по горната част на рибата. Месото трябва да бъде непрозрачно.
- Поливаме изпечената риба с гръцкия сос и сервираме с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин. Рибата е готова!
Очакваме вашите снимки на ципура по гръцки!
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Оставете коментар